X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba jak bede kupowac to od razu kolorowa. Jeszcze nie myslalam jaką.

Agulas ja mialam 36.

• Kava Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kmb - na moje oko chłopak. Mam identyczne fotki :)
    Siusiak przepiękny!

Moniaa - tekst nieprzeciętny!!! Riposta taka cudowna, ze muszę ją sobie zapamiętać.

kmb, Moniaa, aszka lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Marta1986 Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2017, 15:14

Moniaa, aszka, Kava lubią tę wiadomość

Marta

Moje największe szczęście-synuś <3

1usa3e5eu6pimed4.png

• Konwalia Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z karuzelka myślę że spokojnie można poczekać do 2 miesiąca. Moja Lilka dopiero jakies pare dni temu zaczęła skupiać wzrok na rzeczach.

justa1234, aszka lubią tę wiadomość

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • lelewela Autorytet

Wysłany: 18 września 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:
    No my już po badaniu :)

kość nosowa widoczna
    NT 1,8
    CRL 7 cm
    serducho słyszeliśmy 160 u/min
    wygląda na to że wszystko w normie

na PAPPA nie dostaliśmy skierowania, pytanie czy jest sens robić prywatnie. dodam że mam 31 lat :) jak myślicie?
    Ja robiłam pappa i jak dla mnie to takie troche wrozenie z fusów. Jak genetyczne wyszło dobrze, a nie macie podstaw, np. chorob w rodzinie to mysle, ze mozna nie robic. Chyba ze macie kase i chcesz byc spokojniejsza to zrób, tyle, że pappa sa bardzo ogólnikowe. Jedynie jak wyszly by niskie to beda dalej kierowac na badania. Z tego co sie orintuje to ważniejsze są połówkowe badania w okolicach 20 tc.

iv09l6d8dhueo2ma.png
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou ja mam 32 lata, i po dłuższym zastanowieniu dołożyliśmy trochę do badania zeby zrobić prenatalne+PAPPA, uważam że jeśli sporo się staramy o dzieciucha to wypada zrobić takie badanie. Bo diabeł może tkwić gdzieś w szczegółach. I gdzieś tam mogą być, ale nie muszą jakieś nieprawidłowości.
    Nie mam ani ja ani mąż w rodzinie przypadków poważnych chorób. A skoro nauka postępuje to myślę że trzeba z jej dobroci w miarę swoich możliwości korzystać. Daje to zdecydowanie większą świadomość.

Lelewela słabo to określiłaś moim zdaniem jako "wróżenie z fusów".
    Jest to ewidentne wyliczanie prawdopodobieństwa, które daje więcej niż jakieś tam lanie wosku, bo za tym stoi nauka.
    Moi znajomi mieli powyżej 35 lat,naturalną ciążę, żadnych chorób w rodzinie, a prawdopodobieństwo w PAPPA zespołu downa wyszło 1:10 ... to serio baaardzo duże prawdopodobieństwo. Pomimo że obraz usg nie wykazywał za bardzo że coś aż tak może być nagmatwane. To posunęło ich w dalszą diagnostykę. Na szczęście wszystko w dalszych badaniach wyszło ok. A młody urodził się zdrowiuśki.
    Te badania a raczej ich wyniki, mogą czasem napędzić stracha, ale też mogą nastawić rodziców na pewne ewentualności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2015, 10:41

Anko:-), mycha28, Marta1986, Anna255 lubią tę wiadomość

• Anko:-) Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram Monikę. To medycyna i nauka a nie wróżenie z fusow:-)
    Znam sytuacje gdzie NT wyszło znajomym 40mm- pappa średnie wiec robili punkcje. Dziecko było zdrowe! A znam sytuacje gdzie NT kolo 2 wiec super, pappa kijowo bo prawdopodobieństwo było coś 1:30 zespołu Turnera i niestety dziewczynka urodziła się w 20 tygodniu właśnie z tym zespołem i zmarła.
    Wiec ja nie zasnelabym gdybym nie zrobiła pappa. Jakby pappa wyszło średnio szła bym dalej w medycynę. Każdej to indywidualna sprawa.
    Teraz na etapie jakim jestem ja czy Justa czy marta to już w usg doskonale widać czy dzircko zdrowe ale w okolicy 12 13 tygodnia na prawdę nie wszystko w usg jest jasne.
    Uważam że należy się badac.

mycha28, Kava, Marta1986 lubią tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • Marta1986 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2017, 15:15

Moniaa, aszka, justa1234, Viki26 lubią tę wiadomość

Marta

Moje największe szczęście-synuś <3

1usa3e5eu6pimed4.png

Wysłany: 19 września 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta radzisz! :-)
    Choć jestem miesiąc za tobą moje mebelki dla małej będą w poniedziałek.
    Wiem ze szybko ale wyrobił się 2 tyg szybciej niż zapowiadano...

