Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
kark wrote:Kalcia, może tydzień zwolnienia dałabyś radę wziać? Poleżeć, odpocząć?
Ostatnio seksu nie było u was? Jeżeli wydzielina jest zaróżowiona czy mimalne kropelki krwi to może to być od podrażnienia - czasem nadżerki, żylaków sromu, polipa czy właśnie seksu, bo teraz w środku jest wszystko bardziej ukrwione. Ja miałam już wszystko z tych i właśnie delikatne podbarwienia czy kropelki się zdarzały i ginka kazała się tym nie przejmować.
Natomiast ja zawsze jak mam krwawienie lub plamienie (nie śluz podbarwiony) to mam krwiaka 😒[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
alex0806 wrote:Jeśli chodzi o mutacje to zamawiałam po pierwszym poronieniu na testDNA ten zestaw za 330 zł i robiłam w domu sama. A ANA 1 robiłam podczas całej diagnostyki, wzięłam skierowanie od rodzinnej, na czczo jak normalne badania się robi. Tak to kupa kasy by była.
A encorton ze względu na te obie choroby, bo w obu są przeciwciała. Tak bardziej zapobiegawczo mi dała od 6 tc i jak widać działa. Bo poprzednia ciąża na takim samym zestawie leków, ale bez encortonu i szybko się skończyła. Chyba, że teraz dzidzia zdrowa i daje radę, a wcześniej coś było nie tak. Tego się nie dowiem -
nick nieaktualnyNo dokładnie. Mi endo zawsze mówiła, żebym się nie bała, bo dziecko ma takie zapotrzebowanie, że wszystko ze mnie ściągnie. Tylko właśnie zw względu na to, że łożysko i połączenie mama-bobas się robi w 2 trymestrze to kazała zawsze brać od 2 trymestru (w zaleznosci od tego jakie suple ciążowe miałam to raz dawała więcej raz mniej jodu).
A, to dzięki za odpowiedzi ☺ Kurcze, czwarte dziecko, więcej nie będzie to chyba sobie te mutacje daruję już. Może jakby były normalnie w labo dostępne to bym się pokusiła przy badaniu reszty.
Hmm, to może ja też poproszę o zmianę na letrox... W końcu od listopada mam zdiagnozowane io i hi. -
Ale pędzicie,nie ogarniam!
Dziekuje za mile słowa!
Lami oczywiście,że Patuniek ma twarda sztukę,od początku mowilam źe to Pola i wyjdzie punktualnie by psikusa zrobić
Anionka,Monia czekam na Wasze wiesci
Beti za Twoją wizyte trzymam kciuki i noe stresuj sie!! -
Meggs wrote:Alex super ze piszesz akurat o to wczoraj pytalam. Mam podobne mutacje do Ciebie. Powiedz mi bo mowisz ze rodzinna dala Ci skierowanie na ANA ? Na podstawie mutacji? I kiedy je badalas ? Przed ciaza? Powiedz badalas sie moze na zesol antyfosfolipidowy bo mi to jeszcze chodzi po głowie?
Ja ogólnie całą diagnostykę zaczęłam po pierwszym poronieniu. Rodzinna (ale prywatnie na pakiet medyczny, nie NFZ) mi wypisała skierowanie. Badałam zespół antyfosfolipidowy (nie mam go), te ANA, pełno innych rzeczy też. Mutację robiłam sama osobno, zamawiałam ten pakiet. W październiku na chwilę byłam w drugiej ciąży, ale mimo heparyny i acardu poroniłam w 5 tc, nawet nie było widać pęcherzyka w macicy bo już zszedł do szyjki przy krwawieniu.
W grudniu jeszcze robiliśmy kariotypy oboje, ale wyniki przyszły jak już byłam w 10 tcTakże teraz przy mutacjach i chorobach wypisanych w stopce: Neoparin 0,4, acard 150, encorton 5 mg, wszystkie witaminy metylowane, jod.
