X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki metodą IVF i IUI
Odpowiedz

Ciężarówki metodą IVF i IUI

Oceń ten wątek:
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Q co to te ketony?

• szałwia Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia ciała ketonowe to m.in. aceton, pojawiają się w moczu przy niskowęglowodanowej diecie. W wielkim skrócie są wyznacznikiem tego, że ciało spala tłuszcz, bo nie ma węglowodanów do spalania, w związku z tym, że dziecku też ich brakuje. Przy diecie cukrzycowej chodzi o to, żeby trafić w idealną ilość węglowodanów w ciągu dnia i odstępów między posiłkami, żeby nie było ich za dużo i nie było dużych wahań i nie skakał cukier, ale żeby nie było ich za mało, bo wtedy ketony się pojawiają. Ja do tej pory, jak zbliżałam się do górnej granicy dopuszczalnych węglowodanów (250 g/ dzień) to mi cukier skakał, a jak jadłam mniej, to miałam ciała ketonowe, więc było błędne koło...

• Kava Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    Monia ciała ketonowe to m.in. aceton, pojawiają się w moczu przy niskowęglowodanowej diecie. W wielkim skrócie są wyznacznikiem tego, że ciało spala tłuszcz, bo nie ma węglowodanów do spalania, w związku z tym, że dziecku też ich brakuje. Przy diecie cukrzycowej chodzi o to, żeby trafić w idealną ilość węglowodanów w ciągu dnia i odstępów między posiłkami, żeby nie było ich za dużo i nie było dużych wahań i nie skakał cukier, ale żeby nie było ich za mało, bo wtedy ketony się pojawiają. Ja do tej pory, jak zbliżałam się do górnej granicy dopuszczalnych węglowodanów (250 g/ dzień) to mi cukier skakał, a jak jadłam mniej, to miałam ciała ketonowe, więc było błędne koło...

No właśnie... a to wcale takie łatwe nie jest niestety.
    Najprościej powiedziane przez moją panią doktor: "Ciała ketanowe w moczu oznaczają, że organizm głoduje".

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Neo84 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny do kiedy braliście estrofem i w jakich dawkach, jakoś badałyście i uzależniona dawka była od wyniku?

Oligospermia
    2 IUI
    25.01 pick up 9 zarodków zamrożonych
    Transfer 1.03 zarodek 4aa 6dpt bhcg 33, 8dpt 69, 10dpt 148 13 dpt 744:))), 18 dpt 5518:)
  • vella Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuszka wrote:
    vella a ty chyba miałaś wizytę 1 kwietnia ? Jak poszło ?
    Tak Anuszka byłam na wizycie, dziękuję za pamięć :-) moja dzidza ma 4cm to było w 10t5d, dr próbował zrobić prenatalne ale, że się dzidzia źle ułożyła to nie był w stanie wszystkich pomiarów zrobić. Zostałam odesłana na te badania do Krakowa, jadę w tą sobotę. Dzisiaj byłam pobrać krew na pappę i to hcg... Z tego co udało mu się zmirzyć to przezierność karkowa 2,1 (martwi mnie ten wynik) kość nosowa obecna. Ogólnie to czekam strasznie na sobotę, boję się czy wszystko ok... Staram się obchodzić internet z daleka żeby mnie nie korciło jakiś głupot czytać i niepotrzebnie się stresować. To była moja ostatnia wizyta u tego dr... Bo jak on to powiedział..."ja muszę dzieci robić" i zwyczajnie nie jest w stanie zająć się ciężarnymi bo tyle kobiet z niepłodnością. 22 kwietnia idę na kolejną wizytę już do innego lekarza.

Moniaa, agulas, Viki26 lubią tę wiadomość

3Ecdp1.png
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava wrote:
    No właśnie... a to wcale takie łatwe nie jest niestety.
    Najprościej powiedziane przez moją panią doktor: "Ciała ketanowe w moczu oznaczają, że organizm głoduje".
    No właśnie nie jest tym bardziej, że na każdego działa coś innego.

Dziewczyny czy miałyście w 3 trymestrze bóle bardzo nisko i takie trochę parcie jakby na szyjkę? Mam się niepokoić, czy to norma?

