X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Fioletowa strona mocy
Odpowiedz

Fioletowa strona mocy

Oceń ten wątek:
  • Pestkaa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex a co to znaczy, że liczą z weekendami? Nie rozumiem 🙄

• Meggs Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    U mnie rośnie Laura, mam nadzieję że jej nic między nogami dyndać nie będzie, bo matka się już nastawiła na małą księżniczkę :D Jak mówiłam, że dziecka w róż nie będę ubierać, tak mam pół szafy teraz cukierkowe :D
    Meggs mam Hashimoto (a to przeciwciała) i dodatnie ANA 1. Dwójki i trójki nie zdążyłam zrobić, bo zaszłam w ciążę, a później to już więcej badań "specjalistycznych" nie ogarniałam :)
    A powiedz to ana 1 jeest sens badac jak juz jest sie w ciazy? Bo mialam zbadać przed a nie zdazyłam. W ogole sens to badać bez hashimoto?

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez pelen entuzjazm bo w rodzinie deficyt meski, same baby sie rodza a u mnie niby meskie przewidywania. Maz skacze az pod sufit , moj ojciec oszalal ( ma same wnuczki) ja sie juz tez przywiazalam do tej mysli ze bedzie syn ❤ wypytam w czw na wizycie tego gina co bedzie na zastepstwo mojej.

Pestkaa, sunshine03 lubią tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestkaa wrote:
    Ze weekend też liczą jak dzien roboczy. Na zwolnieniu liczą dniówkę i w zależności od miesiąca i liczby dni wypłacają zwolnienie.

U mnie też kicha ze zwolnieniem. Wczoraj przyszła wyplata zwolnienia, sporo niższa niż się spodziewałam, zalogowalam sie do zusu i okazalo sie ze lekarz sie walnal i nie wstawil kodu B, więc dostalam 80%, co mi bardzo popsuło budzet na ten miesiąc :/ w czwartek mam wizytę u niego, niech kombinuje, jak to odkręcić, bo chcę moją kasę:/

• alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestkaa wrote:
    No że wliczają do L4 weekendy. Koleżance nauczycielce wliczają i normalnie więcej kasy dostaje. Mąż jak był na L4 przez weekend to też więcej wypłacali. A u mnie lipa, policzyli tylko średnią wypłatę z 12 miesięcy. A kurcze podwyżkę dostałam dopiero w grudniu w nowej pracy, więc mało się liczy ;/

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Ze weekend też liczą jak dzien roboczy. Na zwolnieniu liczą dniówkę i w zależności od miesiąca i liczby dni wypłacają zwolnienie.

U mnie też kicha ze zwolnieniem. Wczoraj przyszła wyplata zwolnienia, sporo niższa niż się spodziewałam, zalogowalam sie do zusu i okazalo sie ze lekarz sie walnal i nie wstawil kodu B, więc dostalam 80%, co mi bardzo popsuło budzet na ten miesiąc :/ w czwartek mam wizytę u niego, niech kombinuje, jak to odkręcić, bo chcę moją kasę:/
    Ja własnie się nie mogę zalogować do ZUSU, bo nie mam założonego konta ;/ Też chciałam sobie sprawdzać na L4. A przez konto bankowe się nie zaloguję, bo mojego banku akurat nie obsługuje ta platforma ;/ A teraz na L4 przecież nie pójdę do ZUSU, że chcę sobie wyrobić to konto, bo jeszcze mi w ogóle kasę cofną.
    Czyli jak teraz mam L4 do 24 kwietnia to oni mi wypłacą od 1 do 24 tylko? A później od 25 kwietnia leci nowe l4? Bo teraz miałam do 27.03 ale jeszcze pracodawca płacił.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    A powiedz to ana 1 jeest sens badac jak juz jest sie w ciazy? Bo mialam zbadać przed a nie zdazyłam. W ogole sens to badać bez hashimoto?
    Ciąża w niczym nie przeszkadza, mnie powtarzali 1,2 i 3 w 8tc. Wykluczali mi też zespół antyfosfolipidowy. We wczesnej ciąży, jak coś wyjdzie, to jeszcze się zdąży włączyć leki.
    A czemu chcesz robić ANA?
    Ja nie mam hashimoto a mam zapalenie wielomięśniowe (jedna z chorób z pakietu ANA3) :P
    Ale sterydu nie biorę, nie było potrzeby.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Ciąża w niczym nie przeszkadza, mnie powtarzali 1,2 i 3 w 8tc. Wykluczali mi też zespół antyfosfolipidowy. We wczesnej ciąży, jak coś wyjdzie, to jeszcze się zdąży włączyć leki.
    A czemu chcesz robić ANA?
    Ja nie mam hashimoto a mam zapalenie wielomięśniowe (jedna z chorób z pakietu ANA3) :P
    Ale sterydu nie biorę, nie było potrzeby.
    Chcialam zrobic ana zeby sprawdzic czy nie potrzebuje moze sterydu w razie w. Tak po prostu. Po tym jak zrobilam badania na trombofilie to byl nastepny krok.

