Ciężarówki metodą IVF i IUI
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny. Czy mogę dołączyć? Jestem teraz w 11 tygodniu. Ciąża po in vitro, ISCI.
Chciałabym się poradzić. Na początku października mam zaplanowane usg przezierność karkowa. Lekarz zasugerował mi zrobienie jeszcze przed usg testu Pappa. Robiłyście ten test przed usg? Warto go robić? Czy rzeczywiście powinno się go robić jeśli ciąża jest z in vitro (tak mi powiedział lekarz).
Anko:-), Anko:-), Kava, Viki26 lubią tę wiadomość
PCOS, azoospermia i biopsja TESE
25.05.15 - punkcja i hiperstymulacja (transfer odroczony)
23.07.15 criotransfer dwudniwego zarodka, brak śnieżynek
HCG 50,3; betaHCG 143,0; HCG 3553
https://www.maluchy.pl/li-72297.png -
Dorotek ja robiłam pappa. Najpierw usg a potem pobrali krew ale u nas w klinice po ivf rządowym jest to w pakiecie i bezpłatne tak jak i polowkowe
A w ogóle to gratulacje i nudnej reszty ciąży życzęaszka lubi tę wiadomość
-
Ginger masz to zapewnione w rządówce? A z jakiej kliniki. Też byłam w programie rządowym, w Invimed, ich zainteresowanie zakończyło się po potwierdzeniu ciąży.
A na usg coś wzbudziło niepokój i dlatego jeszcze Pappa? Czy tylko dlatego, że bylo w pakiecie?
PCOS, azoospermia i biopsja TESE
Ja byłam w Gyncentrum w Katowicach. Tam akurat maja za darmo te badania jeśli jesteś ich pacjentka. Na usg wyszło wszystko w porządku pappa robią wszystkim. Ale pewnie gdybym nawet nie miała bezpłatnie to dla swojej spokojnej głowy zrobilabym te badania.
-
Ja się właśnie obawiam, że wynik może odebrać mi spokój. Bo jeśli wyjdzie ryzyko to będę się dręczyć. Zastanawiam się czy nie lepiej poczekać do usg i w razie czego robić. No ale lekarz mówi, że lepiej zrobić szybciej. Przyznam, że czuję się skołowana.PCOS, azoospermia i biopsja TESE
Dorotek1983 wrote:Cześć dziewczyny. Czy mogę dołączyć? Jestem teraz w 11 tygodniu. Ciąża po in vitro, ISCI.
Chciałabym się poradzić. Na początku października mam zaplanowane usg przezierność karkowa. Lekarz zasugerował mi zrobienie jeszcze przed usg testu Pappa. Robiłyście ten test przed usg? Warto go robić? Czy rzeczywiście powinno się go robić jeśli ciąża jest z in vitro (tak mi powiedział lekarz).
Hej. U nas 90% robiło pappa z forum. Kilka dziewczyn się nie decydowało ale jednak większość wolała badanie wykonać.
Polecam.Kava, aszka lubią tę wiadomość
-
Marta wlaśnie siedzę na kawie z kolezanka w tygodniu takim jak ty i faktycznie marudzi ze jej to się już nie chce latać za rzeczami i jest zła ze nie ogarnęła wcześniej wiec zakładam ze jeszcze z miesiąc i coraz mniej będzie się chciało robić.
A odpocząć i popachniec trzeba bo jednak czeka nas nie lada wyzwanie....
Justys każdy ma prawo do własnej opinii i absolutnie cie nie przekonuje. Ale idąc twoim tokiem myślenia to nie przyjelabym darmowej wizyty. Wcisnelabym stowke do kieszeni lekarzowi. Bo jak już być prawym i nie dawać prezentów to i sami ich nie przyjmujmy. W sumie nie wiem jak to przełożyć- ni wiem czy rozumiesz co mam na myśli. Bo jeśli lekarz zrobił wam prezent to moim zdaniem tez zasłużył na upominek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2015, 16:05
-
Dziewczyny, ja tak z innej beczki trochę.
Czy planujecie pobieranie krwi pępowinowej w trakcie porodu?
Co o tym myślicie?
Kurde, tak pomyślałam wózki wózkami, pokoiki, wyprawki. Wszystko ważne, ale co z komórkami macierzystymi.
