X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Ja po pierwszym badaniu krwi miałam 94, gin nic nie powiedział, wiec zakładam, ze stosował się do starej normy. Jutro ide z wynikami z dzisiejszej krzywej cukrzycowej, to zobaczymy jak to zinterpretuje. Kiedy masz swoją wizyte? Jakie masz wyniki?

sista a to jak Twoje wyniki z krzywej? :> ciekawska jestem wiem, wiem. Przepraszam :*

Ja też miałam właśnie 94.

ukdytv73la1h903i.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Ja po pierwszym badaniu krwi miałam 94, gin nic nie powiedział, wiec zakładam, ze stosował się do starej normy. Jutro ide z wynikami z dzisiejszej krzywej cukrzycowej, to zobaczymy jak to zinterpretuje. Kiedy masz swoją wizyte? Jakie masz wyniki?

68 na czczo
    173 po godzinie
    i 151 po 2 godzinach
    Wizytę mam we wtorek...

Maglic a Tobie jednoznacznie wyszła cukrzyca, czy lekarz tak asekuracyjnie dał Ci glukometr bo byłaś blisko norm?

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    68 na czczo
    173 po godzinie
    i 151 po 2 godzinach
    Wizytę mam we wtorek...

Maglic a Tobie jednoznacznie wyszła cukrzyca, czy lekarz tak asekuracyjnie dał Ci glukometr bo byłaś blisko norm?

ja miałam na czczo 94 ( według nowych norm przekroczyłam, według starych było ok ) i po 2h - 147 ( tu się w nowych zmieściłam, ale starą normę przekroczyłam ).

No i stwierdzono nietolerancję glukozy. Niestety..

/ pokręcone to strasznie, ale mierzę cukier i widzę, że białego pieczywa nie mogę. Więc może lepiej, że mam to pod kontrolą ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 19:04

ukdytv73la1h903i.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic wrote:
    ja miałam na czczo 94 ( według nowych norm przekroczyłam, według starych było ok ) i po 2h - 147 ( tu się w nowych zmieściłam, ale starą normę przekroczyłam ).

No i stwierdzono nietolerancję glukozy. Niestety..

No to faktycznie tak na dwoje babka wróżyła, ciekawe co u mnie zdecydują.
    Ale w sumie na zdrowie dieta wyjdzie...

A jak sobie właśnie radzisz z jedzeniem? 5-6 posiłków, małe porcje? Eliminacja tłustego, makaronów, białego pieczywa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 19:05

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    No to faktycznie tak na dwoje babka wróżyła, ciekawe co u mnie zdecydują.
    Ale w sumie na zdrowie dieta wyjdzie...

A jak sobie właśnie radzisz z jedzeniem? 5-6 posiłków, małe porcje? Eliminacja tłustego, makaronów, białego pieczywa?

Jasne, nie jest tak źle ;) tylko paluchy bolą :D i to jedzenie co 2,5h.
    Trzymam kciuki żeby jednak brali pod uwagę nowe normy :) bo cukrzyca jest bardzo wymagającą chorobą... współczuje ludziom, którzy zmagają się z nią na co dzień.
    Masa wyrzeczeń..Dieta itp. itd.
    Przekichane..
    Oby u mnie po porodzie poszła w siną dal :D :) ;)

/ nie mogę jeść białego pieczywa - cukier największy 146. To na 100%. Od tygodnia testuje na co mogę sobie pozwolić, na co nie bardzo ;) Ale ogólnie zasady właśnie takie jak napisałaś ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 19:09

ukdytv73la1h903i.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic wrote:
    Jasne, nie jest tak źle ;) tylko paluchy bolą :D i to jedzenie co 2,5h.
    Trzymam kciuki żeby jednak brali pod uwagę nowe normy :) bo cukrzyca jest bardzo wymagającą chorobą... współczuje ludziom, którzy zmagają się z nią na co dzień.
    Masa wyrzeczeń..Dieta itp. itd.
    Przekichane..
    Oby u mnie po porodzie poszła w siną dal :D :) ;)

Chyba już wolę ten glukometr żeby mieć właśnie pod kontrolą bo podobno im starsza ciąża tym organizm gorzej sobie radzi. A wiadomo dziecko najważniejsze. Póki co i tak już teraz staram się jeść mniej a częściej i lżejsze produkty.

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz stosuje nowe normy zarówno ginekolog jak i diabetolog. Jak dla mnie to lepiej, bo przynajmniej wiem że jestem pod kontrolą. Poza tym cukrzyca ciążowa jest traktowana jako mała patologia i na pewno nie będę miała problemu z przyjęciem do szpitala, w którym chcę rodzić. Dieta nie taka straszna jak ją malują :)

Z. lubi tę wiadomość

wnidt5odau6o2x80.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    Chyba już wolę ten glukometr żeby mieć właśnie pod kontrolą bo podobno im starsza ciąża tym organizm gorzej sobie radzi. A wiadomo dziecko najważniejsze. Póki co i tak już teraz staram się jeść mniej a częściej i lżejsze produkty.

