X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam:* mężowi powiedziałam ucieszył się bardzo ale też jest przestraszony;) poszedł na trening bo stwierdził że musi dać upust emocjom;) hehe

201512131765.png

201909081765.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpowiedzcie co robić. Mamy problem odkąd Szymek poszedł do przedszkola a dziś to już przeszedł samego siebie. Cały dzień gada tylko po "dzidziusiowemu" i ciągle
    -able ble
    -cio to
    -bum bum
    -ecie cie
    -łi łi...
    -milion różnych onomatopei z języka niemowlaka

Uważam że wina za takie zachowania, pieszczenie się leży w pójściu do przedszkola bo wcześniej tego nie robił. Część dzieci, zwłaszcza chłopców nie mówi jakoś super. Np są bliźniaki i oni mówią na siebie Bibi (Błażej) i szymi (Szymon) i mój ich chyba tak naśladuje. Proszę go żeby mówił ładnie, bo nie rozumiem jak do mnie mówi takimi słowami.
    Też nie zwracam mu przesadnie uwagi bo nie chce potęgowac jego nowej "pasji".

Ja osobiście nie znosze jak dzieci się pieszczą. Np jak oglądam rodzinkę.pl i najmłodszy Kacper na początku tak seplenił i się pieścił to aż mnie skręca jak to widzę hehe

Zwrócić uwagę pani w przedszkolu żeby zwracała uwagę jak dzieci się wypowiadają? Bo chyba też powinna im mówić jaka jest poprawna forma slowa?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2018, 20:03

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Inso nie możesz mnie wyprzedzić z wiadomością o płci :P
    Aneczka to masz czas do 19tego :D potem oglaszam wszem i wobec:D hehehe

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Aneczka to masz czas do 19tego :D potem oglaszam wszem i wobec:D hehehe
    Ale ja mam wizytę dopiero 30 :(

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka- to faktycznie ewidentnie z przedszkola się wzoruje. Może pogadaj z pania delikatnie że właśnie zaobserwowalas coś takiego.
    Moi teściowie ciągle do Oli mówią tak zdrobniale i powielają jej wady wymowy. Ostatnio już ich opieprzylam bo kurcze będzie myślała że tak jest dobrze. A ona zamienia k na t.

201512131765.png

201909081765.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka, na pewno posluchal innych dzieci i po prostu ich nasladuje. Tez by mnie to wkurzalo, a z drugiej strony skoro inne dzieci nie potrafia jeszcze ladnie mowic, to co przedszkolanki maja zrobic? U nas bylo chwile podobnie. Mojej kolezanki corka ma 4 lata a nie mowi K. Przyjezdza i "czesc Tubus", jajto, tura, trowa, ton. Zuza posluchala chwile i zaraz mi mowila, ze chce na sniadanie jajto, a do Kubusia wolala Tubus. Zwracalam jej uwage, to byla oburzona, bo Gabrysia przeciez tak mowi, to ona tez moze. Po kilku dniach przeszlo. Zuzia ogolnie baaardzo ladnie mowi i malo slow przekreca. Najbardziej nam sie podoba jak opowiada, ze spadla z krzeselka i uderzyla sobie łoćk. Nie potrafi powiedziec lokiec. I mowi, ze Kuba jest kordupel, a jak jej cos zabral to wolala "Kuba, ty korduprze" :D

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • sabinaaa Autorytet

Wysłany: 4 października 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Animka, do Ciebie juz dotarlo, ze jestes w ciazy? :D Zasniesz dzisiaj spokojnie? Bo ja pamietam cala noc nie spalam z wrazenia. A poza tym, chyba kazda z nas po radosci z 2 kresek byla potem przerazona. Ola bedzie miala juz 3.5 roku, takze no stress, bedzie dobrze ;)

l22ndf9h3vpfkhhu.png
    mhsvj44j4uxq5cod.png
  • Ola454 Ekspertka

Wysłany: 4 października 2018, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Animka gratuluje :)

