X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • Fistaszek Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio za wizyte w koinice zaplacilam 170 zl. Ale trafilam tak, bo musialam miec szybka wizyte. Sama pani dr mowi, ze taka sam wizyta u niej to koszt 120 zl. Allleee zrobili mi wymaz i nie placilam za niego. Pomyslalam, ok, ostatnio za wymaz dala 30 zl, wiec wliczone w wizyte jest w miare. Jednak po trzech dniach zadzownili do mnie, ze uwaga-zapomnieli mnie policzyc za wymaz dodatkowych 50 zl! I zebym przelew zrobila. To jest chore. Nawetnie chce liczyc ile kasy tak ejst zostawiane w klinikach

34bws65ga0j0xbs5.png
    relgio4pb80c7l0k.png
  • aniesiack Ekspertka

Wysłany: 3 października 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, żenada... Ja myślałam, że w cenie wizyty są już badania krwii, a tu niespodzianka. Dodatkowe 51zł za progesteron i 51zł za betę...

f2w3rjjg9i651cla.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniesiack wrote:
    No właśnie, żenada... Ja myślałam, że w cenie wizyty są już badania krwii, a tu niespodzianka. Dodatkowe 51zł za progesteron i 51zł za betę...
    o masakra, jakie ceny :/

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • aniesiack Ekspertka

Wysłany: 3 października 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    184727fa50b3cc43med.jpg

Moniaa, justa1234, aneczka2015, kmb lubią tę wiadomość

f2w3rjjg9i651cla.png
  • AsiaPoli Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka,wczoraj mialam ostatnie usg 36+5,wszystko wyglada dobrze,mala juz bardzo nisko z glowka(chociaz na moje brzuch mam jeszcze wysoko) wazy 3100 do konca moze przybrac jeszcze ok.300,400 g,ale najwazniejsze ze łożysko przesuniete jest do gory,5 cm od ujscia szyjki wiec juz w niczym nie zagraza i moze byc porod naturalny :),oczywiscie zaraz zapytalam o basen,ale tu po invitro raczej sie nie zgodza,chociaz jak wszystko bedzie wygladalo ok bez komplikacji to mam zapytac czy jest wolny jak przybede na oddzial.mam dzwonic od razu jak tylko sie zacznie cos dziac,bo poprzedni porod trwal 90 min wiec teraz moze byc jeszcze szybciej..podobno.mala smiesznie lykala wody,chyba moje sniadanie jej smakowalo,i pukala palcem wskazujacym w lozysko,wiec moze to jej zasluga ze sie przesunelo ;)achhh teraz tylko czekac,pozdrowionka dla wszystkich

Moniaa, kmb, aszka, Konwalia, Anko:-), Viki26 lubią tę wiadomość

3s4kwbr.png
    04u9k61.png
    Aniołek-17/10/2016 11tc-serduszko przestalo bic 8tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaPoli wrote:
    hejka,wczoraj mialam ostatnie usg 36+5,wszystko wyglada dobrze,mala juz bardzo nisko z glowka(chociaz na moje brzuch mam jeszcze wysoko) wazy 3100 do konca moze przybrac jeszcze ok.300,400 g,ale najwazniejsze ze łożysko przesuniete jest do gory,5 cm od ujscia szyjki wiec juz w niczym nie zagraza i moze byc porod naturalny :),oczywiscie zaraz zapytalam o basen,ale tu po invitro raczej sie nie zgodza,chociaz jak wszystko bedzie wygladalo ok bez komplikacji to mam zapytac czy jest wolny jak przybede na oddzial.mam dzwonic od razu jak tylko sie zacznie cos dziac,bo poprzedni porod trwal 90 min wiec teraz moze byc jeszcze szybciej..podobno.mala smiesznie lykala wody,chyba moje sniadanie jej smakowalo,i pukala palcem wskazujacym w lozysko,wiec moze to jej zasluga ze sie przesunelo ;)achhh teraz tylko czekac,pozdrowionka dla wszystkich

Chodzi Ci o poród w wodzie? Ja po IVF rodziłam do wody bez żadnego problemu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 października 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecznie jednak mysle nad jakas kolderka bo jak bedzie zimniej, niby teraz te zimy nie az takie zimne, ale my bedziemy głownie chodzic -bo nie mamy samochodu wiec jednak sie zdecyduje na kolderke tylko oczywiscie lekką.

