X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam super ciaze bez wkrecania sie do ok 16 tc kiedy to trafilam do szpitala ze skurczami i krwawieniem. Od tamtego momentu to juz nie bylam spokojna az do teraz bo teraz to juz w sumie nawet jakby mala chciala juz wyjsc to by sobie doskonale poradzila ;)
    A najbardziej to sie balam / boje zlapac jakies chorobsko ktore by zaszkodzilo dzidzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 23:24

Kai lubi tę wiadomość

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai, dobrze powiedziane - najważniejsze, że ten czas jednak płynie :) Trochę mnie pocieszają lekkie mdłości (super, cieszę się, że mi niedobrze ;) ) i tak sobie myślę, że te moje bóle brzucha mogą oznaczać, że jednak wszystko w środku rośnie i się rozwija :) Chciałabym już widzieć u siebie ciążowy brzuszek, bo na razie nie wygląda na ciążę ;)

Nowatorka, a te skurcze i krwawienie, to od czego miałaś? W takiej sytuacji wpadłabym w histerię...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 05:43

Kai lubi tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Kai Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth, mnie przez cały pierwszy trymestr mocno bolał brzuch. Potem się trochę uspokoiło, choć i teraz lekkie pobolewania się zdarzają. Trochę mi też kręgosłup dokucza. No i czasem brzuch mi się spina, ale rzadko, bo jestem obłożona magnezem. Szybko było u mnie widać ciążowy brzuszek, choć nie przytyłam prawie, ale brzuch mi do przodu wyskoczył. Już po dziesiątym tygodniu cała szkoła wiedziała już wszystko (jestem nauczycielką, a uczniowie patrzałki i mózgi mają, więc wnioski formułują bezbłędnie).
    Obstawiam, że najdalej za miesiąc będziesz mieć nie tylko ciążowy brzuszek, ale zaczniesz odczuwać pierwsze ruchy. :-)
    Nowatorko, ja nie miałam krwawienia całe szczęście, ale gdybym miała, to w histerię wpadłabym niezawodnie. Fajnie masz teraz, bo choć wiadomo, że najlepiej by było, żeby córeczka siedziała w brzuchu jeszcze co najmniej do końca czerwca, to i tak jest już w miarę bezpiecznie, bo jest na tyle duża, że dałaby sobie radę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2016, 11:43

Izieth lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth wrote:
    Nowatorka, a te skurcze i krwawienie, to od czego miałaś? W takiej sytuacji wpadłabym w histerię...

nie wiadomo. w nocy sie obudzilam normalnie z bolesnymi skurczami brzucha takimi jak na biegunke i myslalam ze to wlasnie od tego no i jak poszlam do kibelka to krew czerwona na calym papierze, kilka razy sie podcieralam i caly czas krew. Nie pisze wam tego zeby was przestraszyc tylko wrecz przeciwnie, powiedziec ze nawet i takie rzeczy sie zdarzaja i nie musza zwiastowac niczego zlego. w tamtym momencie to juz myslalam ze stracilam to dziecko. jeszcze mnie polozyli wtedy kolo kobiet w zaawansowanej ciazy z pykajacymi serduszkami, koszmar. Moj lekarz powiedzial ze to moglo byc spowodowane tym ze skurcze jelit na biegunke spowodowaly skurcze macicy (bo to b blisko siebie jest). wtedy tez poprosilam o zwolnienie z pracy chociaz wcale mi go nikt nie kazal brac. Mi sie wydaje ze troche wtedy przesadzilam z praca tez dzien wczesniej ale w szpitalu mi powiedzieli ze niektore kobiety krwawia w ciazy i nei wiadomo dlaczego.

potem jeszcze kilka dni pozniej mialam plamienie brazowe po wizycie w kibelku ale z tym to juz tylko zadzwonilam do gina ktory powiedzial ze jak brazowe to zeby sie nie przejmowac ;)

takze ciaza to cudowne doswiadczenie ale jak cos sie dzieje to milo nie jest ;)

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai,super wieści po wizycie,niech dzidziuś rośnie zdrowo !

Ja na początku miałam brązowe plamienia,raz mi się wydawało ze to krew i tez myślałam,że to już koniec.Dostałam utrogestan i w końcu wszystko się unormowało.Więc jak pisze Nowatorka,takie objawy nie zawsze musza oznaczac cos złego,chociaz wiadomo strach i panika jest..

