X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • ewe90 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze mieszczę się w płaszcz zimowy. W styczniu kupiłam cienką kurtkę na wiosnę w sinsay za 29.99, nie jest jakoś bardzo duża, ale miejsce na brzuch jest, także jest do wykorzystania, no i ta cena - nie było mi szkoda. :)

Co do imienia to jeszcze nie mamy - choć ostatnio rozważamy Klarę lub Sarę - z czego mi się bardziej podoba Sara a mężowi Klara - także tak 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

Linadelpalina, Gdynianka41 lubią tę wiadomość

I procedura
    4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
    3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
    3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
    2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2022, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie kupuje kurtki na wiosne. Na codzień będzie taki większy kardigan, a na wyjście mam piękne ponczo. Nosiłam pod koniec ciąży z córką.
    Narazie zapinam się w kurtkę zimowa, rozmiar m😊
    Co do tych rowerów i wózków dla dzieci przyczepianych, to może w Holandii jest lepsze powietrze. My kiedyś sprawdziliśmy z mężem i na tej wysokości co jedzie dziecko dużo ponoć wdycha spalin i świństwa. Nie wiem na ile to są informacje wiarygodne, ale podawane były badania. Pewno jeżeli się nie nadużywa to ok.
    U Nas nie widzę tego, brak infrastruktury, smog etc.

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kurtkę nosze jeszcze tą co przed ciążą i ja wynoszę do momentu aż będzie ciepło :D potem mam i katanę i kurtkę koszulową może jakiś długi sweter kupię :D

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rowery fajna opcja, jak ktoś mieszka w super miejscu. Chociaz nie wiem jak z noworodkiem :D Jezu wyobraziłam sobie siebie z trójką dzieci i zakupami jak wracam z miasta 4 km od mojej wsi 😂😂😂😂😂😂

8599ikgnwfmhvhys.png

👶👶
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zauważyłam,że tematów tabu tu nie także pozwolę sobie zapytać...
    Ostatnio się tak zastanawiam wchodzimy w ten etap gdzie już poród przedwczesny grozi nam coraz bardziej a więc jak to jest z orgazmem naszym ? Jakby nie było to są skurcze macicy ,czy to nie szkodzi dziecku ? Lekarza nie pytałam , wcześniej czytałam ,że to jest wrecz przyjmę i dla malucha ale to na dużo wcześniejszek ciąży ,a teraz ? Może któraś z Was pytała lekarza bądź położnej ?chodzi tu aby kor wywołać niepotrzebnie skurczy tych co nie powinno być teraz .

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie mieszczę się w parkę jesienno-zimową, pewnie do końca marca spokojnie będę w niej chodzić :) Zobaczymy jaka pogoda w kwietniu, ale nie planuję dodatkowej kurtki na miesiąc :)

My mamy wybrane imię Adam, chociaż ja na początku nie byłam przekonana :)

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Gosianka Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2022, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    Ostatnio się tak zastanawiam wchodzimy w ten etap gdzie już poród przedwczesny grozi nam coraz bardziej a więc jak to jest z orgazmem naszym ? Jakby nie było to są skurcze macicy ,czy to nie szkodzi dziecku ? Lekarza nie pytałam , wcześniej czytałam ,że to jest wrecz przyjmę i dla malucha ale to na dużo wcześniejszek ciąży ,a teraz ? Może któraś z Was pytała lekarza bądź położnej ?chodzi tu aby kor wywołać niepotrzebnie skurczy tych co nie powinno być teraz .
    Jak nie ma zakazu od lekarza, to bezpiecznie.
    Czasem właśnie lekarze dają zielone światło na sam orgazm, ale już stosunek jest niewskazany.
    Taki chwilowy skurcz nie powinien zaszkodzić dziecku. Ja mam jedynie wątpliwości, czy powinno się na jakimś etapie założyć prezerwatywę. Bo przed samym porodem niby sperma może go przyspieszyć.

thgfs65gnrco3vzr.png
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja lekarza nie pytalam bo i tak nie uprawiamy seksu ale czytalam gdzies w jakims czasopismie czy gdzies ze seks jest nawet wskazany.. mysle ze gdyby orgazm powodowal jakies zaleznosci to lekarze zakazaliby uprawiania seksu od jakiegos momentu

