X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciężarówki Rocznik'89 :)
Odpowiedz

Ciężarówki Rocznik'89 :)

Oceń ten wątek:
  • Pola 89 Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, wreszcie przysiadłam i zaczęłam Was nadrabiać (co nie było takie łatwe :P :P)

Kasiu, ja jestem na samym początku ciąży, ale głód mi towarzyszy zawsze i wszędzie :P Zawsze lubiłam jeść, to jedna z największych przyjemności w moim życiu (na szczęście po mnie tego nie widać - uff...), ale teraz to jakiś obłęd. Ostatnio jak nakładałam obiad to ręce tak mi się trzęsły z głodu, że mąż spytał czy ma to zrobić za mnie :P W pracy jak jestem zajęta i zrobię za długą przerwę między posiłkami to tak mnie skręca, ze nie mogę się skupić na robocie.

Jeśli chodzi o sny, to ja od półtora tygodnia prawie codziennie mam tak porąbane sny, że głowa mała :P

Madziu, dobrze, że z tsh nie jest źle ;)

Dorcia, super zdjęcia :D Tylko trochę mało uśmiechu na nich. Współczuję sytuacji z hydraulikiem

Kasiarzynko, rozszczep faktycznie nie brzmi dobrze, ale czy pediatra może ot tak zdiagnozować coś takiego? Wydaje mi się, że to zbyt poważna diagnoza jak na lekarza pierwszego kontaktu - bez prześwietlenia i dokładniejszych badań... chociaż mogę się mylić.Super sprawa taka randka z mężem :) uwielbiam randki z moim ślubnym :D

Lotta, trzymam kciuki za poniedziałek :)

Anisia, cieszę się, że wszystko dobrze <3

Czekamy na Julię :)
    0d1ye6hhxav2ezmq.png
    [*] 07.03.2015 - 6tc
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2015, 17:11

wnidtv73dpzdszlc.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia na pewno będę chciała szczepić na dodatkowe rota, pneumo i meningo, a jesli chodzi o to czy wybierzemy skojarzone czy nie to teraz ciężko mi powiedzieć. Mysle ze jak będziemy mieli możliwość finansowa to wybierzemy skojarzone. U nas w rodzinie jest moda taka ze jak przychodzą zobaczyć dzieciaczka to wrzucają pieniążki na szczepienia do puszki, zamiast prezentów. I tak dziecko może samo sobie na szczepienia uzbierać :P

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • kwiatuszek789 Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka a jesli moglabys przyblizyc cenowo jakiego rzedu to jest wydatek? Bo szczerze mowiac nie myslalam nad tym jakos konkretnie, kiedys rzucilam mezoei haslo i stwierdzilismy ze skojarzona zaszczepimy. Jakas małą kase mamy dla Juli odlozona, dojdzie ubezpieczenie od meza tzn to za urodzenie dziecka i becikowe (o ile uda sie je zalatwic bo jak przeczytalam Wasza droge przez meke z zalatwianiem tego to mi kopara opadla) wiec mysle ze spokojnie wystarczy ale na rota itp nir wiem ile kosztuja szczepionki.

Cholerka zjadlam zapiekanke taka zwykla mrozona i szybko wyladowalam po niej w wc. Maz tez jadl i jest ok wiec obawiam sie ze zaczelo mnie czyscic

Co do alko i fajek to mojemu nie zabraniam wybic piwka bo i tak robi to bardzo rzadko. A sama wiem jaki to bol nie wypic jak sie ma ochote to po co ma sie meczyc. Moj kiedys popalal fajki jak byl gowniarzem, bardziej dla szpanu. Pozniej "rzucil" a ja go nigdy z fajkiem nie widzialam. Zamiast paczki papierosow woli sobie kupic jakas duperele do garazu.
    A ja kiedys popalalam ale to ba zasadzie za paczka na kilka dni staraczala. Jak zaczelam krecic z moim to marudzil marudzil az w koncu z dnia na dzien przestalam. 2 czy 3 lata temu popalalam w tajemnicy przed nim ale tez przestalam bo zle mi bylo go oszukiwac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 22:40

klz9io4pkfldzhbc.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 7 października 2015, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wracam ze spotkania z koleanką z lo. Jakie jadłam pyszne ciacho! mus z białej czekolady, w środku mus malinowo porzeczkowy i wszystk oblane czekoladą <3 niebo!

