Ciąża w Szwajcarii
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, melduję, że 9 marca urodziła się nasza córeczka poród był mega długi i skończyło się na znieczuleniu, ale do końca własnymi siłami. Na ostatniej prostej lekarz powiedział, że jeżeli za 10 minut nie wyjdzie to użyją pompki (nie wiem jak to się mówi po polsku ), więc się zaparłam i ostatkiem sił ją wypchnęłam całą jednym pchnięciem
Teraz już w domu, uczymy się siebie i swojego rytmu, czasem bywa ciężko. W każdym razie, gdybym miała rodzić drugi raz, to chciałabym rodzić znowu w Lugano
pozdrowieniamegi.waw lubi tę wiadomość
-
Puglia wrote:Dziewczyny, melduję, że 9 marca urodziła się nasza córeczka poród był mega długi i skończyło się na znieczuleniu, ale do końca własnymi siłami. Na ostatniej prostej lekarz powiedział, że jeżeli za 10 minut nie wyjdzie to użyją pompki (nie wiem jak to się mówi po polsku ), więc się zaparłam i ostatkiem sił ją wypchnęłam całą jednym pchnięciem
Teraz już w domu, uczymy się siebie i swojego rytmu, czasem bywa ciężko. W każdym razie, gdybym miała rodzić drugi raz, to chciałabym rodzić znowu w Lugano
pozdrowienia
Super! Gratuluję
życzę wam zdrowia i samych pozytywnych chwil
pozdrawiam
-
Puglia gratulacje !!! Duzo zdrowia i cierpliwosci
My dzisiaj mielosmy spotkanie z polozna i anestezjologiem, pobrali krew, zrobili KTG i jutro mamg sie stawic o 9.30 0 11.15 planowo ma byc zabieg
Juz nie moge sie doczekac, ale tez troche sie stresuje jak dam rade to dam znac jutro jak poszlo -
Megi teraz będę mieszkać w Oftringen (AG), czyli jakieś 40km od Biel
Puglia gratulacje!!
Karola super!! I fajna godzina Ja mialam być w Linde o 6 i sie okazało, ze wtedy jeszcze nawet parking jest zamknięty , wiec dodatkowy stres mi zafundowali , ale szybko poszło, bo o 7:36 mała już była z nami A procedura dzień przed porodem była taka sama, nawet dostalam pasy od KTG na pamiątke
-
hej dziewczyny, co tak ucichlo tutaj?
piszcze jak sobie radzicie z maluchami?
Justaw, jak sie czujesz?
megi.waw, juz wiesz jaka plec?
ja jeszcze w pracy...ale juz ostatnia prosta, tylko do 11.04 ale jest oczywiscie troche rzeczy do dopilnowania i dokonczenia,ale to chyba zawsze....tylko ze weny brak
ale super wiosna! to tylko znaczy jedno: zbliza sie moj porod aaaaaaSophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
Faktycznie cisza...
Gonia, a Ty jak na ostatniej prostej? maj to chyba najfajniejszy miesiac na poród Ja się modle, zeby nie bylow w tym roku wielkich upałow , bo mam termin na koniec sierpnia.
Niewiele się odzywam bo do 18 kwietnia jestem z młodą w Polsce i chce ten czas wykorzystać do maksimum Wczoraj mąz zdał już nasze stare mieszkanie i wszytko poszło bez problemów, uffff. Oby juz się do niczego nie przyczepili, bo w umowie jest zapis, ze mogą znaleźć jakieś wady juz po odbiorze mieszkania
Bylam też na USG w Polsce i dr Boinski chyba się pomylil, bo na 99% będzie druga córka Ciekawe co powie na wizycie 20 kwietnia -
hmm...ale juz chyba was nie obciaza....wiem, ze mozna po odebraniu mieszkania wady znalezc jak sie wprowadzisz i ci naprawia, ale juz chyba oni to robia a nie obciazaja poprzedniego najemcy. chyba dlatego paluchy wkladaja w rury i sprawdzaja czy czyste przy zdawaniu mieszkania...
