X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudniowe Mamuśki 2014
Odpowiedz

Grudniowe Mamuśki 2014

Oceń ten wątek:
  • eforts Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola jutro u Ciebie tvn 24, wstajesz i wakacje :)

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts - ja też chciałabym już tulić maluszka :))

eforts lubi tę wiadomość

• Bursztynka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mi ostatnio mój gin na NFZ przełączył na 3d sam z siebie, nawet nie wiedziałam, że ma taką możliwość. A wy jak płacicie taką kasę to tym bardziej powinno być w cenie.

Byłam wczoraj w IKEI, kupiliśmy trochę szafek. Z naszego remontu wyłoniła się już prawie skończona łazienka i przedpokój a raczej szafy w nim. Tak już bym chciała kupować te bibeloty do urządzania :)

No i podczas łażenia w pewnym momencie poczułam nagły ból brzucha i potrzebę szybko siąść. Na szczęści chodziliśmy po urządzonych wnętrzach więc było dużo krzeseł. Mąż mówił że zrobiłam się mega mocno czerwona. Mi się zrobiło lekko ciepło, więc całkiem odwrotnie niż na zemdlenie. Mam nadzieję że ten ból brzucha nie oznaczał nic groźnego. Widziałam kilka kobitek w ciąży w Ikei więc to chyba nie jest zabronione w naszym stanie. Ale przed kolejnym wyjazdem trochę się będę bała.

Aaa i wczoraj odkryłam moje palce u rąk jak parówki, jak nie moje ręce! A wieczorem jak się położyłam to mąż mówi ale masz stopy jakby cię pszczoły pożądliły. No więc pierwszy raz w życiu spuchłam.

Kiara lubi tę wiadomość

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara zadzwnilam do Euromedicuda bo i tak zgubilam kartke z godziną wizyty i dopytalam, babka mi powiedziala, ze pelne badanie anatomii plodu wykonuje sie takze w 3d/4d, bo sie robi jakies przekroje czy cos, wiec za 300 zl to chyba mi przeskanuje co do milimetra :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2014, 10:52

Kiara lubi tę wiadomość

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tutaj znalazlam badanie genetyczne plodu (polowkowe) z oceną anatomii plodu:
    http://www.youtube.com/watch?v=hni7pMGHi_Y

I za takie cos bede wlasnie placic i przyznam, ze nie szkoda mi tych pieniedzy bo widzialam juz hmmm (glupio to zabrzmi) sprzęt doktora :P i jego podejscie do badania na nfz, wiec nie szkoda mi ani zlotowki. A gdyby mialo byc cos nie tak to lepiej wiedziec wczesniej, bo dr Pietryga uratowal w ten sposob wiele dzieci. Mam jednak ogromną nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze, ale stres jest niesamowity :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2014, 10:57

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • Bursztynka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wklejam info o bezpłatnych badaniach HCV dla kobiet w ciąży, badanie możemy zrobić do listopada 2014
    http://www.hcv.pzh.gov.pl/News/28-lipca-swiatowy-dzien-wirusowego-zapalenia-watroby

i miejsca gdzie możemy się pokłuć:
    http://www.hcv.pzh.gov.pl/Page/projekt-3-1/realizatorzy-projektu-2/jednostki-wspolrealizujace-projekt

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • Ita Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obejrzałam sobie to wideo i ja pierdzielę!
    Ono ma 13 minut!!!! Ale jestem wściekła - mój wspaniały specjalista USG u którego zabuliłam 200zł przeprowadził USG i nagrał mi filmik 5minutowy! :(

Poszłam na dodatkowe usg bo chciałam mieć pewność, że tym razem będzie robione na dobrym sprzęcie i oczekiwałam też fajnej pamiątki w postaci ładnego filmiku. A u mnie nie dość, że film krótki to doktor tak machał głowicą, że niewiele widać dla laika :/

grrr...

atdck6nlmznf5qze.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inka - to super! :) Ja swojego ginkowi prywatnemu ufam na 100%, bo on sam jak ja jakieś choćby mini mini wątpliwości, to bada aż się rozwiążą, a doświadczenie ma ogromne, sprzęt też super, no i w szpitalu miałam też połówkowe właściwie... wszystko mi pobadała jedna lekarka - trwało to ok. 40min właśnie, omawiała kazdy element maluszka ze studentami, także będę miała podwójną pewność, że wszystko gra :) a te 3d miałoby być tylko dla naszej uciechy.
    gdzie chcesz rodzić? :) Ja rozmyślam nad Raszeją i św. Rodziny, ale bardziej skłaniam sie w kierunku Raszei z uwagi na lepsze warunki na salach porodowych. Tylko tam nie chcą dawać znieczulenia... ale myślę, że po tym co przeszłam, wystarczy mi TENS (mają) i gaz..

bursztynka - witaj w klubie spuchniętych... :/ do tego te wyłażące na stopach żyły :/ Oszczędzaj się dziś kochana, skoro wczoraj miałaś takie coś. Może to maleństwo w coś kopnęło... mi tak nerkę lewą (tę prawie zdrową, nie chorą) skopało ostatnio, że kolki dostałam, mimo, że wszystko z nią było ok :)

• Milcia Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w środę pytałam gina, czy warto robić to 3d/4d, to powiedział, że do badania to nic nie wnosi, jedynie co to pamiątka dla rodziców. Dlatego my chyba zrezygnujemy z tego usg, bo drogo wychodzi w Poznaniu.

