Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeżeli karmisz tylko piersią to rozszerzenie diety zalecane jest dopiero w 7 m-cu i zacząć powinno się od wprowadzenia glutenu, np. Kaszka z glutenem zrobiona na twoim mleku. Początkowo 1 łyżeczka do butelki. Potem wprowadza się warzywa a potem owoce. Koniecznie najpierw warzywa bo po owocach dziecko może nie chcieć warzyw takie są zalecenia instytutu żywienia dzieci.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 10:06
aga.just lubi tę wiadomość
-
Dynamiczna ja w ogóle myślałam że nie ma dyskusji i po 6 msc wprowadza się stale pojarmy (przy mm po 5) ale coraz częściej się spotykam ze lekarze zalecają opo 4!?
Ja z założenia chce 6 msc karmić tylko piersią chcąyba ze Franek będzie potrzebował to ewentualnie wtedy coś wcześniej ale nie wcześniej niż w 6.
Kanapa śliczna ta Twoja córa
Fajne jest to nabywanie nowych umiejętności, teraz takie malutkie ale dużo i czesto
Mój Franek złapał katar i zdarzy mu się zakaszleć nie wiedziałam czy z choroby czy od kataru a ze balam się iść z nim między chore dzieci to znalazłam pefiatre na wizyty domowe i na szczęście tylko katar, oby nic się nie urodziło z niego! !!kanapa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja z tego co czytałam i slyszalam to faktycznie przy mm można wprowadzać nowości żywieniowe po 4 miesiącu I ja zamierzam się zastosować, no chyba ze zauważę ze maly brzuszek jeszcze sobie nie radzi z jedzeniem innym niż mleko to wiadomo ze wtedy to znak, ze jeszcze za wcześnie.. Jak patrze na te wszystkie słoiczki to już nie mogę się doczekać jak młody będzie mogl wcinac "indyka z brokułami" albo rozne inne pyszności
Chcialam się pochwalić ze dziś dotarly rurki i mielismy pierwszy zabieg "penetracji odbytu" Myslalam ze maly będzie protestowal ale lezal jak anioł, chyba nawet mu się podobalo I faktycznie spoooro gazow wyleciało, az bylam w szoku gdzie to się miescilo w tym malym brzuszku! I odpukać maly trochę spokojniejszy po zabiegu i przestal się prezyc przy jedzeniu wiec maly sukces dnia dzisiejszego zaliczony!
Pytanie:
http://szumisie.pl/
Ma ktoś? Proszę się nie smiac ale serio rozważam zakup tylko zastanawiam się czy to faktycznie wydaje z siebie taki dźwięk jak suszarka, czy to nie jest jakistam sobie cichy szum bo tylko porzadna suszara działa na mojego małego potworkaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 20:44
-
Bukumola, uważaj z tymi rurkami- u mojej przy 2-3 włożeniu idzie kupa i szybko ręce trzeba zabierać
Annusiak, w zwykłym proszku pierzesz ubranka małego?? Pierzesz osobno czy razem z Waszymi ubraniami?
Nad szumisiem zastanawiałam się jeszcze jak w ciąży byłam ale uznałam, że misiek wątpliwej urody za 120zł to za dużo nawet jak na mnie w internecie są podobno kilkugodzinne nagrania dźwięku suszarki
Uwielbiam obserwować jak moja mała robi postępy tak pięknie już "mówi", nie same sylaby ale pełne "słowa" i "zdania". Dziś dostała grzechotkę-hantelkę- normalnie szał grzechotania był!! i pierwsze próby wkładania do buzi
Podnosze pytanie o wkładkę w foteliku maxi-cosi- któraś z Was już ją wyjęła?kaarolaa lubi tę wiadomość
-
Kanapa piorę w zwykłym proszku, razem z Naszymi. Mały nie ma żadnego uczulenia, więc jak już nastawiam to piorę wszystko.
I pochwalę się bo Jaś zaczął chwytać. Złapał moją rękę i kwiatka który jest zaczepiony na szczebelkach łóżka a do którego moje Dziecię mówi swoje długie przemyślenia. No i w nocy miał mały atak śmiechu! Brzmiało jakby się Mała Myszka śmiała i na koniec pełen uśmiech:D Ciekawe co mu się tak śniło?
No i uwielbia ssać swoją piąstkę.
