X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarne '86
Odpowiedz

Ciężarne '86

Oceń ten wątek:
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane poratujcie rada jak sobie poradzic z gardlem domowymi sposobami. Juz nie mam pomyslu pije herbatke z miodem sokiem domowej roboty malinowym, plukanki ruminkiem, mleko z miodem i czosnkiem. Jak sie przypaleta jakies dziadostwo to juz konca nie ma.

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik wrote:
    Kochane poratujcie rada jak sobie poradzic z gardlem domowymi sposobami. Juz nie mam pomyslu pije herbatke z miodem sokiem domowej roboty malinowym, plukanki ruminkiem, mleko z miodem i czosnkiem. Jak sie przypaleta jakies dziadostwo to juz konca nie ma.
    plukanie wodą z solą, kisielek dobrze ciepły, ale nie goracy do jedzenia

a z nie domowych prenalen na gardło, strepsils z miodem i cytryną, tantum verde w aerozolu, landrynki, żeby nawilżały gardło

Ewik lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewik ostatnio znalazlam nowy sposob chociaz osobiscie sie nie moge do niego przekonac bo mi niedobrze. Ale dziala. Wez gozdzika rozgryz i possij przez pare minut, naprawde dziala odkazajaco i przecibolowo. Miod jest super na przeziebienie ogolnie ale wcale nie dziala na bol gardla bo cukier podraznia. No ale nie przestawaj z miodem bo dziala ogolnie dobrze na przeziebienie.

Ewik lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Kochane.

Do jutra musze wytrzymac na domowych sposobch a malz jak wroci z pracy zakupi syrop i pstylki prenalen. Wiem ze tez jest z prenatal ma jakies tabletki z czosnkiem itp.

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prenatal grup care za 15 pastylek cos około 30 zl mąż płacił
    Mi lekarz kazał brać wit. C i wapno
    Ewik ja tez się męczę z przeziębieniem od poniedziałku dzisiaj doszedł do kataru i bólu gardła kaszel ;(

Ewik lubi tę wiadomość

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle wrote:
    LadyMK jesli nie byl zabarwiony na brazowo/czerwono to raczej nie masz sie czym martwic. Mi juz od dobrego miesiaca po troche odchodzi, dzisiaj odeszlo mi chyba najwiecej, ale jeszcz podbarwiony krwia nie byl.
    Martyna tez jakos kolo 30 tygodnia pisala ze jej czesc odeszla i jej lekarka powiedziala ze to normalne i ze napewno w calosci nie odszedl jeszcze. Tak wiec raczej nie ma sie czym martwic.

Lady Savage, ruchy to napewno nie sa, nie ma szans zeby tak wczesnie cokolwiek czuc. Poprostu sie wszystko naciaga i rozciaga, wszystko w normie.

Aniellko tylko tego czopa nie było mało, bo mi po prostu chlupnął i jeden miał około 15cm a drugiego zauważyłam przy podtarciu i miał około 7cm. Wydaje mi się, że to sporo. Noc przed tym czopem była okropna, bo miałam mocne twardnienia brzucha, że ciężko mi było wstać z łóżka i w nocy brałam nospę dodatkowo

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    Aniellko tylko tego czopa nie było mało, bo mi po prostu chlupnął i jeden miał około 15cm a drugiego zauważyłam przy podtarciu i miał około 7cm. Wydaje mi się, że to sporo. Noc przed tym czopem była okropna, bo miałam mocne twardnienia brzucha, że ciężko mi było wstać z łóżka i w nocy brałam nospę dodatkowo

Ile? To faktycznie duzy. Moze lepiej w takim razie to skonsultuj skoro dodatkowo masz twardnienia. A jakiego byl koloru? Podobno dopiero jak jest zabarwiony to to znaczy ze porod sie zbliza, jesli byl bialy/zoltawy to moze nic nie znaczyc, zreszta jestes juz w 34 tygodniu, to prawdopodobnie normalne. No ale jeszcze na Ciebie nie pora na porodowke, ja bym chyba pojechala to skonsultowac z jakims lekarzem moze jutro. Tak zeby sie uspokoic, nawet nie ze wzgledu na sam czop tylko ze temu towarzysza tez twardnienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2015, 23:49

