Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Przedszkolanko niestety na stronie szpitala jest napisane że trzeba wziąć rożek/kocyk, ubranka, kosmetyki, ręcznik, pampersy, chusteczki, poduszka do karmienia.. Wyjdzie mi dodatkowa torba dla małego😒😒
Chciałbym wziąć tego jak najmniej wiadomo ale co zrobić🤷♀️🤷♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 10:05
11.2015 pjp(*)
Niedoczynność tarczycy (Euthyrox100 ) -
Jak Was czytam z tym snem to ja w ogole nie ogarniam. Pozwalam spać mojemu dziecku kiedy ma na to ochote, w miejscu w ktorym akurat jestem, czy to salon czy sypialnia, czy wózek na spacerze, czy w aucie , czy w kolejce u lekarza...
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Szczęściaro to u Was inaczej niż u nas..Ja bym wzięła pajace albo body plus śpioch x4 plus tetra x2 i w razie W zostawiła mężowi jakby była potrzebą przywiezc;)
Z kosmetyków to bym brała hm,w sumie w szpitalu nic nie potrzebowałam..
Co do spania to podobno właśnie w dzień nie powinno się zasłaniać i robić ciemno bo dziecko rozróżnia tak dzien/noc. Ile ja tego przerobilam z Pola to głowa mała i uwierzcie mi,dziecko to nie maszyna. Na siłę się nie da. My też na pstrykniecie nie zasniemy jak nie możemy. Teraz przy Olku jestem mądrzejszy i bardziej wyluzowana i bym się dwoila czy troila to jak jest śpiący to za chiny go nie podtrzymam i odwrotnie. Każde dziecko inne,każda ma inny tryb życia i poglądy;)Magda - mbc lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja Szymkowi pozwalałam też na spanie wszędzie ale dlatego, że miał łatwość spania gdziekolwiek. Nagle mu się zmieniło i teraz musimy dbać o odpowiednie warunki żeby był wyspany. Kiedyś mógł spać 4h w aucie a teraz nie uśnie, a jak już uśnie to z wyczerpania i budzi się jeszcze bardziej rozdrażniony.
Odkąd pilnuję czasu czuwania to jest nam łatwiej, po prostu nie każde dziecko potrafi zasnąć wtedy kiedy jest zmęczone i trzeba mu pomóc.
Metody z kartek Nony nie kłócą się z rodzicielstwem bliskości, czy tym co jest na wymagające.pl. W każdej sytuacji dba się o komfort snu dziecka.Magda - mbc, Nona lubią tę wiadomość
-
Tym bardziej jak dziecko zaczyna się interesować światem i tak jak Szymi jest rozproszony przy jedzeniu bo ogląda wszystko dookoła, jak usypiam go na rękach to też ma problem bo tu światełko, tu piesek, a tu wisi lampa itd.
Jak dziecko zasypia bez problemu to nie potrzebne mu żadne nowe metody
Mnie usypianie męczy i irytuje więc czas podejść poważnie do tematu bo dzień się 7 nas toczy od drzemki do drzemki a ja tylko zaczynam się stresować na myśl o usypianiuNona lubi tę wiadomość
-
Meggs jak opisujesz jakas sytuacje u siebie to wypisz wymaluj mój Miki
za każdym razemmam ochotę napisać u nas tak samo było;) mój spał wszedzie , salon/spacer/samochód/ goście... do tej pory tak ma, nie ważnej warunki , to jest duży plus bo idziemy do znajomych a on odpływa o 19 i śpi gdzie sie go położy 😉 Jak miał 7miesiecy udało się pojąć razem na sylwestra hehe teraz tylko coś mu strzeliło ze Wstaje w nocy i przychodzi przez sen ( lunatykuje?) i musi na mnie chociaż noge założyć 🤷🏼♀️ Ale to taki przytulak, milion razy dziennie sie przytulamy, głaszczemy, masujemy stopki itd
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 11:12
Meggs lubi tę wiadomość
-
Ja znalazlam pewne drogowskazy w kartkach Nony, ale staram sie w zyciu nie byc 0-1 kowa. To moje pierwsze dziecko wiec ide za nim i intuicja. Jurek nie ma problemow ze spaniem. W nocu budzi sie raz na jedzenie.
