X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe mamusie 2015
Odpowiedz

Grudniowe mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia mmr wrote:
    Alicja_
    Mam problem z szyjką, po pierwsze jest miękka, a po drugie skróciła się znacząco, teraz ma 29 mm, ale jak maluch przyciśnie stopą lub pupą to ugina się do 25 mm. Leżę od ponad 3 tygodni, na szczęście w domu. Na początku była opcja, że założą mi szew, bo szyjka miała tylko 25 mm, ale na szczęście do tej pory tego uniknęłam, nawet nie wiedziałam, że jest to zabieg w pełnym znieczuleniu. Jak ciąża będzie jeszcze trochę bardziej zaawansowana, to rozważą założenia krążka.

No to możemy sobie podać ręce:) Moja szyjka też się skróciła do 29mm i też biesiaduje w łóżku.
    Ja też powoli zaczynam myśleć o krążku, powiedz mi - dlaczego ciąża musi być bardziej zaawansowana?

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak rodzilam corke to w swieta byl taki ruch na porodowce ze ho ho lekarze sie smiali ze albo kobiety rodza z przejedzenia albo z przepracowania, u mnie chyba barxziej pasowala ta druga opcja bo sie froche narobilam i dodatkowo pelnia byla a mowi sie ze przy pelni wiecej kobiet rodzi

alicja_ lubi tę wiadomość

1usap07w9hybl9h9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej witam sie juz jako mezatka ;)
    Gratuluje wszystkim mamusiom i ciesze sie z dobrych wiesci ;)

moj brzuszek chyba wczoraj sie zmeczyl, a nie imprezowalismy jakos specjalnie :(
    Dzis pod wieczór nagle zrobilam sie slaba jak mucha i skurcze mnie mecza dosyc czeste(prawie takie jak na zdjeciu, ktore zamieszczalam tutaj ostatnio) , a przez caly dzien napial mi sie tylko kilka razy...nie wiem co jest grane, luteine stosuje regularnie z magnezem i tu takie numery...zobacze co bedzie rano, jak sie nie uspokoi to chyba pojade na IP

Madzisek, Mama-julka, kwiatakacji, MeGi2986, bella88 lubią tę wiadomość

• Madzisek Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszata gratulacje
    A na te skorcze wez sobie nospe dodatkowo

1usap07w9hybl9h9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka wrote:
    Madzia, że tak powiem czarnym humorem - weteranka z Ciebie w tym temacie. Leżałam w tej ciąży dwa razy w szpitalu to rozumiem Twoja niechęć.

No, trzeci raz zaliczony. Byłam na IP. KTG wzorowe, szyjka wzorowa. A brzuch kilka razy na godzine jak kamien... więc nie ma reguły tak naprawdę. Każdy organizm jest inny i nie da się dać jasnych wskazań, że jak więcej niż 10 razy na dobę to dzieje się coś złego. Od trzech dni brzuch mi się tak mocno napina, że czuję okropny dyskomfort a ciągle słyszę, że nic złego się nie dzieje, i że nie są to skurcze. Dziś za to położna mi dała do myślenia, bo pytała czy nie mam stresów, bo to może być z tego a ostatnio stresy mam straszne i muszę jakoś rzeczywiście się odstresować i odciążyć ten brzuch. Poza tym lekarka powiedziałą, że dziecko teraz tak szybko rośnie, że macica tak sobie z tym radzi.

Trzeba być czujnym, ale nie każde częste twardnienie oznacza coś złego ;)

Plus tych moich częstych wizyt jest taki, że jestem spokojniejsza + poznaje lepiej szpital, w którym zamierzam rodzić. Poznałam już trzy lekarki i położne i każda była miła i pomocna ;)

Mały już waży 546 gram :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 21:08

Mama-julka, gosia mmr, Madzisek, justyna14, Karola1990 lubią tę wiadomość

• Acikk Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w h&m były same super skinny - w sumie w udach i tylku ok ale dalej takie wąskie że nie szło nogi w kolanie zgiac no chyba że mam za grube kolana ??

