X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Witam kobitki :)

Ja w pierwszej ciązy nie uczęszczałam do szkoły rodzenia i teraz również raczej nie będę się zapisywac, jakies doświadczenie z dzieckiem już mam , a co do porodu to zdaję się na los, bo teraz chce rodzic naturalnie (wczesniej miałam cc)i co ma być to bedzie :)

Dzisiaj zaczynamy 7 miesiąc , więc już z góreczki idzie :)

Miłego dnia Wam życzę :)
    Fajnie :) i faktycznie już z górki :) ja aktualnie zaczynam schizować, że nie czuję jeszcze ruchów malucha i że dawno miałam usg a do połówkowego prawie miesiąc został :( i jakbym mogła to bym chyba co tydzień zaglądała do malucha zeby się uspokoić :)

A ja wczoraj zrobiłam rotolo z tego przepisu:
    https://www.youtube.com/watch?v=mAUJbj45XOc
    i to jest pyszne!!!
    Edit. tylko ja mocniej doprawiam bo lubię ostre i mocno czosnkowe :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 10:53

tb73roeqs1ggbdgp.png
  • Amnezja Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi,my też zrezygnowaliśmy ze szkoły rodzenia. Stwierdziliśmy z M.,że niczego nas nie nauczą a poród to i tak cc.

Za tydzień o tej porze mój kochany mały skarb będzie już ze mną :D

Shimmer_lip ja pierwsze ruchy poczułam chyba w 22tyg.Na pewno wszystko jest dobrze.Nie stresuj się. :)

shimmer_lip, Gosiak, kafabi lubią tę wiadomość

iv099vvj4abuqmrh.png

iv099vvjdav4mq3w.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amnezja ale masz dobrze, że już masz końcóweczkę :) Rownież chciałabym mieć malutką przy sobie, bo ból kręgosłupa mi doskwiera i nie wiem jak to będzie dalej :( W pierwszej ciąży nie miałam żadnych bóli, żadnych skurczy poprostu ciąża idealna tylko brzuszek rósł , a teraz daje mi w kość maleństwo.

Shimmer_lip ja w pierwszej ciązy czułam ruchy po 20 tyg. teraz w drugiej ciąży poczułam około 16tyg., więc nie denerwuj sie, jeszcze zdążysz nie raz "oberwać" od swojego maleństwa :)

shimmer_lip lubi tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby moja "szkoła rodzenia" była tylko taka teoretyczna albo samo uczenie oddychania to pewnie bym zrezygnowała, ale ja mam pierwszą godzinę ćwiczenia, coś ala joga - takie spokojne, ostatnio były na piłce. A druga była taka pogadanka, gdzie wlaściwie nic ciekawego nie było. Mam ją darmową więc na te ćwiczenia chetnie pochodzę. A tak to faktycznie jak ktoś sobie odpuszcza to chyba nie ma co żalować...ale to moje spostrzezenia po jednych zajęciach :)

Gosiak lubi tę wiadomość

• Amnezja Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Amnezja ale masz dobrze, że już masz końcóweczkę :) Rownież chciałabym mieć malutką przy sobie, bo ból kręgosłupa mi doskwiera i nie wiem jak to będzie dalej :( W pierwszej ciąży nie miałam żadnych bóli, żadnych skurczy poprostu ciąża idealna tylko brzuszek rósł , a teraz daje mi w kość maleństwo.

Shimmer_lip ja w pierwszej ciązy czułam ruchy po 20 tyg. teraz w drugiej ciąży poczułam około 16tyg., więc nie denerwuj sie, jeszcze zdążysz nie raz "oberwać" od swojego maleństwa :)

Mnie nic nie boli :) Brzuch malutki,brak rozstępów :) Nawet we wtorek lekarka na wizycie mówiła,że mój brzuch wygląda na 5/6 miesiąc :) Dużo nie przytyłam bo tylko 6kg :) Ale to chyba przez moje stresy do 29tyg.

kafabi, shimmer_lip lubią tę wiadomość

iv099vvj4abuqmrh.png

iv099vvjdav4mq3w.png
  • doti77 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana.Mi już spanie przeszło,synek najmłodszy w kołysce i słychać tylko yyy,eee...starszy śpi,a mąż pojechał do pracy.Ja żeby zacząć słodko dzień,to kawałek ciasta zjadłam na dzień dobry,przywiezionego wczoraj od mamy i zapiłam szklaną herbaty.W ogóle,to ostatnio mało tu bywam,bo byłam z synkiem w szpitalu,bo miał rotawirusa i zapalenie ucha..Ledwo wyszlismy,a tu znów goraczka i jeszcze kaszel,musiałam mu robic inhalacje.Dopiero wyzdrowiał.Może na fb któraś utworzy grupę.Ja juz urodziłam,to nie wiem czy mogę sie tu udzielać,bo jak widac brak czasu i widze ze nowe mamy podochodziły,to fajnie.Udanego dnia.