Ja musze dostosowac nasz dzien do obowiazkow. Pies, rehabilitacja itp. Zalezy mi zeby mial „plan dnia”.
Rozumiem idee higieny snu, ale na ten moment wygodnie nam zalatwiac jedna z drzemek na spacerze.
W dni kiedy ma zajecia idzie spac zaraz po zajeciach, bo jest umeczony, w pozostale dni nie ma szans zeby to zachowac. Czasem zajecia sa przekladane i nie mam na to wplywu. Czasem jedziemy gdzies na caly dzien. Nie chce go teraz ukladac na 100% jesli nie musze. Nie wiem co bedzie potem. Jestem zdania, ze tylko krowa nie zmienia pogladow, ale tez nie jestem taka ze jak sie nakrece to koniec
Nona wiem, ze nie chcesz tu przynudzac i polemizowac, bo tak jak mowisz, jak ktos chce to ogarnie temat, ale opowiadaj - inspiruj, to tez wazneDostaniesz gabinet higieny snu 🤓
przedszkolanka:), Biegającą-mama, Lami, Niezapominajka2, Nona, tęczova, Beti82 lubią tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Talku, ja mam laktator z Aliexpress na dwie piersi (polecony przez dziewczyny z forum, a potem jeszcze upewniłam się u innego źródła, że faktycznie wolny od bpa) i sobie chwalę. Ściągnęłam na razie raz, by sprawdzić jak to działa
Ale idzie szybko i sprawnie i kosztował niecałe 100 zł, a u mnie póki co jest totalnie zbędny... szkoda byłoby mi 400 zł obecnie, bo odciągać zacznę dopiero wtedy, gdy będę chciała na dłużej wychodzić, a to pewnie zbiegnie się z rozszerzeniem diety, więc też nie będzie potrzeby odciągać tego mleka litrami...
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Nona u nas było tak,że dziecko brało leki na spanie i po nich również nie spalo. Pomocy i sposobów szukalismy wszedzie,chwytalismy sie wszystkiego. Przez teorie,że "dziecko musi spac" objezdzilismy X lekarzy,robilismy eeg i dupa. Dziecko dalej nie spalo. Spało kiedy chciało i nic nie było w stanie jej zmusić a jest rytm dnia stały od urodzenia,jest wyciszana przed spaniem,nie ma popołudniu odwiedzin itp. A i tak usypia długo. Taki typ,jest mega żywa,od urodzenia bardzo wszystkim zainteresowana,charakterna. Nie jest zdecydowanie "jałowym"dzieckiem. Teraz spi 20-6 ,twardym snem i to jej wystarcza. Olek ma ten sam rytm,też mu pozwalam spać kiedy i gdzie chce i spi. Jest zupełnie inny niż Pola. Gdy ona obserwowała zabawki w 2 tygodniu życia tak Olek dopiero od niedawna je podziwia.
-
Reset pisze właśnie o mojej biedronce
tylko biedronka ma duże lejki, które często wciągają całe sutki zamiast pompować. Wtedy wystarczy dokupić lejki z Medeli o odpowiednim rozmiarze, wcisnąć w lejki "biedronki" i działa
co prawda są wtedy wielkie ale skuteczne
-
Mi laktator nie potrzebny ;p Laura i tak butelki mi do ust nie chce wziąć. Mam ręczny, jak będę potrzebowała to użyję. Dobrze że nie kupowałam. Dostałam ten ręczny od położnej;) Bo miałam wypożyczać elektroniczny ale nie był mi potrzebny.
Co do spania to wrócił mój dzidziuś. Właśnie 40 minut już śpi. I to jej drugą drzemka. Także sama sobie wypracowała tryb że 1.15 do 2 h się bawi i jest aktywna, a później cyc i zasypia. I w dzień śpi u nas na łóżku. A w nocy zasypia sama w łóżeczku. Taki tryb nam obu odpowiada i sobie to wypracowałyśmy w ostatnich dniachnoc przesypia całą. Dzisiaj o 4 było jedzonko bo coś jej się chyba przyśniło i był wrzask. Z zamkniętymi oczami na śpiocha
zjadła i padła sama, do 8 spała dzisiaj od 20.
