X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • Furia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pecherz jest ! :D Ulga ze uhhh :D

Lozysko mam na scianie przedniej :)

Nie wklejalam tu wczoraj sprzeciorka, wiec prosze :D

http://wrzucaj.net/images/2014/07/25/105095217640830703007932589133279483826469nB89M.jpg

Trzeba by tylek ruszyc i torta synowi zrobic. Ale imprezy nie robimy, nie chce mi sie wszystkim uslugiwac :P

eforts, Niespodzianek:), julianna, Kiara, Bogusiar80, HANA, Ita, kaarolaa, Marimiko, lolaliciouse, Qrczak lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-69537.png

tkzgeyx.png
  • maria.sm Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2014, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kanapa kup sobie migdaly! w 2 poprzednich ciazach tez mialam masakryczna zgage i kilka zjedzonych migdalow mi pomagalo naprawde Wczoraj wieczorem po zjedzeniu casta tez dostalam zgage a bylam u rodzicow mama miala tylko w platkach zjadlam kilka i tez mi pomoglo zaraz Kolezanka w ciazy jadla czasem manti ponoc tez mozna sporadycznie ale skoro mozna zalatwic sprawe naturalnie to chyba lepiej...
    zadne mleka kefiry woda tylko garstka czasami nawet ze 2 orzechy i przechodzi(sa BARDZO ZAsadowe)
    Gratuluje udanych wizyt TYCH CHLOPaczkow to bedzie tyle ze zasila nam ladnie polska armie :D:D:Dhehe!

Qrczak, kanapa lubią tę wiadomość

maria.sm
  • Niespodzianek:) Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Furia widzisz wszystko jest ok, najlepszego dla synka:) Toż już prawie dorosły mężczyzna:)

Furia lubi tę wiadomość

evr44nt.png

z9vvjl9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martaaa wrote:
    Dziewczyny a ja nie wiem jak wy wyczuwacie detektorem Maluszka. Ja bezbłednie znajduje swoje tętno tylko :( A tak cisza. Lipa...
    musisz sprawdzać centymetr po centymetrze, a jak usłyszysz COŚ, to szukaj w tym miejscu inaczej ustawiając detektor. Może być bardzo nisko słyszalne, a może być pod pępkiem - np. przy położeniu główkowym jest nisko, a przy miednicowym pod pępkiem własnie. Tetno malucha jest szybsze niż Twoje, więc możesz jedną ręką przesuwac detektor po brzuchu, a jak na coś natrafisz, to (najprościej) na tętnicy szyjnej sprawdź czy bije równo z Twoim czy szybciej :) Maluch też powinien się już ruszac i powinnaś to słyszeć (oczywiście jak nie śpi).

Kinga - tak, jak pisze Ewelinka to raczej Twoje tętno, a nie maluszka :) W ciąży nasze tętno bardziej czuć niż przed, dlatego często się mylimy.

• julianna Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szuruabura moje kopniaczki są bardzo znikome, raz czulam moze z 1 w ciągu dnia i wtedy zaczęłam się zastanawiać czy to to, potem po paru dniach zastosowalam nieświadomie system z muzyką i wtedy mialam kumulację kopniaczków co dało mi sygnał, że to to, potem z rana może z dwa, wieczorem już nie czułam, a dzisiaj jak na razie cisza..

jak wczoraj mąż trzymał rękę żeby wyczuć małą, zaczął mówić, i się wygłupiać to i tak byla cisza, uparła się i koniec ;D.
    trzeba cierpliwie czekać na stałe kopniaczki jest jeszcze dość wcześnie, liczę że w pełnych 20tyg już dzidzia będzie wymiatać

gratuluje udanych wizyt!!!

Bajka lubi tę wiadomość

f2w3tqywlcgkfgv6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka wrote:
    Kiara a powiedziała Ci gin skąd te skurcze i są niebezpieczne?
    tego nikt nie wie i nikt nie powie... są niebezpieczne, dlatego jeszcze TŻtowi nawtykała, że ma o mnie dbac, latać w okół mnie jak tylko może, nie pozwolić wstawać itd., a ja mam leżeć i nigdzie nie łazić, odpoczywać i jak najmniej dotykać brzucha.