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti, udzielaj się, udzielaj :)
    Rady doświadczonej mamy zawsze w cenie :D
    Miłego dnia!

shimmer_lip, doti77, kafabi lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Im nas wiecej tym weselej :-) a watek by calkowicie umarl gdybysmy sie na fb przeniosly. Chociaz faktycznie fb mi sprawniej dziala na telefonie :-)
    Milego dnia dziewczyny :-)

tb73roeqs1ggbdgp.png
  • doti77 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero niedawno wydawało mi się,że Damianek jeszcze w brzuszku był,a tu 2 miesiące już ma,zleciało jak nie wiem co.Teraz to juz fajniutki taki sie robi,zaczepia nas gaworzy po swojemy woła eee,aaaa,yyyyy,udało mu sie juz pare razy zapiszczeć,więcej przesypia w nocy,bo wiadomo teraz w dzień juz tak nie śpi długo.4.11 mamy szczepienie i 3 razy będą syncia kłuć,ale nie stac mnie na dodatkowy wydatek,czyli płatne szczepionki.Nadal nie mamy chrzestnego,to jakis pech czy co,każdy odmawia do dupy to wszystko.Mysleliśmy w drugi dzień świąt chrzcic na Szczepana,ale nie moge sobie tego wyobrazić,bo ani chrzestnego,ani sali nic a nic.W domu malutko miejsca,żeby gości przyjąc.A jeszcze mam załamkę jesli chodzi o seks po porodzie,wiecie co gdzieś uleciał ten urok,a to z mojej winy niestety,jest tam u mnie sucho,jak na pustyni,normalnie ryczec mi sie chce,ach..

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doti77 wrote:
    Dopiero niedawno wydawało mi się,że Damianek jeszcze w brzuszku był,a tu 2 miesiące już ma,zleciało jak nie wiem co.Teraz to juz fajniutki taki sie robi,zaczepia nas gaworzy po swojemy woła eee,aaaa,yyyyy,udało mu sie juz pare razy zapiszczeć,więcej przesypia w nocy,bo wiadomo teraz w dzień juz tak nie śpi długo.4.11 mamy szczepienie i 3 razy będą syncia kłuć,ale nie stac mnie na dodatkowy wydatek,czyli płatne szczepionki.Nadal nie mamy chrzestnego,to jakis pech czy co,każdy odmawia do dupy to wszystko.Mysleliśmy w drugi dzień świąt chrzcic na Szczepana,ale nie moge sobie tego wyobrazić,bo ani chrzestnego,ani sali nic a nic.W domu malutko miejsca,żeby gości przyjąc.A jeszcze mam załamkę jesli chodzi o seks po porodzie,wiecie co gdzieś uleciał ten urok,a to z mojej winy niestety,jest tam u mnie sucho,jak na pustyni,normalnie ryczec mi sie chce,ach..
    Po pierwsze to się na bank wyrówna a po drugie to jakiś żelik kup i będzie super. Gorzej gdybyś nie miała ochoty na seks a jak masz to będzie git :) a myślałam że dzieciom się nie odmawia :( tak mi Mama mówiła, ze nie wolno odmawiać jak ktoś prosi na chrzestnego a ja się słucham Mamy :)

tb73roeqs1ggbdgp.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)

Doti,mam nadzieję,że maleństwo czuje się lepiej,szkoda,że już was rota dopadł :(...jest jedyny plus tego,maleństwo wytworzyło przeciwciała i lepiej będzie sobie radziło z infekcjami...Oczywiście czekamy na rady już upieczonej mamusi :)

Shimmer,w pierwszej ciąży poczułam tylko takie wchlowanie w brzuszku,jak byłam w szpitalu i gdyby nie połozna,nawet nie wiedziałabym,że to mogą byż ruchy maluszka,w tej ciąży poczułam ruchy w 16 tyg,ponieważ wiedziałam,czego mogę się spodziewać,ale tak do 20 tyg były one bardzo delikatne i rozpoznawalne tylko w pozycji leżącej i to przez jakieś dwie godziny leżenia udało się je wyczuć :) także no stres :)

Co do szkoły rodzenia,nie wybieram się,pierwszy poród przez cc,a drugi,no cóż chciałabym naturalnie,ale to się okaże w trakcie :)

Strach jest,ale tylko przed pęknięciem,psychicznie jestem już nastawiona na mega ból :)

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    także byłam przekonana,że się dzieciom nie odmawia,u nas taka tradycja jest :)
    Chrzestną u Małego zostanie męża siostra w ramach rekompenstaty,że mój maż w tym roku został ojcem chrzestnym u jej córki :)Natomiast chrzestnego,hym ciężko mi znaleźć,bedę zmuszona chyba mojego brata poprosić,który jeszcze 6 lat temu mówił,że u następnego dziecka on chce być chrzestnym :P

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti - ale przejścia z tymi chorobami.Mam nadzieję, ze już nic małego nie bedzie łapało. Z tymi chrzestnymi to faktycznie problem, dlatego my jesteśmy super zadowoleni, ze u nas można mieć jednego chrzestnego lub nawet wcale - dodam że żadne inne wyznanie, tylko rzymskokatolickie; ale u nas jest jakieś inne podejście, pewnie przez to, ze na kościoł płaci sie podatek jeżeli się do niego nalezy. Co do sexu - to super, ze chcesz, więc zrób jak Shimmer_lip poradziła...zelik jakiś i bedzie ok. Pewnie jak hormony sie ustabilizują to wszystko wróći do normy. Kochana to dopiero 2 miesiące po. Tez chcę miec ochotę tak szybko :) Bo niektóre znajome to nawet i 6-8 miesięcy po porodzie to o sexie słyszeć nie chciały.

