X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • maglic Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki kochane - uspokoiłyście mnie:* w takim razie czekam aż ten dziad odejdzie! :D już miałam najczarniejsze wizje

/ Doninga - sama się w lustrze nie poznałam :D ciekawe kiedy nadrobie te kilogramy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 12:00

ukdytv73la1h903i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agawera wrote:
    tylko ze w trójmiescie nie ma alternatywy , jest zaspa która sie ciagle remontuje i odsyła pacjetów do szpitala klinicznego

Wg portalu gdzie rodzić jest jeszcze szpital Copernicus, może tam?

Poskarżę się Wam.... Dzisiaj pojawiły mi się rozstępy. A tak długo nie było śladu.... :( Ehh...

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    soprecious68 wrote:
    Monia,tak sobie patrze na Twoj suwak i wydaje mi sie,ze my dwie zostaniemy w tyle;D jeszcze zachaczymy o lipiec ;D;D

(38t6d)
    ja ide w poniedziałek do spzitala.

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Argh, ile mozna na wypis czekac??? Maly mi sie zaraz obudzi, maz wkurzony czeka na dole od godziny, podobno maja takie oblozenie ze chca te wypisy szybko zrobic bo nie maja gdzie pacjentek po porodzie klasc...
    O 10:30 bylam gotowa do wyjscia, o 11:00 mialam miec wypis w rece. Zorganizowalismy sie na czas, a teraz maly walnal kupsko, budzi sie, placimy bez sensu za parking, no a na oddziale maniania.
    Ech.

Alorrene13, Sista lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melia wrote:
    Wg portalu gdzie rodzić jest jeszcze szpital Copernicus, może tam?

Poskarżę się Wam.... Dzisiaj pojawiły mi się rozstępy. A tak długo nie było śladu.... :( Ehh...

copernikus ma niższy stopień specjalizacji i słabszy oddziała dla noworodków sprzęt

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Biedroneczka83 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niukawa nie denedwuj sie a nie mozesz wypisu jutro odebrac

j1geeh2.png
    ccz7llb.png
    62ei8gr.png
    *******Gang 18+*******

• Nieukowa Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do studentow, to ja jestem za. Faktycznieusza sie nauczyc, a przeciez pracuja pod nadzorem- krzywdy nie zrobia a sa bardzo gorliwi. Ja mialam teraz do porodu praktykantke i druga do pomocy z laktacja. Rewelacja. Duzo pomagaly, podawaly herbate, przebieraly maluszka, pokazywaly jak dbac a jak nie wiedzialy, wolaly polozne.

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dongina zgadzam się z Tobą, trzeba walczyc o swoje.
    Tez mam z tym problem, ale staram się przełamywać.
    Nieukowa no to jak najszybszego wypisu i pomyślnego powrotu do domciu :)

syy26iyeeuly3wjb.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    98awph.jpg

Szymuś kończy dzisiaj 4tygodnie <3

Przepraszam ze tyle sie nieodzywalam ale niemialam zabardzo jak 2czerwca wrocilismy do domu.. Mamy 2 monitory oddechu jeden przenosny do pieluszki drugi pod materacyk..oczywiscie jak wrocilismy to maz czuwal cala noc przy synku..i tej pierwszej nocy wlaczyl nam sie raz..a kolejnej az 3 razy najpierw ostrzezenie potem alarm wiec pojechalismy do szpitala zeby zobaczyli czy wszystko ok.. Choc niezauwazylam zeby cos sie dzialo z Szymkiem..ani nie byl siny ani nic oddychal bo odrazu gdy tylko uslyszalam ten cholerny alarm zaraz wzielam go na rece delikatnie poszturchalam-obudzilam ale maz chcial podjechac by sprawdzili..no i 3dniowa obserwacja..ja oczywiscie bylam przy nim noc i dzien na fotelu obok..i podlaczony do pulsoksymetru byl i niby saturacja ok..wiec po 3dniach wrocilismy..maz inaczej ulozyl te plytki pod materacykiem i teraz jak wlacza sie cos to tykko ostrzezenie..alarm juz nie..choc ostatnimi czasy jest spokojnie..a ten przenosny wlacza sie jak nie styka z jego brzuszkiem..
    Takze niemialam glowy by wejsc na wizaz..bo noce byly nieprzespane ja praktycznie nieprzytomna..przez te nerwy i stres juz myslalam ze laktacja mi zanika.. juz nawet maz pewnego poznego wieczora jechal po mleko bo tylko 30ml udalo mi sie sciagnac.. Wiev raz dojadl 30ml mm,teraz normalnie sciagam 60ml pije femiltaker i przystawiam synka tak czesto jak sie da..bo laktator to nie synek no i mleko tez gorzej leci..
    W piatek bylismy u pediatry po kropelki na ropiejace oczka i synek wazyl juz 2720g.wiec codziennie przybiera po 30gram.. Potem mielismy wizyte u ortopedy i jedno bioderko jest pod mniejszym kątem czy jakos tak i lekarz zalecil albo wieksze pampersy by nozki byly szerzej rozstawione lub szerokie pieluchowanie..i zamowilam na allegro taka pieluszke..ale mowil ze w ciagu miesiaca powinno sie unormowac bo roznica jest mala..i ze jak na wczesniaka ulozonego posladkowo jest i tak bardzo dobrze..
    Jutro wizyta u neonatologa i zobaczymy jak morfologia jak ok to niewlaczamy zelaza..za tydzien okulista i neurolog..potem audiolog i kardiolog..
    Niewiem czy napisalam wszystko co chcialam..
    Teraz postaram sie odzywac czesciej bo wierze ze najgorsze juz za nami i bedzie juz tylko lepiej.. <3