• Anuszka Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vella wrote:
    Tak Anuszka byłam na wizycie, dziękuję za pamięć :-) moja dzidza ma 4cm to było w 10t5d, dr próbował zrobić prenatalne ale, że się dzidzia źle ułożyła to nie był w stanie wszystkich pomiarów zrobić. Zostałam odesłana na te badania do Krakowa, jadę w tą sobotę. Dzisiaj byłam pobrać krew na pappę i to hcg... Z tego co udało mu się zmirzyć to przezierność karkowa 2,1 (martwi mnie ten wynik) kość nosowa obecna. Ogólnie to czekam strasznie na sobotę, boję się czy wszystko ok... Staram się obchodzić internet z daleka żeby mnie nie korciło jakiś głupot czytać i niepotrzebnie się stresować. To była moja ostatnia wizyta u tego dr... Bo jak on to powiedział..."ja muszę dzieci robić" i zwyczajnie nie jest w stanie zająć się ciężarnymi bo tyle kobiet z niepłodnością. 22 kwietnia idę na kolejną wizytę już do innego lekarza.

Z tego co się orientuje norma jest do 2,5 ... no i mierzył to zwykły ginekolog pewnie na nie najlepszym sprzęcie pamiętaj że tutaj bardzo łatwo o małą pomyłkę która może wiele namieszać. Dobrze że jedziesz do Krakowa czekamy w takim razie do soboty POWODZENIA!!!

vella lubi tę wiadomość

k0kdanlij48n3q4y.png
  • Pola7 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szałwia wrote:
    No właśnie nie jest tym bardziej, że na każdego działa coś innego.

Dziewczyny czy miałyście w 3 trymestrze bóle bardzo nisko i takie trochę parcie jakby na szyjkę? Mam się niepokoić, czy to norma?
    Ja mam takie bole. Z tym , że nie są silne. Czuję je po prostu. Dziś byłam na usg i wizycie. Mój lekarz mówi, że tak może być ..

szałwia, agulas lubią tę wiadomość

09.2015 - 1 ICSI :-)
    06.2016 -Mój Cud ❤

2017 - 2 ICSI - powrót po rodzeństwo-nieudany
    2018 - 3 ICSI
  • szałwia Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Pola, uspokoiłaś mnie! :-)

agulas lubi tę wiadomość

• arlenka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) chciałam się pochwalić, że wczoraj pierwszy raz wyraźnie czułam ruchy :D co prawda wcześniej było jakieś smyranie, ale bardzo delikatnie. A wczoraj jak się Maleństwo zaczęło rozpychać to aż taką wypukłość czułam pod ręką z jednej strony. Tak parę minut i później zniknęło ;)
    Mam banana na twarzy od wczoraj :D

justa1234, Anatolka, Kava, Moniaa, Viki26, Anuszka, pragnaca dzidziusia, agulas, szałwia, Inska, mia6, Lilou1984, Konwalia, Asienka1184 lubią tę wiadomość

V.2014 I ICSI :( X.2014 II ICSI :( V.2015 III ICSI :(
    XII.2015 IV ICSI transfer 12.12. <3
    gg6415nmbr1yje5o.png
  • Kava Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella, jestem przekonana że w sobotę pomiar będzie inny. Nie bez powodu prenatalne robią lekarze z uprawnieniami. Będzie dobrze!

Arlenka jak cudnie :)
    Troszkę Ci nawet zazdroszczę bo to cudowne uczucie. A tak na marginesie to ten czas jakoś strasznie pędzi. Gdyby mnie ktoś spytał to bym odpowiedziała z pełnym przekonaniem że jesteś max w 10 tc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2016, 08:01

Viki26, arlenka, Anuszka, vella, pragnaca dzidziusia, agulas, szałwia, Konwalia lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava to fakt ze ten czas pędzi jak szalony .
    Arlenko ... cudne uczucie coo?