Kai lubi tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym panikowała bez dwóch zdań....zresztą jestem panikarą....:-)

[link=https://www.suwaczki.com/]m3sx3e3kw8r3xf1q.png[/link]

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowatorka, właśnie dlatego zapytałam skąd to krwawienie, mimo że się wydaje, że zdarzyło się najgorsze, to wcale nie musi tak być :) I taka pozytywnie zakończona historia jest tego dowodem :)

Ja na samym początku ciąży zaczęłam krwawić i głupia postawiłam krzyżyk już na dziecku :( Uryczałam się, bo byłam pewna, że to poronienie. Dopiero jak w ciągu dnia okazało się, że krwi jest malutko, to postanowiłam jechać do szpitala sprawdzić co jest grane. Naprawdę do głowy mi nie przyszło, że mimo krwawienia wszystko może być w porządku :)
    Na szczęście teraz jestem mądrzejsza i ciągle zbieram nową wiedzę od Was z forum :)

nowatorka lubi tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth,nie myśl o sobie zle,ja po tym moim plamieniu/krwawieniu też spakowałam torbe i pojechałam do szpitala,bo myślałam że to koniec.W szpitalu chodziłam po korytarzu jak obłąkana i dopiero kiedy na usg zobacyłam,ze serce bije to się uspokoiłam i jednocześnie dziękowałam,że maluszek jednak chce życ(na tym etapie wciąż widzieli tylko jednego z maluchów..)

A forum jest przydatniejsze niż wiele "mądrostek" na stronkach,bo pokazuje prawdziwe przykłady

Izieth lubi tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie dzisiaj łeb boli... Chyba tak reaguje na zmiany pogody...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kai,a jaką macie pogodę? Może weźmiesz jakąs tabletkę,która jest dozwolona w ciązy?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • kataloza Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza to do kiedy widzieli jedno dziecko??

qtchpss6a5eugu3t.png
    qtchpss686b1ug9f.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też coś głowa boli, u nas zapowiadało się na deszcz, nie pada, ale jest brzydko i pochmurnie...
    Ja tabletki biorę w ostateczności, jak już nie mogę wytrzymać, wolę się położyć, zdrzemnąć, to zazwyczaj pomaga :)

Używałyście lub używacie detektora tętna płodu? Zastanawiam się co wart jest taki wynalazek?

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
  • Ina.a Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Ja jestem w 6 tc zameldowałam się na forum dla lutowek ale i tu się bardzo nadaje, bo 30 mam dawno za sobą.

Izieth, Kai, nowatorka lubią tę wiadomość

29bc599a58.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Ina.a :)
    Ile masz lat, jeśli można spytać? :) To Twoje pierwsze dziecko?
    Mój pierwszy dzidziuś miał być z lutego tego roku i tak jakoś mam sentyment do lutowych dzieci :)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
  • Ina.a Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam już niestety aż 36 lat

Iśka79 lubi tę wiadomość

29bc599a58.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie aż 36? Młoda kobita jesteś :) Po tym, co napisałaś, myślałam, że po 40 jesteś ;) Ja mam tylko 3 mniej, niż Ty :)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Ina.a :) My wszystkie jesteśmy po 30 i wszystkie jesteśmy młode :)

nowatorka lubi tę wiadomość

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
  • Ina.a Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2016, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 30 jak urodziłam pierwsze dziecko i do kwietnia tego roku twierdziłam ze na sto procent więcej nie będzie. W połowie kwietnia tak nagle w ciągu dwóch dni zmieniłam zdanie, na koniec kwietnia odstawilam tabletki a teraz jestem w ciąży. Dziwne to wszystko i tylko żałuję że jeszcze jakieś 4 dni musze czekać żeby zobaczyć serduszko, upewnić się i uwierzyć.

29bc599a58.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to sczęściara z Ciebie, mówisz i masz :D
    Ja na każdą wizytę czekam z niecierpliwością i odliczam dni :)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
  • marta258 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zawsze czekam na kolejne usg, żeby podejrzeć dzidzię i zobaczyć jak fika :)

f2wl3e5eeh69r9ad.png
    l22ncwa1wnquuzg4.png
‹‹ 158 159 160 161 162 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