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2015, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK jezeli jeszcze dodatkowo twardnial Ci brzuch to moze jedz jutro na IP i powiedz, ze Cie brzuch boli albo ze dzidzia sie malo rusza a jakbys lekarza spotkala to i o tym chyba czopie powiedz, bo 34 tc to nie jest zle no ale ze 4 tygodnie moglabys jeszcze brzuszek z dzidziusiem w srodku ponosic, pewnie to nic takiego, ale skoro sie niepokoisz to lepiej jedz

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia a daj spokoj mam dosc. Maz mial jakas wirusowke nawet przy nim nie przebywalm raz tylko mnie podrzucil do lab. Na badania i prosze widocznie na mnie przeszlo chociaz trudno sie nie rozchorowac jak nigdzie nie wychodze to duzo nie trzeba jak juz sie czlowiek musi ruszyc z domu.

Lady tak jak mowia dziewczynki marsz na IP bedziesz spokojniejsza. A liczylas w jakich odstepach te twardnienia byly i ile np.na godz?

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK, daj znac co nowego i czy bylas na IP.

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) Ja dziś się dobrze czuję, dostałam jakiegoś wstrętu do jedzenia,ledwo co serek homogenizowany wpałaszowałam, helikopter pojawił się po częstym schylaniu i teraz leżę i czekam aż przejdzie, ja nie mogę niech to przejdzie, bo drugiego takiego dnia nie zniosę, i od teraz zero schylania.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Ewik Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Savage wrote:
    Witam :) Ja dziś się dobrze czuję, dostałam jakiegoś wstrętu do jedzenia,ledwo co serek homogenizowany wpałaszowałam, helikopter pojawił się po częstym schylaniu i teraz leżę i czekam aż przejdzie, ja nie mogę niech to przejdzie, bo drugiego takiego dnia nie zniosę, i od teraz zero schylania.

Takie uroki ciazy. Oby u Ciebie sie uspokoilo. Pociesze Cie tym ze miec wymioty po 10-12 razy dziennie sa duzo gorsze :)

Ida lubi tę wiadomość

mhsv2n0ahsxqjiji.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady MK daj znać jak u Ciebie czy skonsultowałaś sie z lekarzem

Ewik przypomniało mi sie jeszcze lekarz zalecił płukanie gardła woda z woda utlenioną szklanka wody zwykłej plus łyżka utlenionej
    Ja wlasnie to zastosowałam
    Nie wiem co mi sie zrobiło ale na podniebieniu tam gdzie sięgam językiem czuję takie grudki mam nadzieję że po tym płukaniu przejdzie

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba bym wolała wymiotować niż mieć helikopter

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Martynaaa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK ja miałam dokładnie taki sam czop jak opisujesz na tym etapie. Było go bardzo dużo i ciągnął się jeszcze przy podcieraniu. Jeśli był bezbarwny to ok, sle jeśli z nitkami krwi lub zabarwiony to może zwiastowac poród, ja taki miałam na 1,5tygodnia przed porodem. Zawsze jak mi odchodził kawałek, to miałam bóle jak na okres,twardnien nie kojarzę, ale mogły być. Jakoś tak spokojnie do tego podchodzilam. Wiadomo, każda z nas jest inna i takie objawy mogą u każdej znaczyć coś innego. Jeśli Cię to niepokoi to skonsultuj to, na pewno nie zaszkodzi. Daj znać jak sytuacja.

3i49anlimybgnl9h.png
  • Mon123 Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny, ja jestem już po dwóch spotkaniach na Szkole Rodzenia, jutro kolejne i będziemy zwiedzać oddział :)

Położna przedstawia na zajęciach poród w prosty i zrozumiały sposób, ostatnio w czwartek było o porodzie fizjologicznym i chętnie podzielę się z Wami tym co się dowiedziałam, co ciekawe - skurcze porodowe mniej bolą na stojąco, klęcząco, na piłce itp., na leżąco dużo bardziej boli każdy skurcz, więc podczas porodu lepiej wstać. Podobno między rozwarciem 6-7cm jest najgorzej i dobrze jest wziąć półgodzinny prysznic lub kąpiel, które to przynoszą ulgę.

