Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chce we wrześniu choc na 3-4 dni jechać gdzieś z maluszkiem ale krajowo :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadine no własnie mój M jest takiego zdania, że to bez sensu, dziecko płaczące w samolocie, nic z tego nie pamięta, po części się z nim zgadzam, ale nie uważam aby było to niemożliwe. Natomiast my będziemy pewnie w Polsce wypoczywać przez pierwszy rok.

syy26iyeeuly3wjb.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia wrote:
    My sobie na pewno wakacje w tym roku odpuszczamy, ale myślę że nie ma jakichś przeciwskazań do podróży. Tylko tak naprawdę zależy jakie dziecko Ci się urodzi, bo jak będzie marudne i płaczliwe, to Ci się wakacji odechce ;)

Więc oby takie nie było :) To nawet nie takie typowe wakacje, po prostu chciałam odwiedzić mamę we Włoszech na parę dni i pokazać wnuczkę bo nie wiadomo czy będzie mogła przyjechać do nas :) tym bardziej że jedyny koszt dla nas takiej wycieczki to przelot samolotem, czyli w zasadzie grosze jak się odpowiednio wcześniej zarezerwuje

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadine jeśli chodzi o odwiedzenie babci to zmienia postać rzeczy :)
    Pewnie, że warto polecieć i wtedy nie będziecie w hotelu, tylko u Twojej mamy więc na pewno wszystko będzie super.

nadine24 lubi tę wiadomość

syy26iyeeuly3wjb.png
  • zapah_ciszy Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadine24 mam podobne dylematy. Też byś chciała połączyć trochę wakacje z odwiedzinami rodziny tyle, że akurat w polsce.
    Wydaje mi się jednak, że podróż samolotem jest bezpieczniejsza niż samochodem po naszych drogach.. A przebycie ok 400 km.. i spędzenie w aucie ok 4 h... ?
    Sama mam dylematy, czy to dla niespełna 2 miesięcznego noworodka jest to dobre.. obijanie się o każdą dziurę... Chodzi o układ kostny, kręgosłupik, szyjkę.. ehh
    Co myślicie?

relgh371nuuw2sg6.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadine24 wrote:
    a to jak już mowa o wyjazdach, myślicie że wyjazd z 2-3miesięcznym noworodkiem na wakacje zagraniczne jest dobrym pomysłem?

Nadine - ja mam na ten moment plan aby gdzieś pojechać z Maleństwem we wrześniu/październiku. Jeśli będzie spokojne po Tatusiu to samolotem gdzieś na tydzień last minute (Malta, Grecja, Turcja, etc.). A jak po Mamie rozdarte (:)) to samochodem (północna Chorwacja, Balaton na Węgrzech). Jak pokazuje google maps różnica w czasie dojazdu to 3h (z Gliwic na Istrię 10h, do Kołobrzegu 7h). Balaton nawet bliżej :)

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bym za daleko nie wyjeżdżała, ale na pewno nie zagranicę . chociał moja ciotka tak zrobiła mieszkała wtedy w Libi i przyjechała do Polski z bardzo małym maluchem wieku nie pamiętam ale liczę że moja kuzynka mogła mieć 3-4 miesiące

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadine24 wrote:
    Więc oby takie nie było :) To nawet nie takie typowe wakacje, po prostu chciałam odwiedzić mamę we Włoszech na parę dni i pokazać wnuczkę bo nie wiadomo czy będzie mogła przyjechać do nas :) tym bardziej że jedyny koszt dla nas takiej wycieczki to przelot samolotem, czyli w zasadzie grosze jak się odpowiednio wcześniej zarezerwuje

Nadine - mam przyjaciółkę, która urodziła w czerwcu i we wrześniu poleciała do mamy we Włoszech :-) Na cały miesiąc :) Ona odpoczęła, wróciła do wagi sprzed ciąży, a Maleństwo nabrało wagi i kolorków :) Ale zbieg okoliczności ;)

nadine24 lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo bym chciała żeby się udało, ale wszystko wyjdzie w praniu :)
    No samochodem może być trochę gorzej, ale też jest chyba do zrobienia
    Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, bo na stronie wizzaira jest napisane że niemowlę do 2 lat przewozi się na kolanach. Jak to niby w praktyce miałoby wyglądać? Że niby miałabym się przypiąć z dzieckiem jednym pasem? Toż to niewygodne, co więcej nie wydaje się być bezpieczne. Może któraś widziała jak to wygląda faktycznie?

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agawera wrote:
    ja bym za daleko nie wyjeżdżała, ale na pewno nie zagranicę . chociał moja ciotka tak zrobiła mieszkała wtedy w Libi i przyjechała do Polski z bardzo małym maluchem wieku nie pamiętam ale liczę że moja kuzynka mogła mieć 3-4 miesiące

Do Libii też bym nie poleciała ;) Europe mamy na szczęście bardziej cywilizowaną ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 13:46

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Nadine - mam przyjaciółkę, która urodziła w czerwcu i we wrześniu poleciała do mamy we Włoszech :-) Na cały miesiąc :) Ona odpoczęła, wróciła do wagi sprzed ciąży, a Maleństwo nabrało wagi i kolorków :) Ale zbieg okoliczności ;)

W zeszłym roku byłam w październiku byłam właśnie u mamy i bajka :) Mama mieszka nad Adriatykiem, temperatura 25-28 stopni jeszcze, spokojnie można się było jeszcze kąpać w morzu, kurorty puste, mieliśmy caaaałą plażę dla siebie i tak to sobie wyobrażam również w tym roku, tylko że we troje :)

zrobiłam ten test wody z dużą ilością cukru i faktycznie cytryna może być zbawienna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 13:47

Sista lubi tę wiadomość

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadine24 wrote:
    Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, bo na stronie wizzaira jest napisane że niemowlę do 2 lat przewozi się na kolanach. Jak to niby w praktyce miałoby wyglądać? Że niby miałabym się przypiąć z dzieckiem jednym pasem? Toż to niewygodne, co więcej nie wydaje się być bezpieczne. Może któraś widziała jak to wygląda faktycznie?

