Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Dostałam pierwszy macierzyński na konto- 1370 zł. Złodzieje...
No nic, trzeba wygrać sprawę i przyślą wyrównanie. Nie odpuszczę złodziejom!
Jak mi nagle wpłynie ponad 10 tys to spierdolę na tydzień za granicę z tego popierdolonego krajuMagic lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, przez przypadek zobaczylam wasz wątek. Ja działalność gospodarczą prowadze od 1,5 roku. Do sierpnia 2014 pracowałam na umowę o pracę i płaciłam tylko zdrowotne. Pracodawca jak się dowiedział, że jestem w ciąży nie przedłużył mi umowy i od 1.09 płacę sama składki. Z tego co wiem, muszę je płacić przez 90 dni, by dostać zasiłek chorobowy. Od 1.12 planuję iść na L4 i jestem ciekawa, jak to będzie.. Czytając wasze posty, już zaczynam się stresować.. czy któraś z was miała może kontrolę na L4?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2014, 11:10
kasianadine -
Ojej. Przeczytałam Wasze historie i jestem przerażona. Jestem w 6tygodniu ciąży więc na pewno się nie "załapię" na obecne przychylne przepisy. Prowadzę firmę od maja tego roku i do tej pory nie płaciłam chorobowego. Na razie 10 grudnia zapłacę najniższą składkę ale muszę się zorientować jak zrobić dalej.
-
Ewelcia, poszlam na zwolnienie w polowie pazdziernika. Zus mial 30 dni od mojej kolejnej oplaconej skladki za pazdziernik ktora zaplacilam 10.11 i kase dostalam 28 listopada wiec zmiescili sie w czasie. Nie mialam zadnej kontroli puki co, jedynie co to co zwolnienie pisza do szefowej ( bo mam jeszcze umowe o prace ) czy w tym okresie pracowalam i czy dostalam za to wynagrodzenie, ale to oczywiste ze nie pracuje. Teraz mam dostac kase 8.12 za umowe o prace i tego samego dnia jeszcze kase z dzialalnosci.
Trzymam kciuki za was!Ewelcia, jenny88 lubią tę wiadomość