Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny jeśli chodzi o mnie to tez uważam ze warto skorzystać z badan jeśli mamy taką możliwość. Mi udało się zajść w ciąże dzięki ivf, brałam progesteron i mnóstwo innych leków od immunologa, cały czas biorę eutyrox i heparynę, wszystko to wpisywałam w ankietę przed wykonaniem badan prenatalnych. Ryzyka trisiomi wyszły w porządku, nie było się do czego doczepić poza tym podwyższonym ciśnieniem w tętnicach macicznych. Najadłam się strachu ale przynajmniej znam to ryzyko, mam już wprowadzony acard, wszystko jest pod kontrola lekarza.
Ostatnio rozmawiałam z dziewczyną ode mnie z rodziny która pół roku temu urodziła dziecko, dopiero teraz mi powiedziała ze nie robiła żadnych badan prenatalnych bo wiedziała ze i tak dziecka nie usunie. Usg robiła chyba w trzecim miesiącu a później dopiero chwile przed porodem, tłumaczyła mi ze to przez covid. I wiecie co ? Z jeden strony pozazdrościłam jej takiego podejścia, zero stresu itp ale z drugiej... ja bym tak nie umiała, wole być świadoma każdego ryzyka... na ale każda z nas jest inna
Co do detektora tętna, mam, użyłam narazie dwa razy, koleżanka mnie skrytykowała ze po co mi to i ze będzie mnie to jeszcze bardziej stresowało. Ale jest wręcz przeciwnie, mnie świadomość tego ze w każdej chwili mogę sprawdzić czy serduszko bije bardzo uspokaja. Stwierdziłam ze nie będę już nikomu mówić ze kupiliśmy ten detektor w końcu nikt w mojej skórze nie jest i nie wie co przeszłam by w tą ciąże zajść.
A zmieniając temat, tez już u ubraliśmy choinkę i udekorowalismy balkon. Prezenty już tez wszystkie kupione 🙂 a dla naszego dzidziusia kupiliśmy już wózek 🙂 oczywiście już się nasłuchałam ze to za wcześnie 😉
-
_agrafka_ często jest tak, że ktoś kto ma fizjologicznie idealna ciążę nie zrozumie jak można się tak martwić. Będzie krytykował, oceniał..
A można.. Im więcej ma się negatywnych doświadczeń, tym więcej jest stresu w ciąży. Tym bardziej siada to wszystko na głowę.
Ja też zastanawiałam się nad zakupem detektora,ale w pierwszej ciąży obyłam się jednak bez. A raczej stchurzylam przed zakupem 🙈
Bałam się, że jak nie znajdę tętna, to dopiero mi ciśnienie skoczy.
Teraz jeszcze nie zdecydowałam, czy kupięTyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝 -
Bee ja mam i powiem ci że, trzeba umieć go używać. i potrzeba naporządku cierpliwości.bo możesz sobie narobić niepotrzebnego stresa i oczywiście lepiej się sprawdza przy większej ciąży mi np. mimo że detektor jest od 12 tygodnia nic nie łapało.
A jak wasze CRL u mnie strasznie skacze ostatnio dzidzia 2 dni wieksza teraz o jeden dzien mlodsza u mnie teraz 8,4 cm a jak u was? oczywiście już panika że dzidzius za mały.
Noelle jak miło osobiście kiedyś nie cierpiałam tego imienia dopiero dzięki mojemu M je polubiłam. U nas za to bedzie Tymon po nieżyjącym bracie mojego M.
