X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Witam kobitki :)

Ja w pierwszej ciązy nie uczęszczałam do szkoły rodzenia i teraz również raczej nie będę się zapisywac, jakies doświadczenie z dzieckiem już mam , a co do porodu to zdaję się na los, bo teraz chce rodzic naturalnie (wczesniej miałam cc)i co ma być to bedzie :)

Dzisiaj zaczynamy 7 miesiąc , więc już z góreczki idzie :)

Miłego dnia Wam życzę :)
    Fajnie :) i faktycznie już z górki :) ja aktualnie zaczynam schizować, że nie czuję jeszcze ruchów malucha i że dawno miałam usg a do połówkowego prawie miesiąc został :( i jakbym mogła to bym chyba co tydzień zaglądała do malucha zeby się uspokoić :)

A ja wczoraj zrobiłam rotolo z tego przepisu:
    https://www.youtube.com/watch?v=mAUJbj45XOc
    i to jest pyszne!!!
    Edit. tylko ja mocniej doprawiam bo lubię ostre i mocno czosnkowe :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 10:53

tb73roeqs1ggbdgp.png
  • Amnezja Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi,my też zrezygnowaliśmy ze szkoły rodzenia. Stwierdziliśmy z M.,że niczego nas nie nauczą a poród to i tak cc.

Za tydzień o tej porze mój kochany mały skarb będzie już ze mną :D

Shimmer_lip ja pierwsze ruchy poczułam chyba w 22tyg.Na pewno wszystko jest dobrze.Nie stresuj się. :)

shimmer_lip, Gosiak, kafabi lubią tę wiadomość

iv099vvj4abuqmrh.png

iv099vvjdav4mq3w.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amnezja ale masz dobrze, że już masz końcóweczkę :) Rownież chciałabym mieć malutką przy sobie, bo ból kręgosłupa mi doskwiera i nie wiem jak to będzie dalej :( W pierwszej ciąży nie miałam żadnych bóli, żadnych skurczy poprostu ciąża idealna tylko brzuszek rósł , a teraz daje mi w kość maleństwo.

Shimmer_lip ja w pierwszej ciązy czułam ruchy po 20 tyg. teraz w drugiej ciąży poczułam około 16tyg., więc nie denerwuj sie, jeszcze zdążysz nie raz "oberwać" od swojego maleństwa :)

shimmer_lip lubi tę wiadomość

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby moja "szkoła rodzenia" była tylko taka teoretyczna albo samo uczenie oddychania to pewnie bym zrezygnowała, ale ja mam pierwszą godzinę ćwiczenia, coś ala joga - takie spokojne, ostatnio były na piłce. A druga była taka pogadanka, gdzie wlaściwie nic ciekawego nie było. Mam ją darmową więc na te ćwiczenia chetnie pochodzę. A tak to faktycznie jak ktoś sobie odpuszcza to chyba nie ma co żalować...ale to moje spostrzezenia po jednych zajęciach :)

Gosiak lubi tę wiadomość

• Amnezja Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Amnezja ale masz dobrze, że już masz końcóweczkę :) Rownież chciałabym mieć malutką przy sobie, bo ból kręgosłupa mi doskwiera i nie wiem jak to będzie dalej :( W pierwszej ciąży nie miałam żadnych bóli, żadnych skurczy poprostu ciąża idealna tylko brzuszek rósł , a teraz daje mi w kość maleństwo.

Shimmer_lip ja w pierwszej ciązy czułam ruchy po 20 tyg. teraz w drugiej ciąży poczułam około 16tyg., więc nie denerwuj sie, jeszcze zdążysz nie raz "oberwać" od swojego maleństwa :)

Mnie nic nie boli :) Brzuch malutki,brak rozstępów :) Nawet we wtorek lekarka na wizycie mówiła,że mój brzuch wygląda na 5/6 miesiąc :) Dużo nie przytyłam bo tylko 6kg :) Ale to chyba przez moje stresy do 29tyg.

kafabi, shimmer_lip lubią tę wiadomość

iv099vvj4abuqmrh.png

iv099vvjdav4mq3w.png
  • doti77 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam z rana.Mi już spanie przeszło,synek najmłodszy w kołysce i słychać tylko yyy,eee...starszy śpi,a mąż pojechał do pracy.Ja żeby zacząć słodko dzień,to kawałek ciasta zjadłam na dzień dobry,przywiezionego wczoraj od mamy i zapiłam szklaną herbaty.W ogóle,to ostatnio mało tu bywam,bo byłam z synkiem w szpitalu,bo miał rotawirusa i zapalenie ucha..Ledwo wyszlismy,a tu znów goraczka i jeszcze kaszel,musiałam mu robic inhalacje.Dopiero wyzdrowiał.Może na fb któraś utworzy grupę.Ja juz urodziłam,to nie wiem czy mogę sie tu udzielać,bo jak widac brak czasu i widze ze nowe mamy podochodziły,to fajnie.Udanego dnia.