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
No właśnie próbuję połączyć jakoś to wszystko i dopasować do siebie, bo o to każdej mamie przecież chodzi 👍😊
Bo bywa tak, że wracamy ze spaceru i mała ma tak głęboki sen przy powrocie, że śpi mi w domu jeszcze 2 h bez bujania, ale podczas samego spaceru wybudza się łatwo, przekraczamy drzwi do biedry i od razu całe zakupy zwiedza itd. To samo w aucie, bywa tak, że wyłączamy silnik i oczy otwarte, a czasami śpi jeszcze godzinę lub więcej (nasza trasa autem od rodziców to 30 minut). Widzę, że sama łapie pierwszą drzemkę, po 1,5 h od pobudki przysypia sama, z zasypianiem w dzień jak jest śpiąca nie ma problemów większych. Ale u nas nie pyka czas spania jak zasypia sama w domu, bo śpi z reguły jeden cykl 30-40 minut, no i budzi się z płaczem i później siedzi skwaszona. W nocy śpi ładnie, bo tylko na papu, nie ma żadnego naruszenia i wybudzania. Ale np jak wczoraj spała 12 h obudziła się uśmiechnięta, a dzisiaj spała 9 h i pobudka standardowo w złym humorze. No i dochodzi u nas gigant wg mnie problem z jedzeniem. Bo przy butli powinna się wyciszać, np butlą przed spaniem, a jej ten nutramigen nie smakuje i jest to dla nas dwóch w dzień katorga, bo ona płacze, zanosi się, ale jednocześnie nie ma opcji, że jej nie dam pół butli, bo płacze jeszcze bardziej, bo to głodomor. Już daje jej smoka ze zmiennym przepływem, żeby szybciej szło. No i butla zamiast ją wyciszyć to rozdrażnia na maksa. Już serio skreślam dni żeby skończyła też 4 miesiąc i wprowadzę jej te kaszki dla alergików, żeby chociaż wieczorem nie było walki z mlekiem. Tylko na szczęście problemu nie ma z butlą w nocy, bo wtedy ją zjada na pół śpiocha i nie walczy. Wczoraj dałam jej w dzień 3 miarki nutramigenu i 2 pepti, to zjadła że smakiem, ale za 30 minut już luźna zielona kupa 😐
Więc wyczuwam, że u nas są predyspozycje, żeby Nina spała fajnie, ale coś nam to burzy i trochę nie potrafię złapać jeszcze przyczyn albo sposobu jak je pokonać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2019, 11:50
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
nick nieaktualny
-
reset wrote:Talku, ja mam laktator z Aliexpress na dwie piersi (polecony przez dziewczyny z forum, a potem jeszcze upewniłam się u innego źródła, że faktycznie wolny od bpa) i sobie chwalę. Ściągnęłam na razie raz, by sprawdzić jak to działa
Ale idzie szybko i sprawnie i kosztował niecałe 100 zł, a u mnie póki co jest totalnie zbędny... szkoda byłoby mi 400 zł obecnie, bo odciągać zacznę dopiero wtedy, gdy będę chciała na dłużej wychodzić, a to pewnie zbiegnie się z rozszerzeniem diety, więc też nie będzie potrzeby odciągać tego mleka litrami...
Reset, a możesz się podzielić linkiem?
Wezmę pod uwagę. Jeszcze nie zamówiłam.
Wiadomo, że wolałabym żeby nie był potrzebny
I opowiedz co u Was słychać 😊😊 -
nick nieaktualny
-
Domi_tur wrote:Reset pisze właśnie o mojej biedronce
tylko biedronka ma duże lejki, które często wciągają całe sutki zamiast pompować. Wtedy wystarczy dokupić lejki z Medeli o odpowiednim rozmiarze, wcisnąć w lejki "biedronki" i działa
co prawda są wtedy wielkie ale skuteczne
Domi, wyślesz fotkę tego patentu?
Mówisz o lejkach przystawianych do piersi?
Ty też jesteś z tego laktatora zadowolona?