Bavarię u nas można dostać w realu

Kasia eh słyszalam, że z becikowym sporo roboty, jak mają coś dać to utrudniają jak tylko się da :/ Co do szczepień to u nas na pewno 5w1, rozmawialiśmy z meżem i chyba wolimy wydać kasę i kłuć mniej razy bo te są jeszcze w miarę tanie. Nad rotawiusami jeszcze myślimy, a pneumo i meinko masz czas do 2 r.ż. Ja sie jeszcze zastanawiam nad zaszczepoeniem małej na hpv bo ja taki troche hipohondryk ;)

Dorotko z tego co położna mowiła na SR
    -5w1 + wzw b coś koło 100/120 zł
    -6w1 (z wzw b) coś koło 250 zł
    - rota ok 300
    - peumo i meinko ok 300zł
    te dwie pierwsze pozycje to na 2 albo 3 razy się szczepi, tego nie zapisalam. reszta chyba też 2 dawki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2015, 22:46

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3

Wysłany: 7 października 2015, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajj Monia! Narobilas mi smaka na ciacho! A i tak wcinam ostatnio tyle slodyczy ze szok. Az sie boje piatkowych pomiarow malej :-P

U mnie nigdzir bavarii nie znalazlam :-(

Ceny szczepionek spore ale jesli sa rozkladane na kilka razy to pewnie da sie cos z wyplaty wziac. Nie mam zielonego pojecia kiedy jakie szczepionki powinno sie podawac ale mysle ze szpitalu to wyjasnia albo pediatra.

klz9io4pkfldzhbc.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://bi.gazeta.pl/im/7/18313/m18313517,KALENDARZ-SZCZEPIEN-2015.pdf tu masz kalendarz szczepień :)
    chyba najlepiej i najprościej zobrazowane, nam to na tej postawie tłumaczyla położna

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3

Wysłany: 8 października 2015, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje :-)

klz9io4pkfldzhbc.png
  • Pola 89 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry Spiochy ;) ja juz w drodze do pracy. Jak mi dzisiaj bylo ciezko wstac... :/ na szczescie juz czwartek :) jeszcze tylko jutro i 2 dni wolnego. Chociaz i tak raczej nie wypoczne. W sobote po poludniu jedziemy do siostry meza z okazji 2 urodzin jego siostrzenicy, a w niedziele lekarz. W sumie cale szczescie, ze w niedziele, bo wstaniemy, zjemy sniadanie i pojedziemy. Nie bede znow caly dzien myslec. I z jednej strony zazdroszcze Wam bycia na zwolnieniu, bo jestem totalnie nieprzytomna jak wracam z pracy, ale z drugiej strony wiem, ze jakbym siedziala w domu to by nie bylo dobre dla mojej psychiki. Za duzo czasu na rozmyslania i wyszukiwanie niepokojacych obiawow. Chociaz kto wie, moze bym przesypiala pol dnia :P

Czekamy na Julię :)
    0d1ye6hhxav2ezmq.png
    [*] 07.03.2015 - 6tc
  • pleasure Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2016, 13:31

Marzec x 2 <3 <3
  • wisieninka_89 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny co do szczepień to wcale nie taka prosta sprawa, ja chodziłam na spotkania z położną zamiast SR i ta sama położna która rok wcześniej mówiła mojej siostrze, że jak ją stać to niech bierze 5w1, mi w tym roku znowu, że nawet jej znajomi lekarze biorą dla swoich dzieci te refundowane i ona też tak mi radzi plus pneumokoki po 6 miesiącu, zaznaczyła też że u nas w okolicy w przypadku wybrania tych darmowych szczepień panie pielęgniarki potrafią wyjechać do ciebie z tekstem: "co z Pani za matka, proszę teraz patrzeć jak dziecko cierpi" aż ręce opadają, mimo że jest całą masa dzieci, które podczas szczepienia nawet nie pisna... to się wygadałam, miłego dnia życzę :-)

zrz6x1hpk730yji7.png
    f2wlh371shb33oc3.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Jwsli chodzi o szczepionki to ja próbowałam sie dowiedziec czegos w tym temacie i żadnej lekarz ani położna ie chca sie wypowiedzieć jak lepiej szczepić czy skojarzone czy nie, czy szczepić na dodatkowe czy nie.
    Polska jest jedyny krajem w Europie który szczepi dzieci szczepionkami niekojarzonymi. Wszędzie te skojarzone są refundowane dlatego ze są oczyszczone z rtęci. Wiadomo, my byłyśmy szczepione startym systemem nieoczyszczonych szczepionek i nic nam nie jest. Szkoda ze polska to taki ciemnogród i nie idą za Europą żeby refundować skojarzone szczepionki.