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti, udzielaj się, udzielaj :)
    Rady doświadczonej mamy zawsze w cenie :D
    Miłego dnia!

shimmer_lip, doti77, kafabi lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Im nas wiecej tym weselej :-) a watek by calkowicie umarl gdybysmy sie na fb przeniosly. Chociaz faktycznie fb mi sprawniej dziala na telefonie :-)
    Milego dnia dziewczyny :-)

tb73roeqs1ggbdgp.png
  • doti77 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero niedawno wydawało mi się,że Damianek jeszcze w brzuszku był,a tu 2 miesiące już ma,zleciało jak nie wiem co.Teraz to juz fajniutki taki sie robi,zaczepia nas gaworzy po swojemy woła eee,aaaa,yyyyy,udało mu sie juz pare razy zapiszczeć,więcej przesypia w nocy,bo wiadomo teraz w dzień juz tak nie śpi długo.4.11 mamy szczepienie i 3 razy będą syncia kłuć,ale nie stac mnie na dodatkowy wydatek,czyli płatne szczepionki.Nadal nie mamy chrzestnego,to jakis pech czy co,każdy odmawia do dupy to wszystko.Mysleliśmy w drugi dzień świąt chrzcic na Szczepana,ale nie moge sobie tego wyobrazić,bo ani chrzestnego,ani sali nic a nic.W domu malutko miejsca,żeby gości przyjąc.A jeszcze mam załamkę jesli chodzi o seks po porodzie,wiecie co gdzieś uleciał ten urok,a to z mojej winy niestety,jest tam u mnie sucho,jak na pustyni,normalnie ryczec mi sie chce,ach..

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doti77 wrote:
    Dopiero niedawno wydawało mi się,że Damianek jeszcze w brzuszku był,a tu 2 miesiące już ma,zleciało jak nie wiem co.Teraz to juz fajniutki taki sie robi,zaczepia nas gaworzy po swojemy woła eee,aaaa,yyyyy,udało mu sie juz pare razy zapiszczeć,więcej przesypia w nocy,bo wiadomo teraz w dzień juz tak nie śpi długo.4.11 mamy szczepienie i 3 razy będą syncia kłuć,ale nie stac mnie na dodatkowy wydatek,czyli płatne szczepionki.Nadal nie mamy chrzestnego,to jakis pech czy co,każdy odmawia do dupy to wszystko.Mysleliśmy w drugi dzień świąt chrzcic na Szczepana,ale nie moge sobie tego wyobrazić,bo ani chrzestnego,ani sali nic a nic.W domu malutko miejsca,żeby gości przyjąc.A jeszcze mam załamkę jesli chodzi o seks po porodzie,wiecie co gdzieś uleciał ten urok,a to z mojej winy niestety,jest tam u mnie sucho,jak na pustyni,normalnie ryczec mi sie chce,ach..
    Po pierwsze to się na bank wyrówna a po drugie to jakiś żelik kup i będzie super. Gorzej gdybyś nie miała ochoty na seks a jak masz to będzie git :) a myślałam że dzieciom się nie odmawia :( tak mi Mama mówiła, ze nie wolno odmawiać jak ktoś prosi na chrzestnego a ja się słucham Mamy :)

tb73roeqs1ggbdgp.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)

Doti,mam nadzieję,że maleństwo czuje się lepiej,szkoda,że już was rota dopadł :(...jest jedyny plus tego,maleństwo wytworzyło przeciwciała i lepiej będzie sobie radziło z infekcjami...Oczywiście czekamy na rady już upieczonej mamusi :)

Shimmer,w pierwszej ciąży poczułam tylko takie wchlowanie w brzuszku,jak byłam w szpitalu i gdyby nie połozna,nawet nie wiedziałabym,że to mogą byż ruchy maluszka,w tej ciąży poczułam ruchy w 16 tyg,ponieważ wiedziałam,czego mogę się spodziewać,ale tak do 20 tyg były one bardzo delikatne i rozpoznawalne tylko w pozycji leżącej i to przez jakieś dwie godziny leżenia udało się je wyczuć :) także no stres :)

Co do szkoły rodzenia,nie wybieram się,pierwszy poród przez cc,a drugi,no cóż chciałabym naturalnie,ale to się okaże w trakcie :)

Strach jest,ale tylko przed pęknięciem,psychicznie jestem już nastawiona na mega ból :)

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    także byłam przekonana,że się dzieciom nie odmawia,u nas taka tradycja jest :)
    Chrzestną u Małego zostanie męża siostra w ramach rekompenstaty,że mój maż w tym roku został ojcem chrzestnym u jej córki :)Natomiast chrzestnego,hym ciężko mi znaleźć,bedę zmuszona chyba mojego brata poprosić,który jeszcze 6 lat temu mówił,że u następnego dziecka on chce być chrzestnym :P

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti - ale przejścia z tymi chorobami.Mam nadzieję, ze już nic małego nie bedzie łapało. Z tymi chrzestnymi to faktycznie problem, dlatego my jesteśmy super zadowoleni, ze u nas można mieć jednego chrzestnego lub nawet wcale - dodam że żadne inne wyznanie, tylko rzymskokatolickie; ale u nas jest jakieś inne podejście, pewnie przez to, ze na kościoł płaci sie podatek jeżeli się do niego nalezy. Co do sexu - to super, ze chcesz, więc zrób jak Shimmer_lip poradziła...zelik jakiś i bedzie ok. Pewnie jak hormony sie ustabilizują to wszystko wróći do normy. Kochana to dopiero 2 miesiące po. Tez chcę miec ochotę tak szybko :) Bo niektóre znajome to nawet i 6-8 miesięcy po porodzie to o sexie słyszeć nie chciały.

