X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia to super! Prawko przyda się bardzo, ale fajnie:)

Rozalia lubi tę wiadomość

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia dobra decyzja :) Powodzenia :)

Rozalia lubi tę wiadomość

• Magda_lena88 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    3mam kciuki za Wasze szyjki - musi być dobrze. Innej opcji nie ma i tego się trzymamy Laski <3 jesteśmy już tak daleko, że będzie OK <3
    Karolinko współczuję Ci..ale w tych szpitalach i jeszcze na NFZ czasem się takie "konowały" trafiają, że szkoda słów i nerwów..ja jak w poprzedniej ciąży trafiłam na IP z plamieniem to dziękowałam Bogu, że przypadkiem zmianę zaczynał mój ginekolog bo dokładnie wiedziałam co i jak i że o każdej porze dnia i nocy mogę do niego dzwonić. I pomimo, że nie ma on tytułu prof. jest w trakcie specjalizacji z położnictwa i jest bardzo młody bo ma ok 35lat to bardzo mu ufam i wg. mnie jest takim prawdziwym lekarzem z powołania.
    Joasiu Kochana Tobie i synkowi życzę dużo zdrówka. Szkoda, że nie możesz dostać antybiotyku pewnie by pomógł. Ja miałam jakiś zamiennik duomoxu i brałam 4 dni i pomogło. Ale z takich naturalnych sposobów polecam starty korzeń imbiru z ok 3 łyżkami miodu i jak puści soki to dwa razy dziennie po 1 dużej łyżce - pomaga a na kaszel napar z majeranku. Już wcześniej chyba pisałam tutaj :) Dasz radę a Julce nie zaszkodzi <3
    A my mamy dziś wizytę szkoda, że dopiero o 18stej i dowiem się czy dołączę do grona słodkich mam :| Dziś młody mniej aktywny pewnie znowu mi pofika przed USG i po USG tak jakoś w dniu wizyty ma :D - 3majcie za Nas kciuki Kochane :)
    Ja trzymam za Was z tego co czytałam sporo z Was ma jutro wizytę jutro ;) to będzie piękny czwartek <3
    No i wiosna coraz bliżej aż chce się wyjść na spacerek <3
    Pozdrawiamy <3
    1572441jozqwlacmn.gif

karolinka85, Sista, Scintilla, sss, gosi_a, Truskaweczka250, karolina0522, Joasia:), Rozalia, nenette lubią tę wiadomość

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalenna trzymam kciuki daj znac po ;)

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_lena88 wrote:
    A my mamy dziś wizytę szkoda, że dopiero o 18stej i dowiem się czy dołączę do grona słodkich mam :| Dziś młody mniej aktywny pewnie znowu mi pofika przed USG i po USG tak jakoś w dniu wizyty ma :D - 3majcie za Nas kciuki Kochane :)

Trzymam kciuki za Was będzie dobrze odezwij się po wizycie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 16:54

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane dzięki za słowa otuchy i dobre sposoby na to choróbsko. O 13 była nasza pediatra ( wizyta domowa) i dokładnie przebadała mnie i chłopaków. Bartek już ok oskrzela czyste, oczywiście dokończyć antybiotyk i przynajmniej tydzień zostawić go jeszcze w domu.
    Kuba zapalenie gardła, wiec odrazu dostał duomox żeby nie dopuścić do ostrej anginy. Za duże ryzyko ze mnie zarazi i domowe sposoby odpuszczamy.
    Mnie osłuchała bardzo dokładnie i ku mojej radości oskrzela czyste. Nadal łóżko, syrop z cebuli, prenalen, doraźnie stodal. Stwierdziła, że jest ogólnie tyle chorych, że dziennie 2 dzieci kieruje do szpitala z zapaleniem płuc. Mi powinno już być coraz lepiej, gorączki już nie mam, katar lekko odpuszcza. Moja mama mnie oklepuje, wiec lepiej mi się wykaszleć. Jak by co mam po nią ( lekarkę ) dzwonić o każdej porze. Zmieniłam termin wizyty u gina z 9.02 na 02.02 bo chce sprawdzić czy ten kaszel nie naruszył apatramentu Julki. Ogólnie zaczynamy panować nad zarazą :).

Rozalia super decyzja z tym prawkiem ;) oj ułatwia życie przy dziecku.

Niestety nie odniosę się do każdego wpisu ale trzymam kciuki za Wasze wizyty. Kochane musimy dać radę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 18:03

Rozalia, gosi_a, karolinka85, Scintilla, nenette, kasika8303, karolina0522, Finezja lubią tę wiadomość

• Rozalia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za doping, teraz tylko proszę trzymać za mnie i małego kciuki - w końcu on też będzie się uczył :D
    Joasiu bardzo się cieszę z dobrych wieści, będzie juz tylko coraz lepiej :)
    Mężuś właśnie poszedł biegać, a ja się zajadam ciastem drożdżowym i dupa rooooośnie, a raczej pas dynamitu na biodrach :D :D

Sista, Joasia:), karolinka85, nenette lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu - cieszę się, ze trafiła Ci się taka fajna lekarka. Teraz bedzie juz tylko lepiej !!! Jak juz wiecie z czym walczycie, bedzie z górki :) Zdrówka życzę dla całej rodzinki !!!

Joasia:) lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boli mnie trochę krocze ale to pewnie dlatego, że przy kaszlu automatycznnie mocnej ściskam żeby sie nie posikać ;) a i mimo to przebieram się kilka razy.