Kase to niestety w klinikach wyciagaja na maksa. Ja co prawda nie załuje wydanej ale co maja powiedziec ludzie ktorych nie stac na starania w klinice.

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aszka ja nie kupuję kołderki do wózka choć może mi się coś odmienić hihiih :-)

A co do klinik to niestety ale ceny mają kosmiczne,ja tylko byłam w klinice raz na usg w 13tyg i więcej się tam nie wybrałam bo cena za te usg wyniosła mnie 250zł plus dojazd ,usg połówkowe i IIItrymestru robiłam u swojego gina u którego płacę 150zł i bada mnie 1,5h a w klinice samo usg trwało raptownie 20min.

• Madzia82 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W klinikach te cenniki to są z księżyca. Niestety biorą spore pieniądze prawie za nic.
    U mnie w klinice wizyta w ciąży kosztuje 160zł. A trwa może 1 min.
    W tej ciąży nie zdecydowałam się na taką wizytę. Wolałam iść do swojego gina i za 100zł dowiedziałam się wszystkiego co tylko chciałam.

justa1234 lubi tę wiadomość

• Anko:-) Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Państwa

W nawiązaniu do naszego spotkania w szkole rodzenia przesyłam Państwu szczegółową ofertę Polskiego Banku Komórek Macierzystych dotyczącej pobrania, preparatyki i przechowywania komórek macierzystych.

Decydując się na pobranie krwi pępowinowej należy wybrać Bank, który wykona tę usługę najlepiej. Zaufało nam ponad 90 000 Polskich Rodziców – to ponad 70 % wszystkich Rodziców, którzy pobrali krew pępowinową.

A oto mały skrót wiadomości:

Czym są komórki macierzyste?

Komórki macierzyste to pierwotne, niewyspecjalizowane komórki, które mają olbrzymi potencjał do namnażania się oraz wyjątkowe zdolności do przekształcania się w wyspecjalizowane komórki tworząc w ten sposób tkanki. Dzięki temu wykorzystuje się je od lat w medycynie odbudowując lub zastępując uszkodzone komórki. Znajdują się one m.in. w krwi pępowinowej i sznurze pępowiny.

Dlaczego warto bankować krew pępowinową?

Pobierając krew pępowinową i bankując zawarte w niej komórki macierzyste zyskujemy szansę na wykorzystanie ich w przyszłości jeśli w naszej rodzinie wydarzy się choroba wymagająca przeszczepienia komórek macierzystych. To swoiste zabezpieczenie możliwości leczenia w momencie kiedy najbardziej będzie potrzebne w rodzinie.

Nie znamy przyszłości i nie wiemy jakie choroby mogą przytrafić się naszym bliskim. Komórki macierzyste są już wykorzystywane w leczeniu 70 chorób (głównie hematologicznych i onkologicznych) a przyszłość z pewnością przyniesie dodatkowe wskazania do wykorzystywania komórek macierzystych. Komórki mogą posłużyć zarówno dziecku, podczas którego narodzin zostały pobrane jak i jego rodzeństwu, a nawet rodzicom. Można je pobrać tylko raz, a wykorzystanć nawet po kilkudziesięciu latach przechowywania.

Czym jest krew pępowinowa?

Krew pępowinowa, to krew, która pozostaje w pępowinie i łożysku po narodzinach i po „odpępnieniu dziecka”. Jest ona cennym źródłem komórek macierzystych. Do niedawna była ona traktowana jako "odpad" i utylizowana razem z łożyskiem i pępowiną. Obecnie pobiera się ją w celu wyizolowania komórek macierzystych do przechowywania i późniejszego wykorzystania w leczeniu. Krew pępowinowa zawiera nie tylko krwiotwórcze komórki macierzyste dające początek komórkom krwi (krwiotwórcze komórki macierzyste) ale także komórki mezenchymy (tkankowe komórki macierzyste) dające początek komórkom innych tkanek – np. komórkom tkanki nerwowej, komórkom tkanki kostnej, komórkom tkanki mięśniowej w tym komórkom mięśnia sercowego.

