X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na polowkowym ulozony byl poprzecznie..wiec zobaczyl fiej jedno usg i gada glupoty! Debile!

Nieukowa, Sista lubią tę wiadomość

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na usg też układa się różnie. Miesiąc temu była główką w dół, w niedzielę ułożona była miednicowo. Zobaczymy co będzie jutro.
    Rozalia jeśli chodzi o prawo jazdy to jeśli dobrze się czujesz to jak najszybciej śmigaj na kurs. Nawet jeśli nie zdasz przed porodem jazdy to może chociaż teoretyczny się uda, a teraz jest on i tak ważny bezterminowo. Później będzie Ci pewnie już trudniej się zapisać jak Maluch będzie na świecie.

Rozalia lubi tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    No wiec tak byla pierwsza wizyta..i wsumie za przeproszeniem gowno wiem...nic wiecej mi nie dadza ani nie zrobia...tylko trzeba lezec...rzekomo 80% to lezenie skutkuje..a pozostale 20% to leki..
    No i zobaczyl ze na usg polozenie glowkowe to oznacza ze moze byc porod przedwczesny..tak stwierdzil..a na tym etapie twardnien nie powinno byc wcale..
    Wiec jak widzicie ja słyszę to wy co innego..każdy lekarz to inna teoria!

Karolinka85 za przeproszeniem... dawno takiego pierdzielenia nie słyszałam. Że ułożenie główkowe to ryzyko porodu przedwczesnego??? Co to za konował??? Moje dziecko jest ułożone główkowo od 20tc, połowa ciężarnych ma dzieciaki już głową w dół i niby wszystkie jesteśmy w grupie ryzyka??? Chyba komuś przygrzało!

A z twardnieniami... też moim zdaniem wyolbrzymia, wszędzie piszą że rzadko występujące twardnienia są normalne na tym etapie...

Zmieniłabym lekarza czym prędzej bo ten cię tylko nakręca i stresuje...
    Rozumiem 2 wczesne poronienia, ale jesteś już praktycznie w 3 trymestrze...

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Karolinka85 za przeproszeniem... dawno takiego pierdzielenia nie słyszałam. Że ułożenie główkowe to ryzyko porodu przedwczesnego??? Co to za konował??? Moje dziecko jest ułożone główkowo od 20tc, połowa ciężarnych ma dzieciaki już głową w dół i niby wszystkie jesteśmy w grupie ryzyka??? Chyba komuś przygrzało!

A z twardnieniami... też moim zdaniem wyolbrzymia, wszędzie piszą że rzadko występujące twardnienia są normalne na tym etapie...

Zmieniłabym lekarza czym prędzej bo ten cię tylko nakręca i stresuje...
    Rozumiem 2 wczesne poronienia, ale jesteś już praktycznie w 3 trymestrze...
    Kochana..ten fiej jest opiekunem sali na ktora mnie przeniesli..i pierwsze rzeczy takie slysze co on mowi!

Nieukowa lubi tę wiadomość

Moje dwa aniołki <3
    relgtrd8nl40gy67.png
  • lilly78 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    /

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 23:06

Rozalia, Joasia:) lubią tę wiadomość

• Rozalia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesicia wrote:
    U mnie na usg też układa się różnie. Miesiąc temu była główką w dół, w niedzielę ułożona była miednicowo. Zobaczymy co będzie jutro.
    Rozalia jeśli chodzi o prawo jazdy to jeśli dobrze się czujesz to jak najszybciej śmigaj na kurs. Nawet jeśli nie zdasz przed porodem jazdy to może chociaż teoretyczny się uda, a teraz jest on i tak ważny bezterminowo. Później będzie Ci pewnie już trudniej się zapisać jak Maluch będzie na świecie.

Dzięki dziewczyny za rady, też tak uważam że potem będzie trudniej a teraz czuję się dobrze, więc chyba spróbuję :) Tym bardziej że mój mąż ma pracę gdzie musi latać za granicę, auto będzie stało jak go nie ma, a mi pozostanie taksówka.

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki dzisiaj mamy 100-dnióweczkę :) <3 <3

rrh52m4wxy8x_t.jpg

Muniek, zyrcia, karolinka85, lilly78, maglic, Rozalia, dorcia8919, karolina0522, Scintilla, nenette, Sista, kasika8303, Joasia:), patrycja_24, gosi_a, Finezja, Aka81, agawera lubią tę wiadomość

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały też jest ułożony główką w dół i lekarka mówi że to normalne,bo jeszcze sto razy może się obrócić,nawet przed samym porodem.Także na razie nie ma się co sugerować. A to co niektórzy lekarze wygadują to jakiś koszmar!!

Rozalia nawet się nie zastanawiaj tylko idź,bez prawka człowiek jest totalnie uziemiony,wiem coś na ten temat.Kiedyś próbowałam swoich sił,ale niestety kilka razy oblałam i się poddałam,a teraz strasznie tego żałuje.

