Grudniowe Mamuśki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Karola- tak jak mówi Doris- spokojnie- nic jeszcze nie jest "na pewno".Poczekaj,niecałe 2 tyg szybko zlecą. Trzymam kciuki za Twój spokój i maleństwo!
Marimiko-to łaczy nas podobna historia "wieczorna", z tą różnicą że my polegliśmy całą rodzinką przed tv oglądając słonie i obudziliśmy się teraz
Też w nocy wstawałam , ale na cukierka
Dzień dobry wszystkim !Marimiko lubi tę wiadomość
-
Kiara wrote:szurabura - ja powiedziałam tylko TŻtowi i mamie, a teściom i przyjaciółce dopiero po wizycie serduszkowej. Uważam, że z dzieleniem się ta informacją do 12tc, a przynajmniej 10 nalezy uważac.
lola - ale suszone jadłaś? Jak Ci nie pomogły, to jeszcze spróbuj otrębów i płatków owsianych, kiwi i soku ze świeżej pomarańczy.
Marmiko - to gratuluję pierwszego rzyganka
kasakuzniki - 5kg chcesz w ciąży przytyć? 8 kg to minimum, także przy nadwadze, z tego względu że tyle najmniej waży zawartyośc naszego brzucha. Oczywiście zdarza się, że kobiety mniej tyją, ale to raczej spotyka te, które cały I trymestr wymiotują i tym samym na starcie sa na minusie. Ja też mam dodatkowe kg, mi lekarz powiedział, że mam przytyć do 12kg. Najlepiej byłoby jakby to było do 10.
madzialena - wcale nie dziwna, że nie kazała brac witamin. Jedynie kwas foliowy na tym etapie ciąży jest potrzebny! Dopiero kiedy kobieta ma niedobory, szczególnie ze względu na wymioty, to powinno dawać się witaminy! Tak to zdrowe jedzenie, warzywa i owoce, a nie apteka. Ja też dostaąłm witaminy dopiero jak morfologia wyszła zła. USG przez brzuch w 8tc? Nie dziwne, że obraz byl bardzo słaby. Je robi się od 11/12 tc.. w 8tc dziecko ma zaledwie ok. 12mm, więc to jest maleństwo!
williams - gratulacje
co do seksu - w ciaży zagrożonej seks jest niewskazany, w ciąży przebiegającej prawidłowo - nie ma przeciwwskazań.
Ja biorę Prenatal Classic. Nie pogorszył wymiotów ani mdłości.
Ja tak samo jak Milcia melduję się dziś w 9 tc, a tym samym w 3 miesiącu ciązy
Też miałam sen erotyczny jakiś czas temu
tak, jasne rozumiem, ale zdziwiło mnie to, że jak byłam u pierwszego gin prywatnie to radził brać witaminy, duphaston (ze względu na tobiel i na dłuugi okres starań) i kwas foliowy. Jak poszłam później do tej - moim zdaniem - dziwnej kobitki to robiąc mi USG nie powiedziała mi że mam tę torbiel (a mówiłam jej że coś mnie kłuje po prawej stronie kolo jajnika), poza tym stwierdziła że przyszłam dużo za wcześnie i że na usg widać tylko "COŚ" w pęcherzyku i chciała mnie zapisać dopiero za miesiąc na wizytę... nie wiem, w sumie to może po prostu nie przypadła mi do gustu, chociaż tez super opinii to ona nie ma ale miałam ja blisko domu i myślałam że tak będzie lepiej, w końcu to lekarz.
co do tego usg przez brzuch też się zdziwiłam ale pęcherzyk było już normalnie widać, i zarodek też (tylko że niewyraźnie), wiadomo to jeszcze zbyt wczesnie ale i tak dopochwowo później zrobiła więc różnicy mi to nie zrobiło (i też zaleciła brać witaminy).