Lista chorób, w których wskazane jest wykorzystanie komórki macierzystych liczy już sponad 70 pozycji i wciąż rośnie (pełna lista dostępna na stronie ww.pbkm.pl).

Polecam link, znajdzą tam Państwo filmy dotykające najważniejszych kwestii związanych z zabezpieczaniem krwi pępowinowej
    http://www.youtube.com/user/polskibankkomorek?feature=results_main

Poniżej przesyłamy linki do stron internetowych, gdzie mogą Państwo zgłębić temat bankowania komórek macierzystych, ich wykorzystywania:

· https://www.pbkm.pl/

· http://krewpepowinowa.pl/

· http://www.bezcennydar.pl/

PBKM przechowuje krew pępowinową w KASECIE PLUS.

To innowacyjna technologia umożliwiająca podział komórek krwi na dwie porcje (w proporcji 4:1).

Dzięki temu po podaniu jednej z porcji – druga pozostaje zamrożona. Zastosowana technologia podziału nie ogranicza możliwości podania całej porcji jednorazowo, ponieważ nie wpływa na objętość czy właściwości przechowywanych komórek.

Ponadto PBKM jako jedyny bank w Polsce oferuje swoim klientom możliwość pozyskania komórek macierzystych z 3 źródeł - krwi pępowinowej, krwi łożyskowej czy galarety Whartona (sznura pępowiny).

Krew pępowinowa - podstawowe i najstarsze źródło pozyskania komórek macierzystych

Krew łożyskowa - daje możliwość pozyskania dodatkowo około 30% komórek macierzystych z krwi, która pozostaje w naczyniach łożyska po jego urodzeniu. Komórki przechowywane są w osobnej kasecie mrożeniowej (jest to tzw. trzecia porcja materiału)

Sznur pępowiny –NOWOŚĆ daje możliwość pozyskania dodatkowych komórek macierzystych z tzw. galarety Whartona (sznura pępowiny), które są szeroko stosowane w medycynie regeneracyjnej, ponieważ potrafią różnicować się w różne typy tkanek m.in. komórki tkanki łącznej, nerwowej, kostnej ( neurologia, dermatologia, ortopedia, kardiologia). Mogą być również stosowane jako dodatkowe wsparcie przy przeszczepianiu komórek macierzystych z krwi pępowinowej, gdyby tych było za mało. A co najważniejsze, komórki macierzyste z galarety Whartona mogą być zastosowane nie tylko u dziecka, od którego zostały pobrane, ale również u innych biorców spokrewnionych lub niespokrewnionych . W przypadku komórek macierzystych ze sznura pępowiny nie jest wymagana zgodność tkankowa między dawcą a biorcą! Ponadto , możemy je wielokrotnie namnażać.

Bankowanie komórek macierzystych wiąże się z opłatami dla Rodziców, których wysokość uzależniona jest od wybranego wariantu realizacji usługi przez Rodziców.

Nasza oferta jest podzielona na 4 warianty kolorystyczne Czerwony, Błękitny, Granatowy i Złoty, określające rodzaj pozyskiwanych tkanek tj. krew pępowinowa, krew łożyskowa czy sznur pępowiny .

Szczegóły znajdą Państwo w załączonym cenniku.

Opłaty podzielone są na 3 części (w zależności od koloru pakietu):

Opłata wstępna – 680 - 880 zł – opłatę wstępną wpłaca się w ciągu dwóch dni roboczych (przelewem) na indywidualnie nadany rachunek bankowy, który jest wysyłany przez BOK Warszawa mailem lub wiadomością tekstową (sms). Opłata wstępna obejmuje koszt zestawu do pobrania krwi pępowinowej, koszt jej pobrania, transport krwi po porodzie do laboratorium i przygotowanie jej do preparatyki.