Oj dziewczyny mnie zgaga ostatnio zabija,zwłaszcza wieczorami :-( co bym nie zjadła to mnie męczy.Migdały moge zapomnieć,nic nie pomagają.Ewentualnie Rennie czasem pomaga.Ale co zrobić,takie uroki ;-)

agnieszyczka, Rozalia lubią tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia:) wrote:
    Dziewczyny jaką macie dawkę dobową nospy. Kurczę brzuch mi po tym kaszlu u smarkaniu twardnieje. Wzięłam nospe max o 14" czyli 80mg i teraz wzięłam połowe czyli 40mg.
    Joasia ja mam 3x1 tabletka, ale ginka mówiła, że w ciągu doby największą dawkę jaką można przyjąć to 6 tabletek! Ale nospę zwykłą!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 11:43

• sss Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymam za nas wszystkie kciuki.To co się czyta a lekarze paranoja. ja słucham tylko mojego lekarza i mu ufam..

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Ja niestety czuję się coraz gorzej, do zatok doszło gardło. Leżę i zdycham -_-
    u mnie Leon chyba robi różne dziwne akrobacje bo najczęściej ruchy czuję po bokach więc nie wiem co on tam wyprawia, może ma 4 nogi bo czasami to przesadza :D

Sista lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaa na tvnplayer już prapremiera Prawa Agaty :D ! wreszcie, bo umieram z nudy :D Wpadam w trans :D

nenette, Scintilla, lilly78, Finezja lubią tę wiadomość

• Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kobietki :) Dziś jestem w pracy... od 5 nie spałam przez tą zmianę czasu. Czuję się dziwnie po takiej przerwie, nie ma co się za bardzo wkręcać w robocze tematy bo i tak planuję od 9 marca zwolnienie, właściwie mogłabym od jutra ale ... chyba jeszcze jakoś się pożegnam tu przez ten tydzień aby nie znikac tak nagle po urlopie. O 18 proszę o mocne kciuki na wizycie u ginki .... Na krótki opis wyjazdu i fotki spróbuję się jeszcze zebrać, może wieczorem ... :) Jak tam u was? Nie wiem jak mój bejbik się ułożył obecnie, może dziś się dowiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 12:57

Scintilla, Sista, Joasia:), Rozalia lubią tę wiadomość

syy26iyeeuly3wjb.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiec tak..jestem po obchodzie..zapytalam profesora czy moge wyjsc i lezec w domu skoro te same leki i tak tu mi daja..powiedzial zobaczymy pojdziemy na badanie.. Wiec poszlam po obchodzie na fotel no i mimo iz szyjka dluga to mowi za tydzien zalozymy pessar..?! Wiec pytam czy moge wyjsc do domu czy lezec tutaj..mowi ze moge wyjsc..i powiedzialam ze chodze do profesorki i ustalilismy ze ona zalozy mi w gabinecie podczas wizyty... Zobaczymy co na to profesorka?ona jest bardziej za szwem..ale gdy szyjka ma mniej niz 3.5cm..
    A i profesor pytal co robie w domu to mowie ze leze..a on ze nie caly czas trzeba..ze mozna tez chodzic a nawet troche trzeba bo to tez dobrze robi.. !

Moje dwa aniołki <3
    relgtrd8nl40gy67.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam wizytę u ginki prywatnie! Oczywiście powiedziałam o twardniejącym brzuchu, na początek pobrała mi wymaz na posiew z szyjki bo często od infekcji brzuch się napina. Następnie po badaniu stwierdziła, że szyjka jest długa ale nie jest tak twarda ja była więc poszłyśmy na usg dopochwowe. Usg wykazało, że szyjka ma 3,8mm czyli nie jest źle! Na wszelki wypadek przepisała luteinę 1 tabletkę na noc! Za trzy tygodnie kolejna wizyta i wtedy zobaczymy jak posiew i USG Szyjki. Ze względu na spadającą hemoglobinę dostałam żelazo i witaminy.
    Dziś byłam na NFZ, po dotykał trochę brzuch i powiedział, że nie jest źle i mam brać nospę. Dostałam skierowanie na USG i mam się zapisać ok. 30 tyg.
    Widzę, że szyjki nam szaleją, najważniejsze, że wiemy co robić w takich sytuacjach :)

karolinka85, Scintilla lubią tę wiadomość

• karolina0522 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny,
    karolinka85 , jak tobie chca założyć przy takiej długości szyjki plaser, to ja już powinnam miec dwa :(
    nie wiem , nie rozumiem nic!!!!

AlicjaMagdalena http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1da8f186c57b.jpg
    541113d5ef.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina0522 wrote:
    hej dziewczyny,
    karolinka85 , jak tobie chca założyć przy takiej długości szyjki plaser, to ja już powinnam miec dwa :(
    nie wiem , nie rozumiem nic!!!!
    Kochana ten profesor co mi to mowil to on najchetniej wszystkim by zakladal! Tak na wszelki wypadek..ale jutro pojde do profesorki i spytam ja o to wszystko..bo wizyte mam 5marca..wiec jak bedzie chciala zalozyc ten pessar to na wizycie..bo za niego i tak sie placi bo nie jest refunfowany..
    No ale zobaczymy..
    Najbardziej to mnie dziwi to zagrozenie porodem przedwczesnym..hmm.pewnie ze wzgledu na wczesniejsze poronienia tak wpisali..?