Bukomola nawet nie wiedziałam że są takie wynalazki istnieją
Co do żywienia to widzę co osoba to opinia,poczytam sobie jeszcze w wolnej chwili jeszcze i dodatkowo zapytam się pediatry co ona sądzi.
Zasugerowałam się koleżanką która po skończonym 4 miesiącu zaczęła wprowadzać posiłki.(karmi piersią).
Po blisko roku przywitałam @. Jakos dziwnie po takiej przerwie znowu ja mieć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2015, 09:37
kanapa lubi tę wiadomość
-
Kanapa ja wyjełam i teraz jest super biedny Franula się tam cisnął, on jest dosyć długi i szkoda mi było gdziekolwiek jeździć żeby go nie cisnąć. Furia mi powiedziała że one są do 5 kg a ten ma pewnie 6
Też zastanawiałam się nad szumiesiem ale biorąc pod uwagę że mamy jakieś inne wynalazki i ich nei używamy to pożałowałam kasy. Na listopadówkach jedna dziewczyna pisała kiedyś że ma i że jest bardzo zadowolona.
Mi się z młodego śmiać chcę bo jak wkłada grzechotkę do buzi to potrafi zamiast do buzi zdzielić się nią po czole
Mega jest ta miłość do dziecka co? Dla mnie to jest nie do opisania, jak się ciesze z jego uśmiechu i jak mi go szkoda kiedy ma smutną minkę ech -
nick nieaktualny
-
No właśnie naszej już nóżki wystają z fotelika i jest taka jakaś wciśnięta... też chyba wyciągniemy żeby było jej wygodniej
Annusiak, gratulacje dla Jasia :)niesamowite jest to jak takie dziciaczki robią szybko postępy moja też uwielbia swoje piąstki, jakby mogła to włożyłaby do buzi dwie na raz
Ja w sobotę przywitałam @... a takie miałam plany na wieczór...
Eforts ja mogłabym godzinami patrzeć się na swoje dziecko! zaczyna mi już odbijać na jej punkcie
Staram się kontrolować sytuację jak moja bawi się plastikową grzechotką bo właśnie też jej się zdarzyło uderzyć w główkę. Niedawno kupiłam jej pluszową zeberkę grzechotkę- jest zupełnie bezpieczna i zamówiłam jeszcze taką samą pandę, świetne są te grzechotki -
Eforts mój też od czasu do czasu zdziela się rączką po głowie. Patrzy patrzy na te swoje rączki i buch:D Urocze:D
Mega mega ta miłość i jaka wspaniała..Rozczula mnie moje dziecko i te jego WIELKIE OSIĄGNIĘCIA. Wczoraj jak byliśmy na kontroli Jasiek leżał na tym przewijaku i dotarło do mnie,że z Niego to już konkretny Chłopaczek! A niedawno był taki drobniutki, malutki i ta malutka twarzyczka! achhhh trzeba chłonąć jak najwięcej bo te Dzieci zdecydowanie za szybko rosną!!;P
Dostaliśmy dzis w prezencie od koleżanki książeczkę Moje pierwsze 3 lata. Wpisuję się np. co czuli rodzice gdy dowiedzieli się,że będą mieli dziecko, jaka była nasza pierwsze myśl po zobaczeniu Jasia, kiedy pierwsze słowa itp. Więc muszę siąść i uzupełnić książkę. Później dam w prezencie na 18 urodziny:D będzie miał pamiątkę.
Kanapa gdzie można zamówić taką fajną grzechotkę? Chętnie zamówiłabym mojemu Smykowi.
Karolaaa jak tam Marceli i soczek? Wprowadzasz soczek na dłużej do menu Marcelego, nie było żadnych problemów z brzuszkiem?
-
Zeberkę kupiłam w tesco a pandę tutaj: http://allegro.pl/show_item.php?item=4992301415
Sporo jest takich miękkich grzechotek, wystarczy na allegro wpisać "pluszowa grzechotka" i wyskoczy kilka stron
Też mam taką książeczkę ale kupiłam zwykły kalendarz książkowy i w nim zapisuję wszystkie "momenty": szczepienie, uśmiechy, postępy, itd. Pierwszy rok zamierzam tak opisać, a jak dobrze pójdzie może każdy kolejny będę opisywać... -
Cześć dziewczyny, długo mnie nie było ale życie pędzi stanik w zawrotnym tempie.
