X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia to super! Prawko przyda się bardzo, ale fajnie:)

Rozalia lubi tę wiadomość

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia dobra decyzja :) Powodzenia :)

Rozalia lubi tę wiadomość

• Magda_lena88 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    3mam kciuki za Wasze szyjki - musi być dobrze. Innej opcji nie ma i tego się trzymamy Laski <3 jesteśmy już tak daleko, że będzie OK <3
    Karolinko współczuję Ci..ale w tych szpitalach i jeszcze na NFZ czasem się takie "konowały" trafiają, że szkoda słów i nerwów..ja jak w poprzedniej ciąży trafiłam na IP z plamieniem to dziękowałam Bogu, że przypadkiem zmianę zaczynał mój ginekolog bo dokładnie wiedziałam co i jak i że o każdej porze dnia i nocy mogę do niego dzwonić. I pomimo, że nie ma on tytułu prof. jest w trakcie specjalizacji z położnictwa i jest bardzo młody bo ma ok 35lat to bardzo mu ufam i wg. mnie jest takim prawdziwym lekarzem z powołania.
    Joasiu Kochana Tobie i synkowi życzę dużo zdrówka. Szkoda, że nie możesz dostać antybiotyku pewnie by pomógł. Ja miałam jakiś zamiennik duomoxu i brałam 4 dni i pomogło. Ale z takich naturalnych sposobów polecam starty korzeń imbiru z ok 3 łyżkami miodu i jak puści soki to dwa razy dziennie po 1 dużej łyżce - pomaga a na kaszel napar z majeranku. Już wcześniej chyba pisałam tutaj :) Dasz radę a Julce nie zaszkodzi <3
    A my mamy dziś wizytę szkoda, że dopiero o 18stej i dowiem się czy dołączę do grona słodkich mam :| Dziś młody mniej aktywny pewnie znowu mi pofika przed USG i po USG tak jakoś w dniu wizyty ma :D - 3majcie za Nas kciuki Kochane :)
    Ja trzymam za Was z tego co czytałam sporo z Was ma jutro wizytę jutro ;) to będzie piękny czwartek <3
    No i wiosna coraz bliżej aż chce się wyjść na spacerek <3
    Pozdrawiamy <3
    1572441jozqwlacmn.gif

karolinka85, Sista, Scintilla, sss, gosi_a, Truskaweczka250, karolina0522, Joasia:), Rozalia, nenette lubią tę wiadomość

relghdgecegtmzr9.png

P6dtp2.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalenna trzymam kciuki daj znac po ;)

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_lena88 wrote:
    A my mamy dziś wizytę szkoda, że dopiero o 18stej i dowiem się czy dołączę do grona słodkich mam :| Dziś młody mniej aktywny pewnie znowu mi pofika przed USG i po USG tak jakoś w dniu wizyty ma :D - 3majcie za Nas kciuki Kochane :)

Trzymam kciuki za Was będzie dobrze odezwij się po wizycie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 16:54

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane dzięki za słowa otuchy i dobre sposoby na to choróbsko. O 13 była nasza pediatra ( wizyta domowa) i dokładnie przebadała mnie i chłopaków. Bartek już ok oskrzela czyste, oczywiście dokończyć antybiotyk i przynajmniej tydzień zostawić go jeszcze w domu.
    Kuba zapalenie gardła, wiec odrazu dostał duomox żeby nie dopuścić do ostrej anginy. Za duże ryzyko ze mnie zarazi i domowe sposoby odpuszczamy.
    Mnie osłuchała bardzo dokładnie i ku mojej radości oskrzela czyste. Nadal łóżko, syrop z cebuli, prenalen, doraźnie stodal. Stwierdziła, że jest ogólnie tyle chorych, że dziennie 2 dzieci kieruje do szpitala z zapaleniem płuc. Mi powinno już być coraz lepiej, gorączki już nie mam, katar lekko odpuszcza. Moja mama mnie oklepuje, wiec lepiej mi się wykaszleć. Jak by co mam po nią ( lekarkę ) dzwonić o każdej porze. Zmieniłam termin wizyty u gina z 9.02 na 02.02 bo chce sprawdzić czy ten kaszel nie naruszył apatramentu Julki. Ogólnie zaczynamy panować nad zarazą :).

Rozalia super decyzja z tym prawkiem ;) oj ułatwia życie przy dziecku.

Niestety nie odniosę się do każdego wpisu ale trzymam kciuki za Wasze wizyty. Kochane musimy dać radę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 18:03

Rozalia, gosi_a, karolinka85, Scintilla, nenette, kasika8303, karolina0522, Finezja lubią tę wiadomość

• Rozalia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za doping, teraz tylko proszę trzymać za mnie i małego kciuki - w końcu on też będzie się uczył :D
    Joasiu bardzo się cieszę z dobrych wieści, będzie juz tylko coraz lepiej :)
    Mężuś właśnie poszedł biegać, a ja się zajadam ciastem drożdżowym i dupa rooooośnie, a raczej pas dynamitu na biodrach :D :D

Sista, Joasia:), karolinka85, nenette lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu - cieszę się, ze trafiła Ci się taka fajna lekarka. Teraz bedzie juz tylko lepiej !!! Jak juz wiecie z czym walczycie, bedzie z górki :) Zdrówka życzę dla całej rodzinki !!!

Joasia:) lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boli mnie trochę krocze ale to pewnie dlatego, że przy kaszlu automatycznnie mocnej ściskam żeby sie nie posikać ;) a i mimo to przebieram się kilka razy.

