X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilou1984 wrote:
    Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie postępowania w ciąży po zapłodnieniu in vitro

http://edukacja.gameta.pl/rekomendacje/rekomendacje-polskiego-towarzystwa-ginekologicznego-w-zakresie-post%C4%99powania-w-ci%C4%85%C5%BCy-po-zap%C5%82o

na dole strony są wzmianki o rekomendowanym sposobie zakończenia ciąży

Właśnie miałam pisać, że ptg (ptmr chyba też) zaleca uwzględnić życzenie czy wolę ciężarnej po ivf odnośnie do porodu. Też to kiedyś czytałam. Z tym, że "zaleca" nie znaczy, że "zobowiązuje" lekarza... Trzeba brać na to poprawkę.

Inska lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Inska Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za tak wyczerpujące info dziewczyny, kopalnia wiedzy z Was! :)

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

Czekamy na Matyldę <3
    preg.png
  • Lilou1984 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam tylko terminu CC, lekarz jest zdania że najlepiej jak to dziecko zadecyduje kiedy chce wyjść i jest to dla mnie logiczne i mądre, ale boję się że się akcja szybko rozkręci:P i nie zdążą zrobić CC:P muszę przestać tyle myśleć

tak tak wiem to nie takie hop siup :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2016, 01:48

wff2f71x05vw53di.png
    piu3vfxm0fy27doz.png
  • arlenka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Melduję się po prenatalnych, jejku jaki stres przed! Jeszcze przez to moje przeziębienie dodatkowo się nakręcałam...
    Ogólnie wszystko ok (jupi!!! :D ), u lekarza spędziłam 2,5h i 3x podchodziłam do USG bo maluch charakterny, uparcie nie chciał się ustawić do NK ;) Dostałam nawet dyspensę na michałki z poczekalni mimo cukrzycy ciążowej, byle maluch się obrócił ;)
    NK 1,8, serduszko śmigało 162ud/min, przepływy, zastawki i cała reszta prawidłowe :)
    Ależ się cieszę!!!
    Z tej okazji wstawiam w końcu suwaczek ;)

Asienka1184, Inska, adrenalina, vella, agniesia2569, pragnaca dzidziusia, Konwalia, agulas, Moniaa, Anatolka, Kava, Anuszka, Biała, Lilou1984, Karolina1111, _cherryLady, wiecznie, Anko:-), mia6 lubią tę wiadomość

V.2014 I ICSI :( X.2014 II ICSI :( V.2015 III ICSI :(
    XII.2015 IV ICSI transfer 12.12. <3
    gg6415nmbr1yje5o.png
  • Inska Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świętujemy razem z Tobą w takim razie Arlenka!

Alcooliques11.gif

zabawa.gif

trois.gif

arlenka, _cherryLady lubią tę wiadomość

Czekamy na Matyldę <3
    preg.png
  • vella Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś 13dpt beta 583 a było
    11dpt 362... przyrost 61% bez szału ehhh
    I znowu 2 dni stresu...

3Ecdp1.png
  • agniesia2569 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Właśnie miałam pisać, że ptg (ptmr chyba też) zaleca uwzględnić życzenie czy wolę ciężarnej po ivf odnośnie do porodu. Też to kiedyś czytałam. Z tym, że "zaleca" nie znaczy, że "zobowiązuje" lekarza... Trzeba brać na to poprawkę.
    ja miałam cc właśnie opierając się na tym :) moja gin dała mi wolny wybór :)

Inska lubi tę wiadomość

ex2be6ydkier3hmw.png
    iv09uay3ce2ufi7w.png
  • Inska Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vella wrote:
    I znowu 2 dni stresu...

vella Ty byłaś już na jakimś USG? Pytam, bo może już by coś zobaczyli. To jest teraz 4 czy 5 tydzień?
    Przyrost jest, nie da się zaprzeczyć, ale faktycznie mniejszy niż powinien co nie oznacza najgorszego. Musisz się uzbroić w cierpliwość. Wyobrażam sobie, żeby mało to pocieszające, ale nie masz innego wyjścia...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 16:14

Czekamy na Matyldę <3
    preg.png
  • vella Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska wrote:
    vella Ty byłaś już na jakimś USG? Pytam, bo może już by coś zobaczyli. To jest teraz 4 czy 5 tydzień?
    Przyrost jest, nie da się zaprzeczyć, ale faktycznie mniejszy niż powinien co nie oznacza najgorszego. Musisz się uzbroić w cierpliwość. Wyobrażam sobie, żeby mało to pocieszające, ale nie masz innego wyjścia...
    Nie byłam na usg, wybieram się w niedzielę, lekarz powiedział że wtedy powinien być już pęcherzyk ale nie wiedział jeszcze o tak słabych przyrostach... dziś jest 4 tydzień 5 dzień.