szurabura - wiem kochana :* Ja się nie spodziewałam tak wcześnie poczuć (byłam pewna już w 16 tc), do tego jak się nasłuchałam, że tylko bardzo szczupłe osoby czują szybciej to już w ogóle mówię sobie - tak, na bank poczuję po 20 tc... a tu szok i GÓWNO prawda z ta figura i ruchami :D Ja trochę tk. tłuszczowej mam, ale to nie gra roli! Dzieciaczka najpierw czuje się od wewnątrz, a dopiero później widoczne ruchy, wystawianie główki itd. - i raczej to w tym drugim u osób będących bardziej przy sobie może wystąpić to później, bo maluch ma więcej warstw do przebicia się :D Dlatego podejrzewam, że u mnie to jest powodem dlaczego jeszczcze mało widać go z zewnątrz - tzn. widać, ale nie kształty, tylko np. jak jest w podbrzuszu poprzecznie i uniesie mi całe podbrzusze to mam po całości taką wypukłość i twarde w tym miejscu, albo jak wypchnie dupkę to te miejsce się podnosi, ale nie jest to tak odznaczone jak u niektórych dziewczyn, które tu fotki wstawiały :)
    Jednak jakby nie było - nieregularnymi ruchami, czy brakiem ruchów naprawdę nie ma sie co jeszcze przejmowac na tym etapie... ja wiem, że każda chciałaby już czuć figle, ostre kopy itd (ja np. marzę żeby TŻ w końcu poczuł kopniaka... bo albo go nie ma jak mały się rusza, albo robi to za lekko i TŻ nie czuje, albo jak dotyka swoją dłonią to przestaje się ruszać), ale nie ma co panikować i zgłaszać lekarzom jak tego brak, bo to jeszcze wcześnie... Jak bylam na oddziale chirurgii teraz i lekarz mnie pyta: "czuje pani dziś ruchy?", mówię, że nie, ale tak może być jeszcze, to on już zaczął panikować, wysłał mnie na ginekologię na sprawdzanie tętna, a tam sama położna mówi, że nie wie po co mnie przysłali, skoro to dopiero 21 tc był i to normalne.. do 22 tc kobieta powinna poczuć jakiekolwiek ruchy, ale do 26 tc kobieta może czuć ruchy niecodziennie, nieregularnie, z przerwami kilkudniowymi :)
    Także nie dołować się, tylko wyczekiwać i gadać do maluszków! :D:D

karola88- zdrówka dla Was! Moja kompanko w leżeniu :D

A propos leżenia i nudzenia się - macie jakieś polecone filmy/seriale? Podobała mi się ta seria o położnych albo jeszcze taka o 3 lekarkach gin. przyjaciółkach - może jest coś podobnego w necie? TV nie mam :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2014, 09:46

julianna lubi tę wiadomość

• inka84 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z rana :)

Marta tak jak Kiara pisze cm po cm, ja jeszcze w kazdym miejscu takie jakby kulka krece lekko dociskajac (pod roznym kątem sie wtedy bada). Od kiedy masz detektor i jakiej firmy?

Kinga jak dziewczyny pisza sprawdz to tetno, nie ma wg mnie mozliwosci aby czuc tetno dzieciątka pod palcami, bo nawet stetoskopem zwyklym nie jest latwo wychwycic i to sie zwkle udaje dopiero w 3 trymestrze :) Ja zawsze czuje swoj puls pod palcami i nawet mi brzuch lekko w rytm serca podskakuje jak sie przyjrze :)

Kanapa mi w kazdej ciazy na zgage pomagalo zwykle mleko pasteryzowane (buelka) albo uht (karton) - bez znaczenia. Polecilam ten sposob znajomej i potwierdza ze pomaga. O migdalach tez slyszalam, ale nie mialam potrzeby sprawdzac, bo pomaga mleko. Nie trzeba sie go ochlać :P Wystarczą dwa trzy łyki. Teraz na szafce nocnej zawsze stoi mleko :)

Gratuluje udanych wizyt!
    Karola uwazaj na siebie, zblizamy sie powoli do coraz bardziej niebezpiecznego etapu. U mnie w kazdej ciazy od srednio 25 tc zaczynaly sie cyrki z szyjką i raz skonczylo sie to miesiecznym pobytem w szpitalu, wiec leżeć i brac leki!

