X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Nie odzywam się, bo mam rwe kulszową :( Nie mogę sie schylać i za wiele ruszać ;/
    Z dzidzią też średnio bo bardzo mało urosła - waży 1580...Troche za mało jak na ten tydzień.
    Lekarz powiedział, że jest długa i chuda. Rączki i nóżki ma długie, ale brzuch ma chudziutki - śmiał się, że po mamie.
    Pobrali mi wymaz w kierunku paciorkowców - także mam z głowy.
    Alicja moja mala w zeszly czwartek tez miala 1540 i w szpitalu nie stwierdzili nic niepokojacego ,przeplywy dobre wszystko perfekt .Mala ma maly obwod brzucha jak na ten tydzien ciazy i tyle moze za nami (ja 1.64 a malz 1.74 )i raczej obydwoje jestesmy drobnej budowy .Nie ma sie co stresowac na zapas mogloby byc gorzej a dzieci i tak nadrobia.
    Mam do wa pytanie czy wasze dzieci meczy czkawka ,bo moja ma czkawke prawie po kazdym moim posilku .Trwa krotko ale mam tak od szpitala 4-5 razy dziennie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maya34 wrote:
    Alicja moja mala w zeszly czwartek tez miala 1540 i w szpitalu nie stwierdzili nic niepokojacego ,przeplywy dobre wszystko perfekt .Mala ma maly obwod brzucha jak na ten tydzien ciazy i tyle moze za nami (ja 1.64 a malz 1.74 )i raczej obydwoje jestesmy drobnej budowy .Nie ma sie co stresowac na zapas mogloby byc gorzej a dzieci i tak nadrobia.
    Mam do wa pytanie czy wasze dzieci meczy czkawka ,bo moja ma czkawke prawie po kazdym moim posilku .Trwa krotko ale mam tak od szpitala 4-5 razy dziennie.

Moja dzidzia miała czkawkę (taką którą zauważyłam) dopiero raz czy dwa. :D
    Pewnie w rzeczywistości ma częściej, ale ja tego nie widzę.

No mnie też lekarz uspokajał, że to przepływy są najważniejsze, a one są ok. U mnie taka sama sytuacja - ten brzuszek jest za mały.

• Asiowa Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki pomocy. Wyniki testu obciażenia glukozą- 75g po 2h -141,2. Czy to znaczy, że mam cukrzyce ciażową? Jak mówili Wasi lekarze bo ja mam wizyte dopiero 16.10 i nie wiem co ze sobą zrobić...

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja chodzilam swego czasu na rehabiitacje a pozniej juz tylko leki przeciwbolowe jak bol by ze nie moglam chodzic a o wyprostowaniu czy schyleniu nie byo mowy narazie mam spokoj choc lekarka kiedys mi powiedziala ze jak bede w ciazy to z lozka nie wstane bo bedzie za duzy ucisk naszczescie sie mylila:)

Genoweffa dziekuje za odpowiedz bardzo mi pomoglas a artykul super:)

Uciekam zrobic obiad dla hydraulika i mojego M odezwe sie pozniej tylko nie szalejcie ze stronami:P

Aaaaa i mam jeszcze pytanie czy wasze skarby tez maja dni mniejsze aktywnosci na tym etapie bo moj od paru dni zrobil sie leniuszek niby ma te 10 ruchow ale byly momenty ze az bolalo jak sie wypial a nagle taki spokojny i cichy?

genoweffa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maya34 wrote:

U mnie też lekarka stwierdziła, że mała za mało przybrała, ale nie mam cukrzycy, przepływy ok, łożysko ok.
    Brzuszek ma mniejszy niż resztę. Wizytę mam za 2 tygodnie żeby skontrolować.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:
    Dziewczynki pomocy. Wyniki testu obciażenia glukozą- 75g po 2h -141,2. Czy to znaczy, że mam cukrzyce ciażową? Jak mówili Wasi lekarze bo ja mam wizyte dopiero 16.10 i nie wiem co ze sobą zrobić...

Według starych norm miałabyś lekką nietolerancje, natomiast wg. nowych OBOWIĄZUJĄCYCH norm nie masz cukrzycy.
    Miałam prawie taki sam wynik i jestem po konsultacji z kilkoma lekarzami.

NOWE NORMY:
    stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
    stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
    stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)

Jak widzisz dopiero wynik od 153 wskazuje na nieprawidłowości.
    Głowa do góry.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi$ia26 wrote:

Aaaaa i mam jeszcze pytanie czy wasze skarby tez maja dni mniejsze aktywnosci na tym etapie bo moj od paru dni zrobil sie leniuszek niby ma te 10 ruchow ale byly momenty ze az bolalo jak sie wypial a nagle taki spokojny i cichy?

Dzieciaczki mają już miejsca w brzuszku, więc mniejsza ilość ruchów jest całkowicie normalna ponoć :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchełka wrote:
    U mnie też lekarka stwierdziła, że mała za mało przybrała, ale nie mam cukrzycy, przepływy ok, łożysko ok.
    Brzuszek ma mniejszy niż resztę. Wizytę mam za 2 tygodnie żeby skontrolować.

Ja również wizyta za 2 tygodnie - zobaczymy.
    A ile Twoja dzidzia miała i w jakim tygodniu?