Inska lubi tę wiadomość

3Ecdp1.png
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vella wrote:
    I znowu 2 dni stresu...
    Ja bym na Twoim miejscu nie mierzyła tej bety już... serio bez sensu. Jak się nic nie dzieje i nie ma plamień i krwawień to nie ma co się stresować. Ciąża i natura to nie matematyka.
    Poczekaj do usg... nie potrzebne Ci teraz stresy jakie generuje to badanie co 2 dni. A jak widać po wielu z nas beta często przyrasta nieregularnie! A jednak są ładne ciąże i zdrowiuśkie maluchy potem.
    Niestety do pewnego stresu w ciązy należy się przyzwyczaić... bo czeka Ciebie takich 9 miesięcy. Niby jeden stres odchodzi a zaraz zaczynamy martwić się o coś innego.

pragnaca dzidziusia, Evelle, vella, agulas, Konwalia, Biała, gaja13, wiecznie, mia6, Inska lubią tę wiadomość

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arlenko i gratulacje dla Ciebie!!!! super że badanka wyszły elegancko!!!
    A z tego co pamiętam to Twoje dzieciątko miało ospałe serduszko jakoś w 7-8 tygodniu...

arlenka lubi tę wiadomość

• arlenka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa wrote:
    Arlenko i gratulacje dla Ciebie!!!! super że badanka wyszły elegancko!!!
    A z tego co pamiętam to Twoje dzieciątko miało ospałe serduszko jakoś w 7-8 tygodniu...

Dobrze pamiętasz, serduszkowe miałam właśnie pod koniec 7tc i pani dr marudziła, że serduszko leniwe i powinno szybciej bić (biło 100-110/min), tydzień później byłam jeszcze raz i powiedziała, że już jest ok.
    Dziś jedyne uwagi dotyczyły braku współpracy maleństwa ;)

pragnaca dzidziusia, agulas, Inska lubią tę wiadomość

gg6415nmbr1yje5o.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arlenka - cudne wieści :)
    A suwaczek z kotkiem przepiękny!!!

Vella - musisz niestety poczekać na usg. Przyrost jest. może nie idealny ale nie jest moim zdaniem tragiczny. Dobrze Moniaa pisze - to nie matematyka.
    Przykład Arlenki jest tutaj idealny. Serduszko biło za wolno a bobas jest cały i zdrowy w brzuszku :)
    Na którą masz w niedzielę wizytę? Będę kciuki trzymać!

vella, arlenka, agulas, Inska lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • vella Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava wrote:
    Arlenka - cudne wieści :)
    A suwaczek z kotkiem przepiękny!!!

Vella - musisz niestety poczekać na usg. Przyrost jest. może nie idealny ale nie jest moim zdaniem tragiczny. Dobrze Moniaa pisze - to nie matematyka.
    Przykład Arlenki jest tutaj idealny. Serduszko biło za wolno a bobas jest cały i zdrowy w brzuszku :)
    Na którą masz w niedzielę wizytę? Będę kciuki trzymać!
    Dzięki dziewczyny. Wasze słowa stawiają mnie do pionu. Bez Was już dawno utopiłabym się w łzach... w niedzielę wieczorem, ciężko mi określić godzinę bo to kolejka, zależy która będę. Rozważam jeszcze pójście w sobotę do innego lekarza który ma lepszy sprzęt, podobno widzi pęcherzyk przy becie 900 a u mojego lekarza od 1500

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 18:40

3Ecdp1.png
  • arlenka Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava dziękuję :) ten kot jest tak rozkosznie pokraczny, że nie mogłam się oprzeć :) i do tego zielony ;)

