Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
katalina wrote:qska, może się okazać że się załapiesz, spokojnie ja bym Ci jeszcze na razie odrazdziła składkę chorobową... na kiedy masz termin?
termin mam na 2sierpnia no to chyba się ogarną z tą ustawą. A ze składkami chyba nie będę ryzykować, w tych nowych przepisach liczą średnią z 12 miesięcy, więc żebym dostała marny 1000 zł. już muszę zacząć płacić składki. -
Hej. Dlugo czekalam na taki watek a on juz os dawna funkcjonuje jestem w 24tyg, przerwalam chorobowe,w listopadzie zaplacilam pierwsza maksymalna skladke, zaraz w grudniu zaplace druga, na trzecia niestety nie uzbieram i zaplace minimalna-1100zl. Od 7 stycznia ide na zwolnienie. Planowany termin porodu to 29.03. Myslicie ze jest szansa na w miare normalny macierzynski?
-
Witam
Jestem marcową mamusią 2015 nawet nie wiedziałam że jest wątek z osobami z własną działalnością ja też podniosłam sobie zus ale i tak musiałam bo mineło 2 lata działalności a że już wiedziałam że jestem w ciąży to podniosłam na korzystne choć nie te największe bo az tyle kasy nie miałam na zwolnieniu jestem od pażdz i niedawno wziełam kase za pierwsze zwolnienie całkiem konkretne
działalność jest prowadzona nadal musiałam zatrudnić pracownika
jakby któraś z was była zainteresowana ciuszkami dziecięcymi zapraszam do mnie na allegro
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612
ubranka polskiego producenta, bawełna 100 % polecam z czystym sumieniem o czym świadczą tez pozytywne komentarze -
Kizia1988 wrote:Hej. Dlugo czekalam na taki watek a on juz os dawna funkcjonuje jestem w 24tyg, przerwalam chorobowe,w listopadzie zaplacilam pierwsza maksymalna skladke, zaraz w grudniu zaplace druga, na trzecia niestety nie uzbieram i zaplace minimalna-1100zl. Od 7 stycznia ide na zwolnienie. Planowany termin porodu to 29.03. Myslicie ze jest szansa na w miare normalny macierzynski?
a nie dasz rady skądś pożyczyć moze im to sie wydać podejrzane mnie też nie stać było na takie składki po 3,5 tys ja płaciłam od podstawy 6 tys ale wszystkie jednakowe zeby sie nie czepiali
a kontrole miałam z zusu zaraz na pierwszym zwolnieniu 18 dnia zwolnienia -
Cześć Sylwia85,
po jakim czasie od dostarczenia do ZUSu dostałaś wypłacony zasiłek chorobowy??
Ja płaciłam składki za wrzesień, październik i listopad i od 1.12 poszłam na L4 i do dnia dzisiejszego nie dostałam wypłaconego zasiłku.. Teraz nie wiem co robić.. do 10.01 mam czas czy płacić składkę za grudzień czy nie??kasianadine -
kasianadine ja tez placilam wrzesien, pazdz i grudzien,
zwolnienie mialam podzielone na 1-8 grudzien i za to dostalam a od 8 grudnia do 8 stycznia tez nie.
Dzwonilam do Zusu- powinni dac znac do skonczenia zwolnienia.
Logowalas sie na Zus PUE?
tam powinno juz widniec.
ja tez w dalszym ciagu nie wiem co z 4 skaldka. Ksiegowa mowi,ze pewnie i tak trzeba bedzie zaplacic a potem zrobic korekte, bo macierzynski to macierzysnki a chorobowy to chorobowy.
JA kolejne zwolnienie dostarcze 9 stycznia wiec mam nadzieje ze juz bede wiedziec co i jak.
Zdroweotne na pewno bedziemy placic tez na macierzynskim.
na decyzje maja 30 dni wiec od 1 grudnia powinno juz byc.
-
Zdrowotne placi sie nawet na chorobowym. Mi wytlumaczono tak ze jesli sie idzie na zwolnienie od 1 dnia miesiaca to nie trzeba placic skladki, tylko chorobowe bo wlasnie przeciez nie pracowalyscie. Ja poszlam na zwolnienie od 10 dnia miesiaca i musialam zaplacic skladke za 10 dni danego miesiaca wtedy wyszlo to ok 1200 zl.
I czekalam 2 miesiace na kase wlasnie dlatego ze poszlam w polowie miesiaca i dopiero jak zaplacilam za te 10 dni skladke to dopiero wtedy dostalam kase. Maja 30 dni ale od kolejnego miecha.
Ja polecam zadzwonic na infolinie, naprawde dzwonilam juz tam z milion razy i warto bo wszystko wiadomo. -
Dzięki dziewczyny za odpowiedz!
Składkę zdrowotna za grudzień zapłaciłam, ale teraz nie wiem czy pozostałe płacić.. Maz mówi, ze najlepiej jak pojedziemy do ZUSu w środę i zapytamy.
Jestem zalogowana na PUE i widzę, ze okresy moich zwolnień zostały wprowadzone i nic poza tym.. Czy widać tam coś jeszcze? Tzn czy przyznali zasiłek??kasianadine