X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • Biegającą-mama Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs u nas zasada była taka sama przy dwójce dzieci, dodatkowo na sali były tez inne dzieciaczki z taka sama sytuacja. Zasada w każdym przypadku taka sama , żeby karmić tylko butla równo co 3h cała ilość na raz miał/a zjadać ,( przed karmieniem zawsze zmiana pieluchy) trzeba było smyrac, masować pod brudka miejsce itd jak nie chciał/a zjadać to położne to co zostało dawały do sondy, bo mówiły, ze jak teraz zostawia to kolejne karmienia tez się posypią.. po ok 2 tygodniach wszystkie dzieci już wsuwają te porcje chętnie 😉 Nawet czasem im za mało, a przystawić do piersi pozwoliły dopiero przed wyjściem do domu i wszystkie dzieci kurczę ładnie od razu łapały. Z Mikołajem tak miałam i po powrocie do domu był już tylko cyc , z Hanka trochę się posypało bo po 4 tyg wyszły jej duże plesniawki w buzi i chyba przez to zaczęła zaciskać buzie i gorzej ssać wiec znów powrot do butli na dwa tygodnie i teraz znów cyc. Wie mi się wydaje, ze jeśli nie ma problemu z ssaniem, wedzidelkiem itd to złapie tego cyca i będzie jadł.
    Oczywiście większość dzieci jest na mleku mamy, tylko podawanego z butelki.

Może spróbuj z waga ? Waż przed i po karmieniu i zobacz ile zjada. Może tyle mu wystarczy. Mój Mikus mimo ze po 2 tygodniach już był sam cyc to po między tylko spał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 14:41

• Ani0nka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i nie daliśmy rady co 3 godziny karmic... wcześniej trzeba było dać po 1,5 godzinie. Zjadł wtedy tylko 30 ml z obu cycków... a przed chwila taki ryk był ze possał cyca minute i padł i śpi już godzine😩 może samym laktatorem może rozkręcę ta laktację? Będę co 2,5 godziny z cycków ściągać i jemu podawać. Bo u mnie jest problem z mała ilością pokarmu. A jak on takie sceny robi to nie ma jak się dobrze rozkręcić. Co o tym myslicie? A jak później nie będzie chciał cyca 😩? Nie no kurwa ja już glupieje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 14:58

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • tere-fere Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 17:58

przedszkolanka:), Ani0nka lubią tę wiadomość

❤💙❤💙
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biegającą-mama wrote:
    Meggs u nas zasada była taka sama przy dwójce dzieci, dodatkowo na sali były tez inne dzieciaczki z taka sama sytuacja. Zasada w każdym przypadku taka sama , żeby karmić tylko butla równo co 3h cała ilość na raz miał/a zjadać ,( przed karmieniem zawsze zmiana pieluchy) trzeba było smyrac, masować pod brudka miejsce itd jak nie chciał/a zjadać to położne to co zostało dawały do sondy, bo mówiły, ze jak teraz zostawia to kolejne karmienia tez się posypią.. po ok 2 tygodniach wszystkie dzieci już wsuwają te porcje chętnie 😉 Nawet czasem im za mało, a przystawić do piersi pozwoliły dopiero przed wyjściem do domu i wszystkie dzieci kurczę ładnie od razu łapały. Z Mikołajem tak miałam i po powrocie do domu był już tylko cyc , z Hanka trochę się posypało bo po 4 tyg wyszły jej duże plesniawki w buzi i chyba przez to zaczęła zaciskać buzie i gorzej ssać wiec znów powrot do butli na dwa tygodnie i teraz znów cyc. Wie mi się wydaje, ze jeśli nie ma problemu z ssaniem, wedzidelkiem itd to złapie tego cyca i będzie jadł.
    Oczywiście większość dzieci jest na mleku mamy, tylko podawanego z butelki.

Może spróbuj z waga ? Waż przed i po karmieniu i zobacz ile zjada. Może tyle mu wystarczy. Mój Mikus mimo ze po 2 tygodniach już był sam cyc to po między tylko spał.
    A jakiej wielkosci porcje podawaliscie jednorazowo? To sie z każdym dniem zmienia? Zwiększa ilość?

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark to jak to pogodzić? Czyli dawać mu co 1,5-2 godziny jak chce i później ściągać laktatorem?? Przepraszam ale kurde gubię się w tym wszystkim już 😭 zależy ki ale nie chce dać się zwariować 😕 a ja muszę zwiększyć ilość pokarmu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 15:11

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda robię od ręki troszkę by wystawić na Mikołajki a od grudnia planuje zamówienia 🙈

Anionka ja werandowalam raz 30 min.i później godzinne spacery,ale pogoda była o wiele lepsza..
    Co do kp ja nawet co 30 min.daje ;)

Biegająca zależy też jaką to alergia,da się ogarnąć "dietą";)nie jest tak zle;)

Lami,kark Wasze nóżki to piękne,u nas była masakra. Jak maly wstanie to Wam pokaże buzke A teraz widzę że na główkę też już przeszło..