Vella ja tak samo jak Kava uważam ze przy kolejnej wizycie będą tylko lepsze wieści.
    I nic tam nie czytaj ...

arlenka, vella, szałwia lubią tę wiadomość

• arlenka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kava leci czas, to prawda :) myślałam że każdy tydzień będzie się strasznie ciągnął, a tu sama ledwo nadążam za tym, który to tydzień ;)

A w ogóle dziewczyny to naprawdę cudowne uczucie :) chyba najbardziej radosny moment od początku ciąży :). Usg też są super, ale zawsze połączone ze strachem. A tu taka "czysta" radość :D

pragnaca dzidziusia, agulas, szałwia, Kava, Inska, mia6, Viki26 lubią tę wiadomość

gg6415nmbr1yje5o.png
  • Anuszka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arlenka ja już też nie mogę się doczekać aż mnie syn będzie bombardował :D Na razie mnie tylko łaskocze... Czyli już niedługo nadejdzie i czas na mnie bo między nami tydzień z haczkiem różnicy :D

arlenka, pragnaca dzidziusia, agulas, szałwia, mia6 lubią tę wiadomość

k0kdanlij48n3q4y.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuszka wrote:
    arlenka ja już też nie mogę się doczekać aż mnie syn będzie bombardował :D Na razie mnie tylko łaskocze... Czyli już niedługo nadejdzie i czas na mnie bo między nami tydzień z haczkiem różnicy :D

U mnie 3 tygodnie puszczal bąbelki a później zaczął się poważnie ruszać. Mniej więcej w takim czasie jak u Arlenki :-)

Anuszka, arlenka, agulas, szałwia, mia6, Viki26 lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella nic sie nie przejmuj- wynik jest e normie :)

Arlenka cudowne uczucie prawda? :)) rogal jaknajbardziej sluszny, ja sama z takim chodzilam kilka dni :)) no to po prostu trzeba przezyc... :))) u mnie nie bylo zadnych babelkow przelewania itd... tylko trzy takie mini pukniecia... podejrzewalam ze to bylo to, ale to byl dopiero 16 tydz wiec nie nakrecalam sie... dzien przerwy i zaczelo sie :)) teraz to juz armagrdon w brzuszku jest :)))

Szalwia i inne slodkie dziewczyny wspolczuje wam :( tyle uwazania, liczenia... uwazacie a i tak cos nie tsk jak ma byc wychodzi... ja robilam krzywa w poniedzialek ( fuuuuuu!!!!!!!! Nigdy wiecej nie pozwole sobie wcinac mi zwykla glukoze a nie cytrynowa) i na szczescie wyniki wyszly chyba ok. 81 na czczo po 1h 140 po 2h 119. Zobacze jeszcze co moja gin powie bo np moja znajoma jak po 2 h miala 125 cukier to juz ja lekarz zaliczyl jako cukrzyka o.O no po cos chyba sa te normy?

Ja czekam na wizyte wlasnie :)

arlenka, pragnaca dzidziusia, szałwia lubią tę wiadomość

Nasza Marcysia jest już z nami <3
    bobas.gif
  • vella Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam dzielnie i się nie nakręcam :-D

Anuszka, arlenka, pragnaca dzidziusia, agulas, Neo84, Kava lubią tę wiadomość

3Ecdp1.png
  • arlenka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuszka jeszcze trochę cierpliwości, pewnie tez niedługo Synek zapuka ;) ja od chyba 2 tygodni czułam to przelewanie/łaskotanie, w święta było jedno nieśmiałe pukniecie, ale to wczoraj to było to na co czekałam :D coś po czym nie miałam wątpliwości, że to moje Maleństwo ;)
    Ps/ piszę bezosobowo, bo czekam na potwierdzenie czy to na pewno dziewczynka :) kiepski obraz usg + stwierdzenie "raczej dziewczyna bo nie widać siusiaka" jednak mnie nie przekonuje :P zwłaszcza za zaliczeniu już jednej zmiany opcji :)

pragnaca dzidziusia, Anuszka lubią tę wiadomość

gg6415nmbr1yje5o.png
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) juz po. Moj grubasek ma 615 g :)) szyjka taka jak byla wiec kamien spadl mi z serca :))

arlenka, pragnaca dzidziusia, agulas, vella, Neo84, szałwia, Kava, mia6, Anuszka, justa1234, Konwalia, Viki26, aszka, Moniaa lubią tę wiadomość

bobas.gif
  • _cherryLady Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa i na te pojedyncze bakterie w moczu dr dala urosept, i jako ze mam leukocyty podwyzszone to wrazie czego mam crp zrobic ;)

bobas.gif
‹‹ 505 506 507 508 509 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