a tak na marginesie to u mnie w 4t 6d było widać dopiero malutki pęcherzyk, a o nowinie powiedziałam tylko najbliższym, "niestety" mój M już nie mógł wytrzymać i puścił parę prawie wszystkim..... no ale co zrobię..Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2014, 09:02
-
no ja nie mam zamiaru się głodzić daleko mi do tego:D
moja gin powiedziała że najlepiej by było jak bym nie przekroczyła 15kg i że nie można się odchudzać jak już to do dietetyka który zajmuje się ciężarnymi
ja ostatnio właśnie do 8 miesiąca tak przytyłam ok 15 a potem zaczęłam puchnąć mocno od ciśnienia i na koniec wyszło 26:(
-
jak ja już chce środę mamo jeszcze tyle dni.... -
nick nieaktualnyFuria wrote:ja mam brzuch jak w 3 trymestrze az boli
lola - hehe ja mnie tez wczoraj przeczyściło
Ewelinka - no ładnie na mój brzuch tez niektórzy się już patrzą.
Anna 84 - gratuluję!
szurabura - nie ma przeciwwskazań... Któraś z dziewczyn wstawiała link gdzie są podane jakie badanie powinien zlecić Ci każdy lekarz na NFZ http://www.mz.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0006/11967/ulotkaMZ_INTERNET.pdf może wydrukuj to i zapytaj tego pierwszego wprost dlaczego Ci ich nie zleci, przeciez płacisz składki?
madzialena - to faktycznie dziwna kobieta jak już ktoś inny Ci wstawił witaminy, to też od tak nie powinna ich odstawiać... a torbiel jakiej wielkości masz? Może nie mówiła, bo nie chciała Cię martwic, a jest malutka. Tak czy siak oczywiście powinna powiedzieć, ale to różnie bywa. Chodź do tego gina, u którgo czujesz się komfortowo
kasiakuzniki - bardzo dobre podejście! Ja mam lekką nadwagę i dlatego gin mówił, że mam się pilnowac by nie przybrac więcej niż 12kg. A na odchudzanie przyjedzie czas po ciąży a nie teraz Tez mam wizytę w śr
Tematu odchudzania w ciąży nawet nie skomentuję. Totalna głupota i nieodpowiedzialność! -
Kiara, bardzo dziękuję :*
wiesz, może to zależy od kontraktu jaki ma przychodnia? Bo sądzę, że gdyby mogli, to pewnie przepisaliby wszystko na NFZ...
W każdym razie, mam możliwość gdzieś indziej zrobić na NFZ i zamierzam z tego skorzystać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2014, 10:08
-
Cześc dziewczyny jak tam sobota mija? Ja mam gościa z polski moja siostra przyleciała do nas na tydzień dlatego nie mam czasu zbytnio sie udzielać na forum ale to chyba dobrze mi wychodzi bo za dużo nie myśle nie martwię sie o moja fasolke a czas za to szybciej leci 1, 5 tyg zostało do wizyty
Po luteuine plamien żadnych nie ma więc mam mało nadzieje ze krew sie wchonela jeśli chodzi o przytycie w ciąży to mi gin nie mówił nic ile powinnam przytyc:/ ja tam nie myśle o odchudzaniu jem jak jestem głodna ale zdrowo i z rozsądkiemWiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2014, 10:35
-
kurcze, a ja znowu kaszlę...młoda chora, ja nie czuję się zle, tylko gardło drażni i stąd kaszel...kupiłam Prenalen i modlę się by to wystarczyło wrr
Kiara-mam takie samo zdanie nt odchudzania...też tego nie skomentuję ..