-
Klarcia ale to nawet Kate powoedziała że robiła jednego dnia dwa usg i na jednym wyszedł bobo mniejszy a na drugim większy i ciąż dwa dni starsza. To są milimetry, dzieciak sie wygina, ważna że nie ma dużych odchyleń21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Klarcia u nas na tapecie jest Klara i Roma - ale póki co Klara wygrywa. ☺️
CRL też cały czas skacze - ostatnio dzidzia była starsza a teraz młodsza. Wydaję mi się, że tutaj każdy milimetr się liczy i to kwestia pomiaru. 😉
Ja boje się, że tym detektorem namieszam sobie tylko w głowie. 🤷🏻♀️Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Kate spoko ja jeszcze 5 dni do usg więc chhba bede jedną z ostatnich właśnie
Też myśle o tym detektorze ale też mnie strach oblatuje że jak noe znajde tetna to bede jezdzić do szpitala spanikowana.. dla mnie miesiac przerwy miedzy jednym a drugim isg to jest koszmar myśle że gdybym w te ciaze zaszła w wieku 20 lat to bym sie duuuużo mniej przejmowała i robiła same podstawowe badania. A teraz jestem zbyt świadoma ile rzeczy może pójść nietak i to mnie stresuje każdego dniaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2020, 16:50
21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10 -
Z tym detektorem to faktycznie prawda ze można sobie napędzić stracha, my przy pierwszym użyciu tez nie mogliśmy znaleźć dzidzi, mąż był przerażony już ale zaczęliśmy oglądać filmiki na YouTube ze to wcale nie jest tak łatwo znaleźć maluszka, w dodatku ja się trochę rozruszałam, zjadłam kostkę czekolady i jak spróbowaliśmy ponownie to już szybko usłyszeliśmy serduszko 🙂
Przy drugim użyciu tez jakoś szybko udało nam się dzidzię znaleźć 😉 w piątek idę na wizytę do swojej lekarki więc do tego czasu już na pewno nie będę go używać może dopiero po świętach 🙂 -
Batylda wrote:Cześć dziewczyny! Łapię coraz większy stresik przed wtorkowym USG i mam pytanie: miałyście prenatalne przez brzuch czy dopochwowo?
I przez brzuch i dopochwowo - ważne żeby dobrze wszystko zobaczyć i pomierzyćBatylda lubi tę wiadomość
-
Batylda u mnie akurat tylko przez brzuch. ☺️
Dzisiaj pierwszy dzień nie boli mnie brzuch!
Jeśli nie spanikuję to dzisiaj pierwszy raz od trzech miesięcy zaszalejemy z mężem. 🙈
Ale już mam panikę w oczach więc....... 😂Batylda lubi tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Batylda wrote:Cześć dziewczyny! Łapię coraz większy stresik przed wtorkowym USG i mam pytanie: miałyście prenatalne przez brzuch czy dopochwowo?
Batylda lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Batylda ja też ogoliłam się calusieńka bo nie wiedziałam co mnie czeka... 😂
Najgorzej jest się odważyć także dziękuję za kciuki! 😄
Mala_syrenka mnie też czasami kłuje w pochwie ale w badaniu nic się nie zmienia. 🤷🏻♀️Mala_syrenka, Batylda lubią tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Mnie też czasem kłuje w pochwie albo ból, ale często miałam tak na okres i tak samo bolało mnie zanim zrobiłam betę (myslalam, że dostanę okresu). I teraz też mam takie dni, ze mnie troszkę boli, coś tam kłuje.
👱♀️29lat
PCOS, niedoczynności tarczycy, hashimoto, IO, wrogi śluz
👱♂️29lat
Morfologia 2%
1 IUI 07.2020 🍷
2 IUI 09.2020 🎉 -
Ja mam coś nie tak z trawieniem ostatnio. Nie miałam tak.
Po większym obiedzie odcina mi zasilanie.. ale nie tak że sie czuje źle i ciężko ale moge chodzić tylko tak że musze sie położyć i jestem nieprzytomna. Energie odzyskuje po 2-3 godzinach. Od poltora tygodnia to zauważyłam. Teraz rozdzielam jedzenie na bardzo małe porcje i jem co chwile po prostu21.06.21 Igor, 2960gr, 50cm, 10/10
16.12.22 Mikołaj 3500 59cm, 10/10