X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • zapah_ciszy Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jakoś sobie nie wyobrażam, żeby męża nie wpuściła na badanie :)
    Ja będę u niej pierwszy raz. Także zobaczymy.
    A chciałam iść do kogoś innego. Zawsze to inny lekarz rzuci okiem.

relgh371nuuw2sg6.png
  • Magda_lena88 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam dwa razy połówkowe : pierwsze 26.01 u mojego prowadzącego lekarza a z racji tego, że dostałam od niego skierowanie na prenatalne do poradni genetycznej to przy okazji na wynikach z krwi napisali mi, że do nich mam też wpaść na połówkowe więc drugie mam 29.01 :) Chociaż na lepsze USG i bardziej rzetelne informacje nastawiam się na wizycie u mojego lekarza bo po prenatalnych w tej poradni domyślam się, że USG znowu będzie trwało ok 2/3min..lekarka pewnie swoimi skrótami będzie mówiła do pielęgniarki robiącej opis w kompie więc pewnie jak ostatnio wyjdę ze zdjęciem i skrótowym opisem - ciekawe czy po USG będzie jeszcze konsultacja z lekarzem..dlatego fajnie, że mój prowadzący też robi takie badania :) bo odczułam wielką różnicę między prenatalnymi (genetycznymi) u niego a tymi w poradni..gdyby nie zalecenie to pewnie bym nie szła do tej poradni ale najwyżej sobie podglądnę tak na koniec miesiąca Maluszka <3 taki plus :)

nenette lubi tę wiadomość

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapah_ciszy a kiedy masz to połówkowe w Medicover?
    Słuchajcie mi jeszcze polecano dr-a Dariusza Pietrasika w Medicover, ale akurat on miał gorsze godziny więc wzięłam znów wizytę u Sołowieja. Następnym razem może zapoluję na Pietrasika ;)
    Nenette a echo serca ma każdy, czy trzeba dodatkowo o to poprosić/zapisać się nie wiesz?

syy26iyeeuly3wjb.png
  • zapah_ciszy Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 23.01.2014. Czyli w przyszły piątek i się już doczekać nie mogę.
    Alorrene13 wrote:
    zapah_ciszy a kiedy masz to połówkowe w Medicover?
    Słuchajcie mi jeszcze polecano dr-a Dariusza Pietrasika w Medicover, ale akurat on miał gorsze godziny więc wzięłam znów wizytę u Sołowieja. Następnym razem może zapoluję na Pietrasika ;)
    Nenette a echo serca ma każdy, czy trzeba dodatkowo o to poprosić/zapisać się nie wiesz?

relgh371nuuw2sg6.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok. Bo myślałam że się w szpitalu spotkamy :P
    Ja mam 29.01 .. więc nie.

syy26iyeeuly3wjb.png
  • zapah_ciszy Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 6 dni "starszą" ciąże od Ciebie. A Ty idziesz 6 dni po mnie na usg.
    Czyli będziemy miały robione dokładnie w tym samym dniu 20 tydzień + 6 dni usg;)

Alorrene13 lubi tę wiadomość

relgh371nuuw2sg6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi gin z Medicover polecal wlasnie Jaczynska, a jak nie ona to Pietrasik.
    Na pierwszym bylam jednak u Sołowieja i bylam zadowolona, ale dzwonilam teraz i przepisalam sie do Jaczynskiej na 6lutego :)
    Ja dostalam skierowanie na echo ze wzgledu na 2naczyniowa pepowine-Sołowiej to polecał zrobić i gin też to potwierdził, w Medicover to Sołowiej wlasnie robi echo serca płodu

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa i jak ? doszła do Ciebie ta krew ? bo łaskawa poczta nie wysłała mi smsa o dostarczeniu a na śledzeniu przesyłek to dziś powinnaś ją dostać..
    mogę składac im jakos reklamacje czy cos skoro pisza ze miało isc 1 dzien ?