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
[Q..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 11:34
kark lubi tę wiadomość
-
[Q.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 11:34
-
alex0806 wrote:Ja ogólnie całą diagnostykę zaczęłam po pierwszym poronieniu. Rodzinna (ale prywatnie na pakiet medyczny, nie NFZ) mi wypisała skierowanie. Badałam zespół antyfosfolipidowy (nie mam go), te ANA, pełno innych rzeczy też. Mutację robiłam sama osobno, zamawiałam ten pakiet. W październiku na chwilę byłam w drugiej ciąży, ale mimo heparyny i acardu poroniłam w 5 tc, nawet nie było widać pęcherzyka w macicy bo już zszedł do szyjki przy krwawieniu.
W grudniu jeszcze robiliśmy kariotypy oboje, ale wyniki przyszły jak już byłam w 10 tcTakże teraz przy mutacjach i chorobach wypisanych w stopce: Neoparin 0,4, acard 150, encorton 5 mg, wszystkie witaminy metylowane, jod.
Ale ANA na pewno sprawdze. Samo nie jest drogie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2019, 11:58
-
Dobra dziewczynki milego dnia kobiet
Niech Was faceci rozpieszczają.Niestety zdrówka za nikogo dzisiaj nie wypije ale kto może niech pije za inne
Buziakiprzedszkolanka:), Pestkaa lubią tę wiadomość
-
Meggs wrote:Dzięki za info. U mnie jest swiezo po cb i dostałam podobny zestaw - metyle, jod, acard 75 i neoparin 0,4 od pozytywnego testu. Nie mam encortonu bo zadnych przeciwciał jeszcze nie badałam. Zastanawiam sie wlasnie nad ana plus tw wszystkie na zespol antyfosfolipidowy ale prywatnie to duzo kasy troche.
-
przedszkolanka:) wrote:Alex witaj i gratuluje
na kiedy masz termin(wybacz jak nie doczytałam)? Chyba ciut za mną tylko
jak sie czujesz?
Ja się czuję w miarę, szału nie ma. Mdłości cały dzień i całą noc czasami. Na początku ciąży schudłam 3,5 kg i na razie jeszcze do wagi nie wróciłamChociaż wymiotowałam tylko raz. Cieszę się bardzo, że już taki daleki etap ciąży bo mogę trochę odetchnąć. Jakoś w 6-7 tc miałam plamienia przez tydzień, pracowałam zdalnie z domu 5 tygodni, a od wtorku jestem już na l4
Ty na kiedy masz termin, październik jakoś?Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Beti82 wrote:Meggs poszperaj w roznych labach u mniej najtaniej w szpitalu wychodzi zespol .Bardzo duza roznica cenowa jest w porownaniu do diagnostyki
I czemu nie pijesz?? Chronisz juz kropka 😋 -
Meggs wrote:Dzięki za info. U mnie jest swiezo po cb i dostałam podobny zestaw - metyle, jod, acard 75 i neoparin 0,4 od pozytywnego testu. Nie mam encortonu bo zadnych przeciwciał jeszcze nie badałam. Zastanawiam sie wlasnie nad ana plus tw wszystkie na zespol antyfosfolipidowy ale prywatnie to duzo kasy troche.
Ale ANA na pewno sprawdze. Samo nie jest drogie.
Ja po tych 2 poronieniach w poradni patologii ciąży byłam i babka mi chciała zlecić te wszystkie mutacje, zespoły na NFZ. Ale miałam już zrobione to dostaliśmy tylko kariotypy oboje.Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
alex0806 wrote:Termin wg owulacji mam na 17.09 ale mała nadrobiła wymiarami i wg USG prenatalnego na 14.09 przeskoczył
Ja się czuję w miarę, szału nie ma. Mdłości cały dzień i całą noc czasami. Na początku ciąży schudłam 3,5 kg i na razie jeszcze do wagi nie wróciłamChociaż wymiotowałam tylko raz. Cieszę się bardzo, że już taki daleki etap ciąży bo mogę trochę odetchnąć. Jakoś w 6-7 tc miałam plamienia przez tydzień, pracowałam zdalnie z domu 5 tygodni, a od wtorku jestem już na l4
Ty na kiedy masz termin, październik jakoś?