Dziewczyny niesamowite że dopiero ogladalysny pierwsze bicia serduszek a tu już takie słodkie buzki :) teraz to juz tak zleci że zaczynam się stresowac :P

Dziś była u mnie kolezanka z coreczka urodziła się 8 stycznia i przeraża mnie to bo ona jest juz taka duzami fajna, ma zabki, gaworzy raczkuje a do grudnia pewnie już będzie biegać a będą z moim w jednym wieku teoretycznie...

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • Poz!omka. Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dopada Was juz zgaga ? :P
    Bo mnie ostatnio codziennie co wieczór, i nie wiem jak sobie radzić z tym, znacie jakieś sposoby? Nigdy wczesniej (przed ciążą) nie miewałam zgagi, jest to dla mnie nowość :P

Alicja <3. <3 ''..Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym...'' <3
    atdcmg7y5xqxk96s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pchelkaa wrote:
    Gratuluje! :-) no to teraz Madziu bedzie mozna znalesc Cie na fb :-D ;-)

no to wpadłam :P

Pchelkaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzia, u mnie to samo. Przeleżałam z tym twardym brzuchem tydzień pod kroplowkami i bez zmian. A z szyjka wszystko ok. Chyba taka nasza uroda.

Madzia890722 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acikk, dzieci z końcówki roku mają przechlapane, wiem coś o tym :-D całe szczęście syn jest w tym wieku, tak wydaje mi się, że granice się zatarły.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba wogole skurczy nie mam albo nie umiem ich rozpoznac bo macica mi sie nie stawia. Ja mam taka zgage ze wytrzymac nie idzie kupilam w aptece zawiesine i mi pomogla na szczescie :)

Dziewczyny super zdjecia maluszkow :)
    Zaraz beda usg III trymestru i blizej konca :)

Czy wy tez macie nerwy na wszystko ja bym doslownie wszystkich gryzla masakra chyba znow hormony uderzaja :/

Moze wiecie jak odetkac ucho w domu??

• Acikk Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia jest jakiś spray wpisz w google :D

Nasze Słoneczko <3
    atdc2n0auob2dui0.png
  • gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka wrote:
    To chociaż napisz jak się robi te cud-mikstury :-)

Koktajl z natki pietruszki
    Jest wiele różnych przepisów. Ja robię tak:
    1 natka
    1 lub 1/2 cytryny
    banan
    gruszka
    trochę wody w zależności jaką lubisz konsystencję
    można dodać imbir, sproszkowane siemię lniane
    wszystko wrzucasz do blendera i miksujesz.

w internecie jest pełno przepisów na przeróżne zielone koktajle, ważne, żeby do żelaza pochodzenia roślinnego zawsze dodawać coś z wit. C, to ułatwia przyswajanie.

Zakwasu z buraków sama nigdy nie robiłam, dostaję od babci. Myślę, że robi się go podobnie jak w tym przepisie: http://agnieszkamaciag.pl/genialny-zakwas-z-burakow-domowej-roboty/
    naczynie gliniane można zastąpić zwykłym słoikiem

Mama-julka lubi tę wiadomość

tb73hdge49irrilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze cos zrobic bo oszaleje nic nie slysze poczekam do jutra i do lekarza :/ A ja juz leze w lozeczku z pieknie zrobionym pedicure przez mojego M postaral sie nie powiem :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia26 wrote:
    Ja chyba wogole skurczy nie mam albo nie umiem ich rozpoznac bo macica mi sie nie stawia. Ja mam taka zgage ze wytrzymac nie idzie kupilam w aptece zawiesine i mi pomogla na szczescie :)

Dziewczyny super zdjecia maluszkow :)
    Zaraz beda usg III trymestru i blizej konca :)

Czy wy tez macie nerwy na wszystko ja bym doslownie wszystkich gryzla masakra chyba znow hormony uderzaja :/

Moze wiecie jak odetkac ucho w domu??

Z uchem nie pomoge :-( ale ja mam naerwy na wszystko i na wszystkich, sama lapie sie na tym ze zachowuje sie jak dziecko.

