X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 25 grudnia 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane, witam się po świątecznym obzarstwie i po spacerze w górach :)
    Quote:
    Co do ruchów to niestety jeszcze nie poczułam albo nie odróżniam ich od ruchów tych wszystkich bebechów w brzuchu Może na święta Bobas zrobi nam niespodziankę i go poczuję tak wyraźnie nie ukrywam, że chciałabym już. Jednak ostatnio czytałam, że przy pierwszej ciąży na pierwsze ruchy mamy czas nawet do 22tc więc staram się być spokojna. 29.12 wizyta to się lekarza spytam

Ja jestem już pewna, że mała sie rusza, ale bardzo rzadko wiem że to na pewno był jej ruch a nie moje jelito :P

Aga: podziwiam wytrwałości po tym badaniu, współczuję ospy i życzę Ci lepszego finiszu tegoroku i samych dobrych wieści w kolejnym!

aga87 lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • szczesliwamama Ekspertka

Wysłany: 25 grudnia 2014, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj juz sie rusza jak tralala ;p zwlaszcza jak zjem cos dobrego :) na szczescie w przyszlym roku na swieta jedziemy w cieple kraje wypoczac :)))))))))))))))))

88c5skjocwzv43pd.png[/url]
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 grudnia 2014, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja też nabieram coraz większej pewności że młody się rusza :) choć jest to bardzo delikatne, subtelne i dziwne :)

Mam nadzieje ze święta mijają Wam ciepłej rodzinnej atmosferze :)

Pozdrawiam!

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 25 grudnia 2014, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, byłam dzisiaj w kinie i dopiero po fakcie zaczęłam się zastanawiać czy taki "hałas" kinowy mógł zaszkodzić maluszkowi? Słyszałyście jakieś opinie na ten temat?

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :-)
    Jeszcze trochę i będzie po świętach,tak to szybko leci że aż trochę smutno. Tyle szału,przygotowań i zakupów a za chwilę będzie po wszystkim.
    U nas tak jak myślałam,bardzo miłe i magiczne święta <3 mam wrażenie że wczoraj poczułam moją kruszynkę,ale w 100% pewna nie jestem,ale było to takie inne uczucie :-)

Nadine nie mam pojęcia powiem ci szczerze,nigdy się nad tym nie zastanawiałam czy ten hałas w kinie szkodzi dziecku. Wydaje mi się że chyba nie,napewno nie pośpi wtedy,ale raczej nic mu innego nie będzie :-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :D

ależ Wam zazdroszczę tych ruchów ale też liczę na coś dopiero ok 17 tyg :)

piękny prezent :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2014, 09:29

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadine dziecko zaczyna naprawdę słyszeć dopiero po 20tc, wtedy mózg zaczyna rejestrować i przetwarzać to co usłyszy ucho.
    POza tym, wszelkie odgłosy z zewnatrz są raczej ciche w porównaniu z tym, co znajduje się zaraz koło macicy: sercem, jelitami, pęcherzem i płucami. Dlatego na noworodki usypiająco działa suszarka do włosów, wiertarka i odkurzacz bo to podobna klasa głośności dźwięku :P
    Ja nie wierzę że puszczanie Mozarta czy mówienie do brzucha przed 20tc w ogóle ma sens :) Przezcytałam, że dziecko może sie przestraszyć w 3 trymestrze i że wtedy np. siusia do wód płodowych albo gwałtownie się rusza i serce bije mu szybciej :) Ale na tym etapie nie ma się czym przejmować, też idę do kina dzisiaj :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2014, 09:32

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A belly twierdzi że już od 18 tygodnia. O tak mi w tym tygodniu napisali: "Prawdopodobnie Twoje dziecko potrafi już słyszeć. Wewnętrzne ucho wykształciło się już na tyle, że może odbierać sygnały dzwiękowe. Również część mózgu odpowiedzialna za odbieranie sygnałów dzwiękowych rozwija się teraz bardzo intensywnie. Dziecko przyzwyczaja się do odgłosu bicia Twojego serca i krwi płynącej przez pępowinę. Mimo tych nieustannych hałasów wewnątrz, głośny dzwięk dochodzący z zewnątrz może zaskoczyć bądź nawet przestraszyć Twoje dziecko."

Więc chyba warto już mówić do brzuszka coś tam :)

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To trochę mnie uspokoiłyście. Chociaż lekarz mi mówił na ostatniej wizycie mówił że na sylwestra lepiej będzie oglądać fajerwerki przez okno, bo dzieć zaczyna już słyszeć i mogą go mocno stresować trzaski i huk, tylko że wtedy faktycznie to już u mnie będzie 18 tc.