Gratuluje wszystkim nowym mamusiom.. I trzymam kciuki za te ktore jeszcze czekaja.. ;)

Powoli moze Was nadrobie ;)

Alorrene13, Ania1704, zyrcia, Sista, dorcia8919, Joasia:), Z., karolina0522, Finezja lubią tę wiadomość

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu ale rozwarcie tylko na 1 palec czyli choćby wcale , szyjka długa więc postępu zero ..

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinko fajnie, ze napisalas ! Zdrowka dla Szymusia :) !
    Jaki macie monitor oddechu? Zyrciu a Ty jaki kupilas?

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melia to przykro mi,ze na sam koniec...:/ja tez sie obawiam,ze lada dzien..a w ktorym miejscu?

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie od wczoraj boli głowa i oko i skroń po lewej stronie i juz nie mam pomysłu od czego jak nie urok to...

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alorrene13 wrote:
    Karolinko fajnie, ze napisalas ! Zdrowka dla Szymusia :) !
    Jaki macie monitor oddechu? Zyrciu a Ty jaki kupilas?
    my kupilismy ten http://www.nanny.cz/pl/

• Rozalia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane!

Nie odzywałam sie długo bo mały pochałania nas totalnie i dosłownie na nic nie mamy czasu...Na chwilę obecną jestem wykończona fizycznie i psychicznie. Mam nadzieję że to minie...

Wracając do dnia porodu to jak pisałam wcześniej naczekałam się trochę, bo mój gin miał jakieś operacje. Potem przyjęcie na salę obserwacyjną, badania, kroplówka i z nienacka szłam na salę operacyjną. Znieczulenie zzo, anestezjolog mnie zagadywała ale generalnie czułam się bardzo dobrze i już leżąc na stole nic a nic się nie stresowałam. Wszystko działo się mega szybko, pierwszy krzyk Mikołajka bezcenny. Zapemiętam ten moment na cale życie :) Dali mi go ucałować i oddali tacie.
    Pionizacja była ok, myślałam że będzie dużo gorzej. Generalnie nie żałuję decyzji o cięciu.

Ze szpitala wypisaliśmy się na żądanie po 2 dniach bo opieka pielęgniarek noworodkowych była tragiczna. Wiadomo rana bolała, ciężko się wstawało a doprosić się o jakąś pomoc graniczyło z cudem. Ginekolog mnie zbadał, pediatra małego a że wszystko było ok, to stwierdziliśmy że wychodzimy.

Teraz walczę o pokarm dla małego. Odciągam laktatorem ale jest bardzo mało więc muszę go dogarmiać sztucznym. Mamy też problemy z kupami. Generalnie jest mi bardzo ciężko, uczymy się wszystkiego i siebie nawzajem. Sporo już przepłakałam...ehh kończę narzekanie. Możecie mnie tylko pocieszyć czy i kiedy minie ten okropny stan zmęczenia?

Nowym mamusiom życzę wszystkiego co najlepsze! Niestety nie dam rady odnieść się do postów, bo teraz piszę do Was i zasypiam...
    Jak wrócę do "żywych" to włączę się spowrotem :)
    Trzymajcie się!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 13:37

Alorrene13, Sista, dorcia8919, Finezja lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz już nie mierzy szyjki, tylko bada ręcznie. Ostatnio w cholerę bolało, powiedział, że gdyby było blisko porodu to nie powinno boleć i faktycznie miał rację. Niech się rodzi kiedy chce, tylko żeby mój mąż był dostępny.

Dzisiaj w nocy urodziła moja siostra cioteczna, a miała termin parę dni po mnie. Teraz Zuzia niech siedzi, żeby miała innego dnia urodziny :)

Ja też uważam, że trzeba walczyć o swoje, ale czasami (nie mówię o Was) ludzie po prostu przeginają, bo domagają się nie wiadomo czego od tych lekarzy czy położnych. Jak widzę, że laska wymaga wiecznej opieki i skakania nad nią to osobiście mnie to irytuje, bo jest mnóstwo pacjentek, które też potrzebują pomocy, a to nie ich wina, że jest za mało personelu. Moja mama jest pielęgniarką, więc wiem jak to jest z tej drugiej strony.

A mnie znowu senność łapie. W pierwszym trymestrze tyle nie spałam co teraz...