Wlasnie zamowilismy kuchnie, bedzie za ok 3-4 tyg:-) jupii, trzeba sie wziasc ostro za sprzatanie mieszkania.

Dziewczyny piekne zdjecia maluszkow :-) gratuluje rowniez pozytywnych wizyt:-)
    Madzia nie martw sie nie ujawnie Cie na fb;-)

Mnie tez przeraza roznica wieku, jak dzieci ze stycznia rodzily sie to mojej kruszynki jeszcze nie bylo. Ciezko pewnie bedzie miala w szkole, nigdy na to uwagi nie zwracalam ale teraz gdy moje dziecko bedzie z konca roku pewnie zacznę...

kwiatakacji lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SOS na ucho :O Mąż widział jak kolega to robi: strzykawka, oczywiście bez igły. ;-) napełniona wodą. Żona pielęgniarka mu to pokazała i potem sam sobie robił. Moja mama jak to miala to poszła do przychodni do pielęgniarki na zabiegowy i zrobiła jej odetkanie "od ręki" bo sama nie miała odwagi na ten eksperyment.
    Nie zapisuj się czasami na wizytę do lekarza, tylko idź od razu do piguły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 21:52

• gosia mmr Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicja_ wrote:
    No to możemy sobie podać ręce:) Moja szyjka też się skróciła do 29mm i też biesiaduje w łóżku.
    Ja też powoli zaczynam myśleć o krążku, powiedz mi - dlaczego ciąża musi być bardziej zaawansowana?

Alicja
    Przykro mi, że jesteś w podobnej sytuacji. Jesteś w szpitalu czy w domu? Trzymam mocno kciuki, żeby sytuacja się ustabilizowała.
    Moja lekarka twierdzi, że szew się zakłada do konkretnego tygodnia ciąży, a potem można założyć krążek. Tylko nie pamiętam, czy od 24 tc, czy od 26 tc. Ogólnie szew jest bardziej obciążającym rozwiązaniem, choćby ze względu na narkozę. Tylko pewnie co lekarz, to opinia. Podobno długość szyjki 25 mm to jest wartość graniczna.

tb73hdge49irrilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-julka wrote:
    Chyba coś w tym jest, mój lekarz co wizytę mi mówi że dużo dzieci będzie na święta :-) Aż się zaczynam bać bo u nas tylko jeden szpital :-( Jak rodziłam mojego pierwszego w święta to były nas tylko dwie z rana, nie wiem jak później.

Większość kobiet stwierdziła, że w tym roku chce taki prezent na "gwiazdkę" ;)

Muszę mojego doktorka podpytać, jak to w naszym regionie wygląda sytuacja ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie mamusie, czasem Was podczytuję, mam termin na 2 grudnia. Ja borykałam się z anemią w ciąży pierwszej i teraz również miałam zaniżoną hemoglobinę, wyszłam z anemii stosując oprócz żelaza które należy popijać sokiem pomarańczowym lub sokiem wyciśniętym z cytryny(ponieważ żelazo lepiej wchłania się z wit c) naturalne środki i zdrowe odżywianie. W tej chwili hemoglobina z poziomu 10,0 skoczyła mi do 12,5, tak więc świeżo wyciskane soki z buraka, rano woda z miodem i cytryną, polecam również zakupić sok z pokrzywy w aptece a na półkach ze zdrową żywnością poszukać amarantus to takie zboże które dodaje się do jogurtów lub pije z mlekiem, i przede wszystkim zdrowa żywność, nie mam zgagi, ale na szkole rodzenia położna mówiła, że dobre sa na to migdały, o wiele mniejsze porcje jedzenia, czy np kasza jaglana, jeżeli to nie pomoże są na to specjalne syropy. Pozdrawiam

kwiatakacji, gosia mmr, MeGi2986, Mama-julka, Flakonik lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie nowe Mamusie :-) Dorcia chlopiec czy dziewczynka? :-) no i jak znosisz ciaze? :-)

‹‹ 812 813 814 815 816 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