No i od rana wrócił do mnie problem twardniejącej macicy :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2014, 11:07

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Byłam dziś w kościele ochrzcić swoją chrześnicę i teraz nadal leżę.
    nadine24 ja z taką macicą trafiłam do szpitala i okazało się też, że szyjka jest skrócona. Niestety mam nakaz leżenia przynajmniej do wizyty kontrolnej.

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Kikusia Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam takie przeczucia,że ten rok się dobrze dla nas dobrze nie skończy :( Czuję ,że coś jest nie tak z dzidzią i że wylądujemy na zabiegu w szpitalu :(

SYNUŚ <3nzjd3e3kvj76trcz.png
    Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej
    proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja
    Mama!"
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikusia nie kracz :) chociaż ja co raz bardziej się przekonuje że do wieczora z tych stresów też wyląduje w szpitalu :) kurcze nic nie robiłam takiego w ostatnich dniach , tylko odpoczynek z tą różnicą że raczej w pozycji siedzącej niż leżącej :/ mój M też mnie już do szału doprowadza w kółko mówiąc że mam wyluzować :/

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Kikusia Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wrażenie ,że jest źle :( może to głupie wam się wyda . Ale nie czuje tej ciąży,hm nie wiem jakby to powiedzieć .. nie czuje żeby coś się powiększało, zatrzymanie zmian które powinnam odczuwać.

Mama!"
  • Kikusia Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcę wszystkich jeszcze bardziej stresować i martwić przez święta . Wizytę mam we wtorek więc jeszcze poczekam jakoś .
    Może tylko panikuję , trochę porównuje się do innych kobiet w ciąży i po niej .
    Narzeczony dziś do mnie z hasłem "piersi ci oklapły" a ja od razu czarny scenariusz w głowie ;/

Chciałabym już czuć ,że noszę w sobie te maleńką istotkę , a tu nic .
    Wczoraj cały dzień się źle czułam : ciągle śpiąca + 2x wymiotowałam . Z tym wymiotowaniem kiedyś mi lekarz powiedział,że akurat może być milion powodów do tego nie koniecznie ,przez ciąże

Mama!"
  • aghata Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kikusia ja tam tak samo i wiekszosc z nas tak ma. Jak bedziesz czuc juz ruchy to bedziesz sie zastanawiac czy nie rusza sie za malo. A jak bedzie za bardzo fikac to tez niedobrze. Potem jak urodzisz to bedzie sie obawiac czy nie za malo przybiera, ze ma katar itd itp. Wydaje mi sie ze za bardzo to przezywasz a to dobrze na dziecko nie wplywa. Wiem ze latwo sie mowi, ale musisz wyluzowac. Sama mam problemy z wyluzowaniem, bo mam to lozysko na przedniej scianie, poprzednia ciaze wyrazie czulam w 18 tyg teraz sporadycznie cos smyrnie mnie od srodka i tez mysle i mysle...ale nie bede panikowac bo nie mam do tego podstaw. Spokoj spokoj i jeszcze raz spokoj

Apropo piersi, mi tez oklaply, juz nie bola brzuch juz mi sie nie nie napina, ani nie ciagnie, objawow brak, a wizyta dopiero 8 stycznia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2014, 13:49

Sista, Nieukowa, Scintilla lubią tę wiadomość

preg.png[/url]
  • Viola Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyznam że ja też się boję, bo od wczoraj strasznie mnie boli prawy jajnik i to tak aż promieniuje do prawej nogi i prawego boku....wstałam rano z myślą że pojedziemy na IP ale dałam sobie jeszcze czas do wieczora...
    Nie wiem co robić...

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale mamy dziewczyny święta , żyć nie umierać :)

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola jezeli boli to ja bym dla swietego spokoju pojechala na IP. Zbadaja, zobacza, zrobia usg i bedziesz wiedziala czemu boli.

preg.png[/url]
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama chciałabym znać złoty środek na "nie zamartwianie się" i podać Wam recepturę :( ... czasami się wydaje, że tylko 24H USG dawało by odpowiednią "gwarancję". Mam nadzieję, że Organizm Kobiety jest na tyle dopracowany, że wie kiedy i jakie sygnały ostrzegawcze należy wysyłać - szkoda tylko, że nie zawsze umiemy je odczytać lub oczekujemy innych ... bardziej wyraźniejszych.
    Pozostaje wiara, że za rok - naszym głównym zmartwieniem będzie niedobór snu i nieprzewidywalny osesek :)

nadine24, Sista lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 26 grudnia 2014, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja znowu mam lekkie plamienia, brak mi już sił i słów na to :-( mam leżeć i jak nie miną to w pon. usg. Tak czy siak usg zrobię.

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
‹‹ 344 345 346 347 348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