Mamuśki- jesteście świetne, mam nadzieję, że niedługo wszystkie czerwcówki będą rozpakowane i będziemy gadać o tych kupkach i kolkach.

wnidt5odau6o2x80.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Mamuśki i Brzuchatki :)
    My wlasnie jesteśmy po wizycie położnej. Zostałyśmy pochwalony za piersi do karmienia i piękny odruch ssania u Olgi. Podbudowała mnie bardzo pozytywnie do karmienia wyłącznie piersią :) Nauczyła tez dostawiać Olgę na siedząco, bo do tej pory karmilysmy sie tylko na leżąco. Pokazywała jak budzić dziecko jak przysypia przy cycu. Sprawdzała pupkę i pokazywała jak myć pod kranem :) Sprawdziła i pokazała jak pielęgnować pępuszek, psiknąć dwa razy octaniseptem i dobrze przetrzeć wszystkie zakamarki patyczkiem. Na ból brzuszka, masowanie, kładzenie na brzuszku cieplej pieluszki, kładzenie sobie Maluszka brzuszkiem do brzucha (tak nam wczoraj Olga zasnęła, jak ja bolalo), a w ostateczności Espumisan. No i pożyczy nam wage, to zobaczymy ile przybiera, bo powinna 120g na tydzien. No i dla mnie ważna rzecz, bo w nocy sie martwiłam, ze tak zadko sie budzi (wiem, ze powinnam sie cieszyć, nie martwic:)), w dzien Olga powinna jesc max co trzy godziny, ale w nocy moze sie budzić nawet co 5-6. Pierwsza drzemka po kąpieli moze byc taka dłuższa, pózniej budzi sie cześciej. No i tak było dziś w nocy, po kąpieli o 20.00 karmienie, obudziła sie w nocy o 2.30, 4.30 i 7.30. No i na zejście żółtaczki ma leżeć bliżej okna, ale z dała od bezpośredniego słońca. No i polozna sprawdziła mi brzuch, macica sie ładnie obkurcza, a rana prawidłowo goi. Jestem mega zadowolona z wizyty, która trwała ponad 1,5h.

Dziewczyny - mnie na poczatku ssania cyca tez boli, ale moze jestem masochistką, uważam, ze to jest przyjemne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 13:44

Alorrene13, Z. lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • .aś. Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agawera, a wojewódzki? O klinicznej usłyszałam tylko jedno. "lepiej urodzić w karetce niż tam dojechać" :/ a mówiła to znajoma położna.

Ja tam do studentów nic nie mam. U mnie byli przy każdym obchodzie w szpitalu. Byli przy badaniu na fotelu (ale babka mnie zakryła), spytała się czy zgadzam się, aby jedna studentka jej "pomogła", a potem byli na usg gdzie też byłam możliwie zakryta. To była grupa 7-8 osób, ale rozumiem, że jakoś studenci się muszą uczyć. Krzywdy mi nie robią, a dla mnie po przejściu drzwi szpitala kończy się jakakolwiek "spina". To szpital, w dodatku patologia ciąży i nikt mi tam nie będzie rąk czy nóg badał tylko Bożenę. Osobiście wolę świecić przez studentami w szpitalu niż np wyjść na miasto w spodenkach do połowy pośladków tak, jak to się teraz widzi :/

U mnie bóle się nasilają, ale znoszę je dzielnie. Nigdy nie czułam się tak połączona ze swoim organizmem jakkolwiek dziwnie to brzmi.

Miłego dnia Wam życzę :)
    Ja niestety mam trochę rzeczy do zrobienia.

BrumBrumek lubi tę wiadomość

Maj - lipiec: szykowanie 🤰dla maluszka

1) schudnąć 10kg:
    94 🎉 (3.05)
    93 🎉(29.05)
    92 🎉 (30.07)
    91? 90? 89? 88? 87? 86? 85?
    2) przyjmować suple
    3) otrzymać 3x zielone światło na zajście w ciążę
    1 wizyta: 5.05 ✅ blizna ciągła - 5 mm 🎉
    2 wizyta: 7.08
    3 wizyta: ?

---
    Późne owulacje
    Karmienie piersią
    PCOS
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista jakbym czytała oopis wizyty mojej położnej :D
    Też na fajną trafiłam ;)
    Już jem normalnie truskawki, oczywiście z umiarem a dziś mam przyzwolenie na schabowe :D !

Zastanawiam się czy jak Leonowi tak strasznie się ulewa nie podać trochę wody przegotowanej żeby go tam nie szczypał przełyk czy coś... Jak myślicie ?

• Sista Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyrcia wrote:
    Sista jakbym czytała oopis wizyty mojej położnej :D
    Też na fajną trafiłam ;)
    Już jem normalnie truskawki, oczywiście z umiarem a dziś mam przyzwolenie na schabowe :D !

Zastanawiam się czy jak Leonowi tak strasznie się ulewa nie podać trochę wody przegotowanej żeby go tam nie szczypał przełyk czy coś... Jak myślicie ?

Odbijasz za każdym razem jak je? Mnie polozna zalecała aby nawet odbijać po każdej piersi.

l22nmg7yw3r6qq05.png
‹‹ 1420 1421 1422 1423 1424 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