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam ANA 1 po drugim poronieniu. Tego 2 i 3 już nie, bo miałam zrobić niby po pół roku. Ale i tak mam steryd (w sumie niedługo będę odstawiać), więc to by nic nie zmieniło.
    Poprawiając sobie humor, rośniemy :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/23f612f9c2d2.jpg

sunshine03, XxMoniaXx, Pestkaa, Słoneczko123, tęczova, Beti82, Meggs, Lami, przedszkolanka:), madziorek86, Biegającą-mama, Nikodemka, blair., Arashe lubią tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex ale ladny brzusio.

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2019, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Ja własnie się nie mogę zalogować do ZUSU, bo nie mam założonego konta ;/ Też chciałam sobie sprawdzać na L4. A przez konto bankowe się nie zaloguję, bo mojego banku akurat nie obsługuje ta platforma ;/ A teraz na L4 przecież nie pójdę do ZUSU, że chcę sobie wyrobić to konto, bo jeszcze mi w ogóle kasę cofną.
    Czyli jak teraz mam L4 do 24 kwietnia to oni mi wypłacą od 1 do 24 tylko? A później od 25 kwietnia leci nowe l4? Bo teraz miałam do 27.03 ale jeszcze pracodawca płacił.
    zależy od pracodawcy. U mnie pracodawca zatrudnia powyżej 20 osób, więc dostaję zwolnienie od pracodawcy w terminie pensji, a oni się później rozliczają z zusem.
    Natomiast, jak jest poniżej 20 pracowników to wypłaca zus i często mają poślizg i na wypłatę zwolnienia trzeba sobie poczekać :/

Alex piękny brzuszek! :D jak fajnie widać :D u mnie to ledwie ledwie, prawie nic nie widać

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    Chcialam zrobic ana zeby sprawdzic czy nie potrzebuje moze sterydu w razie w. Tak po prostu. Po tym jak zrobilam badania na trombofilie to byl nastepny krok.
    To zrób najpierw ANA 1 one kosztują chyba 50zł, jak wyjdzie negtywny, to znaczy, że 2 i 3 też nie masz, jak pozytywny, to dorobisz 2 i 3 :)

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Lami Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pestka 💙💙💙 Gratuluję synusia!

Alex, niemożliwe, że nie liczą weekendów. Nieważne jak pracujesz. Dostajesz pieniądze na L4 za każdy dzień, na którym jesteś na l4. Czy to święto, czy to weekend. Jest przelicznik na stawkę dzienną i mnoży się przez liczbę dni na L4. Więc prędzej dlatego mniej pieniędzy, bo liczone do ostatniego dnia jakie było na zwolnieniu. Druga sprawa, która wyszła u mnie - wypieprzyli z średniej rocznej wszystkie dodatki motywacyjne, za wysługę i wychowawstwo. Zostawili tylko pensję zasadniczą i nadgodziny. Nie wiem jak jest w prywatnych placówkach niepracujących na kartę, ale jeśli masz pensję złożoną z różnych składników to pewnie stąd.

Teoretycznie bierzesz wszystkie zarobki, od których odprowadzane są składki na ZUS z ostatnich 12 miesięcy. Odejmujesz od tej kwoty jej 13,71% za skladki. Dzielisz na 12 miesięcy. Odejmujesz od tego 18% z tego podatku. Dzielisz na 30. Wychodzi stawka dzienna, którą mnożysz przez liczbę dni w danym miesiącu. Teraz dostajesz 100%, na macierzyńskim, jeśli zdecydujesz się na rok od góry to 80% z tego.

Pestkaa lubi tę wiadomość

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
  • Pestkaa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no widzicie to ja nic nie wiedziałam o tych weekendach, nie łaziłam na l4 to głupia jestem w tych kwestiach :P a teraz jeszcze tak sobie poczytałam w necie o tym, że to chyba nie ma znaczenia kto gdzie pracuje (bo podałaś przykład nauczyciela) tylko czas zwolnienia, że jak w miesiącu częściowo się chodziło do pracy, a częściowo nie, to wynagrodzenie chorobowe powinno uwzględniać weekendy. Jednak w sytuacji, gdy pracownik cały miesiąc pobierał świadczenie chorobowe i nie przepracował ani jednego dnia w danym miesiącu, wynagrodzenie nie powinno obejmować dni wolnych od pracy pracownika. A jak było u Ciebie Alex??