u nas bylo dokladnie to samo...tu lekarka byla super pewna ze chlopiec /12-ty tydzien wiec wczesnie ale byla pewna/ a w pl bylam na polowkowych na 100% dziewczynka, ktora ona tu potwierdzila i nie pamietala nawet ze typowala chlopca.ja bylam w pl w miedzy czasie i sporo pod chlopca kupilam, ale w sumie obojetnie. zamierzam byc anty-rozowa mama, ale ciekawe jak dlugo sie uda hehe ubranka w sklepach tez ci nie ulatwiaja
super bedziesz miala dwie coreczki i to jeszcze niewielka roznica wieku!! ja tez bym tak chciala , ale najpierw musze sie skupic na urodzeniu pierwszego heh
a tak w ogole to sprawdzcie sobie czy wasz kanton daje becikowe, bo mi kolega w pracy (kanton zürich) powiedzial, ze luzern daje 1000 chf becikowego. on tam pracowal jak mu sie dziecko urodzilo, ale mieszkal w zurychu i nie dostal. pierwszy raz uslyszalam, ze kanton luzern cos daje (ale potem potwierdzilam to) i musze sie dowiedziec co i jak i gdzie sie zglosic.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 13:24
Sophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019 -
No mam nadzieję, ze nic nie wynajdą już czekamy na zwrot kaucji teraz
Nie mogę się doczekać wizyty w kwietniu, żeby już mnie na 100% potwierdzenie płci , chociaz już kupiłam kilka rzeczy z myślą o dziewczynce , chociaz nie różowych Nie powiem, ze nie liczylam na chłopaka, ale dwie córki to chyba też fajna sprawa
Tak szybko się zdecydowaliśmy na drugie dziecko, bo ja jednak nie jestem już najmłodsza no i nie chce tez utknąć w domu z dziecmi, wiec licze, ze dziewczyny się szybko odchowają, a ja wrócę "do ludzi"
W Solothurn nie ma żadnego becikowego, jedynie 200chf co miesiąc. Teraz przeprowadziliśmy się do Aargau i chyba tutaj jest tak samo, chociaż nie sprawdzałam jeszcze -
Cześć dziewczyny.
U nas na 95% chlopiec. Dziś byłam na usg .
My już po przeprowadzce, mieszkanie stare zdane. Teraz czas na urządzanie się ;
12.04 jedziemy do Pl po wyprawkę dla dziecka, wózek , fotelik. Kołyskę wypożyczyć ktora jest w rodzinie od ponad 20 lat
Pozdrawiam was słonecznie ☀️
-
Gratuluję synka
Fajne takie zakupy dla malucha są My z takich "grubszych" rzeczy musimy kupic wózek i dostawkę do łozka Chicco next2me, no i rozejrzec się za meblami dla drugiego malucha, na pcozątek przede wszystkim dużą komode z przewijakiem. Chyba wszytko kupimy tym razem w Macbaby Wyprawkę dla starszej córki kupowaliśmy w Niemczech, ale teraz chyba nie mam na to siłyWiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2017, 19:21
megi.waw lubi tę wiadomość
-
Justaw, my też jeszcze będziemy pokoik robić dla baby.
ale tak blizej maja/czerwca. w macbaby też mi się podobają te mebelki chociaż w Ikea też można fajne znaleźć.
Na początek pewnie łózeczko, przewijak, komoda..i moze szafa.no i dodatki.
Ja część ciuszków zamówię na zalando i w next. reszta to pewnie H&M, C&A, Smyk w pl/.
Polecacie jakieś sklepy tu w Schweiz z wyprawką dla niemowlakow , oprocz macbaby?
-
My na razie nie robimy pokoiku dla drugiego malucha, bo z doświadczenia wiem, ze tak będzie nam wygodniej . Starsza córka do teraz spała z nami w sypialni, ale w nowym mieszkaniu robimy jej pokoik, a w sypialni będzie z nami drugi maluch Na początek chce kupić tylko komodę z przewijakiem, no bo jednak nie wyobrażam sobie chodzić w nocy z maluchem do pokoju starszego dziecka . No a przyszłym roku weźmiemy się za urządzanie drugiego pokoju dziecinnego
Meble dla córki kupowalismy w Macbaby, firma Paidi, jak dla mnie świetna jakość
Ja ubranka dla maluchów najbardziej lubie z Next (mają świetne pajace),a w Szwajcarii najczesciej kupuję w H&M, vertbaudet.ch i zalando. Trochę ubranek mam też z Migrosa. A jesli chodzi o wyprawkę to jeszcze Baby-walz i ToysRus. No ale najwięcej kupowaliśmy w Niemczech w Binzen, w Babyone Można sporo zaoszczędzić -
Hej Dziewczyny!
My juz od tygodnia w domu, czas szybko leci, chociaz moj synek bardzo grzeczny spi, je co 3h, w nocy budzi sie tylko raz, zastanawiam sie czy tak bedzie czy to cisza przed burza nie chce zapeszac
dopadl mnie chyba delikatny baby blues, juz sie stresuje, ze tak szybko rosnie i bede musiala isc do pracy, mimo, ze narzekalam na koncowce to juz brakuje mi tego, ze byl w brzuszku i mialam go tylko dla siebie
Milego weekendu Kochane -
super, ja tez mam nadzieje, ze takie dziecko wylosuje!
trzymaj sie i sie nie doluj! urodzilas w najlepszym czasie. zaraz zaczniecie chodzic na spacery i bedzie wszystko super. czy juz chodzicie? ile trzeba trzymac dziecko w domu przy takiej pogodzie?
pzdr
gosiaSophie 10.05.2017
Marie 20.12.2019