X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • asiaaaaaa Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha81 wrote:
    Gratuluje :) Asiu pisalas kiedys ze mieszkasz w Niemczech tak? Masz tez wizyty na zmiane u ginki i u poloznej?

Trzymam kciuki za pozostale wizytujace :)
    Dziękuję :-) znaczy położną będę chciała od 15 tygodnia bo przed jest poprostu nie potrzebna. Usg nie robi tyle co ctg . Ale gdyby wystąpiły komplikacje jest aniołem stróżem :-) A mieszkasz też w Niemczech ??trzymam kciuki żeby było wszystko książkowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 11:14

gannrjjgdd819noa.png
    Oliver ma 6 lata :* Devin ma roczek :*
    Can ur.26.04.2014 zm.26.04.2014 21tydzien[*]
    Anialkow w niebie 5 [*]
  • Viola Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie chodzi o kasę bo mam badanie na NFZ jako że jestem mamą 35+. Boje się ze w razie złego wyniku bedę się zmagać z czarnymi myślami,a wiem że wiele badań wychodzi źle a później okazuje się ze dziecko rodzi się zdrowe. Chodzi mi o ten stres który nie jest mi potrzebny w ciąży. Znam też wiele przypadków gdzie genetyczne wyszły na tyle źle że kobiety zdecydowaly się na amniopunkcję, która jak wiadomo w jakimiś minimalnym procencie może spowodowac poronienie i po amnipounkcji wyszło że dziecko jest zdrowe. A co jakby to zdrowe dziecko poroniły przez amniopunkcję? ja bym sobie tego nie wybaczyła.....nie wiem co mam robić...ciągle o tym myślę....

Aka81 wrote:
    Ja i mój i córcia oczywiście 0RH+

Violu ja też się tak umówiłam, ale się zastanawiam. Także boję się wyniku i trochę finanse też wchodzą w grę.

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyrcia wrote:
    to ja sie wylamuje ;d mam 0RH- a moj R. 0RH+ :)

Zyrcia a wy macie konflikt serologiczy?

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Cię. Mi mój stary gin powiedział, że czasem to badanie przynosi więcej szkody niż pożytku. Coś pewnie w tym jest.

Viola lubi tę wiadomość

• Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oczywiście już zapomniałam po badaniu jaką mam grupę. Chyba RH+ a mąż - ...

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiaaaaaa wrote:
    Dziękuję :-) znaczy położną będę chciała od 15 tygodnia bo przed jest poprostu nie potrzebna. Usg nie robi tyle co ctg . Ale gdyby wystąpiły komplikacje jest aniołem stróżem :-) A mieszkasz też w Niemczech ??

Tak ja tez mieszkam w Niemczech. Ja juz bylam raz na wizycie z polozna. Takie wytepne porady dala na temat odzywiania, dbania o zeby itp. Nastepne wizyty dopiero w 2 trymestrze.

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • kiniusia00 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Kiniusia ja tea tak mam ze rzadko ktora mi cos odpisuje na to co pisze, juz sie przyzwyczailam ze w zasadzie prowadze na forum monolog hehe, ale wiem ze kazda czyta...cóż na to poradze. Mysle ze z czasem poznamy sie na tyle, ze bedziemy rozmawiac normalnie.

Wracajac do tematu, to ciekawe z ta opqskw, ciekawe czy cos daje.

Dzieki, niestety ja nie wyprobuje bo nie mam mdlosci.

1.XII 2004 8tc [*],2.X 2005 16.07.2006 2650g moje szczescie,3.XI 2007 13 tc [*] usg 7tc,4.IV 2012 12 tc [*] usg 6tc,5.IV 2013 10 tc[*],6.VII 2013 6tc [*],7.VII 2014 10tc [*] heparyna, acard,prog,8.VIII 2015 5tc [*] haparyna, acard, prog,9.III 2016 7tc [*] heparyna, acard, prog.

• Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola wrote:
    U mnie nie chodzi o kasę bo mam badanie na NFZ jako że jestem mamą 35+. Boje się ze w razie złego wyniku bedę się zmagać z czarnymi myślami,a wiem że wiele badań wychodzi źle a później okazuje się ze dziecko rodzi się zdrowe. Chodzi mi o ten stres który nie jest mi potrzebny w ciąży. Znam też wiele przypadków gdzie genetyczne wyszły na tyle źle że kobiety zdecydowaly się na amniopunkcję, która jak wiadomo w jakimiś minimalnym procencie może spowodowac poronienie i po amnipounkcji wyszło że dziecko jest zdrowe. A co jakby to zdrowe dziecko poroniły przez amniopunkcję? ja bym sobie tego nie wybaczyła.....nie wiem co mam robić...ciągle o tym myślę....

