X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Holandii
Odpowiedz

Ciąża w Holandii

Oceń ten wątek:
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Ala miała odparzoną pupę- prawdopodobnie przez chusteczki nawilżane, myjemy teraz przy każdej zmianie pieluszki herbatką rumiankową i zasypujemy pudrem, już tak nam nie krzyczy :)
    Kolki minęły po sab-simplex- cały czas podajemy jej po 7 kropelek co 6 godz. :)
    Już się tak nie męczy :)
    Niestety moje mleko jej nie wystarcza, bo jest po obu cyckach głodna (jedynie w nocy cycki wystarczają)- dokarmiam mlekiem Nutrilon Standaard 1.
    Chodzę jak zoombie, niewyspana...Madlen222 ja tylko przy Ali nie mam czasu na nic a co dopiero Ty- chyba bym sobie nie poradziła z 2, podziwiam Cię.
    Pochwalę się jeszcze moja Ala prawidłowo przybiera na wadze i wszystko wg pani dr jest ok, waży już 3850g :D (a urodzeniowa to 3545g).
    Pozdrawiam dziewczynki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2014, 12:41

Madlen222, madziallena lubią tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiu super ze juz lepiej :) ja mam tyle mleka ze wykarmie Emilke jedna piersia a z drugie potrafie sciagnac 120ml jak narazie nie mamy problemow i mod;e sie by tak zostalo ale pilnuje sie co jem i pije po 2 3 herbatki dla karmiacych
    Wczoraj polozna byla sciagnac mi szwy az lepiej :) i zwazyla Emilke mamy juz 4700 :) a waga ur 4655 po porodzie miala 4450 wiec ladnie przybiera :) w poniedzialek ma nas odwiedzic lekarz rodzinny i 12 grudnia na kontrole do szpitala z emilka i ze mna :) a czy wy wiecie jak tu jest z kontrola bioderek?

ao12. lubi tę wiadomość

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziallena wrote:
    a czy wy wiecie jak tu jest z kontrola bioderek?
    nie mam zielonego pojęcia, nikt nic nie wspominał mi o tym :-(
    jak znajdę chwile poczytam,czy robią to badanie w Holandii i w jakich przypadkach.

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis jestem dumna z Emilki spalysmy do 9 godziny :) Po kapieli usnela po 21 obudzila sie kolo 1.30 cyc usnela o 2 i spala do 5 cyc usnelysmy kolo 6 i wstalysmy o 9 :) ja chwilke przed nia ze zdazylam sie ubrac zrobic herbatke i sniadanko no a zjadlysmy juz razem :) Wkoncu weekend maz bedzie w domku a mamy taka umowe ze w weekend on sie Emilka zajmuje :) wiec zrobie troche kolo siebie :)

ao12. lubi tę wiadomość

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziallena gratuluję wam, było ciężko ale najważniejsze że już to za wami

Co do snu to ja w przeciwieństwie do was jestem mega wyspana, ale czy przez to szczesliwasza? Niestety nie! Wciąż walczę o moje dwie kreseczki.
    Pozdrawiam serdecznie

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazjaaa wrote:
    Madziallena gratuluję wam, było ciężko ale najważniejsze że już to za wami

Co do snu to ja w przeciwieństwie do was jestem mega wyspana, ale czy przez to szczesliwasza? Niestety nie! Wciąż walczę o moje dwie kreseczki.
    Pozdrawiam serdecznie
    Anastazjaaa w końcu się uda :) trzymam kciuki.

Madlen222, Anastazjaaa lubią tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2014, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia jak Twoja Corcia?

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziallena wrote:
    Asia jak Twoja Corcia?
    Z Alą coraz lepiej :)
    Nadal podajemy jej sab-simplex, żeby się bidulka nie męczyła. Dokarmiam ją, jak zje 2 cyce dostaje 30 ml mm i słodko śpi ;P przynajmniej nie krzyczy, że jest głodna.
    Lekarka w CB pytała czy może wolę ją karmić tylko piersią, ale ja juz to przerabiałam, miałam cały tydzień taki, że non stop wisiała mi na cyckach, nie najadała się a i produkcja u mnie się nie zwiększyła (obie byłyśmy zmęczone).
    A jak ją dokarmię mm to ona jest spokojna i ja też :)
    Pupa już prawie zagojona, ale nadal kąpiemy ją w krochmalu- nie używamy już chusteczek nawilżanych.
    Dzisiaj już nie krzyczała przy zmianie pieluchy, tylko leżała spokojnie.
    A co u Ciebie, wystarcza Ci pokarmu, jak Emilka?