No i przecudaśny brzuszek 😍 rośnijcie zdrowo!

• Meggs Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    To zrób najpierw ANA 1 one kosztują chyba 50zł, jak wyjdzie negtywny, to znaczy, że 2 i 3 też nie masz, jak pozytywny, to dorobisz 2 i 3 :)
    Tez tak myślałam. A ze i tak mam zrobić badania w poniedzialek to moze zrobie orzy okazji. Dzieki.

Alex ładnie już widać 😊

Magda - mbc lubi tę wiadomość

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuję w Fundacji. Cała firma ma ok 200 pracowników, ale nasz oddział ok 17 chyba. Wypłatę dostaję normalnie z centrali w Warszawie. Nie wiem, jak to liczą, naprawdę.
    W marcu byłam 2 dni w pracy, 1 dzień na urlopie i reszta miesiąca na L4, do 27.03 miałam L4. I od 28.03 mam kolejne do 24.04. I teraz myślę co i jak, jak oni to ogarną. W środę mam imprezę firmową to dopytam :) Bo mnie zapraszali to pójdę.
    Ogólnie to pracuję w Fundacji 8 miesięcy. Wcześniej w żłobku (mniej zarabiałam). Wkurzona jestem bo jasno mi nikt tego jak blondynce nie wyjaśni. No nic, będę musiała to konto w ZUS jakoś ogarnąć.

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Pestkaa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dopytaj i podziel się wiedzą ;)
    Ja zacieram ręce na więcej niż podstawa, wszelkie bonusy zawsze u nas określane są w kwocie brutto, więc przekonana byłam, że od bonusów też są odprowadzane składki. Jakby wpadły jeszcze te weekendy było by super.

Alex wiesz co, z tym l4 to jeszcze mi tak zaświtało, jak bratowa mojego eM mówiła, że ona przed pójściem na l4 w ciąży jeszcze normalnie pracując była kilka dni na normalnym zwolnieniu, bo się po prostu rozchorowała i powiedziała taką rzecz: że przez to, że przed ciążowym l4 była na zwolnieniu chorobowym, to jej policzyli średnią z 12 miesięcy, ale cofnęli się o kwartał, nie policzyli średniej z ostatnich 12 miesięcy. Jej to było super na rękę, bo ona pracuje w branży e-commerce i akurat na tamten czas co jej się cofnęli miała jakieś ekstra pensje, za jakieś akcje sprzedażowe. To było w 2017 r. Ja pamiętam, że próbowałam coś na ten temat poczytać ale nic nie znalazłam w necie...

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia musze czekac na męża z tym wózkiem bo ja jakaś ciemna nie moge znaleźć😂

Pestko ale super!! Dawajcie pomysly na imiona bo mi się nic nie podoba 😜

Nikodemko oo tak! Moja miala być Nela więc to znak,że Ci ustąpil gentelmen 😀

Alex piekny brzusio 😍
    Co do zusu to moja skladka wyniosla więcej za 28 dni niz ja dostalam za 34 dni kasy😂😂

Pestkaa lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • alex0806 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka, no trochę tych ubranek mam :D ale mi dużo mama w Belgii kupiła, siostra w Londynie :D A od przyjaciółki jeszcze nie odebrałam wora ubranek po jej córeczce :D Także mam tego sporo :D Sama kupiłam może z 10 bodziaków, 2-3 pajace, 5 pary spodni :)
    Ja na razie biorę te 5 mg, może każe zejść do 2,5 a później już zero. Boję się trochę, ale w sumie chyba ten steryd największą rolę odgrywa na początku, nie?
    Co do L4 to ja naprawdę jestem w tym zagubiona. Pogadam w środę z koleżanką z pracy, która wcześniej w ZUSIe pracowała. Bo wszystkie ciężarne koleżanki mówią, że weekendy się wliczają. A oni mi tego nie policzyli. I boję się, że w kwietniu dostanę wypłatę nie za cały miesiąc, tylko do 24.04 i to znowu mniej będzie. A później zęby w ścianę chyba jak tak zaczną ucinać...

Julia93 lubi tę wiadomość

Laura 01.09.2019 🩷
    Szymon 27.12.2023 🩵
  • Lami Autorytet

Wysłany: 29 marca 2019, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko, ja mam zapisane chłopięce: Tymon, Szymon, Maksymilian i Nikodem. Kurtyna, koniec pomysłów 😀

Szczęśliwa siódemka ❤️
    V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
‹‹ 449 450 451 452 453 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