aszka lubi tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane, dziewczyny na watku IVF pisaly, ze TSH w ciazy ma byc 1-1.5

ja ostatni raz robilam w maju i mialam 1.7

pamietacie swoje wyniki sprzed ciazy i jakie potem byly w I trymestrze, bo ponoc TSH lubi skakac jak juz sie zajdzie...

milego dnia :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    kochane, dziewczyny na watku IVF pisaly, ze TSH w ciazy ma byc 1-1.5

ja ostatni raz robilam w maju i mialam 1.7

pamietacie swoje wyniki sprzed ciazy i jakie potem byly w I trymestrze, bo ponoc TSH lubi skakac jak juz sie zajdzie...

milego dnia :)
    a ja sie z tym nie zgodze w ciazy moze byc do 2.5 norma. Lecze sie na tarczyce kupe lat i smieszy mnie ta histeria na forum. Kiedys pewna panna z tematu invitro niewazne ktora sie ze mna kłociła na temat tych norm, bo o ile w ciazy faktycznie powinny byc do max 2.5 to w trakcie staran tak jak pokazuja normy w Pl chyba do 4, z tego co kojarze, ze sie nie zajdzie w ciaze przy wyzszym albo w ogole przekroczonym, a jednak sie wielu babkom udaje. Moja mama miala mega niedoczynnosc a byla ze mna w ciazy i z siostra, z kolei kolezanka w ciazy miala mega przekroczone wyniki a wczesniej zadnego problemu z tarczyca i lekarze zabronili jej zbijac ze to bedzie wieksza szkoda. Ja uwazam ze jak jest do 2.5 to spokojnie w ciazy a lecze sie na tarczyce od 16 r.zycia a teraz mam 36 lat. Oczywiscie do kazdej nalezy decyzja gorzej jak sie zbija niepotrzebnie a pozniej sie wpada w nadczynnosc bo to dopiero grozne dla dziecka. W ogole jak zaszłam w ciaze to mialam mega skoki, a sa kobiety na forum ze zbijaja i maja idealne wyniki i nie zachodza, dla mnie to jak wyzej napisalam troche taka histeria na wyrost.

Stwierdzenie podwyższonego stężenia TSH w pierwszym trymestrze ciąży (powyżej 2.5) wymaga szybkiego wdrożenia leczenia lewotyroksyną. Powinny zostać rownież wykonane badania uzupełniajace: FT4, przeciwciała (ATPO, ATG) oraz usg tarczycy. Pacjentka powinna pozostawać pod regularną opieką endokrynologa przez okres ciąży, leczenie powinno odbywać sie pod dalszą kontrolą hormonalną. W ogole duzo informacji o tarczycy jest na tej stronie bo jak sie bada TSH to i sie powinno FT badac itd, podaje link http://www.tarczyca.info/aktualnosci/podwyzszone-tsh-w-ciazy/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2015, 14:23

Anna255, Anko:-) lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, Anko składajcie składajcie ja chyba sie przejde do sklepu i sprawdze co tam maja dla dzieci.

justa1234 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    a ja sie z tym nie zgodze w ciazy moze byc do 2.5 norma. Lecze sie na tarczyce kupe lat i smieszy mnie ta histeria na forum. Kiedys pewna panna z tematu invitro niewazne ktora sie ze mna kłociła na temat tych norm, bo o ile w ciazy faktycznie powinny byc do max 2.5 to w trakcie staran tak jak pokazuja normy w Pl chyba do 4, z tego co kojarze, ze sie nie zajdzie w ciaze przy wyzszym albo w ogole przekroczonym, a jednak sie wielu babkom udaje. Moja mama miala mega niedoczynnosc a byla ze mna w ciazy i z siostra, z kolei kolezanka w ciazy miala mega przekroczone wyniki a wczesniej zadnego problemu z tarczyca i lekarze zabronili jej zbijac ze to bedzie wieksza szkoda. Ja uwazam ze jak jest do 2.5 to spokojnie w ciazy a lecze sie na tarczyce od 16 r.zycia a teraz mam 36 lat. Oczywiscie do kazdej nalezy decyzja gorzej jak sie zbija niepotrzebnie a pozniej sie wpada w nadczynnosc bo to dopiero grozne dla dziecka. W ogole jak zaszłam w ciaze to mialam mega skoki, a sa kobiety na forum ze zbijaja i maja idealne wyniki i nie zachodza, dla mnie to jak wyzej napisalam troche taka histeria na wyrost.

dzieki aszka za Twoj wpis, bo wlasnie juz np na innym watku na fioletowej str - gdzie wiekszosc ciaz naturalnych jest, to laski wspominaly tez o normie TSH 2 - 2,5

No ale wolalam i tu zapytac, bo ja z tarczyca nie mialam nigdy problemu, wiec nie wiedzialam juz komu wierzyc :)

w takim razie pojde w poniedzialek spokojniejsza na to badanie :)

ale to prawda, tez na poczatku nie bardzo rozumialam tych norm, skoro w laboratorium sa tak jak piszesz - nawet do 4, a potem nagle sie dowiaduje, ze jesli chodzi o ciaze, to juz jakies inne normy :/