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie zapeszajac wszystko dobrze :) Od paru dni kapiemy ja kolo 20 usypia o 21 i budzi sie dopiero 2 na karmienie zje i budzi sie 8 9 rano wiec ja jestem super wyspana :) zadnych dolegliwosci narazie nie ma ale ja trzymam sie dietki jem tylko takie rzeczy by jej nic nie bylo duzo wody pije bo 3 4 litry dziennie i do tego 2 3 herbatki na laktacje i mam tyle mleka ze ja wykarmie jeszcze potrafie odciagnac 150ml przez caly dzien :) Wczoraj zauwazylam ze ma czerwone plecki i musze wyczaic czy to od oliwki czy moze od proszku lub plynu do plukania ale nie swedzi ja to... Dzis nas odwiedza lekarz domowy a w srode ktos z kraamzorg.

ao12. lubi tę wiadomość

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • Martucha_ Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczynki troszke tu nie zaglądałam.. widze ze sobie ładnie dajecie rade, czas zasuwa a nasze kruszynki coraz wieksze a dopiero co nie mogłysmy sie doczekac kiedy urodzimy.. my rowniez jakos sobie dajemy rade z tym ze tez mamy problemy z brzuszkiem Nikola pręży sie a czasami płacze przy robieniu kupki czy puszczaniu bączkow czasem nie moge patrzec jak sie meczy:/ jutro mamy wizyte w biurze konsultacji to sie dowiemy ile nam sie przytyło... czy ktoras z Was odebrala paczke z etosa ta po porodzie dla dziecka?

klz9e6ydocm7we83.png

bfarxzdvqrkcom97.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki, moja Ala tak się darła, myśleliśmy że to tylko przez kolki, do tego doszło odparzenie pupy od chusteczek nawilżanych...moja mama jak przyjechała powiedziała, żeby iść do lekarza i zrobić badanie moczu- bo lepiej wykluczyć niż zaniedbać, bo dziecko bez powodu tak nie krzyczy-a mówili nam że dziecko tak krzyczy to normalne- bo musi się przyzwyczaić do nowej sytuacji :/
    Poszliśmy do lekarza- dała maść na odparzenie (która nie pomogła) i sami musieliśmy się upomnieć o badanie moczu :( co kraj to obyczaj eh szkoda gadać
    Po dwóch dniach zadzwoniła pani doktor z informacją, że w moczu nie ma bakterii, ależ byłam szczęśliwa.
    W poniedziałek znów zadzwonili z przychodni z informacją, że w moczu znaleźli bakterię i mała dostała antybiotyk (nie dostała nic osłonowego-tutaj dają dopiero jeśli zajdzie taka potrzeba :( )
    Jutro rano mam zanieść mocz do badania- mam nadzieję, że będzie wszystko ok.
    Normalnie mi ręce opadają na ten ich zasrany system!
    A i na próbkę moczu 4 tygodniowego dzieciaczka dostałam ten plastikowy pojemnik- jak dla dorosłego :/
    Dla informacji w aptece można kupić woreczki do pobierania moczu dla dzieci i nie męczyć się z pojemnikami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 09:20

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany co za debile w tym kraju naprawde :/ U nas Emi co raz mniej spi w dzien czasami widac ze jest spiaca a na sile otwiera oczka w nocy srednio 2 razy sie budzi na karmienie kolo 2 i 6 odkad mam Emilka to czas mi tak szybko leci.... a w sobote wybieramy sie pod Rotterdam na sesje zdjeciowa :)

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziallena wrote:
    O rany co za debile w tym kraju naprawde :/ U nas Emi co raz mniej spi w dzien czasami widac ze jest spiaca a na sile otwiera oczka w nocy srednio 2 razy sie budzi na karmienie kolo 2 i 6 odkad mam Emilka to czas mi tak szybko leci.... a w sobote wybieramy sie pod Rotterdam na sesje zdjeciowa :)
    No to super, że u Was wszystko ok :)
    Pewnie jedziecie do Spajkenise do fotografa, widziałam ogłoszenia na niedzieli.
    Zatkał mi się kanalik w piersi, robię sobie okłady z liści kapusty, przynajmniej przynosi ulgę.
    Moja Ala już coraz spokojniejsza, dzisiaj ładnie spała w nocy budziła sie o 3:45 i o 7:00 na karmienie :)
    W dzień też ładnie spała, nadrobiłam zaległości z prasowaniem :D