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:

To ja powiem ci tak. Jeśli nie masz żadnego zagrożenia porodem przedwczesnym to orgazm jest bezpieczny. Jeśli się obawiasz to warto założyć prezerwatywę bo sperma zawiera prostaglandyny ktore przyspieszają skracanie szyjki (jeśli jest ona długa i się nie skraca to tez nie są te hormony niebezpieczne). Wg niektórych lekarzy stosunek w ogóle masuje szyjkę i przez to potem jest łatwiejszy poród 🤷🏻‍♀️ Skurcze wywołane przez orgazm są lżejsze niż te przed- i porodowe wiec tez nie skrócą szyjki 😉
    No ja mam zakaz ale to przez to ze u mnie byle co wywołuje mocne skurcze które skracają szyjkę. Wystarczy trochę ruchu i jakiegokolwiek wysiłku 😒

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja czytałam tyle rozbieżnych informacji ... Że to przecież zglupiec idzie . O tej prezerwatywie też ,że bez to najlepiej po 36tc nie?
    Annie kurcze jeśli nawet spacery to już ciężko ... Ale.z drugiej strony można leżeć i pachnieć 😆 - oczywiście to żart...bo jak to tak przy drugim dziecku 🙂
    Ale wiem co czujesz bo ja w pierwszej ciąży miał to samo , nawet do sklepu człowiek zastanawiał się czy jechać ... Teraz jest ok i szczerze mam nadzieję,że powtórki nie będzie ...

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    No właśnie ja czytałam tyle rozbieżnych informacji ... Że to przecież zglupiec idzie . O tej prezerwatywie też ,że bez to najlepiej po 36tc nie?
    Annie kurcze jeśli nawet spacery to już ciężko ... Ale.z drugiej strony można leżeć i pachnieć 😆 - oczywiście to żart...bo jak to tak przy drugim dziecku 🙂
    Ale wiem co czujesz bo ja w pierwszej ciąży miał to samo , nawet do sklepu człowiek zastanawiał się czy jechać ... Teraz jest ok i szczerze mam nadzieję,że powtórki nie będzie ...

Tak 😊 nawet ostatnio położna mi mówiła o oleju z wiesiołka waśnie po 36tc i liściach malin (ale akurat to znałam)
    W pierwszej ciąży te jakoś od 28 tc leżałam bo miałam rozwarcie na 2cm 🙄 ale donosiłam do terminu. Mąż na mnie krzyczy bo włączyło mi sie takie wicie gniazda ze nawet ja na głowę dostaje. Właśnie jestem w trakcie prania wszystkiego, już planuje powoli przygotowywać chociaż w jednym miejscu to co do torby wsadzić.
    Skurcze mnie łapią nawet jak leżę 🙄 na głowę idzie dostać. A 2 msc muszę jeszcze przetrzymac. Jakiekolwiek wydajcie do sklepu- zakaz. Chodzenie na spacery- zakaz. Siedzenie przy stole- zakaz (mogę tam ileś czasu maksymalnie. Potem przychodzi skurcz i muszę już wyleżeć). Staram się chociaż wychodzić jak jest okazja do kogoś pojechać na chwile…
    Najbardziej mi syna szkoda. Ze nawet pobawić się z nim jest ciężko 😢 ale już mówiłam ze po porodzie sobie odbijemy ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2022, 10:15

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • Majeczk@ Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2022, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie to faktycznie na skurcze szybko a może to tylko te co macicę ćwiczą ? Czy to takie które faltyczni mają jakiś wpływ ?

• Annie_ Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majeczk@ wrote:
    Annie to faktycznie na skurcze szybko a może to tylko te co macicę ćwiczą ? Czy to takie które faltyczni mają jakiś wpływ ?