• Viola Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia, w tym wszystkim to strasznie ci zazdroszczę ze możesz liczyć na pomoc mamy. Moja nie dosc ze mieszka daleko ode mnie to ma już swoje lata i jak przyjeżdża do mnie to raczej ja sie nia opiekuje i ja jej pomagam. Taka kolej rzeczy niestety. Tak wiec muszę liczyć na siebie ze wszystkim, i nie wiem jak to bedzie po cesarce. Trudno musze sie ostro wziac za szkolenie mojego M w gotowaniu.......fajnie ze juz sie u was polepsza......cos mnie wzielo na wspominki, ale Tęsknię za tymi czasami kiedy to mama się mna opiekowala, nawet wtedy kiedy wydawało mi sie ze jestem juz dorosla i nie potrzebuję jej troski, a teraz sie od jakiegoś czasu strasznie boje ze ja strace (tata umarl juz dawno temu)......

Joasia:) lubi tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violu moja mama mieszka 120 km ode mnie. Sama jeszcze pracuje, jest po operecji kręgosłupa wiec tez radzimy sobie sami. Nikogo z rodziny tu nie mamy a ta odległość tez komplikuje przyjazd w razie" w"
    Teraz była sytuacja skrajnie awaryjna, bo mąż jest w innym mieście w szpitalu na pilnej operacji. Super ze udało się ją przywieźć bo to ogromna pomoc. Niestety za 5 dni musi wrócić do domu do Opola. Ale mam nadzieje, że będziemy juz zdrowi a mąż wyjdzie ze szpitala.

A właśnie zapomniałam dodać, że mamcia " karmi mnie" rosołkiem ze swojskiego indyka. Mój ojczym uwielbia swoją małą hodowle ( mieszają w domku ) a mimo wszytko specjalnie dla nas poswiecił najlepszego z rodu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 18:35

Sista, Viola, karolinka85, Scintilla lubią tę wiadomość

• Suna Koleżanka

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

mam pytanie odnośnie badania krzywej cukrowej. Miałyście robioną:
    a) glukozę GCT (50g) czy
    b) glukozę OGTT (75g).

Ja mam skierowanie na podpunkt b, a widzę jeszcze że była możliwość zaznaczenia GCT.

rfxggox1mufeahiq.png
  • lilly78 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    /

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 23:06

Suna, Joasia:) lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaką bierzecie dawkę luteiny na twardniejący brzuch?

• Rozalia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly znam to, ale bądź spokojna. Pewnie mały się obrócił albo śpi albo ma gorszy dzień :) Ja też się ostatnio ostro denerwowałam, jadłam słodkie, milion razy zmieniałam pozycję i nic cisza, a na usg było widać jak wywija łapkami :)

lilly78 lubi tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suna wrote:

a) glukozę GCT (50g) czy
    b) glukozę OGTT (75g).

Ja mam skierowanie na podpunkt b, a widzę jeszcze że była możliwość zaznaczenia GCT.

Ja miałam 75 g.

Podłączę się też pod pytanie czy Wasi lekarze stosują normy z 2014 tzn.

"Aktualnie cukrzycę u kobiet w okresie ciąży na podstawie OGTT rozpoznaje się, gdy co najmniej 1 wynik oznaczenia glukozy wynosi: na czczo ≥92 mg/dl (5,1mmol/l), po 1h ≥180mg/dl (10,0mmol/l), a po 2h ≥153mg/dl (8,5mmol/l)."

czy stosują stare czyli "Jeżeli po dwóch godzinach od obciążenia 75 g
    glukozy jej stężenie będzie wynosić ≥ 140 mg/dl, rozpoznaje się cukrzycę ciążową." ?

Według starej normy wychodzi mi cukrzyca, według nowej nie...

Suna lubi tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • Sista Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suna wrote:

a) glukozę GCT (50g) czy
    b) glukozę OGTT (75g).

Ja dzisiaj robiłam b)

Suna lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suna wrote:

a) glukozę GCT (50g) czy
    b) glukozę OGTT (75g).

Ja miałam OGTT 75g

Suna lubi tę wiadomość

• Sista Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    Ja miałam 75 g.

"Aktualnie cukrzycę u kobiet w okresie ciąży na podstawie OGTT rozpoznaje się, gdy co najmniej 1 wynik oznaczenia glukozy wynosi: na czczo ≥92 mg/dl (5,1mmol/l), po 1h ≥180mg/dl (10,0mmol/l), a po 2h ≥153mg/dl (8,5mmol/l)."

glukozy jej stężenie będzie wynosić ≥ 140 mg/dl, rozpoznaje się cukrzycę ciążową." ?

Ja po pierwszym badaniu krwi miałam 94, gin nic nie powiedział, wiec zakładam, ze stosował się do starej normy. Jutro ide z wynikami z dzisiejszej krzywej cukrzycowej, to zobaczymy jak to zinterpretuje. Kiedy masz swoją wizyte? Jakie masz wyniki?

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    Ja miałam 75 g.

Ja miałam robioną tą drugą wersję, w sumie jeśli pierwsza wyjdzie źle to i tak kierują na 75 g. Więc lepiej mieć z głowy ;)

u mnie gin wziął pod uwagę normy po 2h> 153. Diabetolog w sumie też wspominał o tej drugiej normie, ale bardziej przychylała się ku >140. I tak zostałam słodką mamą, mam cały ten superekstrafajny sprzęt, mierze cukier i sprawdzam jak cukry się mają po jakim jedzeniu. ;)

Z. lubi tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
‹‹ 630 631 632 633 634 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