• Asiowa Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Alicja. Ja na czczo miałam 81 więc wszystko ok, tylko to drugie badanie mnie zmartwilo bo w internecie znalazłam widać jeszcze stare normy (do 140)

bl9ccwa1nyfonmaw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:
    Dzięki Alicja. Ja na czczo miałam 81 więc wszystko ok, tylko to drugie badanie mnie zmartwilo bo w internecie znalazłam widać jeszcze stare normy (do 140)

Nie ma za co, ja też na początku się martwiłam.

• moniek90 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    Tak, tak. To było właśnie USG III trymestru.
    Wszystko jest niby ok - serce ok, przepływy super... a jednak bardzo mało rośnie.. 1,5kg to powinna mieć z miesiąc temu :(
    Powiedział, że jak urodzę w terminie (to jak dobrze pójdzie) mała będzie miała maksymalnie 3-3,2 kg.

Jak to miesiąc temu 1,5kg? Ja byłam na usg w 31 tygodniu i Mała miała 1600 gram i wypadło to idealnie w średniej także nie wiem czy miesiąc temu taka waga byłaby normalna :-) Nie martw się :-)

relgh371b3i8nmn1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja polozna powiedziala,zebym jak najwiecej odpoczywala na lewym boku,dobrze sie odzywiac i zadnych stresow .Mowila,ze maluszki moga miec chwilke zastoju i pozniej ruszaja i duzo odpoczywac bo tyja gdy spia czyli raz jeszcze nie denerwowac sie jesli mozna.I zalecila duzo produktow bogatych w bialko i garsc rodzynek na noc :) A jesli maja byc maluszkami to beda i nic sie nie poradzi .Ale ta waga to jeszcze nie jest zle wiec glowa do gory .

alicja_ lubi tę wiadomość

• Acikk Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati_zuzia wrote:
    Na pewno sobie poradzisz ze zrozumieniem, oni bardzo jasno tlumacza nawet medyczne zwroty jak cos i zawsze mozesz poczytac zwroty jakie moga sie przydac podczas porodu,niestety nie znam jakiejs konkretnej strony z nimi,ale gdzies mi sie rzucily w oczy :) Uwazam,ze jak ja sobie poradzilam bez tlumacza i na gazowym haju ;) to i Ty dasz rade i jak bedzie maz z Toba i zna angielski to juz luz :)

Pati Zuzia powiedz mi ten gaz coś Ci pomógł?? Jak się po nim czulas??
    Bo u mnie w szpitalu gdzie będę rodzic właśnie jest ten gaz i licze na niego jak na zbawienie i boje się że się przelicze :P
    A mąż się że mnie śmieje że pewnie już bym chciała rodzic byle tylko być na haju :D

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 12:09

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa wrote:

Jak odebrałaś wyniki to obok nie masz norm laboratorium? Ja będę mieć jutro swoje z Synevo i oni tak drukują.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maya34 wrote:

Teraz i wtedy nie czułam. Nawet nie wiem czy ma. Za to syn teraz jak już ma czkawkę to parę razy dziennie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z wizyty podłamana. Mam na szyjce polipa i to ponoć dużego. Za tydzień wizyta kontrolna. Miała któraś z Was z tym do czynienia?
    Z Mała wszystko ok, wazy coś ponad 1700.
    Co do czkawki to ja czuje kilka razy dziennie i tez najcześciej po jedzeniu.

• rewelka Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alisss871 wrote:
    Ja jeszcze dwa miesiące temu nie zastanawiałabym się przed wyborem sn ale teraz wszystko się zmieniło... Też panicznie boję się cc, a właściwie pionizacji i gojącej rany ale chociaż większe prawdopodobieństwo że z dzieckiem będzie wszystko w porządku.
    Miesiąc temu bardzo mi bliska osoba pochowała dwumiesięcznego aniołka. Cała ciąża prawidłowa, KTG przy porodzie też dobre a dziecko urodziło się roślinką :( ja po tym wydarzeniu popadłam w depresję, musiałam chodzić na terapię. Bo wiadomo, że takie przypadki zdarzają się gdzieś tam w szpitalach ale zupełnie inaczej kiedy dotyka to jakąś Twoją bliską osobę. Ja żyłam jej ciążą, wizytą na porodówce, wspierałyśmy się na wzajem a tu taka tragedia... Dlaczego tak się stało? chyba tylko Bóg wie.

A czy pewne jest, że to przez poród nie przetrwało?

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk wrote:
    Pati Zuzia powiedz mi ten gaz coś Ci pomógł?? Jak się po nim czulas??
    Bo u mnie w szpitalu gdzie będę rodzic właśnie jest ten gaz i licze na niego jak na zbawienie i boje się że się przelicze :P
    A mąż się że mnie śmieje że pewnie już bym chciała rodzic byle tylko być na haju :D

To będziemy dwie na haju bo u mnie też jest :-D

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiowa tak jak Alicja pisze nie masz cukrzycy teraz normy zostaly zwiekszone i po 2h jest 153 takze nie ma co sie martwic:)

Dziewczyny jakiej wielkosci macie wanienki mi szwagierka zostawila dosyc spora bo kupila na 2 tyg pobytuw w polsce dla swojej poltorarocznej coreczki i sie zastanawiam czy na poczatku nie bede miala problemu z kapiela na poczatku czy epiej kupic na poczatek mniejsza?

alicja_ lubi tę wiadomość

‹‹ 1134 1135 1136 1137 1138 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