Viola istnieje juz test z krwi ktory znajduje w krwi matki komorki plodu. To badanie jest nieinwazyjne bo to tylko pobranie krwi i zastepuje amniopunkcje. Oczywiscie kost badania jest bardzo wysoki. W Niemczech jest to ok 400-500€ czyli ok 2000zl.

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha wczoraj o nim czytałam. Test NIFTY jeśli się nie mylę.
    Jest tak jak piszesz. Wynik daje taką samą pewność jak amniopunkcja. Koszt w PL z tego co czytałam to ok. 2 500zł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 11:27

• Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aka Tak tak to chyba ten. w PL nazywa sie to NIMFY

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj moja ginka mi go zaproponowala jesli bym chciala. Jest drogi i zdecydowalismy sie z mezem ze jesli na badaniu przeziernosci i pappa wyjdzie jakies odchylenie od normy to wtedy sie na ten test zdecydujemy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 11:31

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Viola Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha, ale mi nie chodzi o to ze ja chce koniecznie wiedziec czy dziecko jest zdrowe czy chore, bo ja i tak nie usune ciąży, więc zastanawiam sie po prostu na sensem robienia w ogole tego badania. Z drugiej strony mozna wykryc np. wady serca które mozna leczyć od razu po porodzie....

Dobra spadam na pedicure, hurraaa! ide po 2 miesiacach przerwy...jak mnie moja kosmetyczka zobaczy to bedzie miala roboty przy mnie jak w Glupim i Głupszym ;-) pamietacie jak Jimmiemu Carrey szlifierka czy czyms takim obcinali metrowe paznokcie :-)
    Katha81 wrote:
    Viola istnieje juz test z krwi ktory znajduje w krwi matki komorki plodu. To badanie jest nieinwazyjne bo to tylko pobranie krwi i zastepuje amniopunkcje. Oczywiscie kost badania jest bardzo wysoki. W Niemczech jest to ok 400-500€ czyli ok 2000zl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 11:34

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • Gonia123 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero dzisiaj zdecydowałam się na badania prenatalne .... zadzwoniłam i mam ustalony termin 27.11. Najpierw wykluczyłam zupełnie i postanowiłam, że nie robię badań prenatalnych. Jednak jak zaczerpnęłam informacji co to badanie daje np. wykrycie wad nerki, które zaraz po urodzeniu można u dzieciaczka leczyć. Też trochę się obawiam, że wyjdą jakieś dziwne prawdopodobieństwa. I niestety u siebie płacę za badanie+test Papp-a- 450 zł.

Dziewczyny czy któraś z was nie robi badań prenatalnych ??

f2w3w1d3c12dnook.png
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola rozumie Cie. Temat jest trudny i ja tez sie tym stresuje ale postanowilam zrobic badanie przeziernosci. Kazdy sam musi zadecydowac czy badac plod czy czy nie i co zrobic jesli cos bedzie nie tak.

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha81 wrote:
    Zyrcia a wy macie konflikt serologiczy?
    no na to wychodzi, ale lekarz powiedział, że w pierwszej ciąży to się mam tym nie przejmować, chyba że wystąpiłyby plamienia to razu do szpitala po zastrzyk. Tłumaczył nam to z pół godziny i to zależy jaką grupę odziedziczy dziecko, jak po mnie to okej, jak po R. to wtedy jakieś zastrzyki z czymś tam się podaję, ale to mówię tym się można stresować przy drugiej ciąży więc sobie nie zawracam głowy, a plamień nie miałam żadnych, nawet w terminie @ ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie przezierności jest obowiązkowe.

Czytam teraz o tych testach pappa i mam coraz większą ochotę zrezygnować. Zdecyduję się na nie jeśli źle wyjdzie usg (tfu tfu).

W Lublinie zapłacę 200zł za usg i ewentualnie 200zł za pappę.

• Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrcia to dobrze :) Ja tez slyszalam ze w tych czasach to konflikt nie jest niczym powaznym.

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha81 wrote:
    Zyrcia to dobrze :) Ja tez slyszalam ze w tych czasach to konflikt nie jest niczym powaznym.
    Rozwodzić się z R. przez to nie będę :D :D

Katha81, BrumBrumek lubią tę wiadomość

• Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ide cos zjesc bo moj okruszek chyba jest glodny i daje mi znaki (muli mnie) ;)
    Pa

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola wrote:

Viola ale właśnie PAPPA zmniejsza ryzyko pomyłki, czyli jak dziecko jest zdrowe to najczęsciej spada to obliczone ryzyko w stosunku do zwykłego USG... np. zamiast 1:800 masz 1:10000 po dodaniu do tego PAPPA...
    Wiem że są przypadki, kiedy przez PAPPę kobitki robiły bez sensu amnio, ale ja bym się nie wahała - wolę poronić zdrową ciążę niż do końca życia zmagać się z dzieckiem z zespołem downa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 12:02

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