Buziaki :*

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna jak chcesz to skonsultuj z endokrynologiem, jak masz byc spokojniejsza, ja chodze od lat do takiej babki co raczej sprawia wrazenie obeznanej w temacie, pracuje w szpitalu, jest zastepca na oddziale gdzie przeprowadzaja operacje itd. Bo u mnie to juz i były biopsje i takie tam, ja mam dosc zaawansowany stan i jednak ja jej wierze, ze jak powyzej 2.5 w ciazy to sie zbija. Owszem sa rozne artykuły w necie, jedne podaja takie normy, inne takie, ale ogolnie jest srednia ze do 2.35 w I trym norma, II i III trym 2.65 norma. Oczywscie sa lekarze ze jak przyjdzie pacjentka i zrobi panike to dadza euthyrox na wszelki wypadek, ale TSH tez ma to do siebie ze ono potrafi i co m-c sie zmienic, wiec tak naprawde idealnego złotego srodka nie ma. Mi nawet pod wpływem leków skacze i nie mozna do konca ustabilizowac. Dlatego ja nikogo nie namawiam np. zeby sie nie konsultował, bo jak ktos woli :) Pisze tylko jak ja postepuje itd. Mi sie wydaje ze podobnie jest z hemoglobina w ciazy niby norma od 12 a dopiero lekarze daja zelazo jak jest mniej niz 10.9 a przeciez niby 11 to juz zle...dlatego do kazdego i lekarza nalezy decyzja.

Anna255 lubi tę wiadomość

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie panie ;-)
    Przedstawiam ampartamentowiec córci i nowo nabyte buciki :-D <3 <3 http://static.pokazywarka.pl/i/6064711/834548/dsc-0044.jpg

aszka, Anko:-), Anna255, Kava, Viki26 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa ja Cie lubie czytac w pamietniku i ogladac bo masz fajne rzeczy dla cory, a ja tez cora wiec podgladam :) Ale brzuszek to masz fajny, moj tez urosł chyba w koncu :D a te buciki to skad?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2015, 15:15

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 19 września 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Justa ja Cie lubie czytac w pamietniku i ogladac bo masz fajne rzeczy dla cory, a ja tez cora wiec podgladam :) Ale brzuszek to masz fajny, moj tez urosł chyba w koncu :D a te buciki to skad?
    Dziękuję za miłe słowa ;-) <3 a buciki cicholandowe ;-)
    A kiedy ja zobaczę twój brzuniol? :-D :-D

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 wrote:
    Dziękuję za miłe słowa ;-) <3 a buciki cicholandowe ;-)
    A kiedy ja zobaczę twój brzuniol? :-D :-D
    gdzie Ty masz takie fajne rzeczy u mnie w tej Wawie to nic nie ma dla dzieci, albo ja slepa w tym ciucholandach, a i dla ciezarnych tez nic nie ma, wszystko obcisle...tzn niby sa gdzie w centrum ale mi sie nie chce az tam jezdzic jak i tak pewnosci nie mam ze beda dla mnie ciuchy.

Justa jak maz mi fotke zrobi :) to wstawie bo niestety ale ja nie umiem z fona robic fotek zawsze mi wychodzi sciana albo cos :D jestem beztalenciem telefonowym, taka prawda. A teraz go nie ma, bo wraca z pracy, czekam i idziemy na spcaer to wyglada ze ładna pogoda :)

Wysłany: 19 września 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa śliczny brzuszek i buciki!
    Marta miało byc- rządzisz!:-)
    Jak moje będą wyglądały to dla mnie zagadka bo zamowilam je w firmie gdzie robili mi drewniane meble do mieszkania teraz. Te w salonie i jadalni widziałam wcześniej w sklepie i się zakochałam a te dla dziecka to wielka nie wiadomo bo ta firma meblami dla dzieci się nie zajmuje. Zrobili ukłon w naszą stronę bo sporo kasy u nich zostawiliśmy.
    Także sama jestem ciekawa jak meble hehe:-)!
    Dam znać w poniedziałek wieczór.
    Anna nie panikuje ja mam raz 0.5 a raz 2.5.
    Skacze

Anna255, justa1234 lubią tę wiadomość

dfe01f0225.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1234 - swietne kozaczki :)

dziewczyny jak wynik wyjdzie zly, to tez pojde do endokrynologa. Ale jak srednio norma do 2.5 to mniej sie stresuje, bo ta norma do 1.5 mnie troche przerazila <3

ps - juz sie nie moge doczekac, az sama bede mogla kupic cos dla maluszka, ale poki co sie wstrzymuje. Przyjdzie i czas na mnie :)

‹‹ 122 123 124 125 126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