Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Kijanko niestety z tym l4 jest tak że nie liczni wystawiają dłużej niż data porodu z automatu przechodzi się na macierzyński. Dlatego najlepiej mieć późniejszy termin z usg.. Co do reszty to tragedia.. Jak można olać ciężarna na końcu ciąży. Współczuję Ci tego że tak się zachowała.. I trzymam za szybkie rozwiązanie..
11.2015 pjp(*)
Niedoczynność tarczycy (Euthyrox100 ) -
Szczęściaro, właśnie nie jest tak, jak piszesz. Z automatu urlopu macierzyńskiego udziela się od dnia porodu. I to jest jedyny automatyzm. Jeżeli kobieta chce, to może złożyć wniosek o wcześniejszy urlop macierzyński i otrzymać go 6 tygodni przed datą planowanego porodu. Wówczas część urlopu przypadająca po porodzie jest krótsza.
Oczywiście nie chciałam, żeby moja ginekolog bawiła się we wróżkę i już teraz wystawiała mi zwolnienie dłuższe niż do tp. Ale mogłaby zaproponować rozwiązanie.
EDIT: Z tym zwolnieniem to jak nie urodzę do 15.11, to w tym dniu i tak będę miała badanie ginekologiczne w prywatnym szpitalu. Wtedy poproszę o przedłużenie zwolnienia. Jak to się nie uda i nie urodzę przez weekend, zostaje mi mój lekarz rodzinny albo ginekolog z łapanki.
Teraz pojawiła mi się jeszcze jedna wątpliwość. Podpowiedzcie, co robić... w gabinecie ciśnienie wyszło mi 135/84, czyli tak na granicy. Na początku ciąży miałam ładne ciśnienie. Od jakiegoś czasu (III trymestr) jest tendencja wzrostowa. Od kilku dni pobolewa mnie głowa, łapki mam lekko opuchnięte. Czasem ciężko mi się oddycha. Myślałam, że to typowe w końcówce, a teraz sama nie wiem.
Ciśnieniomierza w domu oczywiście nie mam. Zastanawiam się, czy nie kupić.
Moja ginekolog oczywiście słowem nie wspomniała, żeby coś było nie tak. Ale to nic nie znaczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2019, 17:58
-
Kijanko, nie gniewaj się ale w kwestii skierowania lekarka ma rację, zazwyczaj nie wystawia się go na zapas, ja będąc po terminie porodu nie dostałam skierowania bo od TP szpital ma obowiązek przyjąć Cię i chociaż zrobić ktg a potem puścić do domu.
Zwolnienie też miałam do terminu a po terminie lekarze decydują co dalej.
Kijanka lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny heparynowe help
Biore neoparin o 9 rano .Mam problem bo nie chca mi w Kaliszu zrobic nifty wczesniej niz 12 albo 16 -pielegniarka do domu...
Jutro jeszcze dadza znac czy miasto obok nie ma innych godz
Jak ja mam to ogarnąć heparynowo????
Nie mozna tego badania po heparynie robic ,boje sie zrobic zastrzyk dopiero po 12 jak biore o 9 .Czy przestawiac sobie godz codziennie pozniej ? i tak do przyszlego tygodnia -
Kijanko oczywiście masz rację że maciezlrzynski powinien być liczony od dnia porodu i można go złożyć przed porodem ale jak Domi napisała gin nie wystawia zwolnienia na zaś.. Bardzo dobrze że masz wizytę 15.11 ale bierz też pod uwagę że możesz nie dostać zwolnienia. Ale życzę Ci żeby problem sam się rozwiązał..
Co do ciśnienia. Nie ze stresowałaś się niczym?? Mierzysz w domku?? Podwyższone ciśnienie może być kwalifikowane do szybszego położenia na oddział..Kijanka lubi tę wiadomość
11.2015 pjp(*)
Pestko wysłałam zaproszenie i czy mogę tez prosić te materiały?❤️Mikuś❤️ 17.01.2020
❤️Michaś❤️ 26.10.2021
❤️Nasz aniołek 🌈 [+] 8tc 02.01.2024❤️
❤️czekamy na nasz 4 cud❤️ -pęcherzyk 6,6mm (5w3d)
💉 Beta-hCG 18.06.2024 - 3157 mlU/ml
🔜 wizyta vol. 3 - 06.08.2024
🔜 badania prenatalne - 05.08.2024 -
Szczęściara wrote:Kijanko oczywiście masz rację że maciezlrzynski powinien być liczony od dnia porodu i można go złożyć przed porodem ale jak Domi napisała gin nie wystawia zwolnienia na zaś.. Bardzo dobrze że masz wizytę 15.11 ale bierz też pod uwagę że możesz nie dostać zwolnienia. Ale życzę Ci żeby problem sam się rozwiązał..
Co do ciśnienia. Nie ze stresowałaś się niczym?? Mierzysz w domku?? Podwyższone ciśnienie może być kwalifikowane do szybszego położenia na oddział..
Nieee... ja i zestresowana?
Właśnie ciśnienia nie mierzę. Nie mam ciśnieniomierza. Nikt w rodzinie nie ma problemów z ciśnieniem i nawet nie mam skąd pożyczyć.
Poćwiczyłam sobie właśnie jogę. Głowa przestała mnie boleć i czuję się o niebo lepiej.
Już obmyśliłam plan. Jak będę jutro na KTG, poproszę żeby mi zmierzyli i ciśnienie. Zobaczę, jak znowu wyjdzie takie na granicy, to kupię sobie ten ciśnieniomierz.
-
Beti82 wrote:Dziewczyny heparynowe help
Biore neoparin o 9 rano .Mam problem bo nie chca mi w Kaliszu zrobic nifty wczesniej niz 12 albo 16 -pielegniarka do domu...
