X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • asiaaaaaa Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha81 wrote:
    Gratuluje :) Asiu pisalas kiedys ze mieszkasz w Niemczech tak? Masz tez wizyty na zmiane u ginki i u poloznej?

Trzymam kciuki za pozostale wizytujace :)
    Dziękuję :-) znaczy położną będę chciała od 15 tygodnia bo przed jest poprostu nie potrzebna. Usg nie robi tyle co ctg . Ale gdyby wystąpiły komplikacje jest aniołem stróżem :-) A mieszkasz też w Niemczech ??trzymam kciuki żeby było wszystko książkowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 11:14

gannrjjgdd819noa.png
    Oliver ma 6 lata :* Devin ma roczek :*
    Can ur.26.04.2014 zm.26.04.2014 21tydzien[*]
    Anialkow w niebie 5 [*]
  • Viola Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie chodzi o kasę bo mam badanie na NFZ jako że jestem mamą 35+. Boje się ze w razie złego wyniku bedę się zmagać z czarnymi myślami,a wiem że wiele badań wychodzi źle a później okazuje się ze dziecko rodzi się zdrowe. Chodzi mi o ten stres który nie jest mi potrzebny w ciąży. Znam też wiele przypadków gdzie genetyczne wyszły na tyle źle że kobiety zdecydowaly się na amniopunkcję, która jak wiadomo w jakimiś minimalnym procencie może spowodowac poronienie i po amnipounkcji wyszło że dziecko jest zdrowe. A co jakby to zdrowe dziecko poroniły przez amniopunkcję? ja bym sobie tego nie wybaczyła.....nie wiem co mam robić...ciągle o tym myślę....

Aka81 wrote:
    Ja i mój i córcia oczywiście 0RH+

Violu ja też się tak umówiłam, ale się zastanawiam. Także boję się wyniku i trochę finanse też wchodzą w grę.

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyrcia wrote:
    to ja sie wylamuje ;d mam 0RH- a moj R. 0RH+ :)

Zyrcia a wy macie konflikt serologiczy?

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Cię. Mi mój stary gin powiedział, że czasem to badanie przynosi więcej szkody niż pożytku. Coś pewnie w tym jest.

Viola lubi tę wiadomość

• Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oczywiście już zapomniałam po badaniu jaką mam grupę. Chyba RH+ a mąż - ...

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiaaaaaa wrote:
    Dziękuję :-) znaczy położną będę chciała od 15 tygodnia bo przed jest poprostu nie potrzebna. Usg nie robi tyle co ctg . Ale gdyby wystąpiły komplikacje jest aniołem stróżem :-) A mieszkasz też w Niemczech ??

Tak ja tez mieszkam w Niemczech. Ja juz bylam raz na wizycie z polozna. Takie wytepne porady dala na temat odzywiania, dbania o zeby itp. Nastepne wizyty dopiero w 2 trymestrze.

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • kiniusia00 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aghata wrote:
    Kiniusia ja tea tak mam ze rzadko ktora mi cos odpisuje na to co pisze, juz sie przyzwyczailam ze w zasadzie prowadze na forum monolog hehe, ale wiem ze kazda czyta...cóż na to poradze. Mysle ze z czasem poznamy sie na tyle, ze bedziemy rozmawiac normalnie.

Wracajac do tematu, to ciekawe z ta opqskw, ciekawe czy cos daje.

Dzieki, niestety ja nie wyprobuje bo nie mam mdlosci.

1.XII 2004 8tc [*],2.X 2005 16.07.2006 2650g moje szczescie,3.XI 2007 13 tc [*] usg 7tc,4.IV 2012 12 tc [*] usg 6tc,5.IV 2013 10 tc[*],6.VII 2013 6tc [*],7.VII 2014 10tc [*] heparyna, acard,prog,8.VIII 2015 5tc [*] haparyna, acard, prog,9.III 2016 7tc [*] heparyna, acard, prog.

• Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola wrote:
    U mnie nie chodzi o kasę bo mam badanie na NFZ jako że jestem mamą 35+. Boje się ze w razie złego wyniku bedę się zmagać z czarnymi myślami,a wiem że wiele badań wychodzi źle a później okazuje się ze dziecko rodzi się zdrowe. Chodzi mi o ten stres który nie jest mi potrzebny w ciąży. Znam też wiele przypadków gdzie genetyczne wyszły na tyle źle że kobiety zdecydowaly się na amniopunkcję, która jak wiadomo w jakimiś minimalnym procencie może spowodowac poronienie i po amnipounkcji wyszło że dziecko jest zdrowe. A co jakby to zdrowe dziecko poroniły przez amniopunkcję? ja bym sobie tego nie wybaczyła.....nie wiem co mam robić...ciągle o tym myślę....