Furia 100 lat dla synka :)

Kiara, Furia, kanapa lubią tę wiadomość

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta - właśnie - jeszcze rodzaj detektora jest istotny... ja zauważyłam, że mój jest czuły, od razu udaje mi się znaleź serduszko/ruchy, ale np. 3 różne detektory z Nfz takie gałkowe jakby jakie na mnie próbowano to z nimi bywało różnie... raz położna szukała 15min tętna, innym razem lekarka 15min na innym sprzęcie, a innym razem 5min znowu położna. Zauważyłam, że na nich jest gorsza jakoś dzwięku, są mniej czułe jakby.
    Bardzo ważne jest też żeby posmarować się oliwką, bo bez tego nie ma poślizgu, nic nie przewodzi = ciężko usłyszeć cokolwiek.

inka - kochana, robisz u siebie usg 3d/4d?
    bo ja bym chciała zrobić takie choć chwilę jakoś ok. 26tc, a głupio mi prosić mojego gina, bo on jest kochany i za każdym razem płacę tylko 50zł, więc zastanawiam się czy nie iść na 3d gdzieś indziej... ale w miarę tanio :P 250zł mnie odstrasza...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2014, 09:55

inka84 lubi tę wiadomość

• ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga uwaga przedstawiam Wam meskosc mojego Synka :) nie zaznaczam bo chyba nie trzeba hihi.
    200a4nd.jpg

FURIA STO LAT DLA COLINKA ;** OD ECIOTKI

HANA, Bogusiar80, inka84, Furia, Kiara, Ita, eforts, kaarolaa, Milatka :), julianna, goto4, Marimiko, Kinga.k, Niespodzianek:), lolaliciouse, Bajka, Qrczak lubią tę wiadomość

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a w ogóle to ja tu gadu gadu... witam się w 22tc i według belly - 6. MIESIĄCU! :D :D

Bursztynka, Ita, kaarolaa, julianna, Bajka, Qrczak lubią tę wiadomość

• inka84 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara wrote:
    Marta - właśnie - jeszcze rodzaj detektora jest istotny... ja zauważyłam, że mój jest czuły, od razu udaje mi się znaleź serduszko/ruchy, ale np. 3 różne detektory z Nfz takie gałkowe jakby jakie na mnie próbowano to z nimi bywało różnie... raz położna szukała 15min tętna, innym razem lekarka 15min na innym sprzęcie, a innym razem 5min znowu położna. Zauważyłam, że na nich jest gorsza jakoś dzwięku, są mniej czułe jakby.
    Bardzo ważne jest też żeby posmarować się oliwką, bo bez tego nie ma poślizgu, nic nie przewodzi = ciężko usłyszeć cokolwiek.

inka - kochana, robisz u siebie usg 3d/4d?
    bo ja bym chciała zrobić takie choć chwilę jakoś ok. 26tc, a głupio mi prosić mojego gina, bo on jest kochany i za każdym razem płacę tylko 50zł, więc zastanawiam się czy nie iść na 3d gdzieś indziej... ale w miarę tanio :P 250zł mnie odstrasza...

Kiara co do detektora to moj tez jest bardzo czuly, od 14 tc juz w ogole nie musze szukac, wczesniej za kazdym razem znajdowalam, ale trwalo to do minuty czasu, wiec wiem, ze rodzaj detektora ma znaczenie.

Co do usg 3d/4d to nie wiem czy mi nie przełączy Pitryga na usg prenatalnym, w koncu place za nie 300 zł. Moj gin prowadzący nie ma u siebie 3d/4d wiec on na pewno nie zrobi, ale za cene 300 zl licze, ze choc na minute przelaczy zeby buzie podejrzec, a jak nie to trudno, dwie ciaze przezylam bez 3d/4d to i te przezyje, ale nie ukrywam po cichu liczę, ze dr Pietryga bedzie na tyle łaskawy za taką kase.

Kiara lubi tę wiadomość

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka chlop jak malowany hehe :P

ewelinka_shn lubi tę wiadomość

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :-D
    Furia sto lat dla Colina :-)
    A ja wstalam postawilam sobie maly kubek, wstawilam wode i poszlam zrobic skibe chleba. Wrocilam i nasypalam kawy do kubka. Woda sie zagotowala a ja leje, patrze kubek pusty to patrze w drugim jest kawa leje i skapowanie, ze to kubek do umycia ehhhh Nie ma to jak robic cos chyba z zamknietymi oczkami haha

Furia lubi tę wiadomość

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • karola88 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Padlam wczoraj dlatego nie odpisywalam ale juz juz pisze

