X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2015, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój bobasek taki fajny, cieszy się non stop, a ja mam go dziś tak męczyć na szczepieniu -_- i będzie mi marudził :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny już z domu.
    Postaram się opisać jak u mnie przebiegł poród, chociaż staram się go nie rozpamiętywać ;)
    Ok 16 zaczęły mi się regularne skurcze, ale ich częstotliwość specjalnie nie nasilała się - były co ok 11 min. Co prawda długie i bolesne, ale pochodziłam po domu, pobujałam się na piłce, wzięłam długą kąpiel, obejrzałam film, zjadłam kolację i tak o 24 byłam w szpitalu ze skurczami co 5 min. Okazało się, że rozwarcie na 2 palce, ułożenie dziecka tylne potylicowe (czyli oczkami do góry? :P), ale waga dziecka ok 3.4kg więc spokojnie urodzę. Nie pomogły moje apele ze dziecko jest większe.... Przyjęli mnie na porodówkę.
    Tam chodziłam, kręciłam się, bujałam na piłce, chodziłam pod prysznic i tak do godziny 5 nad ranem dalej bez odejścia wód, z rozwaricem na 2,5 palca, a ja już wymęczona jak nie wiem :/ Zdecydowali o podłączeniu oksy i przebiciu pęcherza. Wtedy już zaczeło iść powiedzmy że dość szybko, próbowali nakłonić małego do zrotowania się (kładłam się na jednym boku na kilka skurczy, potem na plecach i na drugi bok). KOSZMARNY ból!!!!!! No i doszliśmy do pełnego rozwarcia ok 7 rano. I bóle parte... Pierwsza godzina nie mogłam przeć, tylko dalej przekładali mnie z boku na bok, ale moje dziecko uparte jak diabli. Najdłuższa i najgorsza godzina w moim życiu. Niestety, synek uparty. Zaczęłam parcie, mały zaczął ładnie schodzić i przez godzinę główka się wysuwała/wsuwała. No i.... główka w połowie wyszła i maluszek postanowił się zrotować na bok ;) a moje krocze w trybie pilnym zostało nacięte. O 10 byliśmy już (serio napisałam, że już?! :P) razem Gdyby nie ta rotacja to prawdopodobnie bym nie miała żadnych szwów. Przez ostatnie 2h porodu błagałam o cc. Miałam możliwość zzo ale zdecydowałam, że nie chce bo wydłużyłoby to bardziej poród, a nie chciałam na to narażać synka. No i szok dla wszystkich... Miałam racje - moje dziecko waży 4060g a nie 3400g!!! I to przy krótkim wzroście 54cm - czyli klucha z niego! I cudny tekst usłyszany po porodzie - ooo to trochę dużo jak na panią....
    Dostałam synka na brzuch na parę minut i potem zaczeły się problemy oddechowe, ale na szczęście po prostu przeszedł trudniej adaptację. Nic więcej.
    Jesteśmy od wczoraj w domu. Moi panowie zakochani w Tymku, chociaż po nocy zmęczeni ;) Pies (duuuży pies) asystuje przy wszystkich czynnościach wykonywanych przy małym i alarmuje nawet o najmniejszym jego ruchu :P Tatuś przejęty, nauczył się już synka przewijać więc to mi odeszło w nocy ;) Tymuś ładnie zajada pierś, na razie nie mamy żadnych problemów z karmieniem ani właściwie z niczym. Synek piękny, kochany, spokojny... Noooo ale zapeszyłam teraz!!!!
    Co do mnie - od wczoraj nie biorę leków przeciwbólowych, siadam na tyłku w miarę normalnie i ogólnie jestem zaskoczona że tak dobrze się czuję i że nie miałam w końcu cc bo pewnie byłoby dużo gorzej ze mną teraz. I śpieee....2h ciągłego snu. Matko jakie to wspaniałe! Dziś spałam łącznie 5h i czuję się jak nowo narodzona. Już wiem po co mi było 9 miesiecy bezsenności :D

AŚ serdeczne gratulacje!!!

Dada i Gosia - trzymamy kciuki za Was!