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • pestka86 Przyjaciółka

Wysłany: 21 listopada 2014, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny!! Ja to juz w ogóle dawno się tutaj nie odzywałam ale to przez brak czasu.
    11.11.2014 o godz 17.54 i 17.57 przyszły na świat moi synkówie - Gabriel i Olivier. Poród nie należał do najłatwiejszych ale całe szczeście wszystko skończyło się szcześliwie. Chłopcy są zdrowi choć Olivier jest mniejszy od brata o kilogram ale już ładnie przybiera na wadze. W szpitalu bylismy 8 dni bo mały nie chciał jeść - ale w koncu przyszedł mu ten odruch.
    Od środy jestesmy w domku. Tu się zaczyna koszmar - dzieci mają kolki :( z mężem nie śpimy prawie wcale. Jutro przyjezdzaja posiłki z Polski
    Wyczytałam że któras z Was podaje dziecku sab simplex. Od którego dnia życia dziecka można podawać ten lek. MY mamy infacol ale nie wiedze poprawy :(

Pozdrawiam

Madlen222, ao12., Martucha_ lubią tę wiadomość

• Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestka gratulacje

Mam do was pytanie może któraś z was wie?
    Gdzie mam iść na jakiś monitoring cylku czy coś takiego? Mam iść do rodzinnego czy do jakiejś położnej czy na ginekologie? Sama nie wiem :/

Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2014, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka86 wrote:
    cześć dziewczyny!! Ja to juz w ogóle dawno się tutaj nie odzywałam ale to przez brak czasu.
    11.11.2014 o godz 17.54 i 17.57 przyszły na świat moi synkówie - Gabriel i Olivier. Poród nie należał do najłatwiejszych ale całe szczeście wszystko skończyło się szcześliwie. Chłopcy są zdrowi choć Olivier jest mniejszy od brata o kilogram ale już ładnie przybiera na wadze. W szpitalu bylismy 8 dni bo mały nie chciał jeść - ale w koncu przyszedł mu ten odruch.
    Od środy jestesmy w domku. Tu się zaczyna koszmar - dzieci mają kolki :( z mężem nie śpimy prawie wcale. Jutro przyjezdzaja posiłki z Polski
    Wyczytałam że któras z Was podaje dziecku sab simplex. Od którego dnia życia dziecka można podawać ten lek. MY mamy infacol ale nie wiedze poprawy :(

Pozdrawiam
    Ja podaję sab simplex, na ulotce nie ma informacji od którego dnia życia podawać.
    Gratulacje :-) uważajcie na chusteczki nawilżane, z nimi ostrożnie.

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Martucha_ Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Pestka gratulacje nie dziwie sie ze nie masz czasu:)

Anastazjaaa ja na Twoim miejscu poszła bym do lekarza rodzinnego bo tutaj wszystko przez niego sie załatwia. Położna mi mowiła że lekarz rodzinny robi cytologie, zakłada spiralke cięzko powiedziec od czego jest ginekolog hehe

My byłyśmy na wizycie w biurze konsultacji i Mała rośnie jak na drożdzach waży juz 4275 a waga urodzeniowa to 3085 przy czym spadła po porodzie do 2920

Anastazjaaa lubi tę wiadomość

klz9e6ydocm7we83.png

bfarxzdvqrkcom97.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestka Gratulacje :)

U nas pojawil sie problem ze spaniem...Emilka nie chce w lozeczku spac :( usypia przy cycu a jak ino sie ja odlozy do lozeczka to sie budzi... najlepiej spi jak lezy na mnie lub u meza na klacie... dzis udalo mi sie ja uspic w wozku

Co do paczki z etosa dostalam kupon na maila wczoraj i jakos w tyg na spacerku ja odbiore.

Milego weekendu :*

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki :-) u nas coraz lepiej, pupa zagojona, dziecko nie płacze przy zmianie pieluchy. Alicja od piątku uśmiecha się do nas szeroko. ..czasem wyda z siebie jakieś dźwięki .:-P
    jest taka kochana :-)
    U nas karmienie nocne jest o 3:30 a następne o 7 :-) od kilku dni godziny się nie zmieniają- w nocy zjada tylko z jednego cyca i zasypia.
    miłej niedzieli:-)

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martucha dzięki za odpowiedź

Martucha_ lubi tę wiadomość

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
‹‹ 39 40 41 42 43 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