Jutro jeszcze dadza znac czy miasto obok nie ma innych godz
Jak ja mam to ogarnąć heparynowo????
Nie mozna tego badania po heparynie robic ,boje sie zrobic zastrzyk dopiero po 12 jak biore o 9 .Czy przestawiac sobie godz codziennie pozniej ? i tak do przyszlego tygodnia
Beti, ja nie bralam zastrzyku o stalej godzinie. Jednego dnia wzielam o 7 innego o 12 a czasami zapomnialam i robilam wieczorem. Potem kiedys zapomnialam wieczorem, to zrobilam rano. Heparyn utrzymuje sie dlugo w organizmie - mowie o dawce 0.6 i powyżej.
A mnie chyba nic nie mowili, ze nie mozna po heparynie. W sumie jakie to ma znaczenie dla tego badania, jak to genetyka? A 0.6 jest w organizmie 24h.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2019, 19:46
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Beti, jak chcesz uczciwie podchodzić do zastrzyków, to przesuwaj z 9 codziennie o godzinę - półtorej do przodu. Ja tak przesuwalam kilka razy. Później cofniesz po godzince.
Beti82 lubi tę wiadomość
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Magda - mbc wrote:Beti, ja nie bralam zastrzyku o stalej godzinie. Jednego dnia wzielam o 7 innego o 12 a czasami zapomnialam i robilam wieczorem. Potem kiedys zapomnialam wieczorem, to zrobilam rano. Heparyn utrzymuje sie dlugo w organizmie - mowie o dawce 0.6 i powyżej.
A mnie chyba nic nie mowili, ze nie mozna po heparynie. W sumie jakie to ma znaczenie dla tego badania, jak to genetyka? A 0.6 jest w organizmie 24h.
niektóre leki – np. antykoagulant, heparyna niskocząsteczkowa (LMWH, ang. Low molecular weight heparin), która powoduje wzrost ilości bardzo krótkich fragmentów DNA w osoczu krwi, uniemożliwiając analizę cfDNA
tak dokladnie jest to opisane -
Lami wrote:Beti, jak chcesz uczciwie podchodzić do zastrzyków, to przesuwaj z 9 codziennie o godzinę - półtorej do przodu. Ja tak przesuwalam kilka razy. Później cofniesz po godzince.
Beti82, Lami lubią tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Lami wrote:Beti, jak chcesz uczciwie podchodzić do zastrzyków, to przesuwaj z 9 codziennie o godzinę - półtorej do przodu. Ja tak przesuwalam kilka razy. Później cofniesz po godzince.
-
Beti82 wrote:Magda ma znaczenie bo oni wyłapują z mojej krwi dna dziecka i tu chyba chodzi o rozrzedzenie tej krwi.A Ty robilas Nifty?
niektóre leki – np. antykoagulant, heparyna niskocząsteczkowa (LMWH, ang. Low molecular weight heparin), która powoduje wzrost ilości bardzo krótkich fragmentów DNA w osoczu krwi, uniemożliwiając analizę cfDNA
tak dokladnie jest to opisanew dniu usg 1 trymestru. I nie pamietam czy robiłam zastrzyk czy nie. Natomiast jak się szczepilam w ciazy, to poprosili mnie w przeddzien szczepienia zebym heparyne dala wieczorem, a wtedy bralam rano i normalnie dalam o 18.
Uwazam, ze jesli nie mamy zatorowej sytuacji, to na spokojnie. Tak tez powiedzial mi anastezjolog- zeby zeszlo 0.6 z organizmu potrzeba 24h. Wiec zrob zastrzyk po badaniu a potem przesuwaj o godzine albo dwie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2019, 20:03
Beti82 lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Kijanko ,bo kiedyś tak było (rozmawiałam z mamą),że zwolnienie do tp a później leci macierzyński. Obecnie tak nie ma (pewnie zależy od lekarza). ja miałam zwolnienie aż tydzień po tp żeby właśnie się nie stresować jak nie urodzę w terminie , bo jak to mój lekarz powiedział"szkoda tracić dni z macierzyńskiego". Dobrze,że w terminie masz wizytę to na pewno jeszcze coś załatwisz,aczkolwiek życzę porodu przed tą datą
Nikodemko o której jutro wizyta?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2019, 20:03
Magda - mbc, Kijanka lubią tę wiadomość
-
Kijanko będzie dobrze. Może to jednorazowe wysokie ciśnienie.. Ja np.na ostatniej wizycie miałam dużo za wysokie a jak mierzyłam w domu to nawet czasami bardzo niskie.. Jeżeli coś by było nie tak to lekarka by coś powiedziała na ten temat że masz kontrolować ciśnienie..
11.2015 pjp(*)
Przedszkolanko - na 14:20, juz trzese gaciami.
Podekscytowana tez jestem, bo dowiem sie czy Kapselek naprawde jest Kapselkiem
Hemoglobina w ciazy moze byc troche ponizej normy czy raczej nie powinna?
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
Nikodemka wrote:Przedszkolanko - na 14:20, juz trzese gaciami.
Podekscytowana tez jestem, bo dowiem sie czy Kapselek naprawde jest Kapselkiem
Hemoglobina w ciazy moze byc troche ponizej normy czy raczej nie powinna?
Ajj jutro od 15 siedzimy tu jak na szpilkach i czekamy na wiesci💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Hahah, Magda, Ty oszuście! 😝 Dobra, przyznam się też oszukiwałam, szczególnie jak już miałam dwa, bo chyba i tak heparyna płynęła w mych żyłach 😋 Teraz to co zastrzyk klnę jak szewc, brrrr, mam ochotę na oszustwo życia, ale zapisał mi xarelto z możliwością wykupienia dopiero za 2 tygodnie. Przejrzał mnie ten doktorek 😁Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero