Czerwcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki 😉
Mam nadzieję że się nie rozmyśli do momentu podpisania umowy bo pokój małemu już w głowie urządziłam 😅
Dziś doszłam do wniosku że bardziej cieszyliśmy się gdy kupowaliśmy pierwsze mieszkanie niż teraz…
Sumi 100% zdalna jest spoko. Mam częściową pracę zdalną i czasami chodzę do biura które mijam codziennie (raz w porywach do 4 razy w miesiącu) na darmową kawę i plotki 😂 Obecnie bardzo ubolewam, że nie mam normalnego biurka i wygodnego krzesła. Bez tego masakra. jakbyś trafiła z elastycznym czasem pracy to mega. Albo zadaniowym. Byłby czas na normalne życie. -
Mama pp czasami jedzie ze mną tramwajem matka z synem ok 10 lat. Jak ta baba mu truje… 🫣 bardzo mu współczuję. Np. On wsiadł pierwszy do tramwaju zamiast ją przepuścić. I ona całe 15 min gderała mu nad głową „tak się nie robi, to nie kulturalne” „czy ty wiesz co ja poczułam” „dlaczego tak się zachowałeś” i tak w koło. Innym razem chyba coś w szkole zrobił i znowu mu tak ględziła. Jakby była psychologiem i rozmawiała z jakimś pacjentem, który nie do końca jest sprawny umysłowo. Po odpowiedziach widzę że wszystko z nim ok. ten chłopiec zawsze siedzi smutny, z głową spuszczona w dół. Żal mi go
-
Zoe, niektóre mamy chyba uważają, że trzeba powtarzać, truć aż się wbije coś małemu człowiekowi do głowy. A z tego co zauważyłam, to im więcej gadam, tym bardziej odwrotny skutek to przynosi. Próbuje krótko coś wplatać w życie. A różnych zachowań nie komentuje wcale, bo one same robią jak trzeba przez małpowanie.
Sumi, myślisz, że to się kiedyś skończy? ten krzyk? Czasem myślę,że trzeba było skończyć na jednym. Bo już serio mnie to wyniszcza. Próbujemy z żartem podchodzić do wszystkiego, ale jak od rana ktoś się drze o nic, to po godzinie mi się nie chce z tego śmiać na siłę. a gdzie do końca dnia. Jak to przetrwać? -
Syrenka nie wiem czy znasz Kasię Sawicką. Moje odkrycie ostatnich dni. Może w jej filmikach znajdziesz jakąś pomoc. Ma filmiki o poszczególnych temperamentach dzieci i radzi jak do nich podchodzić. Do jednych trucie dotrze, a do innych zupełnie nic.
U Lisy gil pełną parą, gorączka i nieprzespana noc. A miałam takie plany na dzisiaj i nic z tego. -
Ann a nakładasz tez retinol pod oczy? Ja nakładam tez od jakiegoś czasu na twarz, ale narazie tylko 1x w tyg żeby zbudować tolerancje skory. A pod oczy mam krem z retinolem z Beauty OF Joseon, ale tez nakładam 2-3 razy w tyg tylko żeby nie podrażnić. A próbowałaś zwykłej maści z arniką? Podobno super sprawdza się pod oczy.
Mama pp masaż przyjemny. Włożyłam jeszcze tą płytkę wcześniej na 20 min do lodówki. Ale muszę kupić jakiś olejek do masażu, bo na tych kosmetykach co miałam w domu jest słaby poślizg 😅
A jeżeli chodzi o efekty, to podobno po miesiącu już widać różnice. Krótki masaż tak 5-7 min można codziennie, a taki pełny 15 min to tylko 2-3 razy w tyg. A i nie można bezpośrednio przed snem bo limfą się zatrzyma i wstaniesz opuchnięta wiec ja planuje wcześniej Robić wieczorna pielęgnacje i się masować przy okazji. Po masażu podobno tez fajnie nałożyć maseczkę, bo skóra lepiej przyjmuje składniki aktywne
Sumi super ze znalazłaś kilka ofert mam nadzieje, ze wybierzesz coś fajnego. Mi się macierzyński kończy za miesiąc ale jeszcze idę na L4 Kajtka puszcze do żłobka jak zacznie chodzić.
A czy polecicie jakieś wcierki do włosów i dobre super regenerujące maseczki do rozjaśnianych włosów?👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
💉7dpt-54.7; 9 dpt-110; 12dpt-382; 14dpt-927
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
IX 2020 - ICSI - ET 5.1.1
💉7dpt-83.4; 9 dpt-218; 12 dpt-1104
22dpt ❤️ -
Mama po przejściach wrote:Karolina myślałam, że idziesz na profesjonalny masaż, a Tobie chodziło o samodzielny, źle zrozumiałam 🙈
Chodzę na profesjonalny masaż Zoga Face raz w miesiącu plus w domu sama robię masaż płytka Guasha👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Dla moich włosów nic tyle nie dało co prawidłowe, podwójne mycie i peeling raz w tygodniu (peeling z radical lub od eksperta kosmetycznego). Kiedyś używałam wcierek z onlybio, radical i jakaś jeszcze. Ale wraz nie było po nich takiego efektu jak teraz z przyłożeniem się do mycia włosów. Mam normalnie koronę na całej głowie z nowych włosów 😅
Szampony mam specjalistyczne bo mam problem AZS/łzs. Odżywki nie trafiłam idealnej -
Zoe, a przypomnisz jakich szamponów używasz? mnie po większości strasznie swędzi głowa. Teraz mam Dermedic, ale mam po nim matowe włosy, szybko się przetluszczaja, ale może to hormony. No i skóra mnie i tak swędzi.