Ja też doszłam do takiego wniosku, trochę się człowiek pomęczy, ale będzie to kontrolował i będzie się starał nie szkodzić Dzidziusiowi :)

/ a <tfutfu> gdyby jednak dali ten glukometr, to polecam po rady zgłaszać się do Gosi ;) ja maltretuje ją od tygodnia moimi cukrami ;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 19:16

Z. lubi tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic wrote:
    sista a to jak Twoje wyniki z krzywej? :> ciekawska jestem wiem, wiem. Przepraszam :*

Ja też miałam właśnie 94.
    Magic - nie szkodzi. Wyniku jeszcze nie mam. Nie chciało mi się dzisiaj po południu jechać, bo bym się tylko przejmowała. Odbiorę jutro przed wizyta u mojego gina (ide na 19.15), wiec jak coś bedzie nie tak - krotki stres ;)
    O jakich bolących palcach piszesz? Codziennie upuszczasz sobie krew?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 19:20

Z. lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie swoją wiedzę przed wizytą na ten temat wzbogacałam tu: http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdf

Może komuś się przyda, chociaż nie życzę aby była potrzeba. Samych dobrych wyników ;)

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Magic - nie szkodzi. Wyniku jeszcze nie mam. Nie chciało mi się dzisiaj po południu jechać, bo bym się tylko przejmowała. Odbiorę jutro przed wizyta u mojego gina (ide na 19.15), wiec jak coś bedzie nie tak - krotki stres ;)

W takim razie :* ściskam kciuki za wizytę :)

ukdytv73la1h903i.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zresztą u mnie ginekolog zalecił krzywą w 10 tygodniu, po tym jak glukoza na czczo wyszła 93. Niby prawie norma, ale jak po tygodniu zrobiłam krzywą to już miałam na czczo 104. Gdybym czekała do 24 tygodnia to pewnie miałabym w brzuchu wielkoluda.

wnidt5odau6o2x80.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosi_a wrote:
    Zresztą u mnie ginekolog zalecił krzywą w 10 tygodniu, po tym jak glukoza na czczo wyszła 93. Niby prawie norma, ale jak po tygodniu zrobiłam krzywą to już miałam na czczo 104. Gdybym czekała do 24 tygodnia to pewnie miałabym w brzuchu wielkoluda.

Gosiu ja w 10 miałam 94 na czczo. I niestety mnie nikt nie kierował wtedy na krzywą. Nawet nie wiedziałam, że to zły wynik. Ale liczę na to, że z Gabrychem ok. Wymiarami z usg różni się tylko o 1 dzień z terminem om. ;)

ukdytv73la1h903i.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosi_a wrote:

No ja swojemu teraz ograniczę to może też wielkoludem nie będzie bo chciałabym naturalnie urodzić. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

gosi_a lubi tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1704 ja biore 2x100mg..ale nie bezposrednio na twardnienia..
    Ale slyszalam ze daja 1x100mg pewnie zalezy od lekarza

Ania1704 lubi tę wiadomość

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Ania1704 ja biore 2x100mg..ale nie bezposrednio na twardnienia..
    Ale slyszalam ze daja 1x100mg pewnie zalezy od lekarza
    Dziękuję za info!

karolinka85 lubi tę wiadomość

• Suna Koleżanka

Wysłany: 25 lutego 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi :)
    Ja w przyszłym tygodniu wybieram się na krzywą.
    maglic wrote:
    Gosiu ja w 10 miałam 94 na czczo. I niestety mnie nikt nie kierował wtedy na krzywą. Nawet nie wiedziałam, że to zły wynik. Ale liczę na to, że z Gabrychem ok. Wymiarami z usg różni się tylko o 1 dzień z terminem om. ;)

Ja miałam 91 koło 10 tygodnia. Do tego praktycznie nic nie przytyłam. Do tej pory 3 kg. Tak się zastanawiam, czy nie dołączę do słodkich mam...

rfxggox1mufeahiq.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suna wrote:
    Dzięki za odpowiedzi :)
    Ja w przyszłym tygodniu wybieram się na krzywą.

Ja miałam 91 koło 10 tygodnia. Do tego praktycznie nic nie przytyłam. Do tej pory 3 kg. Tak się zastanawiam, czy nie dołączę do słodkich mam...

Suna a który to tydzień? :) Ja stoję z wagą w miejscu cały czas. Mam nadzieję, że teraz będę powoli łapała kilogramy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 20:18

ukdytv73la1h903i.png
  • Suna Koleżanka

Wysłany: 25 lutego 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic wrote:
    Suna a który to tydzień? :) Ja stoję z wagą w miejscu cały czas. Mam nadzieję, że teraz będę powoli łapała kilogramy :)

25 tydzień ;) a Ty masz cukrzycę ciążową? (nie pamiętam :P )

rfxggox1mufeahiq.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suna wrote:
    25 tydzień ;) a Ty masz cukrzycę ciążową? (nie pamiętam :P )

mam, mam. ;)

ukdytv73la1h903i.png
‹‹ 631 632 633 634 635 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