Moje dwa aniołki <3
    relgtrd8nl40gy67.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm... nadrobiłam posty od wczoraj i obecnie siedzę mniej więcej z taką miną :
    http://wrzucaj.net/images/2015/02/25/indeks.jpg

Ogromnie trzymam kciuki za Wszystkie Szyjki ... i chciałabym napisać, że lekarze widocznie wiedzą co robią - ale z tym ostatnim zdaniem się chyba wstrzymam.

Oczywiście - nie wątpię w ich decyzje kiedy ktoś ma stwierdzoną np. niewydolność ciśnieniową - ale pessar kiedy szyjka ma powyżej 3cm ? ... i dodatkowe zalecenie spacerowania ?? ... nie jestem lekarzem ale wydaje mi się, że skoro zakładają już coś takiego to raczej w typowych celach bezpieczeństwa i zwykle zalecają max. trybu oszczędnego o.O

karolinka85 - współczuje Ci - bo mogę się jedynie domyślać w jakim stanie zaniepokojenia jesteś - pojechałaś aby dowiedzieć się o twardnienia a tu Cie dobijają jakąś informacją o ryzyku przedwczesnego porodu ze względu na obecne ułożenie dziecka - które pewnie jak dziewczyny piszą się zmieni jeszcze ze 100razy i wszystko będzie dobrze!

Może to idiotycznie banalne i proste - ale kiedy myślę np o mojej mamie pracującej do 8miesiąca niełatwej ciąży ( przy wzroście 138cm i poważnej operacji kręgosłupa jaką przeszła w dzieciństwie ) i doskonale wiem, że nikt jej o żadnych szyjkach, twardnieniach nie wspominał to uświadamiam sobie, że faktycznie niekiedy lepiej być laikiem ( lepiej w kontekście psychicznym dla kobiety )... wiem, że przeżywalność noworodków była zdecydowanie niższa i to co robi dzisiejsza medycyna odnośnie np. wcześniaków to nic innego jak cuda - ale dlaczego tak często brakuje nam "doinformowania" :/ ???

Alorrene13, karolinka85, karolina0522, gosi_a lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina może za pessar szpital dostaje więcej kasy z NFZ. Że tak powiem, pacjentka jest w tym najmniej ważna, ważne że dostaną kasę za zabieg... To moje przypuszczenie tylko, ale ja bym nie ufała takiej opinii... skonsultuj się z panię prof...
    Dziwne to wszystko...

karolinka85, karolina0522 lubią tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny tak Was czytam i trochę się podłamałam-ja mam szyjke 3cm i dość częste skurcze, ale pessara nie mogą założyć, bo mam te cholerne bakterie :( zresztą one właśnie mogą nasilać skurcze i koło się zamyka. Mam do siebie pretensje, że to moja wina, po co jeździłam na tą głupią IP, może by nie było tych bakterii, a teraz pozostaje tylko leżenie i leki..ten pessar troche psychicznie by mi pomógł. W pon nie mierzył mi szyjki na usg tylko sprawdzał ręcznie, za tydzień mam się pokazać znów i zrobimy usg i później znów po tygodniu kontrola. W porządku facet, bo za tą wizytę za tydzień mam nic nie płacić. No ale po tych Waszych wpisach mam trochę stracha teraz, a mierzenie dopiero za tydzień, a poprzednie miałam już 2tyg temu, nie wiem czemu teraz nie mierzył hm. Liczę na to, że wie co robi. Mam koleżanki, które jak Suzanna mają usg szyjki co tydzien, ale to ich druga ciąża z takimi problemami. W pierwszej ciąży tak bardzo nie pilnują, takie mam wrażenie..

Suzanna trzymaj się dzielnie, już naprawdę bliżej niż dalej!

Joasia, mi na te bakterie teraz dali np Zinnat to z innej grupy antybiotyk, niestety nie tak bezpieczny jak Duomox, ale z antybiogramu wyszło, że Duomox nieskuteczny i nie było wyjścia. Zinnat też dają kobietom w ciąży. Trzymaj się dzielnie, może uda się zwalczyć bez antybiotyku. A co do nospy to można w kryzysowych sytuacjach 3xforte albo 6x zwykła.

Rozalia, a na prawko bym poszła :)

Karolinka a co do główkowego ułożenia to jakaś bzdura jak już pisały dziewczyny! Po pierwsze maluch ciągle się kręci i tysiąc razy może jeszcze zmienić pozycje, po drugie o niczym to nie świadczy. Moja na poprzednim usg była miednicowo, a teraz jest główką w dół podłużnie i kopie mniepowyżej pępka:) aaaa i pochwale się waży już 580gram :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 12:53

Scintilla, karolinka85, Sista, Joasia:), Rozalia lubią tę wiadomość

‹‹ 628 629 630 631 632 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