Chętnie wysłucham Waszych opinii oraz planów w tym temacie -
Kava 30min temu rozmawiałam o tym z przyjaciółka. Słyszę strasznie podzielone zdania. Nie wiem co robić. Chciałam tzn chce ja pobrać chyba choć myśl że starcza prawdopodobnie tylko na wagę do 18kg a czasami pobranie ponoć się nie powodzi. Pogadam ze znajomy lekarzami i napisze co i jak:)
-
nick nieaktualnyKochane, mam juz wyniki:
TSH 2,32 mIU/ml norma 0.27-4.2
FT414,8 pmol/l norma 12-22
FT3 5,4 pmol/l 3.1-6.8
Toxo IgG 85.00 U/ml
ujemny < 4.00
watpliwy 4.00-8.00
dodatni > 8.00
Toxo IgM 0,12
ujemny < 0.55
watpliwy 0.55-0.65
dodatni > 0.65
RUB IgG 94 IU/ml
ujemny < 10
watpliwy 10-15
dodatni >= 15
prosze o pomoc w interpretacji, bo szukam na necie, ale nie moge sie w tym polapac -
nick nieaktualnyKava ja o tym myslalam, ale z wyników badan w necie nie wynika zeby komorki miały ogolnie jakis duzy plus, sa to na razie głownie przypuszczenia, ze moga pomoc. DLatego sie nie zdecyduje bo to dla mnie poki co mało sprawdzone i rzetelne informacje.
Dorotek gratulacjez testem pappa ja tez mialam za darmo ale i tak bym sie zdecydowała, natomiast ogolnie lekarze twierdza(ogolnie bo nie wszyscy itd) ze jak usg dobre to raczej nie trzeba wykonywac testu papa. Jezeli chcesz go wykonac to najlepiej pobrac krew w tym samym dniu po usg, jest to wynik najbardziej miarodajny.
justa1234 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnna wyniki dobre, a rozyczka IGM, jaki masz? bo nie wstawilas? Toxo wychodzi ze masz p/ciala(czyli przeszlas toxo, ale nie masz jej w tej chwili-czyli ok) a do pelnej diagnozy rozyczki brakuje igm, bo igm mowi czy masz w tej chwili rozyczke, wychodzi ze masz p.ciala, ale igm tez powinien byc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2015, 15:52
Anna255 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyaszka wrote:Anna wyniki dobre, a rozyczka IGM, jaki masz? bo nie wstawilas? Toxo wychodzi ze masz p/ciala(czyli przeszlas toxo, ale nie masz jej w tej chwili-czyli ok) a do pelnej diagnozy rozyczki brakuje igm, bo igm mowi czy masz w tej chwili rozyczke, wychodzi ze masz p.ciala, ale igm tez powinien byc.
no wlasnie nie dali tego... wyczytalam w necie, ze ktos juz tez tak mial, ze tylko rozyczka IgG, bez podanej wartosci IgM, wiec juz tez zglupialam... -
nick nieaktualnyAnna255 wrote:no wlasnie nie dali tego... wyczytalam w necie, ze ktos juz tez tak mial, ze tylko rozyczka IgG, bez podanej wartosci IgM, wiec juz tez zglupialam...
Anna255 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyagulas wrote:w internecie znowu jakaś dyskusja na temat in vitro..
Krew mnie zalewa, bo ludzie nie wiedzą co my musimy przeżyć, żeby chociaż to 1 dziecko mieć. Napisali, że dzieci są przechowywane "w beczkach", a rodzeństwo powinno o tym wiedzieć..
My zamierzamy powiedzieć naszemu dziecku, że do zapłodnienia doszło przez in vitro, ponieważ bardzo chcieliśmy je mieć.
O tym, że większość zarodków umiera to oczywiście nie napiszą.. Serce mnie boli na myśl o tym, że nie mamy zarodków a tu czytam coś takiego..Mi sie wydaje ze to z nieswiadomosci.
-
nick nieaktualny
-
Aszka moja znajoma jako prezent wykupiła zestaw do krwi pepowinowej dla dziecka brata. Maluch miał nowotwór wykryty w 9 czy 10m życia i jakiś zabieg co prawda za naszą zachodnia granicą ale wiem po lebkach ze krew się przydała.
Nie wiem jak i co przez to rozumieć. Z tą koleżanka tez chce porozmawiać.
Wolę pozbierać opinie wśród znajomych i wśród lekarzy. Nie kierowalabym się internetem. Jak macie zaufanych lekarzy lub lekarzy w rodzinie-popytajcie o opinie a wtedy temat się nam trochę rozjaśni.