Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Oliwkowa wlicza ci na pewno l4 weekendy? U mnie nie wliczają. I też właśnie miałam rozmkminę jak to jest. Dostałam o 150 zł mniej niż podstawy bo dopiero od grudnia miałam podwyżkę i strasznie nie jestem zadowolona z tego ;/
Ja poszłam na l4 na początku marca. Wcześniej przez plamienia i bóle pracowałam w domu. Jakby nie było takiej możliwości to pewnie od 7 tc byłabym na l4. Ale nie żałuję. Dziecko najważniejsze;)
Kciuki za wizytujące dzisiajLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Na l4 ciążowym masz płacone średnia z ostatnich 12 przepracowanych miesięcy. Więc ta podwyżka Ci się nie wliczy
Ja mam podstawę + premię i jeśli cały rok wyrabialam premię to l4 też jest liczone z premią więc u mnie to wychodzi na plus.
Co do tych weekendów to wydaje mi się, że tak. Przecież jest ciągłość l4, pewności to nie mam bo w paski nigdy się jakoś specjalnie nie zaglebialam
33 lata, 13cs - w końcu się doczekaliśmy! ❤️
-
Alex, weekendy na pewno są wypłacane. Wyliczona jest dzienna stawka. Tak jak pisze OlivkowaMama - na podstawie średniej z ostatnich 12 miesięcy. Chyba, że od poprzedniego L4 nie minęły 3 miesiące, to wtedy liczona jest średnia ta poprzednia.
Np. byłaś na L4 10 grudnia 2018 na 2 dni, więc średnia była wyliczana od grudnia 2017-listopada 2018. Jeśli od tego grudniowego zwolnienia nie minęło 90 dni do kolejnego zwolnienia (bo np poszłaś na zwolnienie ciążowe od 2 marca) to średnia roczna nie jest wyliczana na nowo, tylko z tamtej gotowej (grudzień2017-listopad2018).
Druga rzecz - niektóre dodatki i premie nie są wliczane do średniej rocznej, bo pracodawca ma wpisane w regulaminie pracowniczym, że w momencie zaprzestania pełnienia obowiązków (a podejrzewa, że skoro idziesz na zwolnienie ciążowe to wrócisz dopiero po macierzyńskim) zostaje on odebrany i automatycznie płacowa nie wyliczy go w druku wysyłanym do zusu do obliczenia stawki dziennej (mimo, że kiedy pracowałaś normalnie od tych premii odprowadzałaś składki).
3 rzecz - pamiętaj, że dniówka mnożona jest przez liczbę dni w miesiącu. Więc np maj będzie korzystniejszy niż luty, bo dniówkę mnoży się razy 31, a nie 28 😊OlivkowaMama lubi tę wiadomość
Szczęśliwa siódemka ❤️
V leiden hetero, MTHRF 1298A-C hetero
-
Dziwne to wszystko. Ja dostałam samą gołą wypłatę, premie u nas są tylko takie sezonowe. Wyliczone mam z 8 miesięcy bo tyle tam pracowałam. Ale weekendy nie są wliczone. Jedynie wypłata pomniejszona o podwyżkę. Lipa straszna. Ja teraz będę miała wypłacone za kwiecień. Bo mam wypłatę do 10 każdego miesiąca ale zawsze płacą szybciej ostatniegoLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Malinowa, ja pracowałam do początku kwietnia ale ja na swojej działalności to co innego
natomiast bezapelacyjnie Twoja ciąża jest bardziej wyjątkowa i moim zadaniem powinnaś szybciutko pójść na zwolnienie i zadbać o siebie i Maleństwo
tęczova lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyalex0806 wrote:Dziwne to wszystko. Ja dostałam samą gołą wypłatę, premie u nas są tylko takie sezonowe. Wyliczone mam z 8 miesięcy bo tyle tam pracowałam. Ale weekendy nie są wliczone. Jedynie wypłata pomniejszona o podwyżkę. Lipa straszna. Ja teraz będę miała wypłacone za kwiecień. Bo mam wypłatę do 10 każdego miesiąca ale zawsze płacą szybciej ostatniego
Nie wszystkie premie są wliczane do podstawy zwolnienia tak, jak Lami pisze.
Liczy się z 12 miesięcy, wiec jeśli gdzieś pracowałaś wcześniej to też się to wlicza do średniej, a nie tylko te 8 miesięcy w obecnej pracy.
I weekendy zawsze się liczy, bo liczy się liczba dni kalendarzowych w miesiącuWiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2019, 10:17
-
Alex, już ci kiedyś radziłam, zadzwoń do płacowej i poproś o druk Z3 wysyłany do Zusu na maila. Wszystko będzie czarno na białym. Każdy miesiąc masz tam pokazany, co pracodawca wziął pod uwagę i na końcu wyliczona stawka dzienna od której po pomnożeniu przez liczbę dni odejmujesz 18% podatku i wychodzi ci to, co na rękę powinnaś dostać.
Nikt za Ciebie tego nie zalatwi, a co najwyżej okantuje, a później powie, że policzy Ci właściwa stawkę od przyszłego miesiąca i nie dostaniesz zwrotu za poprzednie miesiące.