Czulam na dole od 2dni w srodku takie jakby rozwieranie sie szyjki hmm takie schidzenie w dol, te ktore rodzily moga skojazyc. Ciezko to wytlumaczyc to takie dziwne jakby ktos paluchy tam wkladal i nimi krecil. Brzuch sie stawial caly a skurcze czulam w podbrzuszu.
    Dzis niestety czuje to samo boli mnie podbrzusze i tam w srodku. Czuje tak samo jak wczesniej, mala dzis malo sie rusza, boje sie strasznie i mam dola. Jak dalej tak pojdzie to pojade na IP

Maria ur. 06.03.2010 2950 gr i 55cm <3
    Aleksandra ur 17.12.2014 3100gr i 51 cm <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka - ja właśnie też nie wiem czy mój nie przełączy mi, bo on ma 3d i 4d, ale mi tak samej głupio prosić przez to ile ode mnie bierze zawsze "po znajomości" i że kilka razy nawet nic nie płaciłam... dlatego wymyślam opcję awaryjną.
    Ale jak Ty płacisz 300zł to faktycznie wręcz wymagałabym przełączenia :)
    Ja chciałabym maluszka zobaczyć na tym etapie (tzn. teraz za tydzień mam wizytę i wtedy też już ok), wcześniej 3d nie chciałam, bo to taki ziemniak był i mi się to nie podobało :P a teraz już jest ładne dziecię. TŻ też mało co widzi w tych 2d, tzn. widzi, ale jak to on mówi "sam szkielet", także to też miałoby być dla niego :) wczoraj na tym NFZtowskim tak się przyglądał, przyglądał (wiadomo, jakoś gorsza), bo miesiąc dzieciaczka nie widzieliśmy (w szpitalach nam nie pokazywano) i chciał go zobaczyć, ale to taki słaby obraz był niestety. Za tydz. będzie połówkowe prywatne, także dokładne i powoli, ale właśnie 3d to 3d... buziaczka bym chciała zobaczyć:)

Ewelinka - no synek ewidentnie :D

Furia - wszystkiego najlepszego dla Synka :)

Furia, ewelinka_shn, julianna lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola - kochana, jak my się źle czujemy to maluszkom też nie chce się ruszać... mój mały przy każdej kolce się nie ruszał nawet 1,5 doby... Także tym się akurat nie martw, bo na pewno z nią wszystko ok :*
    niedobrze, że dalej masz bóle. Leż, kochana, leż!
    A powiedz mi - czujesz takie kłucie dziwne/a la rozrywanie gdzieś głęboko w pochwie? Bo mnie dziś takie 3x obudziły aż.

• Ita Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola pojedź dla własnego spokoju. Jak coś się dzieje to ci pomoga a jak jest ok to najwyżej każą wrócić do domu.

Od 3dni nie mam w ogóle siły. Albo pokładam się na biurku albo zasypiam od razu po powrocie z pracy i nawet po takim 12 godzinnym śnie jest mi ciężko wstać :/

Czy przypadkiem II trymestr to nie miał być tym momentem wzrostu energii i chęci na seks? A u mnie łóżko=sen (najlepiej przez większą część doby)

atdck6nlmznf5qze.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    usg z wczoraj :) Gorsza jakość, bo NFZ, ale baaardzo dawno nic nie wstawiałam :)

http://www.iv.pl/images/24387588360990199761.jpg

Mam nadzieję, że coś widzicie - profil główki (widać uszko :D nosek, uśmiech) i brzuszka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2014, 10:23

kaarolaa, eforts, Ita, Bogusiar80, inka84, Furia, julianna, goto4, Marimiko, Doris-83, Niespodzianek:), Bajka, Qrczak lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak nic u Furii i ewelki chlopaki, no taki sprzet maja ze nie sposob nie zauwazyc :)

a tak w ogole to witam sie w kolejny upalny dzien na Mazurach :)
    uciekam z dzieciakami na plac zabaw, pa pa

eforts, Furia, sara_nar lubią tę wiadomość

• eforts Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola staraj się jak najmniej stresować (wiem że to banał ale stres naprawdę mam szkodzi) i nie rób nic a jak coś będzie się działo to jedź do szpitala. Będziesz pewniej się czuła no i pod fachową opieką. Będzie dobrze. A Tobie też chcą założyć ten pessar?

Furia sto lat dla mojego zięcia (następna będzie córa) :D

Mi lekarz przełącza na 3d daje radość ale nie mam na to ciśnienia i nie szukałabym dodatkowo badania na 3d, chociaż kiedyś myślałam inaczej. Teraz poprostu nie mogę się doczekać narodzin!!!! :D

Furia lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
‹‹ 721 722 723 724 725 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