X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Ja po pierwszym badaniu krwi miałam 94, gin nic nie powiedział, wiec zakładam, ze stosował się do starej normy. Jutro ide z wynikami z dzisiejszej krzywej cukrzycowej, to zobaczymy jak to zinterpretuje. Kiedy masz swoją wizyte? Jakie masz wyniki?

sista a to jak Twoje wyniki z krzywej? :> ciekawska jestem wiem, wiem. Przepraszam :*

Ja też miałam właśnie 94.

ukdytv73la1h903i.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Ja po pierwszym badaniu krwi miałam 94, gin nic nie powiedział, wiec zakładam, ze stosował się do starej normy. Jutro ide z wynikami z dzisiejszej krzywej cukrzycowej, to zobaczymy jak to zinterpretuje. Kiedy masz swoją wizyte? Jakie masz wyniki?

68 na czczo
    173 po godzinie
    i 151 po 2 godzinach
    Wizytę mam we wtorek...

Maglic a Tobie jednoznacznie wyszła cukrzyca, czy lekarz tak asekuracyjnie dał Ci glukometr bo byłaś blisko norm?

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    68 na czczo
    173 po godzinie
    i 151 po 2 godzinach
    Wizytę mam we wtorek...

Maglic a Tobie jednoznacznie wyszła cukrzyca, czy lekarz tak asekuracyjnie dał Ci glukometr bo byłaś blisko norm?

ja miałam na czczo 94 ( według nowych norm przekroczyłam, według starych było ok ) i po 2h - 147 ( tu się w nowych zmieściłam, ale starą normę przekroczyłam ).

No i stwierdzono nietolerancję glukozy. Niestety..

/ pokręcone to strasznie, ale mierzę cukier i widzę, że białego pieczywa nie mogę. Więc może lepiej, że mam to pod kontrolą ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 19:04

ukdytv73la1h903i.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic wrote:
    ja miałam na czczo 94 ( według nowych norm przekroczyłam, według starych było ok ) i po 2h - 147 ( tu się w nowych zmieściłam, ale starą normę przekroczyłam ).

No i stwierdzono nietolerancję glukozy. Niestety..

No to faktycznie tak na dwoje babka wróżyła, ciekawe co u mnie zdecydują.
    Ale w sumie na zdrowie dieta wyjdzie...

A jak sobie właśnie radzisz z jedzeniem? 5-6 posiłków, małe porcje? Eliminacja tłustego, makaronów, białego pieczywa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 19:05

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    No to faktycznie tak na dwoje babka wróżyła, ciekawe co u mnie zdecydują.
    Ale w sumie na zdrowie dieta wyjdzie...

A jak sobie właśnie radzisz z jedzeniem? 5-6 posiłków, małe porcje? Eliminacja tłustego, makaronów, białego pieczywa?

Jasne, nie jest tak źle ;) tylko paluchy bolą :D i to jedzenie co 2,5h.
    Trzymam kciuki żeby jednak brali pod uwagę nowe normy :) bo cukrzyca jest bardzo wymagającą chorobą... współczuje ludziom, którzy zmagają się z nią na co dzień.
    Masa wyrzeczeń..Dieta itp. itd.
    Przekichane..
    Oby u mnie po porodzie poszła w siną dal :D :) ;)

/ nie mogę jeść białego pieczywa - cukier największy 146. To na 100%. Od tygodnia testuje na co mogę sobie pozwolić, na co nie bardzo ;) Ale ogólnie zasady właśnie takie jak napisałaś ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 19:09

ukdytv73la1h903i.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic wrote:
    Jasne, nie jest tak źle ;) tylko paluchy bolą :D i to jedzenie co 2,5h.
    Trzymam kciuki żeby jednak brali pod uwagę nowe normy :) bo cukrzyca jest bardzo wymagającą chorobą... współczuje ludziom, którzy zmagają się z nią na co dzień.
    Masa wyrzeczeń..Dieta itp. itd.
    Przekichane..
    Oby u mnie po porodzie poszła w siną dal :D :) ;)

Chyba już wolę ten glukometr żeby mieć właśnie pod kontrolą bo podobno im starsza ciąża tym organizm gorzej sobie radzi. A wiadomo dziecko najważniejsze. Póki co i tak już teraz staram się jeść mniej a częściej i lżejsze produkty.

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz stosuje nowe normy zarówno ginekolog jak i diabetolog. Jak dla mnie to lepiej, bo przynajmniej wiem że jestem pod kontrolą. Poza tym cukrzyca ciążowa jest traktowana jako mała patologia i na pewno nie będę miała problemu z przyjęciem do szpitala, w którym chcę rodzić. Dieta nie taka straszna jak ją malują :)

Z. lubi tę wiadomość

wnidt5odau6o2x80.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. wrote:
    Chyba już wolę ten glukometr żeby mieć właśnie pod kontrolą bo podobno im starsza ciąża tym organizm gorzej sobie radzi. A wiadomo dziecko najważniejsze. Póki co i tak już teraz staram się jeść mniej a częściej i lżejsze produkty.