Opłata Podstawowa – 1690 - 2590 zł – opłatę podstawową uiszcza się w ciągu 14 dni po porodzie i obejmuje ona koszt badań, preparatyki krwi pępowinowej i zamrożenie komórek macierzystych. Odsyłam do tabeli z cennikami dotyczącymi opcji przechowywania (istnieje możliwość rozłożenia płatności na raty)

Abonament roczny – 550 - 780 zł - pierwszą opłatę za abonament roczny reguluje się 12 miesięcy po urodzeniu dziecka . Dostępne są też abonamenty na 5,10, 18 lat

Szczegółowy cennik dołączam jako załącznik.

Dodatkowo wybrany wariant realizacji usługi Czerwony, Błękitny, Granatowy czy Złoty, mogą Państwo rozszerzyć o dodatkowe usługi, takie jak:

Pakiet Transplant Assistance – pomoc przy przeszczepieniu. Koszt pakietu wynosi 200 zł.
    Opierając się na naszych doświadczeniach w przekazywaniu krwi pępowinowej do przeszczepień proponujemy Państwu w ramach umowy skorzystanie z pakietu dodatkowych usług w pakiecie „Transplant Assistance” . Usługi te zrealizowane zostaną przez Polski Bank Komórek Macierzystych S.A. w przypadku, gdy Rodzice przechowują komórki macierzyste w PBKM S.A. i zaistnieje konieczność ich wykorzystania do transplantacji. Usługi to:

konsultacja hematologa lub transplantologa
    badanie antygenów transplantacyjnych HLA – badanie to jest niezbędne w przypadku przeszczepienia allogenicznego (dla osoby innej niż dziecko, od którego pobrano krew pepowinową)
    badania komórek CD34+ oraz CD45 - badania te potwierdzają precyzyjnie jakość materiału przed przeszczepieniem
    badanie żywotności komórek oraz liczby leukocytów (WBC) - badania te potwierdzają jakość materiału przed przeszczepieniem
    badanie liczby krwiotwórczych komórek progenitorowych - badanie to potwierdza precyzyjnie jakość materiału przed przeszczepieniem
    transport do miejsca transplantacji
    W przypadku, gdy Rodzice przechowują komórki macierzyste w PBKM S.A. i zaistnieje konieczność ich wykorzystania do transplantacji, a z powodu błędu PBKM S.A. ich wykorzystanie nie będzie możliwe do przeszczepienia, wówczas PBKM S.A. zobowiązuje się wypłacić Rodzicom karę umowną w kwocie 100 000,00 zł.

Pakiet 20/120 - korzyści przy małej lub dużej objętości pobranej krwi. Koszt pakietu wynosi 200 zł.
    Przed pobraniem nie da się określić ilości krwi pępowinowej. Pakiet 20/120 niesie dodatkowe korzyści w przypadku małych i dużych pobrań krwi pępowinowej. Wobec Rodziców wykupujących ten Pakiet PBKM zobowiązuje się do:

Wykonania preparatyki krwi i zamrożenia komórek, które będą przechowywanie za połowę opłaty abonamentowej, te czynności zostaną wykonane jeśli objętość wyniesie 10-19ml (małe pobranie)
    Bezpłatnego podziału krwi na 2 Kasety plus oraz przechowywanie obu kaset w cenie jednej. Te czynności zostaną wykonane jeśli objętość wyniesie min. 120ml

Przechowywanie DNA – płatny jednorazowo, koszt pakietu 300 zł, doliczane do opłaty podstawowej

Obejmuje:

-izolację oraz przechowywanie całej sekwencji łańcuch DNA - tzw. „zerowego DNA” dziecka do późniejszych celów diagnostycznych

Izolacja komórek sznura pępowiny -- płatny jednorazowo, koszt pakietu 1200zł, doliczane do opłaty podstawowej

Pakiet jest przeznaczony dla Klientów, którzy wybrali w ramach podpisanej umowy wariant z pozyskaniem sznura pępowiny.

Obejmuje:

- wyizolowania komórek z pozyskanego sznura pępowiny, które będą gotowym preparatem do ewentualnego przeszczepienia w przyszłości lub do ich dodatkowego namnożenia

WSZYSTKIE PAKIETY I OPCJE DODATKOWE SZCZEGÓŁOWO OPISANE SĄ w załączniku OGÓLNE WARUNKI UMOWY

Dlaczego warto wybrać PBKM?