ale okrropny dziś dzień , pada, pada i paaada, duszno mi okropnie, pies zmókł na spacerze i teraz schnie z niezbyt ładnym zapaszkiem,błee nie dobrze mi
-
nick nieaktualnyszurabura - wiesz co, powiem Ci na innym przykładzie - moja mama jest lekarzem rodzinnym i pediatrą II stopnia, zna się na rzeczy, leczy od baaardzo dawna i wystawia skierowania na badanie, kiedy tylko potrzeba (nie kiedy pacjent rząda, tylko kiedy jest uzasadnienie) - mają limity, ale np. też takie limity, że dane badanie muszą zrobić u minimum iluś tam pacjentów, bo inaczej dostaną karę czy coś tam, są tez limity górne oczywiście, ale te górne bardziej się przesuwają z tego względu, że no przecież nie odmówi pacjentowi jak musi zrobic.. a ja kochana poszłam tutaj do rodzinnego, gdzie mieszkam, pokazałam, że na wypisie ze szpitala napisali, iż mam się zgłosić do lekarza po skierowanie na posiew moczu (bo w szpitalu miałam złe wyniki) w ciągu 3-5 dni, na co lekarz rodzinny [nie chodze do mamy, bo mieszka 400km dalej] że on mi tego nie wypisze, bo nie moja mama się mega wkurzyła, bo mówi, że ustawa podaje, iż mogą wypisywac posiewy moczu kobieta ciężarnym i noworodkom - w innym przypadkach nie (jest to badanie dość drogie). Kolejna rzecz - prosiłam rodzinnego o TSH, pokazałam stare wyniki, mówię, że się źle czuję, że jestem w ciąży, może od tego mi się zmnieniło, a on tez mi tego nie przepisał! Idiota! On do mnie, że mam iśc do endokrynologa (dał skierowanie) i ginekologa. A ja d niego, że do endo mam termin na koniec maja! Jak mówiłam o tym mamie, to aż się zagotowała, bo mówi, że lekarz rodzinny ma obowiązek przepisać takie badanie takiemu pacjentowi przed wizytą u endo., właśnie dlatego żeby endo miał jakiś pogląd na sytuacje obecną.
Także jak widać to owszem zalezy troche od przychodni, ale przede wszystkim zalezy od lekarza
Milcia - hehe ponoć jak są mdłości to znaczy, że z ciążą ok, także trzeba się cieszyć :*
oliwia - to udanego wypoczynku z siostrą
lola - kochana, to zdrowiej szybko! Prenalen podobno właśnie dobry jest Zapodaj sobie jeszcze wit. C i lecz się domowo typu czosnek, cebula itd.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2014, 10:47
-
Ja tez polecam prenalen teraz byłam przeziębiiona ze strasznym katarem i pare dni i pomogło :)spray do nosa na katar uratował mi życie ledwo co odychalam przez mój nos zapchany:/
U mnie jest słoneczko cieplutko zaraz właśnie idziemy sie trochę poopalac
Karola ja jestem a teraz ciebie coś nie mogę złapać ;( -
Kiara wrote:
Milcia - hehe ponoć jak są mdłości to znaczy, że z ciążą ok, także trzeba się cieszyć :*
No i właśnie to mnie pociesza, choć czuję się strasznie. Dziś mnie rano ułaskawiło i było ok, ale tak jak wczoraj rano a tym bardziej wieczorem, to nigdy nie miałam. -
Kiara - dokładnie tak zamierzam robić, chodzic tam gdzie jest mi dobrze a na pewno pomogę tym Fasolinie. Torbiel miałam mierzona tylko za pierwszym razem więc nie wiem czy coś od tego czasu się zmieniło (24mm na 26mm - niby nie wiele ale jednak na początku mi dokuczała) teraz na szczęście już jej chyba nie czuje.
A co do wagi, to na szczęście jest w normie (169cm wzrostu i ok 56kg), chociaż powiem wam że odkąd wiem o ciąży to odkryłam, że chyba wcześniej przez cały czas "żyłam" z lekko wciągniętym brzuchem hahahaha bo na dzień dzisiejszy staram się być w tych okolicach maksymalnie rozluźniona i pojawił się mały brzuchol z przodu i na 100000% nie jest to brzuch ciążowy ale wiecie co?, nie przejmuje się tym, lecz rozumiem tez niektóre z Was, tylko pamiętajmy, aby wszystko co robimy było bezpieczne dla naszych dzieci. -
oliwia85 wrote:MIlcia a jak plamienia ustały?