Meggs i Dośka niech śpią! My po skoku już za ciekawie mamy i dłużej jest aktywny a też tylko spał;p dzisiaj uspalam go w wózku bo już nigdzie nie chciał i zasnął w 5 minut😂

Niezapominajko u mnie po teście było 15 skurczy i tyle. Po oxy i lewatywie nic. Dopiero pęcherz przebiły,oxy więcej i poszło od razu co 2-4min.skurcze. I nie lez,na stojąco akcja szybciej idzie mimo bólu;)

Magda - mbc lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs mi doradca dała taki wzór: (masa dzieckax150):8 czyli jak mój Alek ma 4260gx150=639000 i ten wynik dziele na 8 i wychodzi w przybliżeniu 80g

Meggs lubi tę wiadomość

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Kark to jak to pogodzić? Czyli dawać mu co 1,5-2 godziny jak chce i później ściągać laktatorem?? Przepraszam ale kurde gubię się w tym wszystkim już 😭 zależy ki ale nie chce dać się zwariować 😕 a ja muszę zwiększyć ilość pokarmu
    Dokładnie tak ;) ja mam kryzys laktacyjny właśnie i też laktator uruchomiłam znowu.

Ani0nka lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszko, to zgłaszam się w grudniu, ale na spokojnie, nic na święta :)

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Mati tez cyca je co godzinę czasem co dwie, 3h jeszcze ani razu nie wytrzymał.

Ja dawałam cyca i od razu laktator

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 15:53

Ani0nka, tere-fere lubią tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Dośka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cycki się rozkręciły mimo cesarki, Anionka ja bym podawała kiedy tylko ma ochotę. Wpierw cycka, a jak będzie mało to butelką, biust załapie jego rytm i powinno pójść :)

bl9cmg7y7g2u5710.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby bo niedługo mnie coś trafi... 😖 mały śpi już 3 godziny. Budzić na jedzenie czy cieszyć się ze śpi 😦? Dylematy 🤪 cycki odciagnelam 1,5 godziny temu wiec nie bolą mnie jeszcze i się nie wylewa z nich

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 16:21

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Ani0nka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, to będziemy walczyć. Będę dawała kiedy chce, a przed będę ważyć by sprawdzić ile zjadł i dokarmiać butla. A po cycu laktator. Tylko w weekend to będę mogła częściej ten laktator a w tygodniu jak będę sama dopiero późnym popołudniem jak mąż wróci z pracy i przejmie Małego od razu po cycu

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anionka ale to jest wzór który zakłada 8 karmień. Jak dajesz częściej to tych karmień jest więcej i nie musi zjadać za każdym razem tyle.

Ja bym na Twoim miejscu przystawiała jak najczęściej i ściągała laktatorem wtedy kiedy widzisz, że może pośpi. Na spokojnie. Ile przybrał przez ostatni tydzień?

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Domi_tur Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anionka jeśli mogę coś doradzić - połóż się z Małym w łóżku i spędź tam i trzy dni. Przystawiaj Olka cały czas, przytulajcie się na gołą skórę,jak śpi przy cycku to palcem pod brodą uciskaj wtedy uruchomi się odruch ssania. Dla przysadki ważne są i przytulanki, wtedy dostaje sygnał do uruchomienia machiny produkcji mleka. Nie daj się zwariować wzorom, daj swojej intuicji pokierować tą laktacją.
    Na mnie Szymon wisiał pierwszy tydzień non stop, rzadko go odkładałam, siedziałam w domu z gołymi cycka i prawie cały dzień :) potem w 3 tygodniu jak przyszedł kryzys laktacyjny tak samo, prawie całą dobę ciumkał a potem mleko mi tryskało nawet po kąpieli strumieniami.

Spróbuj troszkę się wyciszyć w tym temacie, daj mu ciumkać jak najwięcej ❤️ dacie radę ❤️

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie to trudne... Kark już Ci pokazuję rozpiskę wagową. Tylko po szpitalu był praktycznie na samym cycu i stad ten spadek wagi 😭 i dlatego dokarmiam mm tak jak polozna powiedziała

f9005b78ab81.jpg

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Domi_tur Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi Szymi spadl 250 gram w szpitalu. Na do widzenia usłyszałam od Pani ordynator, że macierzynstwo to czysta intuicja u każda matka wie co dla jej dziecka będzie najlepsze. I że kp na żądanie to na żądanie, chce dziecko pierwsze tygodnie spac5 na cycku to ma spać na cycku.
    Przy łóżku małż rano kładzie kanapki, woda, książkę , pilot do tv, leżysz cały dzień z cyckiem i dajecie sobie szansę na najlepsze rozkrecenie :) jak będzie szło słabo to wtedy laktator.

mhsvi09k7inxyf5l.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w szpitalu spadł i u mnie jak wróciliśmy do domu to tez spadł 😩

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anionka, Twoje dziecko przybiera jak złoto. Daj se spokój z dokarmianiem i laktatorem. Karm. On w 5 dni przybrał 200 gram. To jest 40 g na dobę, powyżej normy.

Nie świruj matka.

przedszkolanka:), madziorek86, tere-fere lubią tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Lami Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2019, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniOnka, a Ty znasz minimalne przyrosty na tydzień? Chciałabyś żeby kilogram przybierał czy ile?To powinno być ok 30 g/dzień, czyli 270 g tydzień. Na cycku dziecko mozr przybierać więcej. Patrząc na przyrost Olka to 350g w tydzień! Zostaw te przeliczniki, bo dziecko przybiera i to dużo, więc nie ma mowy żeby się nie najadał. Nie podawaj butli za każdym razem jak nie chce. Jak będzie głodny to będzie płakał. Może też być głodomorowi, jak moja, też chciała jeść mimo dużych przyrostów no i nic nie zrobisz, dawałam mm, bo cycek ja wkurzał bo nie dawał takich ilości jakie potrzebowała, mimo siedzenia cały dzień na golasa z nią. Ale u mnie nie było nawet nawału pokarmu po kilku dniach od urodzenia, po prostu mi nie było dane karmić na pełen etat.

rzepakowepole, tere-fere lubią tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
‹‹ 2031 2032 2033 2034 2035 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