Polski Bank Komórek Macierzystych

Jedyny rodzinny bank krwi pępowinowej z największym doświadczeniem – materiał biologiczny, który był przechowywany w PBKM, został już kilkanaście razy wykorzystany w przeszczepieniach z pozytywnym skutkiem w Polsce i poza jej granicami
    Największy i najstarszy działający bank krwi pępowinowej w Polsce (ponad 12 lat doświadczenia), drugi co do wielkości bank w Europie tworzący grupę FamiCord
    PBKM posiada 2 własne specjalistyczne, ultranowoczesne laboratoria, które wykonują tylko i wyłącznie badania i preparatykę krwi pępowinowej. Są to Centralne Laboratorium PBKM oraz Laboratorium Badawczo-Rozwojowe PBKM zlokalizowane w Centrum Zdrowia Dziecka. Zatrudniamy tylko licencjonowanych diagnostów laboratoryjnych.
    PBKM jako jedyny bank w POLSCE wdrożył najwyższy standard postępowania z krwią pępowinową na świecie - prestiżowy standard wyznaczony przez AABB
    PBKM jako jedyny bank w POLSCE posiada pozwolenie Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego na wytwarzanie preparatów leczniczych z komórek macierzystych
    PBKM jako jedyny bank w POLSCE oferuje swoim klientom możliwość pozyskania komórek macierzystych z 3 źródeł - krwi pępowinowej, krwi łożyskowej czy galarety Whartona (sznura pępowiny)

agulas lubi tę wiadomość

dfe01f0225.png

Wysłany: 4 października 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczeta co do cen badan w klinikach zgadzam sie. Zbaojstwo...hcg 50zł? Prog 50zł?
    Wariacja totalna.
    Ale co do cen wizyt, za zwykle wizyty płace 150,160zł, ale za usg genetyczne 1,2,3 trymestru 250zł-no i jest to normalna cena we Wrocławiu.
    Oczywiscie mozna znalezc profesorków kilku u których z racji tyt zaplacimy 300 400zł za takie usg-ale to tez uwazam za przegiecie.
    Buziak

dfe01f0225.png
  • justa1234 Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wogóle jak robiłam pierwsze usg z trzech w klinice to powiem wam szczerze że opis tego usg dla mnie nie był jakiś wylewny i zrozumiały no i tak jak pisałam wcześniej te usg trwało chwilę i skasowali 250 zł!!! Za progesteron i hcg też tyle tam płaciłam, masakra! No a mój gin za takie właśnie szczegółowe usg bierze 150zl i wszystko jest pomierzone superowo i przedewszystkim opis jest jasny i zrozumiały dla mnie :-) ;-) poszaleli całkowicie w tych klinikach :-P

Wysłany: 4 października 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam i dobrze opisane usg za 150 zł jak i usg genetyczne za 250 zł.
    Nigdy nie miałam poczucia ze źle wydałam kasę lub lekarz mnie olal.

dfe01f0225.png
  • AsiaPoli Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danae wrote:
    Chodzi Ci o poród w wodzie? Ja po IVF rodziłam do wody bez żadnego problemu.
    ale w UK?

3s4kwbr.png
    04u9k61.png
    Aniołek-17/10/2016 11tc-serduszko przestalo bic 8tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz prywatnie bierze do 300 zł, ja płace mniej dlatego ze jak pisałam mamy wspolna niedole, pod wzgeldem tego ze on po invitro i dał mi znizke. Niemniej jestem bardzo z niego zadowolona jest to swietny lekarz, daje mi rozpiske na kilka kartek np. połowkowe to mam tez kilka kartek a4 plus siatki centylowe, fotki i film i te badanie juz mi zrobil w gratisie bo mialam takie samo od tego lekarza na nfz, ale powiedzial ze woli sie sam upewnic, zaplacilam okolo 100 jak u niego takie badanie z echem serca kosztuje okolo 250. Takze fakt duzo bierze jak dla zwyklej pacjentki ale uwazam ze warto do niego chodzic. Natomiast w klinice gin bral za wizyte 120 ale jest to lekarz bez certyfikatu FMF, czyli jakby sie cos dzialo, to on i tak moze nie zauwazyc, wiec nie zawsze cena jest adekwatna. Tak samo jak sa profesorowie w Wawie co biora do 500 zł za wizyte a podejscie olewcze. Grunt to dobry lekarz pod takim wzgledem zeby miał doswiadczenie, kompetencje, byl profesjonalny i empatyczny. Mam do niego fon -moge dzownic przez cala dobe, tez sie to liczy u lekarza :)