No to się napisałam i widzę, że mały się budzi. Pozdrawiam!! :)

Szczęśliwa Mama! :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 08:43

Z., Finezja, Ekkaja, Dongina lubią tę wiadomość

• Dada Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Epic napisała na fb Igusia od dzis na świecie :)

Finezja, Melia, karolinka85, Sista, Nieukowa, Alorrene13, dorcia8919, Dongina lubią tę wiadomość

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • karolina0522 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrcia, a jaki szczepienia wybrałaś?

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • CaneCorso Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    Dada pamiętaj nie każdy poród taki jest. Musisz przede wszystkim iść pozytywnie nastawiona i nie myśleć o niczym innym jak tylko, że będzie dobrze.
    Moja droga przeszlam to samo, 14 godzin naturalnego, skurcze od poczatku co 5 minut a rozwarcie caly czas 1 cm. Wody płodowe zielone wiec na końcu szybkie cc...

3i49zbmhdvaalxch.png
  • CaneCorso Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia wrote:
    Skończyliśmy właśnie usypianie. Padam na twarz po tej nocy. Mąż zasypial juz na stojąco :/ Zastanawiam się co robimy nie tak, bo on nie chce spać w nocy. Jesteśmy wykonczeni...
    Rozalia polecam lampę solną przy kąciku małego- u nas zdaje egzamin, daje baaardzo łagodne światło, nie rozbudza dziecka a nawet mam wrażenie, że uspokaja.

3i49zbmhdvaalxch.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Co do podnoszenia główki moja już też to robi , nie mogę jej ją utrzymać tak nią wywraca :O
    u nas noc koszmar.. moje dziecko po kąpieli wcale nie jest zmęczone i nie zasypia tylko 3-4 godziny nie wie sama czego chce , pampers suchy, nakarmiona a marudzi.

u nas dziś noc tragedia :( 4 godziny ryku .. cycka napiła sie i potem nie chciała, herbatki z koperkiem jej dałam , wody , myśle że ją suszyło, czkawa znów, potem wypiłam porcje mm i był spokój ... juz siedziałam nad nią i ryczałam bo nie wiedziałam o co kaman jej.

co robicie jak baby ma czkawkę ? bo moja tak łapczywie pije butle że ma po każdym piciu :(

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Z. Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia to chyba wczesnie u Ciebie na trzymanie główki... moj tez mocno sie odginal do tyłu i glowe trzymal... ale mi pediatra przez to dal skierowanie do neurologa takze bedziemy szli sprawdzic czy nie ma tego wzmozonego napiecia miesniowego...

A z czkawka nic nie robimy. Sama przechodzi a dziecku ponoc nie przeszkadza jak doroslemu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 10:27

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • Ekkaja Ekspertka

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nasza tez ma czkawkę praktycznie po każdym posiłku, i prawie zawsze ulewa mimo odbekiwania heh a dziś znów powtórka z wczoraj- marudzenie od rana ;/

zem3k6nlhegg1vf6.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dada nie prędko Cię zostawię :-) czekam na miejsce na oddziale bo wszystko zapchane. Dalej nic nie wiem i czekam na ponowne usg bo babce wyszło 4,5 kg. Ale spotkałam mojego lekarza i będzie powtarzał usg :-)

wnidt5odau6o2x80.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierdziele 4,5 kg masakra .daj znac.trzymam kciuki

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki tak czytam sobie o tych problemach skórnych - trądziku czy potówkach no i wniosek jest zawsze podobny : przegrzanie = zwiększenie problemu.
    Jeśli rozmawiałyście już na ten temat to z góry przepraszam ale nie jestem na bieżąco : JAK UBIERACIE MALEŃSTWA W DOMU i NA SPACERZE - szczególnie teraz w upały ??

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • patrycja_24 Przyjaciółka

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj... u mnie z czasem ciężko...
    Sista kiedyś podałaś linka do strony gdzie można wydrukować czarno-białe plansze - jakbyś mogła to proszę wrzuć jeszcze raz :)

Dziewczyny dajecie dziecku smoczka? Bo moja Mała ma chyba tak silną potrzebę ssania że nie wiem już co robić.

km5sio4ptgcs9gmz.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla mój w domu teraz tylko body i skarpetki,a jak jest tak okropnie gorąco to nie wychodzimy na spacer bo się boje że się przegrzeje w tym wózku. Ale generalnie jak wychodzimy to jeszcze spodnie mu zakładam. No i właśnie też mam pytanie bo zawsze mu zakładam czapeczke,ale czy jak jest tak gorąco to muszę? Dziś mamy wyjście do lekarza i nie wiem.