Współczuje stresu z plamieniami,ale najważniejsze że wszystko jest dobrze jużale mdlosci jeszcze sa?
-
Tak, mdłości cały czas. Dzisiaj robiąc jajecznicę prawie sobie zwymiotowałam na patelnię i myślałam, że nie zjem, ale jak już zaczęłam jeść to orgazm kubków smakowych
także ciąża to dziwny stan
Z terminem to akurat mi się udało, bo mój ginekolog jest w Opolu do końca września tylko, więc zdążę przy nim urodzićPóźniej się przeprowadza w rodzinne strony gdzieś nad morze, także jak któraś z okolic to zyska dobrego specjalistę
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
nick nieaktualnyDzień dobry
ja też pozwolę sobie wbić się tu na chwilę, głównie do Meggs - ja mam te same mutacje co ty, tylko jeszcze mthfr i pai w homozygocie (czyli gorszą wersję).
Potwierdzam leczenie: metyle, acard + heparyna (u mnie od pozytywa, bo ten nas zaskoczył, ale przy iui czy ivf byłoby od owulacji).
Generalnie nie jest to powód o zmartwień (warto jednak pamiętać o heparynie niezależnie od ciąży, przy długich podróżach samochodem czy przy dłuższych lotach).
Przeciwciala możesz zbadać, ceny są wysokie, tak jak Beti pisze, warto porównywać je w różnych laboratoriach, ale mimo to trzeba liczyć się z ze sporym wydatkiem (na wszystko pójdzie ponad 1000/1500 plnpytanie czy chcesz iść w tak szeroką diagnostykę na tym etapie????
oprócz Ana warto zbadać jeszcze:
przeciwciała antykardiolipinowe (w klasie IgM lub IgG),
przeciwciała przeciwko β2- glikoproteinie(w klasie IgM lub IgG),
antykoagulant toczniowy (LA)
przeciwciała przeciwjądrowe ANA (miano i typ świecenia) – jeśli dodatni, immunoblot dla 16 antygenów
przeciwciała przeciwplemnikowe ASA
przy problemach z owulacją przeciwciała przeciwjajnikowe
przy wcześniejszych poronieniach – p. przeciw antygenom łożyska
I niestety też nie każdy lekarz mimo trombofilii zapisuje heparynę refundowaną (ja musiałam obejść to udając się do poradni leczenia chorób naczyń). Niestety czasami trzeba o to zawalczyć.
I jeszcze jedna kwestia: neoparin czy clexane (tutaj zacytuję Szwagierkę, która jest Angiologiem (lekarzem od żył): w ciąży zaleca się clexane (niby neoparin i clexane składy mają dokładnie te same, ale tylko clexane przeszła odpowiednie testy, a ciąża to jednak nie jest najlepszy czas na zażywanie nietestowanych odpowiednio leków).
Clexane refundowane kosztuje ok 32 pln za 10 zastrzyków (nierefundowane ponad 100 pln/10 sztuk).
Trochę się rozpisałam, mam nadzieję, że jednak mimo wszystko pozytywnie odbierzesz mój wpis (taki był mój zamysł), bo chciałabym w sumie tylko napisać, że nawet z tymi nieszczęsnymi mutacjami udaje się naturalnie
Miłego dnia
-
Cabrera ja biorę Neoparin i jest ok
trochę grubsze igły ma niż clexane, ale u mnie był mega problem z dostępnością clexanu i teraz mam neoparin, w drugiej brałam clexane przez chwilę.
Z tym, że teraz już po owulacji "czułam" że się udało i zaczęłam się kłuć jakieś 5-6 dpoCabrera lubi tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