justa1234 lubi tę wiadomość

• justa1234 Autorytet

Wysłany: 4 października 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko:-) wrote:
    Ja mam i dobrze opisane usg za 150 zł jak i usg genetyczne za 250 zł.
    Nigdy nie miałam poczucia ze źle wydałam kasę lub lekarz mnie olal.
    Mi się tylko zdarzyło właśnie w klinice że nie byłam zadowolona a mój gin usg genetyczne robi profesjonalnie i za 150zl :-D więc też nie mam poczucia że marnuje kasę :-) a za zwykle usg bierze 100zl, więc myślę że nie zdziera że mnie :-)

aszka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaPoli wrote:
    ale w UK?

W Polsce. Jakoś nie zanotowałam, że Ty skądś indziej :( Przez małego chodzę jak zombi... Wszędzie piszą, że takie małe dziecko śpi około 20 godzin na dobę. U mnie jest 10...

AsiaPoli lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danae wrote:
    W Polsce. Jakoś nie zanotowałam, że Ty skądś indziej :( Przez małego chodzę jak zombi... Wszędzie piszą, że takie małe dziecko śpi około 20 godzin na dobę. U mnie jest 10...
    moj chrzesniak w dzien w ogole nie spał za to noce przesypial całe :)

• basiurka Ekspertka

Wysłany: 4 października 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aszka ja mam kocyk gruby więc będe tym okrywać. Z allegro kupiłam http://allegro.pl/kocyk-minky-do-wozka-komplet-podusia-kocyk-50x75-i5563932252.html

A tak co u Was? Ja znowu muszę polegiwać ale trudno :) cieszę się że z dzidzią ok.

• agulas Autorytet

Wysłany: 5 października 2015, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko dzięki za informacje o macierzystych! My się pewnie zdecydujemy :)

A co do klinik, to ja nie narzekam. Prowadzę ciąże u lekarza, który robił mi laparoskopię, pick up, transfer. Za wizytę z usg płacę 120 zł. Wg mnie taniej nigdzie bym nie znalazła. Początkowo wszystkie badania robiłam również w invicta, ale tylko ze względu na stres - chciałam szybciej wiedzieć jaki jest wynik bety i prg.. Lekarz powiedział, że mu to obojętne gdzie zrobie badania. Zawsze daje mi spis badań i jego interesuje tylko to jaki jest wynik. I teraz chodzę na badania do przychodni nfz. Co prawda krew muszę oddać do godziny 12, ale większość wyników jest tego samego dnia po godzinie 15. Koszt? Uważam, że ponad połowę mniejszy. Za hormony płacę 18 zł. Pappa 35 zł. Mocz ogólny chyba 9 zł.
    Zazwyczaj wchodzę bez kolejki, bo kobiety w ciąży mają pierwszeństwo. Uważam, że niewarto robić badań w klinikach. W invicta naliczają sobie dodatkowe 6 zł za pobranie...

Aniesiack, my w 6t3d dowiedzieliśmy się, że jest pęcherzyk i nie jest pusty. Było dużo za wcześnie na pomiary zarodka. Doktor pomierzył jedynie pęcherzyk. Dopiero w 8t3d był dobrze widoczny zarodek i wtedy lekarz wykonał 1 pomiar. Wszystko opisuję na swoim kalendarzu w belly :) możesz sobie podejrzeć w notatkach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2015, 08:00

ug37trd8yp0c7r9f.png
‹‹ 142 143 144 145 146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