U mnie błędnie wyliczenia płacowej na druku Z3, co spowodowało ponad 300 zł mniej za luty i marzec, razem 600 zł. Ale drążyłam sprawę na początku marca, więc wyrównania nie będzie, dopiero teraz za kwiecień dostanę właściwą kwotę.alex0806 lubi tę wiadomość
Szczęśliwa siódemka ❤️
-
Podwyżkę miałam od grudnia, więc w sumie te 3 miesiące więcej. Więc wlicza się do średniej. Ale policzyli mi tylko z 8 miesięcy w obecnej pracy, bo przecież nie mają wglądu do zarobków poprzednich. Najgorsze, że nie mam tego profilu w ZUS i sobie nic nie sprawdzę. Przez bank się nie mogę zalogować, bo mój tego nie obsługuje. A do ZUSU pójdę i co, przecież jestem na L4
I jeszcze będą się czepiać.
Zobaczymy jak to dzisiaj będzie za kwiecień. Jeszcze nie dostałam hajsu.Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
nick nieaktualny
-
Dzięki Lami, tak chyba zrobię
Bo takie gdybanie i doliczanie się to faktycznie, może coś źle ogarnęli. Wszystkie ciężarne wokoło dostają normalnie hajs, bo się pytałam, a u mnie jakieś cuda. Nasz oddział ma ok 20 osób, ale cała Fundacja ok 200. Do tego nowa księgowa więc się nie dziwię, że mogła czegoś nie ogarnąć.
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
sunshine03 wrote:Alex a byłaś na zwolnieniu wcześniej? Np. w październiku przy poronieniu?
Bo muszą minąć 3 pełne miesiące kalendarzowe między kolejnymi zwolnieniami, żeby liczyli podstawę z tych kolejnych 3. Czyli realnie to są np. 4 miesiące tak po prostuLaura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
No to w takim razie Alex masz policzony ostatni rok styczeń 2018 - grudzień 2018. ZUS sam pewnie ma poprzednie miesiące od innego pracodawcy. Albo liczą się faktycznie tylko miesiące u obecnego (ale maksymalnie do grudnia, więc tylko jedna wypłata z podwyżką) - tej kwestii nie musiałam zgłębiać, więc nie wiem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2019, 10:53
Szczęśliwa siódemka ❤️
-
nick nieaktualny
-
Tak, tylko to nie tak że dzielisz to, co na rękę dostajesz. Jak masz paski z wszystkich miesięcy, które pracujesz u tego pracodawcy to zaraz mogę ci napisać wzór jak policzyć stawkę dzienną. Wtedy jak dostaniesz ten druk Z3 będziesz od razu wiedziała, czy wszystko płacowa policzyła, czy odciągnęła. Więc przygotuj sobie paski z miesięcy do grudnia 2018 wlacznie, a zaraz napiszę, tylko teczkę z mojego dochodzenia znajdę 😂Szczęśliwa siódemka ❤️
-
Lami wrote:Tak, tylko to nie tak że dzielisz to, co na rękę dostajesz. Jak masz paski z wszystkich miesięcy, które pracujesz u tego pracodawcy to zaraz mogę ci napisać wzór jak policzyć stawkę dzienną. Wtedy jak dostaniesz ten druk Z3 będziesz od razu wiedziała, czy wszystko płacowa policzyła, czy odciągnęła. Więc przygotuj sobie paski z miesięcy do grudnia 2018 wlacznie, a zaraz napiszę, tylko teczkę z mojego dochodzenia znajdę 😂Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
1. Bierzesz wszystkie zarobki brutto i sumujesz, dzielisz przez liczbę miesięcy. Nie wliczając tu dodatków, za które nie pobierano składek na ZUS (np jakieś świąteczne zapomogi, albo wczasy pod gruszą).
2. Mnożysz te kwotę razy 0,8629 (innymi słowy "odejmujesz" składki ZUS, które wynoszą 13,71%).
3. Dzielisz kwotę która wyszła na 30.
4. Tym sposobem wyszła dzienna stawka na L4.
5. Obliczasz zasiłek za np marzec mnożąc kwotę dniówki razy liczbę dni 31.
6. Kwotę, która wyjdzie mnożysz razy 0,82 (innymi słowy odejmujesz 18% podatku).
7. Kwota,która wyszła to ta "na rękę" za marzec.alex0806 lubi tę wiadomość
Szczęśliwa siódemka ❤️
-
Alex, to dzwoń i proś o paski że wszystkich miesięcy. Później nie dojdziesz co z czego i za co. Ja mam wszystkie podrukowane, bo wysyłają mailowo, też czasami jakiegoś brakuje, bo pani zapomniała. Staram się takich rzeczy pilnować.
Moja mama słuchajcie dostała 10 lat temu świadectwo pracy, z miejsca w którym pracowała 25 lat w warunkach szkodliwych. Świadectwo wzięła, nie posprawdzała, bo po co. Teraz składa dokumenty o emeryturę, a tam brak jednego zdania o warunkach pracy. Przychodnia, w której pracowała nie istnieje - robili mega przekręty i kilka lat temu "przypadkiem" spaliło im się archiwum. Wszyscy w Zusie rozkladają ręce, po prostu nie dostanie dodatku, który powinna mieć, bo 25 lat strzelała zdjęcia RTG, gdzie kiedyś były masakryczne dawki i wysiada jej wszytko przez to promieniowanie.Szczęśliwa siódemka ❤️
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/497e31ebd5ee.png
Dzwonilam do lekarza i temat cytomegalii uważamy za zamknięty, chorowałam bardzo dawno! A ja odczytałam na początku ze to świeże zakażenie i już ryczalam 😱😭Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2019, 12:01
Lami, Cytrynowy sok, Beti82 lubią tę wiadomość