Zwiastunami zbliżającego się porodu są:
    - odchodzenie czopu śluzowego (poród może rozpocząć się za kilka godzin, a nawet po 7 dniach i później)
    - twardnienie, stawianie się brzucha, pobolewanie w dole brzucha
    - zmiana zachowanie, nerwowość, płaczliwość
    - częstsze niż dotychczas oddawanie moczu
    - rozluźnienie stolca 2-3 krotnie
    - odpłynięcie płynu owodniowego (bezbarwny i czysty jest ok, przy zielonkawym płynie owodniowym jechać trzeba do szpitala, jeśli w płynie owodniowym pojawia się krwisty kolor to najlepiej wezwać pogotowie).

Szkoła Rodzenia to fajna sprawa, polecam dziewczynom, które jeszcze nie chodzą. Zmienia się podejście do porodu i wydaje mi się, że dużo łatwiej przez to wszystko przejść, strach też jest jakby mniejszy wiedząc co się w naszym organizmie dzieje i jak sobie poradzić. :)

gosia86, Ida lubią tę wiadomość

km5sgu1r6gm0luhc.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mon123, a nie sprecyzowala Wam polozna w jakim czasie od tych objawow nastapi porod ;) ? Bo ja mam doslownie wszystkie objawy juz od dawna, a od wczoraj to prawie ze zdwojona sila, no poza odejsciem wod.
    A czop to mi w takich ilosciach odchodzi juz 3 dzien, tylko dalej nie jest zabarwiony, ze sie zastanawiam, ile tam tego jest?
    Juz niedlugo, juz niedlugo, juz niedlugo, no przeciez nie ma innej opcji, musi mi sie juz ten porod zblizac, nie?

A potwierdzam, ze szkola rodzenia jest fajna. Ja pomimo ze duzo czytalam przez cala ciaze o ciazy i o porodzie to jednak dowiedzialam sie sporo rzeczy nowych na zajeciach. Warto chodzic.

Ida, szpilka lubią tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle wrote:
    Juz niedlugo, juz niedlugo, juz niedlugo, no przeciez nie ma innej opcji, musi mi sie juz ten porod zblizac, nie?
    QUOTE]

A próbowałaś tańczyć :P

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • gosia86 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dylemat co do szkoły rodzenia
    U mnie w ośrodku nie wiadomo czy będą zajęcia od lutego
    Poza tym jest to cykl chyba 8 tygodni po dwa spotkania tygodniowo
    Albo druga opcja to szkola weekendowa dwa spotkania po 4 godziny ale wierze sie to ze zmiana położnej środowiskowej
    I nie wiem czy wybrac ta opcje weekendowa żeby dowiedziec sie czegokolwiek czy liczyć na to ze zaczną sie zajęcia w poz

8p3os65gknud0twt.png
    iv09tgf6v8u0j0rv.png
  • Ida Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia86 wrote:
    Ja mam dylemat co do szkoły rodzenia
    U mnie w ośrodku nie wiadomo czy będą zajęcia od lutego
    Poza tym jest to cykl chyba 8 tygodni po dwa spotkania tygodniowo
    Albo druga opcja to szkola weekendowa dwa spotkania po 4 godziny ale wierze sie to ze zmiana położnej środowiskowej
    I nie wiem czy wybrac ta opcje weekendowa żeby dowiedziec sie czegokolwiek czy liczyć na to ze zaczną sie zajęcia w poz
    Musisz wybrać to, co dla Ciebie będzie najkorzystniejsze.
    My nie mamy wyboru, bo u nas szkoła rodzenia jest 3 razy w tyg i to po 2 godziny przez prawie 1,5 miesiąca. Więc dużo i długo. Pewnie mąż nie zawsze będzie mógł uczestniczyć, ale myślę, że i tak warto skorzystać. Tym bardziej, że u nas jest bezpłatnie.

‹‹ 115 116 117 118 119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