Karolina, te cuda, które wymieniłas to jak używasz? jedno rano, drugie wieczorem? i na to jeszcze krem? Jeśli dobrze kojarze, to Twoja siostra jest kosmetologiem? Muszę trochę zadbać o siebie, a jakoś nie mogę trafić w dobry krem, żaden nie nawilża jakbym chciała, po każdym ciągnie mi się skóra.
Ja się w żadnej pracy nie widzę. Teraz posiedzę w domu jeszcze 2-3 lata, ale stresuje mnie, bo nie wiem co tu robić. W mojej dziurze nic nie ma, a tu jeszcze muszą być dobre godziny itd. Bo do swojej starej nie wrócę. Kompletnie bez satysfakcji. To dobry czas,żeby zrobić jakieś dodatkowe studia i coś zmienić, ale nie mam pojęcia co by mi pasowało.. -
Mama pp, zobaczę ta Kasie później, dzięki za polecenie;)
akurat co do trucia to nie wiem czy da się tym dotrzeć do dzieci, ja przynajmniej takich nie znam. Dorośli też nie bardzo lubią jak się im morały prawi. No, ale ludzie są różni, moze po prostu na takich nie trafiłam.
Współczuję gila. Szwagier posłał syna do żłobka. Od początku stycznia już drugi raz chory. Dotychczas nic mu nie było. Niestety taki minus placówek.. oni zganiają,że w żłobku wyszli z nim na spacer bez rajstop i przemarzł, dlatego choruje. Nie wiem.. Moze...
Oni w tym żłobku pół dnia spędzają na dworze i nie robią problemów,żeby dzieci ubrać, a u mnie w przedszkolu Kisza dzieci w salach.
Iga od jutra będzie regularnie w przedszkolu, dała mi popalić w ostatnie dni. -
Karolina tak po oczy też nakładam delikatnie, ja mam to serum z retinalem, nie retinolem. Ale arnika!, że ja na to nie wpadłam, mam nawet w domu.
Laura też z lekkim gilem. Zostawiam ją jutro, może jeszcze we wtorek w domu. Ja nie wiem u nas ostatnio mniej wrzasków. Trochę też staramy się być baaaardzo spokojni. Nawet jak we mnie kipi to młodej tłumacze spokojnie. Jak to mówi mój stary "tylko spokoj nas uratuje". Dużo odpuszczam, jak chce płakać to płacze, też muszą ujść jej emocje.
Mama pp mój mąż też się tak kłócił a nawet był zazdrosny jak Laura wolała mnie 😂 chyba już mu trochę przetłumaczyłam -
Skasowałam niechcący 🫣 więc teraz w skrócie.
Dermatolog poleciła dercos zielony raz w tyg. Pozostałe mycia emotopic nawilzajco kojący (niebieska butelka). Po emotopic jest ok. Dercos tak sobie.
Naoglądałam się eksperta kosmetycznego na insta. Myję włosy jej zaleceniem. Miałam kilka jej szamponów. Służy mi jedynie nawilżający nutri fiber. Peeling od niej jest fajny. Dzięki jej wskazówkom mam wysyp włosów na całej głowie.
Mala_syrenka lubi tę wiadomość
-
Mała Syrenka tak moja siostra jest kosmetologiem i w sumie pod jej okiem mam pielęgnacje:
U mnie to tak wyglada (mam skore sucha i trochę wrażliwa)
Rano:
1. Myje twarz tylko woda
2. toner (ja mam akurat taka mgiełkę z pro xn, bo dostałam na urodziny, ale wcześniej używałam RICE TONER lub tonik kojący z Anua i jest super, po prostu leje trochę na rękę i wklepuje)
3 wit C (mam z geek 15%)
4 i teraz właśnie ta esencja ze ślimaka 2 pomki na rękę i wklepuje i na to serum z tej wąkrotki z centella
5 krem ja mam peptydowy z Basic lab (mam bzika na punkcie zmarszczek 🤣)
6. Spf
Jak nie masz bardzo przesuszonej skory to spokojnie możesz pominąć krem i nałożyć sam spf
A wieczorem myje buzie dwuetapowo czyli olejek, a potem żel, na to tonik, esencja ze ślimaka i to serum z wąkrotki i krem. Na noc to już lubię jakiś porządniejszy krem z ceramidami. Ja mam z Basic lab taki różowy - bogata konsystencja. Ale czasem nakładam ten z la roche posay baume 5
Rano i wieczorem zajmuje mi to po 10 min jak coś :p👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Ann tez mam z retinalem właśnie. Niebieskie z Basic Lab?