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No kurcze ! U mnie przecież też jest podejrzenie pępowiny 2-naczyniowej, a Sołowiej słowem nie pisnał o tym hmmm zastanawiam się tylko czy może to zrobić od razu podczas USG jak będzie konieczność, czy teraz musze się zgłaszać do gina po skierowanie na to itp. Nenette jak myślisz? Miałaś na to skierowanie, zapisywałaś się jako na oddzielną wizytę czy to jest razem z usg?
    nenette wrote:
    Mi gin z Medicover polecal wlasnie Jaczynska, a jak nie ona to Pietrasik.
    Na pierwszym bylam jednak u Sołowieja i bylam zadowolona, ale dzwonilam teraz i przepisalam sie do Jaczynskiej na 6lutego :)
    Ja dostalam skierowanie na echo ze wzgledu na 2naczyniowa pepowine-Sołowiej to polecał zrobić i gin też to potwierdził, w Medicover to Sołowiej wlasnie robi echo serca płodu

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam dziś na połówkowym u dr. Makowskiego na Żelaznej i jestem bardzo zadowolona. Wszystko nam ładnie pokazał, wytłumaczył i ostatecznie stwierdził, że nie widzi nic niepokojącego u Małej. Zosia została Zosią - w tej kwestii nic się nie zmieniło. Waży już 324g. Niestety nie chciała się nam ładnie pokazać na 3d, ale najważniejsze, że jest zdrowa;) Poprosiłam też doktora o pomiar szyjki i stwierdził, że ma prawie 4 cm więc jest ok.
    Po za tym byliśmy kupić wózek i nosidełko i którym pisałam wczoraj. Mamy go odebrać ok. 11 maja żeby nie zagracać sobie póki co mieszkania.

Alorrene13, Muniek, A1984, Z., Joasia:) lubią tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok. Zdążyłam już zadać pytanie gince online i czekam na odpowiedź.

W międzyczasie znalazłam to, ze strony parenting, może się komuś przyda:

Wady serca to jedne z najczęstszych wad wrodzonych u płodów. Dzięki nowoczesnym badaniom można je wykrywać na bardzo wczesnym etapie rozwoju, co pozwala nawet na rozpoczęcie ewentualnego leczenia jeszcze w łonie matki. Jeśli wada wykryta jest późno, można zdecydować się na poród w wyspecjalizowanym szpitalu, który będzie w stanie zaopiekować się dzieckiem, którego serce będzie dodatkowo obciążone podczas porodu.

Badanie echokardiograficzne u płoduwykonuje się w przypadku dzieci obciążonych ryzykiem wad serca, nie jest konieczne wykonywanie takiego specjalistycznego badania w przypadku wszystkich ciąż. Ryzyko pojawienia się wrodzonych wad serca u dziecka jest większe u:
    dzieci ze zmniejszoną przeziernością karkową,
    dzieci z nieprawidłowo rozwiniętym przewodem żylnym (ductus venosus),
    dzieci, u których wykryto nieprawidłowości w innych badaniach serca,
    dzieci z zespołami wad genetycznych,
    dzieci z nieprawidłowym kariotypem,
    dzieci z obrzękiem uogólnionym.

Są także sytuacje dotyczące matki, które wymagają badania echokardiograficznego płodu. Są to:
    cukrzyca u matki,
    fenyloketonuria u matki,
    choroby tkanki łącznej u matki,
    picie alkoholu w ciąży,
    przyjmowanie leków przeciwkonwulsyjnych,
    przyjmowanie niektórych doustnych leków przeciwtrądzikowych,
    infekcje, takie jak różyczka, zakażenie wirusem coxsackie czy parwowirusami,
    choroby autoimmunologiczne,
    wcześniejsze urodzenie dziecka z wadą serca,
    wady serca w rodzinie.

Jak wygląda echo serca płodu?

Echo serca płodu to badanie przeprowadzane tak jak każde inne badanie USG. Kobieta kładzie się, a do jej brzucha (rzadziej stosuje się USG transwaginalne) przykładana jest specjalna głowica do badania USG, emitująca ultradźwięki. Są to dźwięki o bardzo wysokiej częstotliwości, które po napotkaniu tkanek płodu powracają do urządzenia i po opracowaniu danych przez komputer, tworzą obraz dziecka. Przed rozpoczęciem badania na brzuch nakładany jest specjalny żel ułatwiający przepływ ultradźwięków. Badanie jest całkowicie niebolesne i bezpieczne, zarówno dla matki, jak i dla dziecka.