Na szczęście od 4 dni mam spokój, ale boję się, że w każdej chwili mogą się pojawić. Wizytę mam dopiero 13 maja. Ale jak wczoraj pisałam do gin, to mówiła, że jeśli nie ma niepokojących objawów, to nie ma potrzeby wcześniejszej wizyty. -
madzialena wrote:aaa i to może chore, ale tez bym chciała mieć chociaż niewielkie mdłości (byłyby choć niewielką oznaką ciąży) bo jak na razie to mogłabym przebiec maraton... No ale cóż, to chyba rodzinne bo moja mama też nigdy w żadnej ciąży nie miała mdłości
A nie masz żadnych objawów? Nie chciej takich mdłości, jak co niektóre tu mamy, bo to straszna sprawa -
Dziewczyny fajnie, ze napisałyście o tym prenalenie, bo mnie od trzech dni kaszel męczy i to coraz mocniej. Do tego lekki katar i właśnie miałam Was pytać, co na to polecacie poza domowymi sposobami. Telepatia?
U mnie piękny, słoneczny dzień
Wybrałam się na małą przechadzkę po sklepach i oczywiście nie omieszkałam zajrzeć do działu dla ciężarnych Może zwariowałam, ale marzę już o odstającym brzuszku i to nie z przejedzenia
Madzialena - moja imienniczko ja też chyba z wciągniętym brzuchem do tej pory chodziłam, bo dziś mierząc bluzkę w sklepie zauważyłam, że mój brzuch jest jakiś większy. Może to wzdęcia i nadmiar tłuszczyku Ale nie zamierzam już go więcej wciągać, niech sobie sterczy
A no i o mdłościach też "marzę" Ale na to jeszcze za wcześnie. Jeśli się pojawią, to pewnie będę miała ich dość, ale póki nie ma, to chciałabym ich doświadczyć -
nick nieaktualnymadzialena - to spokojnie, taka torbiel jest już mała, normalnie można z nią funkcjonowac jeśli nie ma plamień czy czegos takiego. Ja miałam 70mm i 55mm. Teraz po miesiącu leżenia zmniejszyły się do 28mm i 25mm, także już jest luzik. Niestety z uwagi na plemienia które były i to, że mam jajnik nadal powiększony póki co musze leżeć jeszcze, ale licze na to, że jeszcze 3 tyg. i będzie normalnie.
co do brzucha - kochana to moga być też wypchnięte jelitka
qrczak - ja miałam wypukły brzuszek jak byłam na tym etapie co Ty, a wzdęć nie miałam, później się okazało, że to były wypchnięte jelita )brzuch był zaokrąglony), bo w kolejnym tygodniu zmienił już kształt i jakby odpuchł, a za to w dolnej części robił się taki stożkowaty bardziej. Teraz ten stożek sobie powoli rośnie.
Zdrowiej :*
milcia - jak nie ma plamień, to się nie stresuj :* bo ze stresu też mogą być. A mdłości wiesz, że przeżyjesz. Jeszcze kilka tyg., a może szybciej i znikną
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2014, 13:03
-
Ja typowych mdłości nie mam. Ale cały czas stoi mi coś w żołądku albo podchodzi do gardła, jak przy zatruciu. Też nie jest to fajne, bo najchętniej nic bym nie jadła.
Dziś czuję się trochę lepiej, to znów panikuję czy aby z ciążą wszystko Ok (zwariować można) -
Kiara dzięki za info Wydaje mi się, że nie mam wzdęć, przynajmniej nie czuję tego. Poza tym jak na razie nie mam również problemów z wypróżnianiem Może taki mój urok Do rosnącego brzuszka jeszcze mi daleko, a ja jestem niecierpliwa.
Dobrze Kiara, że Ciebie tu mamy Potrafisz wszystko racjonalnie wytłumaczyć i podnieść nas na duchu
Mam nadzieję, że u Ciebie już lepiej Życzę Ci dużo zdrówka i spokojnej ciąży. Pozostałym mamuśką równieżKiara lubi tę wiadomość