W zeszłym tygodniu byłam 5 dni w szpitalu. 2 razy dziennie ktg. To nie były tez co ćwiczą 😉 dostawałam magnez dożylnie to zahamował ilość (w poniedziałek tydzień temu trafiłam bo w ciągu 1,5h miałam już 4 skurcze). Na początku nie bardzo chcieli mnie wypuścić bo jeszcze w piątek pod ktg wyszły 2 skurcze w ciągu 40 minut ale uznali ze bez sensu mnie trzymać bo nic na razie nie zrobia 🤷🏻‍♀️ A ze mam blisko to jak tylko coś się znowu będzie działo to mam gnać na sor i od razu mnei przyjmą bo będą wiedzieć po historii co się dzialo

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah...ten nasz " piękny " "błogosławiony " stan...

Annie_ lubi tę wiadomość

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Linadelpalina Koleżanka

Wysłany: 9 marca 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, takie skurcze nie są niebezpieczne. W ogóle pytałam położnej ostatnio o masaże krocza, ktore maja za zadanie dobrze przygotować do porodu i mówiła, ze seks jest najlepszym masażem. Taki regularny co dwa dni najlepiej od 34 tygodnia :D

hchyflw1tn4nam14.png

Wysłany: 9 marca 2022, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy_87 wrote:
    Ja nie kupuje kurtki na wiosne. Na codzień będzie taki większy kardigan, a na wyjście mam piękne ponczo. Nosiłam pod koniec ciąży z córką.
    Narazie zapinam się w kurtkę zimowa, rozmiar m😊
    Co do tych rowerów i wózków dla dzieci przyczepianych, to może w Holandii jest lepsze powietrze. My kiedyś sprawdziliśmy z mężem i na tej wysokości co jedzie dziecko dużo ponoć wdycha spalin i świństwa. Nie wiem na ile to są informacje wiarygodne, ale podawane były badania. Pewno jeżeli się nie nadużywa to ok.
    U Nas nie widzę tego, brak infrastruktury, smog etc.

Ciekawa perspektywa! O tym nie myślałam. Ale tutaj wszędzie są ścieżki rowerowe bardzo szerokie, a ruch uliczny zupełnie nie tak narażony jak w Polsce, nawet w Amsterdamie. Na szczęście mieszkam w malym miasteczku pod Amsterdamem i tutaj to już ruch uliczny prawie nie istnieje 🙈

hchyflw1tn4nam14.png

Wysłany: 9 marca 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkka wrote:
    Rowery fajna opcja, jak ktoś mieszka w super miejscu. Chociaz nie wiem jak z noworodkiem :D Jezu wyobraziłam sobie siebie z trójką dzieci i zakupami jak wracam z miasta 4 km od mojej wsi 😂😂😂😂😂😂

Ja na szczęście mieszkam w perfekt miejscu na rowerowanie bezpieczne. Haha tak takie obrazki widzę, noworodek w chuście i dwójka starszych dzieci w koszu z przodu. To jest szalone.
    A dla Holendrów z oszczędności, z braku miejsc parkingowych etc dojeżdżanie po 10 km rowerem do pracy w jedna stronę jest jak najbardziej w normie 😅

Mój facet Holender tez jest dość odklejony os rzeczywistości. Np twierdzi, ze nie będzie używał wózka. Tylko chusta dla niego 🤷‍♀️

hchyflw1tn4nam14.png
  • Misiaa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [QUOTE=Mój facet Holender tez jest dość odklejony os rzeczywistości. Np twierdzi, ze nie będzie używał wózka. Tylko chusta dla niego 🤷‍♀️[/QUOTE] no bez wozka to odwaznie :p biedny kregoslup w pewnym momencie jak maluch bedzie juz "klopsikiem" :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2022, 11:32

Linadelpalina lubi tę wiadomość

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • Majeczk@ Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2022, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś do pokoju małego uszyłam nowe zasłonki i powiesiłam, już tylko musimy kupić dywanik, skręcić łóżeczko :) ale i same zasłonki mnie cieszą

ewe90, Misiaa, Gosianka, Limosa lubią tę wiadomość

• aannkka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2022, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Wszystko dobrze :) dziewczynka zostaje dziewczynką:D waży 720g jest 4 dni w tył, ale to wiecie wyrówna się :D

ewe90, Misiaa, Kasia86, Gosianka, Annie_, Daisy_87, _Belladonna, legusta lubią tę wiadomość

8599ikgnwfmhvhys.png

👶👶
‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