Co można wykryć za pomocą echa serca płodu?

Badanie echokardiograficzne płodu wykrywa różnego rodzaju nieprawidłowości, szczególnie dotykające serca płodu. To badanie USG, które pozwala na obejrzenie budowy płodu, a szczególnie budowy serca i klatki piersiowej. To badanie może być również USG dopplerowskim, które pozwala na zbadanie przepływu krwi w żyłach dziecka. Badanie może być także wykonywane w kolorze, co zwiększa jego dokładność. Badaniu podlegają:
    przepływ krwi przez serce płodu,
    tętno płodu,
    budowa serca płodu.

Dzięki temu badaniu wykrywa się takie zaburzenia, jak wady serca u płodu, wady zastawek serca, zaburzenia rytmu serca.

syy26iyeeuly3wjb.png
  • aghata Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2vk0q39.jpg to tak z innej beczki pochwałę się wam dzisiejsza totka
    l

Z., Muniek, Truskaweczka250, nadine24, Sista, nenette, Czarnaa94, Katarzyna87 lubią tę wiadomość

preg.png[/url]
  • aghata Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem co źle robie ciągle te zdjęcia takie wielkie

preg.png[/url]
  • Z. Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wrzuć na tinypic.pl będzie miniaturka ;)
    śliczny brzusio, i też już duży :)

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • aghata Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrzucam.przez tynypic i tak wychodzi nie wiem dlaczego

preg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alorrene13 wrote:
    No kurcze ! U mnie przecież też jest podejrzenie pępowiny 2-naczyniowej, a Sołowiej słowem nie pisnał o tym hmmm zastanawiam się tylko czy może to zrobić od razu podczas USG jak będzie konieczność, czy teraz musze się zgłaszać do gina po skierowanie na to itp. Nenette jak myślisz? Miałaś na to skierowanie, zapisywałaś się jako na oddzielną wizytę czy to jest razem z usg?

No to dziwne, moze i mi by nic nie powiedzial ale ciagnelam go za jezyk co z ta pepowina sie robi itp. Mam na to oddzielne skierowanie i mam sie zapisac w 24tygodniu czyli po polowkowym. Ale co lekarz to teoria-chodze tez do gina poza Medicover i on (profesor) powiedzial,ze po polowkowym zobaczy czy trzeba to echo robic - wiec moze rozne teorie sa..

• Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha. Bo może się okazać, że nie trzeba np. kiedy wszystko z sercem będzie dobrze na usg albo nagle pojawi się pępowina trzynaczyniowa. Co on Tobie dokładnie powiedział/napisał? Bo u mnie to było tak: Podejrzenie pępowiny 2-naczyniowej (słaba wizualizacja), czyli twierdził że nie może dostrzec a nie że jest 2-naczyniowa na 100% i powiedział że na usg połówkowym to się potwierdzi.

syy26iyeeuly3wjb.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aghata śliczny brzusio :-)

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie, moze tak byc:)
    Ja mam,ze jest 2naczyniowa, to samo potwierdzil dr Makowski..ale czytalam, ze to faktycznie potwierdzaja na polowkowym bo lepiej widac. Moze sie to 3cie naczynie objawi jednak:)

Alorrene13 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie!!! Bardzo się cieszę, że po waszych wizytach wszystko ok:) Ja również wczoraj byłam na kontroli, ginka dołożyła mi witaminę D, magnez i no spę na bóle brzucha! Nie miałam wczoraj USG i nie potwierdziło się czy Kropek jest chłopcem! Połówkowe mam 5 lutego, także pewnie w tedy będę miała potwierdzenie! Od dziś jestem już na L4 do samego rozwiązania, także korzystam i odpoczywam:)

Sista, Truskaweczka250 lubią tę wiadomość

‹‹ 420 421 422 423 424 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