Ja jak juz to zdecyduje sie na 5w1

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry ja dziś ide podglądać małą :) pewnie odezwę sie późno, bo potem lecę zaraz na SR :)

Pola w domu zawsze jest cos do zrobienia, fakt jest więcej czasu na myślenie, ale nie aż tyle. Poza tym hej, wszystko będzie dobrze :)

Dorotko jeszcze co do szczepień to położna mówiła, że można się nie zgodzić na szczepienia od początku bo 1) się nie chce szczepić 2) są rodzice ktorzy zaczynają szczepić po 1rż dziecka a nie takiego malucha i też można bez problemu

co do szczepień to uważam że to indywidualna sprawa to raz a dwa bądźmy szczere finanse też tu odgrywają dużą rolę. Nas kuli dużo i żyjemy, a teksty typu "co z pani za matka" piguły powinny zachować dla siebie. Każda z nas zrobi jak uważa i na pewno to będzie dobra decyzja

arien, Kasiarzynka lubią tę wiadomość

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • arien Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień doberek moje kochane koleżanki! :D

Kurczę, co do szczepień to my sie jeszcze nie zastanawialiśmy nad tym jakos bardzo...wychodzę z założenia, że mamy jeszcze chwilę czasu :)

Madzia, jutro wizytuje jeszcze Dorota chyba :)

A ja stwierdziłam, że chyba muszę zmienić miejsce spania. W sensie zawsze spałam od ściany, ale coraz cięzej mi sie przedostać przez spiącego męża jak wychodzę w nocy siusiu :) brzuch trochę przeszkadza, poza tym muszę się trochę nagimnastykować i wtedy brzychol ciągnie. I coraz częsciej zdarza mi sie poturbować męża przy okazji :D Ah...słoń w składzie porcelany :)

o1483e5e2gt7h77w.png
  • miszkaaa Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia powodzenia na wizycie. A co do nieszczepienia toczy sanepid nie wystawia wtedy mandatu dla rodziców jezeli odmówią obowiązkowych szczepień? Bo ja słyszałam ze tak.

Kasia. Ja tez zawsze spalam od ściany ale od jakiegoś czasu nastąpiła zamiana miejsc, bo jeszcze trochę a robiłabym szpagat w powietrzu. :P bo przeciez musiałam uważać na pacjent po operacji. Teraz mąż nogę ma sprawna wiec sam musi sie gimnastykować :P

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada sanepid może się doczepić i wystawić mandat jeżeli w ogole nie chcesz szczepić bo wtedy dziecko jest hmmm potencjalnym pacjentem zero :P no ale jeśli wytłumaczysz, że chcesz szczepić później, np po 1 r.ż to można

21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • arien Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, mnie sie wydaje, że można nie szczepić bez żadnych konsekwencji.

Dostałam maila zwrotnego z warsztatów, na które wczoraj się zapisywałam, że już miejsca się im skończyły, ale umieścili mnie na liście rezerwowej :( srutututu pęczek drutu :/

o1483e5e2gt7h77w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2015, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc:)

Ale mam czytania:) szalejecie mamuski:) miod wtorku zabieraja prad;/ a jak nie ma produ nie ma internetu;/

Wczoraj wieczorem trafilam na ip z silnymi bolami;/ szyjka 2cm zamknieta, dostalam zastrzyk roskurczowy,lekarz ktory mnie przyja tak seplenilze ciezko bylo go zrozumiec pozniej polozna mi tlumaczyla. Dzwonilam juz do swojego lekarza jurto mam do niego jechac i zobaczymy co i jak a tym czasem lezymy w domu...

Nie bedziemy sie mudzic mamy co czytac :)

milego dnia :)

• arien Autorytet

Wysłany: 8 października 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko! Nie zatrzymali Cię w szpitalu? To dziwne...trzymajcie się dziewczyny i nie dajcie się! A ta szyjka to nie krótka?

o1483e5e2gt7h77w.png

Wysłany: 8 października 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola ja tez myslalam ze w domu nie mialabym co robic. I pierwsze 2-3tyg nerwicy dostawalam bo brakowalo mi kontaktu z ludzmi a teraz cenie sobie spokoj i mozliwosc pospania do 11 tak jak teraz. Zanim sie wstanie, zrobi jakies zakupy, cos ugotuje i ogarnie to dzien mija. A jak dopadna objawy ciazowe to kladziesz sie i masz gzies domowe obowiazki ;-)

Madzia tak jak pisze Kasia, ja jutro wizytuje. A jak dotrwam w dwupaku to za tydzien kolejna wizyta.

Ja to szczepic chce od razu jak to tylko bedzie mozliwe bo na co to czekac.

My mamy sofe wysuwana do przodu i nie wyobrazam sobie spac od sciany. Teraz jak tylko na lewym boku kimam to latwiej mi wstac ale musialam opatentowac sposob bo nie moge napiac tak brzucha zeby cale cialo poderwal do pozycji siedzacej. Chcemy zmienic sofe na inne lozko bo ta sie juz nie chce skladac tzn sklada sie ale ciezko i ja juz rady nie rade ale tez jest dylemat jak ustawic aby ktos z nas nie spal od sciany. A to maz by musial od sciany bo ja bede do malej czesciej wstawala. Ale jak on zacznie sie gramolic na tym lozku to ja juz bede miala pospane :-/

klz9io4pkfldzhbc.png
‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