Kiara, my zaczęliśmy się skłaniać do Św. Rodziny. Póki co raczej tam będziemy rodzić.

ltCGp1.png HZoWp2.png
  • Marimiko Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, kolejna noc chorych snów i mimo 10h snu jestem wykończona, ale dalej spać nie pójdę bo jestem zbyt obalala na brzuchu + kolejny dzień gorąca w Gdańsku...a przede mna ponoć mega gorący weekend...ja chyba zejde....:(((

ex2b3e5e3suplzeq.png
    7v8r3e3kfd3wkgo4.png
    22.03.2017 r. Aniołek [`] (11tc) <3 11.2017-10.2018- 4 ciąże biochemiczne
    01.08.2019 r. - przewidywany TP naszej córeczki Olci <3
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak w ogole to slyszalam, ze to badanie prenatalne z anatomią płodu to mogą robic lekarze z certyfikatem FMF (lista lekarzy w Pl z tym certifikatem jest tu: https://courses.fetalmedicine.com/lists/web). W ciemno nie ide, wiem za co place.

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara ja zdecydowanie w Raszei. Rodzilam juz tam, ZZo nie potrzebuje, dwoje urodzilam to i trzecie urodze bez, a personel, sale, komfort są super. Poczytaj na wątku "poznań" tam dosc sporo pisalam nt Raszei.

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • Bursztynka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin jest na tej liście :)

Co do spuchniętości. Moje palce nadal dziś są spuchnięte. Muszę to jakoś ogarnąć, bo chcę zdjąć obrączkę na wszelki wypadek a one nie chcą odpuchnąć chociażby na chwilę. Macie jakiś sposób na to?

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • Kinga.k Ekspertka

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia ja tak samo pytalam sie mojego lekarza o usg 3/4d i tez stwierdzil, ze to jedynie fajna pamiatka i niezle przezycie dla rodzica, jednak ja chyba pojde ;) i mam do was pytanie... nie wiecie w ktorym tyg najlepiej wykonac takie usg?
    4 sierpnia mam to polowkowe (lekarz, ktory je wykonuje tez ma mozliwosc przelaczenia na 3d, ale nie wiem czy to zrobi, bo ide z NFZ...), 18 planowalam isc wlasnie na 3d, ale 19 mam wizyte u gina wiec tak dzien po dniu ogladac maluszka to troche bezsensu :P a gdybym chciala isc 1 wrzesnia to to bedzie juz 25 tydz
    34bw43r836g6ojbx.png

• inka84 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milcia wrote:
    Ja w środę pytałam gina, czy warto robić to 3d/4d, to powiedział, że do badania to nic nie wnosi, jedynie co to pamiątka dla rodziców. Dlatego my chyba zrezygnujemy z tego usg, bo drogo wychodzi w Poznaniu.

Kiara, my zaczęliśmy się skłaniać do Św. Rodziny. Póki co raczej tam będziemy rodzić.

Milcia mi nie chodzilo w ogole o 3d/4d bo jak wyzej pisalam nawet nie wiedzialam, ze to badanie jest z przelaczaniem na 3d/4d :) Zalezy mi jedynie na przeskanowaniu dzidziusia wszerz i w zdluz przez specjaliste, ktorego polecil mi moj gin prowadzący (dodam, ze dal mi skierowanie na nfz *, wiec nie nabija koledze portfela), a ze przy okazji bedzie to 3d/4d takze i zobacze buziunie to sie tylko ciesze dodatkowo :)

* z córką bylam na nfz badanie dokladnee, ale dosc krotkie, bez 3d/4d, a wiec bez anatomii, ale poniewaz sprzet jest tak rewelacyjny, tak dokladnie na zwyklym 2d widac dzieciątko, nozki, paluszki, wszystko to zalezalo mi na sprawieniu tatusiowi frajdy i mozliwosci wspolnego pooglądania maluszka nascie minut.

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • Bursztynka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiara, czyli to maleństwo mogło mnie w coś kopnąć? Dziś długo spałam i leżałam i się oszczędzam na wszelki wypadek.

SyCy39O.jpgSyCyp2.png
  • Kinga.k Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O.o lekarz do ktorego ide tez jest na tej liscie :P
    34bw43r836g6ojbx.png

• Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sciaglam obraczke juz pare dni temu. Teraz musze zalatwic sobie lancuszek, zeby nosic jak w pierwszej ciazy na szyi. Na opuchniecie dobrze jest moczyc czy to rece czy nogi w zimnej wodzie. Innych sposobow nie znam i nie praktykuje.

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • inka84 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samo badanie 3d/4d takze uwazam bardziej za pamiatke, bo nie ma ono wiekszego znaczenia w diagnostyce, ale badanie prenatalne z anatomia płodu juz tak (jak na filmie, ktorego link wkleilam).

Kiara lubi tę wiadomość

ganndqk39u0k0xj0.png

dxgi2rintqxgfhf2.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi puchną juz stopy prawa lekko, lewa bardziej :/ ale takie delikatne to w upały mi się zdarzało.

Ita ja za 200 zł dostałam prawie 9 min :) myślę że czas nie ma znaczenia, jak dziecko jest dobrze ułożone to potrzeba tyle żeby wszystko pomierzyć.
    Mojego lekarza nie ma na tej liście ale jest lekarz u którego robiłam dodatkowe połówkowe.

I też słyszałam ze 3d nie ma wartości diagnostycznej tylko pamiątkową dla rodziców :)

inka84 lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
‹‹ 722 723 724 725 726 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