Fioletowa strona mocy
-
WIADOMOŚĆ
-
Beti, u nas jest konsultacja z laborantem, ale wlasnie wyczytalam, ze to nic specjalnego, wiec jak cos bedzie nie tak, to od razu umowimy sie do androloga.
Reset - podnioslas mnie na duchu! Teraz wiem, ze nawet jak na pierwszy rzut oka bedzie zle, to wcale nie musi byc ŹLE -
Reset tez mnie podnioslas na duchu, dzieki za info!
Moj M mial 1,69% i 1,89% wiec slabo, ale w pierwszym badaniu mial dobra liczbe wiec androlog powiedzial ze nie jest najgorzej, z kolei w dugim badaniu mial juz liczbe ponizej norm troche i moj gin powiedzial ze wyniki sa zle, no ale „nie tragiczne”.. zobaczymy, za tydzien idzie znowu do andrologama stwierdzone zylaki na jednym jadrze, pewnie za tydzien androlog powie czy i kiedy cos z tym robic
HBA nie robil jeszcze..
Ide w srode czyli 11 dnia cyklu na monitoring
Jejku ale bym chciala miec sesje chocby nieciazowa u Ciebie Nikodemko masz talent ☺️
II 2020 22 cs szczęśliwy
👶 X 2020
XII 2022 6 cs szczęśliwy
👧 IX 2023 -
nick nieaktualny
-
Meggs - wlasnie taki mam zapis
Nie wyrazenie zgody na publikacje zdjec jest dodatkowo platne. Myslalam, ze ludzie nie beda z tego korzystac i o dziwo sie mylilam. Przy slubach i sesjach dzieciecych raczej nie ma problemu, ale z brzuszkowymi jest slabo, a szkoda, bo uwielbiam te sesje.
Wik - 45 minut w pociagu z Warszawy i jestes u mnie! -
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 12:59
Magda - mbc, Wik89, Beti82 lubią tę wiadomość
“I believe in being strong when everything seems to be going wrong. I believe that happy girls are the prettiest girls. I believe that tomorrow is another day and I believe in miracles.” -
/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 12:59
Nikodemka, Magda - mbc, Wik89, Beti82 lubią tę wiadomość
“I believe in being strong when everything seems to be going wrong. I believe that happy girls are the prettiest girls. I believe that tomorrow is another day and I believe in miracles.” -
Dziewczyny tak dla poprawy humoru wstawiam swoje dzisiejsze zdjęcia , odkryłam , ze jeszcze dam rady wciągnąć brzuch 😂
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3daff6802b24.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5012588073ce.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 15:00
kark zakamuflowany na maksa, Ani0nka, Arashe, madziorek86, tęczova, Szczęściara, Beti82, Wik89 lubią tę wiadomość
-
Wszystkie macie znizke na sesje na haslo „ovufriendki”
Mamy czesc wynikow.
Reset, prosze Cie o pomoc w interpretacji, bo oczywiscie juz sie martwie.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ad0dd5c94cff.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 14:57
przedszkolanka:), Ani0nka, blair., Pestkaa, tęczova lubią tę wiadomość
-
Ja się niestety nie znam na tym Nikodemko, choć patrząc na te wartości referencyjne wygląda dobrze.
Słoneczko cieszę się, że czujesz się lepiej i chcesz wrócić
Biegająca mama ładny brzuszek
Alex nadal bardzo długa szyjka
Wczoraj była taka mgla:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dd746210943e.jpg -
Nikodemko- nie mogłam wcześniej, mialam spotkanie w pracy. Bez owijania w bawełnę- gdyby nie upłynnienie to właściwie byłoby do czego się przyczepić (ruch, żywotność, ilość ładne) . Upłynnienie jest martwiące i tu trzeba by pogrzebać, co może być przyczyną (wedle mojej wiedzy to głównie infekcje - u Was pH na infekcje nie wskazuje, ale rozważyłabym dodatkowo posiew nasienia - bo rozumiem, że MUCHę u siebie badałaś? Jeśli nie, wtedy posiew oraz wymaz z cewki na MUCHę). A morfologii nie robiliście?
Na samo upłynnienie doraźnie i domowo można, a nawet należy brać duże dawki witaminy C (1000 mg/ dobę) oraz przed stosunkiem w okresie owulacyjnym wypijać ACC na kaszel lub syrop z gujazanylem (syrop wykrztuśny, koszt to ok. 7 zł/ butelka).
To, co masz nieco poniżej norm to przy tej ilości nie ma znaczenia dla samego ruchu. Przy dobrym upłynnieniu plemniki powinny bezproblemowo dotrzeć do komórki. Niemniej jednak koniecznie trzeba pomyśleć nad tym upłynnieniem (potem się postaram najwyżej coś więcej CI napisać).
Aha, przy obniżonym upłynnieniu lekarze zalecają często badanie na obecność fruktozy i test MAR (ewentualnie badanie z krwi mężczyzny na obecność ASA).
Warto też przejść się do androloga/ urologa i zbadać prostatę, bo brak upłynnienia to może być wynik jej przerostu.
Z budujących rzeczy - problem z upłynnieniem w razie czego można ominąć nie tylko przy in vitro, ale i przy inseminacji.
WIK- pytanie, czy te 2% morfologii ma przy ilości np. 100 mln plemników w ejakulacie czy 250 mln? Popatrz na to tak:
a) pan o prawidłowej morfologii mający np. 60 mln plemników w ejakulacie (co przy wartości >15 mln/1 ml może być już prawidłowe) i 5% prawidłowych plemników na jeden stosunek ma +/- 3 mln prawidłowo zbudowanych plemników (pomijam dla uproszczenia kwestie ruchu itp.).
b) pan o morfologii 2%, ale mający jednorazowo w ejakulacie 250 mln plemników (np. mój M., który ma 50 mln plemników/ 1 ml) ma tych prawidłowo zbudowanych plemników już 5 mln!
Można mieć też morfologię 10% i totalnie nieruchliwe plemniki albo np. HBA na poziomie 50% i wtedy nie pozostaje nic poza ivf.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2019, 15:51
madziorek86, Magda - mbc lubią tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Julia93 wrote:Alex heparyne możesz spokojnie przed obciążeniem glukozą wziąć. Ja dodatkowo przed badaniem się upewniłam i laborantka potwierdziła że mam zrobić zastrzyk, bo nie ma żadnego wpływu na wynik glukozy, a to jednak 2h czekania (przy dobrych wiatrach, jeśli wejdziesz bez kolejki)
Ludzie chyba nie wiedzą, że to labo istnieje
Wezmę zastrzyk ze sobą i zapytam babki przed pobraniem może, czy mogę zrobić zastrzyk. Zwykle i tak ok 9-10 robię, więc jak pojadę przed 7 to optymalnie. Aż się boję... Kupiłam chociaż cytrynową i biorę męża ze sobą. Akurat dzisiaj sam skierowanie na badania weźmie od rodzinnej, bo dawno nie robił.
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
madziorek86 wrote:Ja mojemu bez badania dałam acc od początku dni płodnych w udanym cyklu i siadło!
To jeszcze mały life hack - jak macie problem z płodnym śluzem u Was to również dla kobiet ACC/ syrop jest polecany w okresie owulacyjnym.
UWAGA- z rozsądkiem!!! Jeśli w okresie owulacyjnym będziecie mieć suchy kaszel/ przeziębienie to nie bierzcie tego, bo może na śluz pomoże, ale zaszkodzi na oskrzela!madziorek86 lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.