Tez się zastanawiam co z wkładką do fotelika. Jeszcze ją trzymam ze względu na podporke główki. Młody trzyma główkę w miarę pewnie, ale wolę go zabezpieczać. W synek dobija do wagi 5300 i powoli robi mu się niewygodnie na podkładkę. Zwłaszcza, że jest ubrany w kombinezon.
U nas na uspokojenie działa jedynie prawdziwa suszarka. Żadne szumisie i nagrania.
Synek jest cudownie kontaktowy! Śmieje się, wydaje nowe dźwięki, patrzy uważnie. Nie lubi pozycji na brzuszku, ale jakoś staramy się go ćwiczyć.
Od jakiegoś czasu uwielbia kąpiele. Po nich jest pierś i przytulanie. OK 21 kładę ho do łóżka i daje pierś. W 20 minut zasypia a ja mam wolne czasami śpi całą noc a czasami budzi się na jedzenie o 2 i 5. Do 8.30 nie płacze! Nawet jak się obudzi, to tylko gada. Spi z nami, więc opieka nie sprawia nam trudności. Przewijam tez w łóżku
Łapię się na tym, że czasem kiedy go karmię, przeglądam jego zdjęcia na telefoniekaarolaa lubi tę wiadomość
-
Kanapa- jesli chodzi o szumisia to fakt, jakiś super piękny nie jest ale w tym wypadku wzgledy estetyczne są dla mnie Malo istotne, liczy sie aspekt praktyczny :)szkoda mi mojej suszarki ktora kosztowała wiecej niż 120 zl no i aż się boje rachunku za prąd poza tym suszarki nie mozna wszędzie ze sobą zabrac a szumisia tak, co nie ukrywam tez mnie kusi troche drogo ale czego sie nie robi dla spokoju swojego i dziecka
Malenq- a ten szumis to daje jakiś konkretny dźwięk jak suszarka czy takie raczej delikatne szumienie? Na mojego nagrania z you tubę nie działają, nie daje sie oszukać
Super te pluszowe grzechotki, nie widziałam takich wczesniej! Chyba tez zamówię dla moje brzdąca chociaz on jeszcze za bardzo nie lapie so rączki ale mam nadzieje ze niebawem zacznie
Fajnie się obserwuje jak dzieci się rozwijają, mnie tez zawsze cieszy kazda nowa umiejętność i nie mogę się doczekac jak młody będzie jyz takim większy super kontaktowym bobasem -
nick nieaktualnyBukumola suszarka jest głośniejsza.....szumiś szumi dźwiękiem "średniej" suszarki.....i najdłużej 20min i trzeba znowu włączyć....u mojej małej to za krótko, więc aplikacja na tableta jest wydajniejsza..........
u nas to wyszła maskotka za 120, bo ten element szumiący jest wyjmowany i tylko on z nami jeździ........
powiem tak, przy wydatkach na małą to mnie te 120zł "nie zbawiło", ale myślałam że to bardziej skuteczne jest...
owszem skutecznie było jak mała miała 2tyg. teraz niestety wymagania Konstancji wzrosły i usypiać tak łatwo przy szumisiu nie chce.......heheh
ale udaje mi się ją u lekarza uspokajać itp. -
hej mamuski, u nas tez z dnia na dzien ciekawiej, mala juz duzo grucha jak sie do niej mowi, robi tez postepy z unoszeniem glowki, ale i tak ma tendencje ze zabiera raczki do tylu i wtedy ma problem zeby podniesc glowke,
czy wasze dzieciaczki zaciskaja piastki i klada na swoich piersiach, zauwazylam, ze mala tak czasem robi jak ja przewijam i przemywam oraz gdy kapie, chyba czuje jakis dyskomfort skoro tak robi, ale nigdy nie placze,
ile w ciagu dnia i co ile jedza wasze dzieci, moja mala robi sobie coraz dluzsze przerwy, zjada od 5 do 7 razy na dobe, bo w nocy przesypia jedno karmenie i je dopiero po 7-8h, a spi wtedy od 5 do 7h;
dopytuje bo przestawilam ja na piers, jest silniejsza i odziwo ssie co na poczatku bylo dla niej duzym problemem i konczylo sie frustracja, dzieki temu sciagam z 2 razy mleko i czasem 1 raz dokarmiam mm, ale przez to ze karmie piersia nie wiem ile ona zjada i zaczynam sie zastanawiac czy sie najadla do syta..
gratuluje postepow waszych bobaskow!