Viola istnieje juz test z krwi ktory znajduje w krwi matki komorki plodu. To badanie jest nieinwazyjne bo to tylko pobranie krwi i zastepuje amniopunkcje. Oczywiscie kost badania jest bardzo wysoki. W Niemczech jest to ok 400-500€ czyli ok 2000zl.

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha wczoraj o nim czytałam. Test NIFTY jeśli się nie mylę.
    Jest tak jak piszesz. Wynik daje taką samą pewność jak amniopunkcja. Koszt w PL z tego co czytałam to ok. 2 500zł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 11:27

• Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aka Tak tak to chyba ten. w PL nazywa sie to NIMFY

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj moja ginka mi go zaproponowala jesli bym chciala. Jest drogi i zdecydowalismy sie z mezem ze jesli na badaniu przeziernosci i pappa wyjdzie jakies odchylenie od normy to wtedy sie na ten test zdecydujemy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 11:31

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Viola Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha, ale mi nie chodzi o to ze ja chce koniecznie wiedziec czy dziecko jest zdrowe czy chore, bo ja i tak nie usune ciąży, więc zastanawiam sie po prostu na sensem robienia w ogole tego badania. Z drugiej strony mozna wykryc np. wady serca które mozna leczyć od razu po porodzie....

Dobra spadam na pedicure, hurraaa! ide po 2 miesiacach przerwy...jak mnie moja kosmetyczka zobaczy to bedzie miala roboty przy mnie jak w Glupim i Głupszym ;-) pamietacie jak Jimmiemu Carrey szlifierka czy czyms takim obcinali metrowe paznokcie :-)
    Katha81 wrote:
    Viola istnieje juz test z krwi ktory znajduje w krwi matki komorki plodu. To badanie jest nieinwazyjne bo to tylko pobranie krwi i zastepuje amniopunkcje. Oczywiscie kost badania jest bardzo wysoki. W Niemczech jest to ok 400-500€ czyli ok 2000zl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 11:34

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • Gonia123 Ekspertka

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero dzisiaj zdecydowałam się na badania prenatalne .... zadzwoniłam i mam ustalony termin 27.11. Najpierw wykluczyłam zupełnie i postanowiłam, że nie robię badań prenatalnych. Jednak jak zaczerpnęłam informacji co to badanie daje np. wykrycie wad nerki, które zaraz po urodzeniu można u dzieciaczka leczyć. Też trochę się obawiam, że wyjdą jakieś dziwne prawdopodobieństwa. I niestety u siebie płacę za badanie+test Papp-a- 450 zł.

Dziewczyny czy któraś z was nie robi badań prenatalnych ??

f2w3w1d3c12dnook.png
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola rozumie Cie. Temat jest trudny i ja tez sie tym stresuje ale postanowilam zrobic badanie przeziernosci. Kazdy sam musi zadecydowac czy badac plod czy czy nie i co zrobic jesli cos bedzie nie tak.

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha81 wrote:
    Zyrcia a wy macie konflikt serologiczy?
    no na to wychodzi, ale lekarz powiedział, że w pierwszej ciąży to się mam tym nie przejmować, chyba że wystąpiłyby plamienia to razu do szpitala po zastrzyk. Tłumaczył nam to z pół godziny i to zależy jaką grupę odziedziczy dziecko, jak po mnie to okej, jak po R. to wtedy jakieś zastrzyki z czymś tam się podaję, ale to mówię tym się można stresować przy drugiej ciąży więc sobie nie zawracam głowy, a plamień nie miałam żadnych, nawet w terminie @ ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie przezierności jest obowiązkowe.

Czytam teraz o tych testach pappa i mam coraz większą ochotę zrezygnować. Zdecyduję się na nie jeśli źle wyjdzie usg (tfu tfu).

W Lublinie zapłacę 200zł za usg i ewentualnie 200zł za pappę.

• Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrcia to dobrze :) Ja tez slyszalam ze w tych czasach to konflikt nie jest niczym powaznym.

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katha81 wrote:
    Zyrcia to dobrze :) Ja tez slyszalam ze w tych czasach to konflikt nie jest niczym powaznym.
    Rozwodzić się z R. przez to nie będę :D :D

Katha81, BrumBrumek lubią tę wiadomość

• Katha81 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ide cos zjesc bo moj okruszek chyba jest glodny i daje mi znaki (muli mnie) ;)
    Pa

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola wrote:

Viola ale właśnie PAPPA zmniejsza ryzyko pomyłki, czyli jak dziecko jest zdrowe to najczęsciej spada to obliczone ryzyko w stosunku do zwykłego USG... np. zamiast 1:800 masz 1:10000 po dodaniu do tego PAPPA...
    Wiem że są przypadki, kiedy przez PAPPę kobitki robiły bez sensu amnio, ale ja bym się nie wahała - wolę poronić zdrową ciążę niż do końca życia zmagać się z dzieckiem z zespołem downa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 12:02

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