X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • qska Przyjaciółka

Wysłany: 2 grudnia 2014, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katalina wrote:
    qska, może się okazać że się załapiesz, spokojnie ;) ja bym Ci jeszcze na razie odrazdziła składkę chorobową... na kiedy masz termin?

:) termin mam na 2sierpnia no to chyba się ogarną z tą ustawą. A ze składkami chyba nie będę ryzykować, w tych nowych przepisach liczą średnią z 12 miesięcy, więc żebym dostała marny 1000 zł. już muszę zacząć płacić składki.

8599hqvkfbce0bon.png
  • kasiaiic Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wczoraj wpłaciłam najwyższe składki i poszło z konta 3500zł mam nadzieję że się zwróci :)

Magic, Helen, Dada, Claudin lubią tę wiadomość

Klara 28.12.2014
    Matylda 02.02.2017
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 18:09

kasiaiic lubi tę wiadomość

• katalina Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2015, 07:30

qska lubi tę wiadomość

• katalina Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś

• Ewelcia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś

• katalina Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ewelcia lubi tę wiadomość

• Ewelcia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś

katalina lubi tę wiadomość

• Kizia1988 Debiutantka

Wysłany: 7 grudnia 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Dlugo czekalam na taki watek a on juz os dawna funkcjonuje :) jestem w 24tyg, przerwalam chorobowe,w listopadzie zaplacilam pierwsza maksymalna skladke, zaraz w grudniu zaplace druga, na trzecia niestety nie uzbieram i zaplace minimalna-1100zl. Od 7 stycznia ide na zwolnienie. Planowany termin porodu to 29.03. Myslicie ze jest szansa na w miare normalny macierzynski?

• Ewelcia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś

• qska Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2014, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję za porady! Dopiero załapałam, że na L4 dostaje się zasiłek.

8599hqvkfbce0bon.png
  • Sarah88 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak wygląda składanie wniosku o macierzynski, gdzie sie udac? co wypisac itp

qb3c2n0aibsaj33t.png
  • sylwia85 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

Jestem marcową mamusią 2015 nawet nie wiedziałam że jest wątek z osobami z własną działalnością ja też podniosłam sobie zus ale i tak musiałam bo mineło 2 lata działalności a że już wiedziałam że jestem w ciąży to podniosłam na korzystne choć nie te największe bo az tyle kasy nie miałam na zwolnieniu jestem od pażdz i niedawno wziełam kase za pierwsze zwolnienie ;) całkiem konkretne

działalność jest prowadzona nadal musiałam zatrudnić pracownika

jakby któraś z was była zainteresowana ciuszkami dziecięcymi zapraszam do mnie na allegro

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25692612

ubranka polskiego producenta, bawełna 100 % polecam z czystym sumieniem o czym świadczą tez pozytywne komentarze

w4sqlhb88iua1y7r.png
  • sylwia85 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2014, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kizia1988 wrote:
    Hej. Dlugo czekalam na taki watek a on juz os dawna funkcjonuje :) jestem w 24tyg, przerwalam chorobowe,w listopadzie zaplacilam pierwsza maksymalna skladke, zaraz w grudniu zaplace druga, na trzecia niestety nie uzbieram i zaplace minimalna-1100zl. Od 7 stycznia ide na zwolnienie. Planowany termin porodu to 29.03. Myslicie ze jest szansa na w miare normalny macierzynski?

a nie dasz rady skądś pożyczyć moze im to sie wydać podejrzane mnie też nie stać było na takie składki po 3,5 tys ja płaciłam od podstawy 6 tys ale wszystkie jednakowe zeby sie nie czepiali

a kontrole miałam z zusu zaraz na pierwszym zwolnieniu 18 dnia zwolnienia

w4sqlhb88iua1y7r.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

• kasianadine Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Sylwia85,
    po jakim czasie od dostarczenia do ZUSu dostałaś wypłacony zasiłek chorobowy??
    Ja płaciłam składki za wrzesień, październik i listopad i od 1.12 poszłam na L4 i do dnia dzisiejszego nie dostałam wypłaconego zasiłku.. Teraz nie wiem co robić.. do 10.01 mam czas czy płacić składkę za grudzień czy nie??

kasianadine
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasianadine ja tez placilam wrzesien, pazdz i grudzien,

zwolnienie mialam podzielone na 1-8 grudzien i za to dostalam a od 8 grudnia do 8 stycznia tez nie.

Dzwonilam do Zusu- powinni dac znac do skonczenia zwolnienia.

Logowalas sie na Zus PUE?

tam powinno juz widniec.

ja tez w dalszym ciagu nie wiem co z 4 skaldka. Ksiegowa mowi,ze pewnie i tak trzeba bedzie zaplacic a potem zrobic korekte, bo macierzynski to macierzysnki a chorobowy to chorobowy.

JA kolejne zwolnienie dostarcze 9 stycznia wiec mam nadzieje ze juz bede wiedziec co i jak.

Zdroweotne na pewno bedziemy placic tez na macierzynskim.

na decyzje maja 30 dni wiec od 1 grudnia powinno juz byc.

atdcqtkf2affvuei.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrowotne placi sie nawet na chorobowym. Mi wytlumaczono tak ze jesli sie idzie na zwolnienie od 1 dnia miesiaca to nie trzeba placic skladki, tylko chorobowe bo wlasnie przeciez nie pracowalyscie. Ja poszlam na zwolnienie od 10 dnia miesiaca i musialam zaplacic skladke za 10 dni danego miesiaca wtedy wyszlo to ok 1200 zl.
    I czekalam 2 miesiace na kase wlasnie dlatego ze poszlam w polowie miesiaca i dopiero jak zaplacilam za te 10 dni skladke to dopiero wtedy dostalam kase. Maja 30 dni ale od kolejnego miecha.

Ja polecam zadzwonic na infolinie, naprawde dzwonilam juz tam z milion razy i warto bo wszystko wiadomo.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • kasianadine Przyjaciółka

Wysłany: 5 stycznia 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedz!
    Składkę zdrowotna za grudzień zapłaciłam, ale teraz nie wiem czy pozostałe płacić.. Maz mówi, ze najlepiej jak pojedziemy do ZUSu w środę i zapytamy.
    Jestem zalogowana na PUE i widzę, ze okresy moich zwolnień zostały wprowadzone i nic poza tym.. Czy widać tam coś jeszcze? Tzn czy przyznali zasiłek??

kasianadine
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie za pierwsze 8 dni widnieje kwota i data wyplaty- w zasilkach

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