Niestety tak to wygląda, że w samolocie trzymasz dziecko na kolanach.Sama się przypinasz pasem (dziecko jest luzem). A i jak się coś dzieje niedobrego albo awaryjne lądowanie,to musisz położyć dziecko na podłodze pod fotelem przed tobą. Straszne to musi być,no ale nie ma co zakładać takiego scenariusza :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 13:48

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    że mi wyjdzie cukrzyca ciążowa, bo większość to utyła 1-3 kg, a ja aż 6 kg.
    Sama ilość tej glukozy chyba nie jest duża? Może wypowie się ktoś kto już miał wykonaną ile to ml trzeba wypić?

Dziewczyny przestańcie się stresować tym badaniem :-) do wypicia jest niecały kubek jednorazowy. Wezcie sobie cytrynke, poproscie pielęgniarkę która odbierze glukozę żeby ją Wam wcisnela. Napój trzeba wypić w ciągu 5 minut, ja wypiłam w minutę ;-) przed badaniem myślałam że to będzie ohydne a jednak smakowało (dodam że ja nie używam cukru do herbaty czy kawy). Wezcie sobie jakąś gazetę bo dwie godziny siedzieć trzeba na tyłku. Będzie dobrze :-)

Ja startowałam z wagi 55kg przy 167cm, teraz mam 58,5 kg. Najlepiej jeść częściej ale mniej.
    Termin mam na 27/28 czerwca ale mąż liczy że na dzień ojca Zuzia wyjdzie :-) ja też coś czuję że urodzę przed terminem ale zobaczymy :-)

zapah_ciszy lubi tę wiadomość

wnidt5odau6o2x80.png
  • zapah_ciszy Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytyłam już 9 kg :)

relgh371nuuw2sg6.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tymi kilogramami co są teraz nie ma się co sugerować.Moja koleżanka do 6 m-ca przytyła 6 kg, cieszyła się że mało i zakładała z nawiązką że jeszcze 10-12 przytyje i nie będzie tak źle. No a co się okazało w ciągu 3 miesięcy przybyło jej 21 kg :) Teraz się z tego śmieje, ale wtedy była przerażona :)

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia wrote:
    Niestety tak to wygląda, że w samolocie trzymasz dziecko na kolanach.Sama się przypinasz pasem (dziecko jest luzem). A i jak się coś dzieje niedobrego albo awaryjne lądowanie,to musisz położyć dziecko na podłodze pod fotelem przed tobą. Straszne to musi być,no ale nie ma co zakładać takiego scenariusza :)
    No co Ty gadasz? To już chyba bezpieczniej by było trzymać dziecko w foteliku i sobie dopłacić za kolejne miejsce, hmm. Zgłupiałam teraz :D
    gosi_a wrote:
    Dziewczyny przestańcie się stresować tym badaniem :-) do wypicia jest niecały kubek jednorazowy. Wezcie sobie cytrynke, poproscie pielęgniarkę która odbierze glukozę żeby ją Wam wcisnela. Napój trzeba wypić w ciągu 5 minut, ja wypiłam w minutę ;-) przed badaniem myślałam że to będzie ohydne a jednak smakowało (dodam że ja nie używam cukru do herbaty czy kawy). Wezcie sobie jakąś gazetę bo dwie godziny siedzieć trzeba na tyłku. Będzie dobrze :-)
    Gosia, dajesz nadzieję :D

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzisz do giny na Wołoskiej w Medicover? Jak się nazywa? :)
    zapah_ciszy wrote:
    Ja przytyłam już 9 kg :)

syy26iyeeuly3wjb.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadine24 wrote:

Nadine - tak, to prawda. Ja pojechałam do mojej siostry do Hiszpanii, kiedy jej syn miał 2,5 miesiąca. No i jak wracałam, postanowiła się ze mną zabrać do Polski na urlop. Mały miał wtedy 3 miesiące. Miałyśmy szczęście, bo miałyśmy wolny cały rząd. Więc ja z brzegu, siostra od okna i Mały w środku. Ale faktycznie, do lądowania i startowania masz dodatkowy pas, którym przypinasz maleństwo do siebie. Pamiętam, że Mały był tak przypięty do mojej siostry, że w trakcie był przy cycu, dzięki czemu odtykał sobie przy okazji uszka. Tak więc musiał być w pozycji leżącej. No i jak nie masz dodatkowego miejsca, to trzymasz maleństwo na kolanach całą drogę. Może na youtube są jakieś filmiki jak zapinać pasu dla Maluszka.

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista a w tanich liniach też jest taki pas? Bo jak ja latałam z małymi dziećmi znajomych, to nic takiego nie było. Tylko pas dla dorosłego..hmm...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2015, 13:55

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia wrote:
    A ja mam takie pytanie do dziewczyn z Warszawy. W jakiej dzielnicy mieszkacie? Bo może się okazać, że wspólnie na spacery będziemy chodzić :P
    Ja na Woli.

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
‹‹ 448 449 450 451 452 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