Scintilla lubi tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze byłam antysmoczkowa,ale przy moim marudzie nie wyobrażam sobie życia bez smoczka :-) :-)

Finezja lubi tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla u mnie kaftanik i skarpetki :) i ttle. Jak za chlodno i raczki/nozki chlodne, to orzykrywam flanela lub kocykiem. Czapki nie zakladam. Na karczku sprawdzam czesto czy nie spocony albo nie zimny.
    Inne zestawy co mi sie sprawdzily: ssm rampers i skarpetki, body krotkie i galotki (stopki gole), body krotkie i polspioch. Oczuwiscie zalezy od temp... U nas w wozku na tarasie w cieniu jest 25-26 i to propozycje na taka temp :)

Scintilla lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek jesli bym szla gdzies, gdzie moga byc gwaltowne zmiany temperatur to bym miala czapke awaryjnie przy wozku, zeby moc zalozyc jak wejde do chlodnego. A u lekarza zwykle jest chlodno...

Moj egzemplarz smoczkow nie lubi. Szczegolnie silikonowych i anatomicznych. Jedyny jaki toleruje to lezkowaty kauczukowy, a to i tak tylko na moment bo zaraz wypluwa. Ale czasami udaje sie go uspic dajac tego smoka na 5 minut :)

Jezu, zezarlam wlasnie pol serka mascarpone z malinami... 1700 kalorii :/ omg. Mam nadzieje ze pojdzie w mleko...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 11:07

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa - na pewno pójdzie w mleko ;)
    Swoją drogą ja od porodu odczuwam cigły głód. W ciąży nie jadłam za dużo, miałam okropny jadłowstręt. Teraz jeść mi się chce cały czas...

Mojego małego też "męczą" często czkawki, zresztą w brzuchu też tak było. Pediatra w szpitalu powiedziała, że jemu to nie przeszkadza i że same przechodzą, nic nie robić a na pewno nie nosić, nie bujać ani nic takiego.
    Co do smoczków - jak synek był na sali adaptacyjnej to sami zdecydowali o podaniu smoczka i w sumie to cieszę się, bo daje mu smoka jak go przebieram/przewijam i robię inne rzeczy przy których jeszcze bardzo mi brakuje wprawy i nie stresuje się jego płaczem przy okazji. Na razie bardzo mu podpasował smoczek NUK, mam jeszcze z Tommee Tippee ale tego wypluwa.

Gosia - daj znać co u Ciebie!!!

Gosia, Dada - dacie radę! Ja wiem, że te opisy są przerażające czasem, ale najważniejsze jest Wasze podejście i nie myślenie o tym, jak może być. Będzie dobrze i tego trzeba się trzymać!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 11:24

• Inesicia Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przesyłam link do czarno-białych obrazków. 3 zestawy do pobrania.
    http://www.bielemorele.pl/czarno-biale-obrazki-dla-niemowlat/
    U nas się sprawdzają. Mała ma je poukładane w łóżeczku, obok przewijaka i w wózku. Od 6 tygodnia można dołożyć do nich jeszcze kolor czerwony.
    U nas od wczoraj owijamy Zosię jak w tym filmiku do którego link wrzuciła Finezja i to działa. Wczoraj zasypiała 15 minut, w nocy mniej więcej tyle samo, a dziś nawet jej nie kołysałam tylko położyłam zawiniętą do łóżeczka z włączonym białym szumem na youtube z myślą, że pewnie poleży z 15 minut, a ona sama zasnęła.
    Dziś po południu M zdeklarował się, że zostaje z Zosią, a ja mam wychodne ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 11:24

Scintilla, patrycja_24, Nieukowa, Finezja, Z. lubią tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak widać ze zdjęcia profilowego moja smoczki czasami toleruje - ale nie wisi na nim 24h :)

Zauważyłam, że moje hormony powracają do stanu przedciążowego - włosy ponownie tłuste następnego dnia ... no i powoli coraz więcej ich zostaje na szczotce :/

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
‹‹ 1504 1505 1506 1507 1508 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