• Viola Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia, w tym wszystkim to strasznie ci zazdroszczę ze możesz liczyć na pomoc mamy. Moja nie dosc ze mieszka daleko ode mnie to ma już swoje lata i jak przyjeżdża do mnie to raczej ja sie nia opiekuje i ja jej pomagam. Taka kolej rzeczy niestety. Tak wiec muszę liczyć na siebie ze wszystkim, i nie wiem jak to bedzie po cesarce. Trudno musze sie ostro wziac za szkolenie mojego M w gotowaniu.......fajnie ze juz sie u was polepsza......cos mnie wzielo na wspominki, ale Tęsknię za tymi czasami kiedy to mama się mna opiekowala, nawet wtedy kiedy wydawało mi sie ze jestem juz dorosla i nie potrzebuję jej troski, a teraz sie od jakiegoś czasu strasznie boje ze ja strace (tata umarl juz dawno temu)......

Joasia:) lubi tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violu moja mama mieszka 120 km ode mnie. Sama jeszcze pracuje, jest po operecji kręgosłupa wiec tez radzimy sobie sami. Nikogo z rodziny tu nie mamy a ta odległość tez komplikuje przyjazd w razie" w"
    Teraz była sytuacja skrajnie awaryjna, bo mąż jest w innym mieście w szpitalu na pilnej operacji. Super ze udało się ją przywieźć bo to ogromna pomoc. Niestety za 5 dni musi wrócić do domu do Opola. Ale mam nadzieje, że będziemy juz zdrowi a mąż wyjdzie ze szpitala.

A właśnie zapomniałam dodać, że mamcia " karmi mnie" rosołkiem ze swojskiego indyka. Mój ojczym uwielbia swoją małą hodowle ( mieszają w domku ) a mimo wszytko specjalnie dla nas poswiecił najlepszego z rodu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 18:35

Sista, Viola, karolinka85, Scintilla lubią tę wiadomość

• Suna Koleżanka

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

mam pytanie odnośnie badania krzywej cukrowej. Miałyście robioną:
    a) glukozę GCT (50g) czy
    b) glukozę OGTT (75g).

Ja mam skierowanie na podpunkt b, a widzę jeszcze że była możliwość zaznaczenia GCT.

rfxggox1mufeahiq.png
  • lilly78 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    /

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 23:06

Suna, Joasia:) lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaką bierzecie dawkę luteiny na twardniejący brzuch?

• Rozalia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly znam to, ale bądź spokojna. Pewnie mały się obrócił albo śpi albo ma gorszy dzień :) Ja też się ostatnio ostro denerwowałam, jadłam słodkie, milion razy zmieniałam pozycję i nic cisza, a na usg było widać jak wywija łapkami :)

lilly78 lubi tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suna wrote:

a) glukozę GCT (50g) czy
    b) glukozę OGTT (75g).

Ja mam skierowanie na podpunkt b, a widzę jeszcze że była możliwość zaznaczenia GCT.

Ja miałam 75 g.

Podłączę się też pod pytanie czy Wasi lekarze stosują normy z 2014 tzn.

"Aktualnie cukrzycę u kobiet w okresie ciąży na podstawie OGTT rozpoznaje się, gdy co najmniej 1 wynik oznaczenia glukozy wynosi: na czczo ≥92 mg/dl (5,1mmol/l), po 1h ≥180mg/dl (10,0mmol/l), a po 2h ≥153mg/dl (8,5mmol/l)."

czy stosują stare czyli "Jeżeli po dwóch godzinach od obciążenia 75 g
    glukozy jej stężenie będzie wynosić ≥ 140 mg/dl, rozpoznaje się cukrzycę ciążową." ?

Według starej normy wychodzi mi cukrzyca, według nowej nie...

Suna lubi tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • Sista Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suna wrote:

a) glukozę GCT (50g) czy
    b) glukozę OGTT (75g).

Ja dzisiaj robiłam b)

Suna lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suna wrote:

a) glukozę GCT (50g) czy
    b) glukozę OGTT (75g).

Ja miałam OGTT 75g

Suna lubi tę wiadomość

• Sista Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    Ja miałam 75 g.

"Aktualnie cukrzycę u kobiet w okresie ciąży na podstawie OGTT rozpoznaje się, gdy co najmniej 1 wynik oznaczenia glukozy wynosi: na czczo ≥92 mg/dl (5,1mmol/l), po 1h ≥180mg/dl (10,0mmol/l), a po 2h ≥153mg/dl (8,5mmol/l)."

glukozy jej stężenie będzie wynosić ≥ 140 mg/dl, rozpoznaje się cukrzycę ciążową." ?

Ja po pierwszym badaniu krwi miałam 94, gin nic nie powiedział, wiec zakładam, ze stosował się do starej normy. Jutro ide z wynikami z dzisiejszej krzywej cukrzycowej, to zobaczymy jak to zinterpretuje. Kiedy masz swoją wizyte? Jakie masz wyniki?

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    Ja miałam 75 g.

Ja miałam robioną tą drugą wersję, w sumie jeśli pierwsza wyjdzie źle to i tak kierują na 75 g. Więc lepiej mieć z głowy ;)

u mnie gin wziął pod uwagę normy po 2h> 153. Diabetolog w sumie też wspominał o tej drugiej normie, ale bardziej przychylała się ku >140. I tak zostałam słodką mamą, mam cały ten superekstrafajny sprzęt, mierze cukier i sprawdzam jak cukry się mają po jakim jedzeniu. ;)

Z. lubi tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
‹‹ 630 631 632 633 634 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