Ja swoje pierwsze ruchy poczułam na pewno po 20 tyg. Chyba 22 tydz. pierwszy ruch, taki ze aż mąż zarobił kopniaka a później tydzień ciszy, za to póxniej maluch sie rozszalał i tak mu zostało do teraz :)

• kafabi Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też liczę na to,że tutaj w Norwegii będzie mozna ochrzcić dziecko z jednym chrzesnym albo z dwoma ale tej samej płci. Niestety nie mamy w rodzinie już mężczyzn, którzy mogliby zostać :(

Doti udzielaj się jak najbardziej, jeśli będziesz czas miała :) A o seks się nie martw, zapewne za jakiś czas wszystko się unormuje :) U nas teraz post jest z seksem odkąd mąż dowiedział się ,że bedzie dziewczynka zablokowało Go całkowicie i ciągle powtarza,że poczeka jak już będzie po wszystkim.

Miłego dnia :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Ja też liczę na to,że tutaj w Norwegii będzie mozna ochrzcić dziecko z jednym chrzesnym albo z dwoma ale tej samej płci. Niestety nie mamy w rodzinie już mężczyzn, którzy mogliby zostać :(

Doti udzielaj się jak najbardziej, jeśli będziesz czas miała :) A o seks się nie martw, zapewne za jakiś czas wszystko się unormuje :) U nas teraz post jest z seksem odkąd mąż dowiedział się ,że bedzie dziewczynka zablokowało Go całkowicie i ciągle powtarza,że poczeka jak już będzie po wszystkim.

Miłego dnia :)
    Mnie zablokowało po tym jak krwawiłam po cytologii w ciąży :( wiem, że siusior nie jest taki szorstki jak ta szczoteczka do cytologii ale zwyczajnie się boję, że będę krwawić po :(
    Dopóki ciągle wymiotowałam nawet o seksie nie myślałam i było git ale nie wymiotuję od 10 dni i moje sny robią się coraz ciekawsze i zaczynam o tym myśleć. Tyle, że się boję :(

tb73roeqs1ggbdgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shimmer_lip - nooo...10 dni to super :) Mam nadzieję, ze mdłości i wymioty już Ci nie wrócą. My w sumie nie zaprzestaliśmy seksu, ale w I i w II trymestrze było super...jejciu to co ja przeżywałam - sny i orgazmy to było coś, za to w III jakoś tak...cieżko...w sensie i cieżko się poruszać i cieżko o orgazm, mam wrażenie że wszytsko tam takie twarde mam - tak, tak, ze ja mam tam twardo i takie jakies nieczułe wszystko :/

Laski, mamy już złożone lóżeczko, wózek stoi, dziś przywieźlismy kołyskę - jest używana i trzeba ją pomalować, w czwartek będa mebelki...kurcze ale fajnie...nawet mam znowu powera takiego, ze hej :)

• kafabi Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    Shimmer_lip - nooo...10 dni to super :) Mam nadzieję, ze mdłości i wymioty już Ci nie wrócą. My w sumie nie zaprzestaliśmy seksu, ale w I i w II trymestrze było super...jejciu to co ja przeżywałam - sny i orgazmy to było coś, za to w III jakoś tak...cieżko...w sensie i cieżko się poruszać i cieżko o orgazm, mam wrażenie że wszytsko tam takie twarde mam - tak, tak, ze ja mam tam twardo i takie jakies nieczułe wszystko :/

Laski, mamy już złożone lóżeczko, wózek stoi, dziś przywieźlismy kołyskę - jest używana i trzeba ją pomalować, w czwartek będa mebelki...kurcze ale fajnie...nawet mam znowu powera takiego, ze hej :)

My jeszcze nie mam złożonych mebelków, ale wszystko już zakupione mamy i leżą w kartonach. Wózek też już mam, ale w kartonie również :) Jaki wózeczek wybraliście !?

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tako Extreme w Ekoskórze, taki jasny kolor (02).

• kafabi Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super wózeczek :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:

Fajnie :) teraz to już tylko na dziecia czekacie :) a mi niestety tylko wymioty przeszły :) mdłości mam caaały dzień i ciągle muszę coś jeść bo jak nie jem to jest gorzej. Ale nie marudzę bo dla mnie jednak wymiotowanie to najgorsza rzecz na świecie. Tylko teraz waga idzie w górę :(
    A powiedz mi jeszcze kochana ile tego octu jabłkowego mogę pić dziennie bo w internecie to albo piszą że w ciąży go nie wolno (pewnie mylą ze spirytusowym) albo nie podają ilości. A wózek pierwsza klasa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 12:12

tb73roeqs1ggbdgp.png
‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