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sabinaaa wrote:
    Natalka, na pewno posluchal innych dzieci i po prostu ich nasladuje. Tez by mnie to wkurzalo, a z drugiej strony skoro inne dzieci nie potrafia jeszcze ladnie mowic, to co przedszkolanki maja zrobic? U nas bylo chwile podobnie. Mojej kolezanki corka ma 4 lata a nie mowi K. Przyjezdza i "czesc Tubus", jajto, tura, trowa, ton. Zuza posluchala chwile i zaraz mi mowila, ze chce na sniadanie jajto, a do Kubusia wolala Tubus. Zwracalam jej uwage, to byla oburzona, bo Gabrysia przeciez tak mowi, to ona tez moze. Po kilku dniach przeszlo. Zuzia ogolnie baaardzo ladnie mowi i malo slow przekreca. Najbardziej nam sie podoba jak opowiada, ze spadla z krzeselka i uderzyla sobie łoćk. Nie potrafi powiedziec lokiec. I mowi, ze Kuba jest kordupel, a jak jej cos zabral to wolala "Kuba, ty korduprze" :D
    Szymek od początku ładnie mówił j wyraźnie aż się każdy dziwił. Wiadomo że czasem jeszcze coś tam przekręci, ale to normalne.
    Nie jesteśmy w stanie nic zrobić z innymi dziećmi,ale pani w końcu ma większe doświadczenie z dziećmi i jest po studiach więc może coś doradzi. Do tego jeszcze nasz Maciuś jest tydzień młodszy od Szymka ale on przez swój autyzm dopiero zaczyna mówić. Coraz lepiej się bawią, ale jeszcze się nie dogadują. No i zaraz urodzi się Pola i Szymon będzie ja pewnie też naśladował... Trzeba mu poprostu poświęcać dużo uwagi i może przejdzie mu;-)

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneczka86 wrote:
    Ale ja mam wizytę dopiero 30 :(
    Aneczka ale Ty chociaz wiesz,ze mozliwe,ze to Dziewczynka;) ale powiedzmy,ze na 80% a ja nic nie wiem:D nikt mi jeszcze nie powiedzial,ze chociaz na 80%.. ktos tam :) a sama tez nie mam zadnych przeczuc,nic!;)

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka0887 wrote:
    Podpowiedzcie co robić. Mamy problem odkąd Szymek poszedł do przedszkola a dziś to już przeszedł samego siebie. Cały dzień gada tylko po "dzidziusiowemu" i ciągle
    -able ble
    -cio to
    -bum bum
    -ecie cie
    -łi łi...
    -milion różnych onomatopei z języka niemowlaka

Uważam że wina za takie zachowania, pieszczenie się leży w pójściu do przedszkola bo wcześniej tego nie robił. Część dzieci, zwłaszcza chłopców nie mówi jakoś super. Np są bliźniaki i oni mówią na siebie Bibi (Błażej) i szymi (Szymon) i mój ich chyba tak naśladuje. Proszę go żeby mówił ładnie, bo nie rozumiem jak do mnie mówi takimi słowami.
    Też nie zwracam mu przesadnie uwagi bo nie chce potęgowac jego nowej "pasji".

Ja osobiście nie znosze jak dzieci się pieszczą. Np jak oglądam rodzinkę.pl i najmłodszy Kacper na początku tak seplenił i się pieścił to aż mnie skręca jak to widzę hehe

Zwrócić uwagę pani w przedszkolu żeby zwracała uwagę jak dzieci się wypowiadają? Bo chyba też powinna im mówić jaka jest poprawna forma slowa?
    Myślę, że to minie samo. Nie zapomniał na pewno jak się mówi tylko tak reaguje np na inne dzieci albo chce zwrócić uwagę na siebie bo widzi że takie zachowanie działa. Nie reagowałabym na to i już. Minie samo jak samo przyszło.i nie przejmowałabym się, wydaje mi się, że takie zachowanie jest normalne.

natalka0887 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymajcie kciuki żebym dziś w szpitalu z Antusiem nie wylądowała, bo kaszle brzydko nadal i coraz więcej więc nie mija tylko się rozwija
    O 12.30 wizyta. Aż mnie brzuch boli z nerwów
    Starszakiem na razie zatrzymuje w domu na tydzień chociaż lub dwa bo wszędzie ospa szkarlatyna albo inne cholerstwo panuje a ja nie chcę znów Antka narażać. Więc zostawiam ich w domu. Obym sama nie oszalała.

7w3d 💔
  • Aneczka86 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iNso87 wrote:
    Aneczka ale Ty chociaz wiesz,ze mozliwe,ze to Dziewczynka;) ale powiedzmy,ze na 80% a ja nic nie wiem:D nikt mi jeszcze nie powiedzial,ze chociaz na 80%.. ktos tam :) a sama tez nie mam zadnych przeczuc,nic!;)
    Inso lekarz widział na usg raz wargi sromowe A raz siusiaka także u nas szanse to 50:50 :)

l22ncwa1oacwa1tc.png
    l22nbd3m6o1c484o.png
  • Julia2015 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna, trzymam kciuki za Anteczka, oby nie bylo zle i podleczycie sie w domu.