Zoe zamówiłam peeling do skory głowy i wzięłam wcierkę jakąś z Anwen. Zobaczymy👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Syrenka jak masz takie uczucie ściągnięcia to masz pewnie zaburzona barierę hydrolipidową skory, wiec dwuetapowe mycie na noc plus mocno odżywczy krem, aby odbudować i nawet ten ślimak i wakrotka się super sprawdzi, bo ślimak dodatkowo nawilży, a wakrotka wyciszy i ukoi👶 1.03.2023 synek 💓
VIII - FET 4.2.1
27 dpt ❤️
👶 30.05.2021 synek 💓
22dpt ❤️ -
Zoe, Karolina, dziękuję. Zapisuje i czekam na wyplate, żeby się obkupic;)
Iga w przedszkolu, jaka cisza nastała. A zdążyła zrobić awanturę. Ja naprawdę myślałam,że prawie 5letnie dziecko już nie wyje pół godziny jak syrena alarmowa.
i naprawdę nie wiem co z tą Iga zrobić. Na pewno do przedszkola musi regularnie chodzić albo wcale. Bo tak ja puszczać co jakiś czas to adaptacja na nowo. To dla niej za trudne.. Ale jak pomyślę,że codziennie rano będzie taki ryk to mi się odechciewa. Za to teraz jaki spokój;) Ula wstała z łóżka dobra noga i jest znowu moja mała iskierka 🥰🥰 póki co zapowiada się dobry dzień -
Syrenka moim zdaniem chyba lepiej dawać ją teraz codziennie, przetrwać te wrzaski, z czasem powinno być lepiej. Będzie wiedziała, że wstaje i idzie do przedszkola, nie będzie to już dla niej żaden szok. Wiem po mojej, jak było ciężko gdy wróciłam do pracy, jak rano był tylko tata i to on ją zawoził do żłobka. Było głośno, ale z czasem się przyzwyczaiła.
Miłego dnia 😊
Karolina widać tego bzika 😜😉 -
Karolina mam retinal z Purles. Ja mam cerę mieszaną, przetłuszcza się strasznie w strefie T. Kiedyś mi polecono krem balansujący z Purles i jest super. I w sumie wszystko czego od nich próbowałam bardzo mi się podoba. Nie wiem jak ich składy bo się nie zagłębiam 😬
Syrenka ja tam też bym puszczała codziennie do przedszkola, to duża dziewczynka, krzywdy jej tym nie zrobisz a trochę odetchniesz. Szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko😄 jak trochę od niej odpoczniesz to jest szansa, że po przedszkolu fajniej spędzicie razem czas niż jakby była ciągle w domu. Może wyjdzie wam tylko na plus.
Laura zaczyna zmyślać. Narobiła sobie siniaków na piszczelach od schodów. Mąż się jej pyta skąd ma te siniaki. Na co ona, że mama ją nabiła bo chciała dotknąć goracego garnka. Jak takie rzeczy opowiada w przedszkolu to mops już pewnie ma nas na oku.😂 -
Też tak myślę,że trzeba ją po prostu przyzwyczaić. Ale ona tak naprawdę nigdy nie szykowała się rano cicho, a chodzi tam już 2 lata. No nic, później do szkoły też będzie musiała chodzić i tu już nie będzie zmiłuj. A mialam dzisiaj bez niej fajny dzień. Ula miała mega dobry humor, poszłyśmy po Ige i dramat. Ryk, wrzask, szczypanie. Bo Iga zauważyła, że jak zrobi Uli krzywdę inaczej niż przez bicie, to ja nie slysze i może się wyprzec. Więc ja szczypie, ciągnie za włosy. Chyba znowu wylądujemy u psychologa, chociaż domyślam się z czego to wynika.
Ann, teraz Ula chodziła chwilę do klubiku i powiedziała,że już nie będzie tam chodziła, bo ja pani gryzła i krzyczała. Ostatnio też mówiła,że dziadek ja pobił dlatego ma siniaka. Więc o mnie już pewnie też mops słyszał -
Niby takie zmyślanie śmieszne, ale ja bym się zaraz zastanawiała czy nie kryje się za tym ziarenko prawdy 🙈 Parę miejscowości dalej, opiekunka ze żłobka została zwolniona dyscyplinarnie, bo zatykała noc dzieciom, podduszała czy jak to nazwać, gdy nie chciały zasypiać na drzemkę. Sprawa wyszła na jaw, bo dziecko się poskarżyło, potem inna opiekunka potwierdziła.
Syrenka już kiedyś pisałam o tym sposobie ( jak urodziła Wam się Ula), że dziecko które nie chce iść do placówki musi myśleć ze wszyscy wychodzą rano z domu. Rodzeństwo też do żłobka/przedszkola, a rodzice do pracy. Żeby jej nie było smutno, żeby Iga nie czuła się odrzucona, że jej się "pozbywacie" a Ula i Olaf mogą być z mamą cały dzień. Tylko Iga ma już swoje lata, mądra dziewczynka, nie wiem czy taka ściema
jeszcze przejdzie 😉