Ja swoje pierwsze ruchy poczułam na pewno po 20 tyg. Chyba 22 tydz. pierwszy ruch, taki ze aż mąż zarobił kopniaka a później tydzień ciszy, za to póxniej maluch sie rozszalał i tak mu zostało do teraz :)

• kafabi Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też liczę na to,że tutaj w Norwegii będzie mozna ochrzcić dziecko z jednym chrzesnym albo z dwoma ale tej samej płci. Niestety nie mamy w rodzinie już mężczyzn, którzy mogliby zostać :(

Doti udzielaj się jak najbardziej, jeśli będziesz czas miała :) A o seks się nie martw, zapewne za jakiś czas wszystko się unormuje :) U nas teraz post jest z seksem odkąd mąż dowiedział się ,że bedzie dziewczynka zablokowało Go całkowicie i ciągle powtarza,że poczeka jak już będzie po wszystkim.

Miłego dnia :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Ja też liczę na to,że tutaj w Norwegii będzie mozna ochrzcić dziecko z jednym chrzesnym albo z dwoma ale tej samej płci. Niestety nie mamy w rodzinie już mężczyzn, którzy mogliby zostać :(

Doti udzielaj się jak najbardziej, jeśli będziesz czas miała :) A o seks się nie martw, zapewne za jakiś czas wszystko się unormuje :) U nas teraz post jest z seksem odkąd mąż dowiedział się ,że bedzie dziewczynka zablokowało Go całkowicie i ciągle powtarza,że poczeka jak już będzie po wszystkim.

Miłego dnia :)
    Mnie zablokowało po tym jak krwawiłam po cytologii w ciąży :( wiem, że siusior nie jest taki szorstki jak ta szczoteczka do cytologii ale zwyczajnie się boję, że będę krwawić po :(
    Dopóki ciągle wymiotowałam nawet o seksie nie myślałam i było git ale nie wymiotuję od 10 dni i moje sny robią się coraz ciekawsze i zaczynam o tym myśleć. Tyle, że się boję :(

tb73roeqs1ggbdgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shimmer_lip - nooo...10 dni to super :) Mam nadzieję, ze mdłości i wymioty już Ci nie wrócą. My w sumie nie zaprzestaliśmy seksu, ale w I i w II trymestrze było super...jejciu to co ja przeżywałam - sny i orgazmy to było coś, za to w III jakoś tak...cieżko...w sensie i cieżko się poruszać i cieżko o orgazm, mam wrażenie że wszytsko tam takie twarde mam - tak, tak, ze ja mam tam twardo i takie jakies nieczułe wszystko :/

Laski, mamy już złożone lóżeczko, wózek stoi, dziś przywieźlismy kołyskę - jest używana i trzeba ją pomalować, w czwartek będa mebelki...kurcze ale fajnie...nawet mam znowu powera takiego, ze hej :)

• kafabi Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    Shimmer_lip - nooo...10 dni to super :) Mam nadzieję, ze mdłości i wymioty już Ci nie wrócą. My w sumie nie zaprzestaliśmy seksu, ale w I i w II trymestrze było super...jejciu to co ja przeżywałam - sny i orgazmy to było coś, za to w III jakoś tak...cieżko...w sensie i cieżko się poruszać i cieżko o orgazm, mam wrażenie że wszytsko tam takie twarde mam - tak, tak, ze ja mam tam twardo i takie jakies nieczułe wszystko :/

Laski, mamy już złożone lóżeczko, wózek stoi, dziś przywieźlismy kołyskę - jest używana i trzeba ją pomalować, w czwartek będa mebelki...kurcze ale fajnie...nawet mam znowu powera takiego, ze hej :)

My jeszcze nie mam złożonych mebelków, ale wszystko już zakupione mamy i leżą w kartonach. Wózek też już mam, ale w kartonie również :) Jaki wózeczek wybraliście !?

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tako Extreme w Ekoskórze, taki jasny kolor (02).

• kafabi Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super wózeczek :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • shimmer_lip Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:

Fajnie :) teraz to już tylko na dziecia czekacie :) a mi niestety tylko wymioty przeszły :) mdłości mam caaały dzień i ciągle muszę coś jeść bo jak nie jem to jest gorzej. Ale nie marudzę bo dla mnie jednak wymiotowanie to najgorsza rzecz na świecie. Tylko teraz waga idzie w górę :(
    A powiedz mi jeszcze kochana ile tego octu jabłkowego mogę pić dziennie bo w internecie to albo piszą że w ciąży go nie wolno (pewnie mylą ze spirytusowym) albo nie podają ilości. A wózek pierwsza klasa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 12:12

tb73roeqs1ggbdgp.png
‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