My jestesmy ponad tydzien w domu razem i powiem wam, ze dostaje szalu, dzis juz ledwo sie trzymam. Wczoraj jak tylko maz wrocil to pojechalam na zakupy i wrocilam jak juz dzieci spaly, ale to jakos wcale mnie nie odprezylo. U nas jest tak,, ze poki dzieci chore to mam mase cierpliwosci ale jak juz wydobrzeja to mnie brakuje energii,a oni nadrabiaja.

Co do nasladowania mlodszych, moj ma kilka wad wymowy na razie, zamienia k na t, g na d, ale generalnie nawija jak najety i zasob słownictwa ma powalajacy, ale bardzo czesto nasladuje po mlodszych, na placu zabaw np. Jak sie mala urodzila to tez zaczal gaworzyc i mnie to bardzo denerwowalo. Tlumaczylam bez skutku. Trwalo to kilka miesiecy i dopiero jak Natalka napisalas k szymku to zdalam sobie sprawe ze juz jakis czas temu sie skonczylo. Wiec po prostu trzeba to przeczekac.

LISTA URODZONYCH PO GRUDNIU 2015
  • animka899 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też im bardziej zwracamy uwagę to dziecko dla zabawy i na złość właśnie tak robi. Moja taka jest, że już się nauczyłam żeby nie zwracać uwagi wiecej razy bo potem ją to bawi że ja się wkurzam;)

Nie dociera do mnie jeszcze to wszystko!! Boję się bardzo żeby wszystko było dobrze. Czy w 8 tyg pierwsza wizyta będzie ok czy za późno czy za wcześnie?? Boże ja już nie pamiętm nic z pierwszej ciąży:p

201512131765.png

201909081765.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    animka899 wrote:
    Też im bardziej zwracamy uwagę to dziecko dla zabawy i na złość właśnie tak robi. Moja taka jest, że już się nauczyłam żeby nie zwracać uwagi wiecej razy bo potem ją to bawi że ja się wkurzam;)

Nie dociera do mnie jeszcze to wszystko!! Boję się bardzo żeby wszystko było dobrze. Czy w 8 tyg pierwsza wizyta będzie ok czy za późno czy za wcześnie?? Boże ja już nie pamiętm nic z pierwszej ciąży:p
    Będzie ok. Ja jak teraz poszłam to był 7t5d i było widać człowieczka.
    Emocje opadną to sobie wszystko przypomnisz ;-)

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc tak:
    Pola opryszczkowe zapalenie jamy ustnej lub angina i antybiotyk do niedzieli
    Olek silna infekcja dróg górnych oddechowych inhalacje i syropki za 100 ;/
    Antek* podejrzenie zapalenia oskrzelików inhalacje wit C i w razie pogorszenia stanu dostałam już na zaś skierowanie do szpitala :/ także cudownie :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2018, 13:30

7w3d 💔
  • kasiakasia11 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a najmłodszy? Jak Antoś?

syn (HLHS) 24.07.14 - 03.09.14
    córka 10.12.15
    syn 28.08.17

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna czytam i szczerze wspolczuje ;/ Jaka kuzwa makabra..
    A zapalenie jamy ustnej to moze byc od opryszczki tez. Jak ktos mial w domu/przedszkolu. A Mala ma afty??? Jeju,zeby nie! :/

W tym wszystkim szkoda Malutkiego Antka:/

Dziewczyny tak informacyjnie od pn w Lidlu i Biedrze sa rzeczy dla dzieciakow. No i tym ciążowym teraz Mamom moze cos sie przyda. Ja musze dokupić poki co niebieski ochraniacz do lozeczka. Widzialam w Biedrze za 30zl beda. Posciel mam niebieska nowa po Lenie. Prawie wogole nie uzywana takze czy to chlopiec czy dziewczynka zamierzam ja uzyc. No i wtedy niebieski bądź szary ochraniacz mi wystarczy. :) Nie daje sie wciagnac juz w kupowanie firaneczek pod lozeczko, stelazy i roznych moskitier ;) Tylko ochraniacz, przescieradlo i posciel mam i tyle. Ale lozeczko i materac za to musze kupic haha :P

Aneczka ale pierwsza myśl to dziewczynka i tego sie trzymaj ;D cos mam takie przeczucie,ze u Ciebie bedzie ta Laura ;d
    Jak czytalam liste dzieci przyjętych w przedszkolu u Leny jeszcze we wrześniu to w innej grupie byly bliźniaczki Laura i Lena :D

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 5 października 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiakasia11 wrote:
    No a najmłodszy? Jak Antoś?
    to o oskrzelikach to o Antku. juz poprawiłam, dwa razy napisałam Olek :/

7w3d 💔
‹‹ 3268 3269 3270 3271 3272 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