Vella przyrosty może nie są książkowe, ale jak Kava wspomniała podpisuję się pod tym, że nie zawsze idzie wg schematu. Dla mnie bardzo budująca jest równomierność tych Twoich przyrostów, nie ma skoków, spadków. Po prostu ma trochę wolniejsze tempo.
    Co do lekarza to chyba bym wbijała do tego z lepszym sprzętem.
    Trzymam kciuki!!

vella, Kava, mia6, Inska lubią tę wiadomość

gg6415nmbr1yje5o.png
  • Astra Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takanijaka wrote:
    Astra a tak z ciekawosci: jak sobie radziliscie przez te 2 dni? Chce być przygotowana na każdą ewentualność :)
    W szpitalu dawali mleko takie małe buteleczki na jedną porcję, na szczęście nie było z tym problemu, choć nacisk na kp był. W szpitalu to ani razu go całkiem piersią nie nakarmilam. Zdarzyło się ze possal chwile i już więcej nie, a głodny był, wiec do wyjścia był na mm.

Od wczoraj już tylko na piersi jesteśmy :-)

A co do porodu to mój lekarz po prostu mnie zapytał jak chce rodzic i nie było problemu na szczęście. Ja panicznie bałam się komplikacji przy porodzie i niestety nie umiałam sobie tego wybić. Wg mnie po ivf kobiety bezwzględnie powinny mieć wybór.

agulas, mia6, Inska lubią tę wiadomość

http://vitanonestperfecta.blogspot.com/
    11.02.2016 powitaliśmy nasz Cud 3290g 56cm
    ec8a5b5bf3.png
  • agulas Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella, Dziewczyny dobrze piszą. Nic nie zmienisz, a tylko się niepotrzebnie nastresujesz.
    Tak jak Monia napisała, stres jest od początku do końca.
    Na Twoim miejscu poszlabym w sobotę do lekarza. I nie tylko dlatego, że ma lepszy sprzęt. Ale również dlatego, żebyś miała spokojna głowę. A tak będziesz się biedactwo stresować -oby niepotrzebnie.
    Chociaż to trudne w takiej chwili, postaraj się zrelaksować. To będzie lepsze i dla Ciebie i dla dzidzi.

M namówił mnie na wyjazd do Krakowa. Jestem strasznie zmęczona. Pojechaliśmy pociągiem, żebym mogła sobie pochodzić. I zdecydowanie krótsza podróż.
    Wyjazdu nie żałuję, ale drugi raz już bym się nie wybrała. Co chwila siku, nogi bolą, spuchlam.
    Także... Jeśli macie jeszcze małe brzuszki to można podróżować... A później.. To już tylko męka.

vella, pragnaca dzidziusia, _cherryLady lubią tę wiadomość

ug37trd8yp0c7r9f.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arlenka juhuuu! :D ciesze sie, ze w koncu odetchnelas :))

Vella- przyrost caly czas trzyma sie tych 60%- nie spada- wiec moze po prostu Teoj kropek nie jest ksiazkowy :) dziewczyny maja racje. Powinnas poczekac teraz na USG, choc wiem ze latwiej powiedziec, trudniej zrobic... ale beta juz Ci nic nie powie a szkoda nerwow i kasy.

Dziewczyny, wracalam teraz od rodzicow i chyba podczas jazdy Marcelina stuknela mnie 3 razy! To bylo takie uczucie jakby paluszkiem ktos lekko od srodka tak puknal... :) lekko nad spojeniem lonowym- no przeciez to chyba nie jelita!?

arlenka, Moniaa, gaja13, vella, pragnaca dzidziusia, wiecznie, mia6, agulas, Inska lubią tę wiadomość

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif
  • Kava Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 02:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, tak - to to!!
    Cudne uczucie, prawda?

_cherryLady, Inska lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • gaja13 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2016, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia tak tak to twoja dzidzia do ciebie puka wspaniałe co ja to za każdym razem jak Milenka kopie to myślę tylko o tym nawet na moment pracować nie mogę bo skupiam się na tym wspaniałym uczuciem ;)

_cherryLady, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

02 06 2015 :-( 26 06 2015 :-(
    21 07 2015 :-( 14 09 2015 :)<3 :) <3 :) <3 :) <3

‹‹ 448 449 450 451 452 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