Ja też doszłam do takiego wniosku, trochę się człowiek pomęczy, ale będzie to kontrolował i będzie się starał nie szkodzić Dzidziusiowi :)

/ a <tfutfu> gdyby jednak dali ten glukometr, to polecam po rady zgłaszać się do Gosi ;) ja maltretuje ją od tygodnia moimi cukrami ;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 19:16

Z. lubi tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic wrote:
    sista a to jak Twoje wyniki z krzywej? :> ciekawska jestem wiem, wiem. Przepraszam :*

Ja też miałam właśnie 94.
    Magic - nie szkodzi. Wyniku jeszcze nie mam. Nie chciało mi się dzisiaj po południu jechać, bo bym się tylko przejmowała. Odbiorę jutro przed wizyta u mojego gina (ide na 19.15), wiec jak coś bedzie nie tak - krotki stres ;)
    O jakich bolących palcach piszesz? Codziennie upuszczasz sobie krew?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 19:20

Z. lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na razie swoją wiedzę przed wizytą na ten temat wzbogacałam tu: http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdf

Może komuś się przyda, chociaż nie życzę aby była potrzeba. Samych dobrych wyników ;)

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Magic - nie szkodzi. Wyniku jeszcze nie mam. Nie chciało mi się dzisiaj po południu jechać, bo bym się tylko przejmowała. Odbiorę jutro przed wizyta u mojego gina (ide na 19.15), wiec jak coś bedzie nie tak - krotki stres ;)

W takim razie :* ściskam kciuki za wizytę :)

ukdytv73la1h903i.png
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zresztą u mnie ginekolog zalecił krzywą w 10 tygodniu, po tym jak glukoza na czczo wyszła 93. Niby prawie norma, ale jak po tygodniu zrobiłam krzywą to już miałam na czczo 104. Gdybym czekała do 24 tygodnia to pewnie miałabym w brzuchu wielkoluda.

wnidt5odau6o2x80.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosi_a wrote:
    Zresztą u mnie ginekolog zalecił krzywą w 10 tygodniu, po tym jak glukoza na czczo wyszła 93. Niby prawie norma, ale jak po tygodniu zrobiłam krzywą to już miałam na czczo 104. Gdybym czekała do 24 tygodnia to pewnie miałabym w brzuchu wielkoluda.

Gosiu ja w 10 miałam 94 na czczo. I niestety mnie nikt nie kierował wtedy na krzywą. Nawet nie wiedziałam, że to zły wynik. Ale liczę na to, że z Gabrychem ok. Wymiarami z usg różni się tylko o 1 dzień z terminem om. ;)

ukdytv73la1h903i.png
  • Z. Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosi_a wrote:

No ja swojemu teraz ograniczę to może też wielkoludem nie będzie bo chciałabym naturalnie urodzić. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

gosi_a lubi tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1704 ja biore 2x100mg..ale nie bezposrednio na twardnienia..
    Ale slyszalam ze daja 1x100mg pewnie zalezy od lekarza

Ania1704 lubi tę wiadomość

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Ania1704 ja biore 2x100mg..ale nie bezposrednio na twardnienia..
    Ale slyszalam ze daja 1x100mg pewnie zalezy od lekarza
    Dziękuję za info!

karolinka85 lubi tę wiadomość

• Suna Koleżanka

Wysłany: 25 lutego 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi :)
    Ja w przyszłym tygodniu wybieram się na krzywą.
    maglic wrote:
    Gosiu ja w 10 miałam 94 na czczo. I niestety mnie nikt nie kierował wtedy na krzywą. Nawet nie wiedziałam, że to zły wynik. Ale liczę na to, że z Gabrychem ok. Wymiarami z usg różni się tylko o 1 dzień z terminem om. ;)

Ja miałam 91 koło 10 tygodnia. Do tego praktycznie nic nie przytyłam. Do tej pory 3 kg. Tak się zastanawiam, czy nie dołączę do słodkich mam...

rfxggox1mufeahiq.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suna wrote:
    Dzięki za odpowiedzi :)
    Ja w przyszłym tygodniu wybieram się na krzywą.

Ja miałam 91 koło 10 tygodnia. Do tego praktycznie nic nie przytyłam. Do tej pory 3 kg. Tak się zastanawiam, czy nie dołączę do słodkich mam...

Suna a który to tydzień? :) Ja stoję z wagą w miejscu cały czas. Mam nadzieję, że teraz będę powoli łapała kilogramy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2015, 20:18

ukdytv73la1h903i.png
  • Suna Koleżanka

Wysłany: 25 lutego 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maglic wrote:
    Suna a który to tydzień? :) Ja stoję z wagą w miejscu cały czas. Mam nadzieję, że teraz będę powoli łapała kilogramy :)

25 tydzień ;) a Ty masz cukrzycę ciążową? (nie pamiętam :P )

rfxggox1mufeahiq.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suna wrote:
    25 tydzień ;) a Ty masz cukrzycę ciążową? (nie pamiętam :P )

mam, mam. ;)

ukdytv73la1h903i.png
‹‹ 631 632 633 634 635 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