X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2017
Odpowiedz

Grudzień 2017

Oceń ten wątek:
  • Jacqueline Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skurcze zaczęły mi sie około 17tc już. Bywa kilka co 10 minut czy nawet krócej, kilka pod rząd, potem rzadziej, potem znów często. Czasem nie ma ze dwie godziny ani jednego. Do 30tc mocno sie tym denerwowałam, teraz mniej, dziecko jak coś względnie by sobie już radziło choć to dopiero 33tc będzie skończone. Ale ruszać lepiej sie nie ruszać przy skurczach mam, inaczej boli zaraz :-/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2017, 22:24

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Eli Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2017, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    A któraś ma kokon? Pralyscie to w pralce? Myślicie, że mogę tego nie prac wcale?
    Ja pralam normalnie w pralce I nic mu sie nie stalo, a teraz bede prac drugi raz, bo corka go uznala za niezla zabawke ;)

iv096iye2nwxgbh1.png
    zi139jcgosgurbhf.png
  • Discret Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde od 4 godzin mnie czyści i brzuch twardy jak kamień co jakiś czas mocniejszy skurcz z krzyża. Wzięłam nospe forte mam nadzieję że się wyciszy to trochę

c55fgywlmszfxxtz.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2017, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacqueline wrote:
    Skurcze zaczęły mi sie około 17tc już. Bywa kilka co 10 minut czy nawet krócej, kilka pod rząd, potem rzadziej, potem znów często. Czasem nie ma ze dwie godziny ani jednego. Do 30tc mocno sie tym denerwowałam, teraz mniej, dziecko jak coś względnie by sobie już radziło choć to dopiero 33tc będzie skończone. Ale ruszać lepiej sie nie ruszać przy skurczach mam, inaczej boli zaraz :-/

No widzisz, to u mnie na te regularne i bolące pomaga chodzenie. Jak mi tylko stwardnieje brzuch to rzeczywiście boli od ruchu.

Discret, a może kąpiel?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Discret Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jakiej wodzie ta kąpiel??? Zaraz lykne jeszcze jedna nospe chyba. Normalnie mam stracha dzisiaj. I jak to ma być przepowiadajace to ja nie chcę wiedzieć jakie będą te normalne juz

c55fgywlmszfxxtz.png
  • aknelam Ekspertka

Wysłany: 2 listopada 2017, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się tych skurczy zaczynam bać, bo do tej pory ich nie odczuwam. Mam skończony 35 tydzień. Najbardziej boje się, że mnie złapie gdzieś poza domem pierwszy raz i wystraszę się,że to już ;)

• Nola Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny widze ze juz coraz wiecej skurczy sie pojawia i nerwów przed porodem. Ja witam sie z Wami dzisiaj z napisem klasyczna idiotka na czole. Popelnilam blad zupelnie nieswiadomie jakiego nie moge sobie wybaczyc i w strachu jestem jakich mało od wczoraj. Otoz poszlismy wczoraj do kina. Było mega głośno. Nie pomyslalam ze kino to glupi pomysl pare tygodni przed porodem. zatykalam uszy jak idiotka a dziecko to slyszy przez brzuch. Mala sie tak rzucala i ruszala caly film bolesnie i cala noc i dzisiaj rano ze mam wyrzuty sumienia ze zrobilam jej krzywde. musiala sie mega bac...ale tak na powaznie nie smiejcie sie ze mnie moglo sie cos zlego stac? Rano dzisiaj rzucala sie o 6 kiedy normalnie spi a teraz cisza jak makiem zasial rozwazam nawet jechanie na IP...

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • Nola Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napiszcie prosze co sadzicie czy dziecku moze stac sie cos ze słuchem było naprawded totalnie głośno a lekka komedia tylko przesadzili z dzwiekiem,,,Moglo sie stac jej cos ze sluchem, albo serduszkiem, albo z okreceniem pempowina z tych ruchow? i pytanie JAK CZESTO MOZNA WYKONYWAC USG? sa jakies stare mity ze zbyt czeste usg szkodzi dziecku...ja cala ciaze mialam bardzo czesto. I se waham bo jesli pojechalabym dzisiaj na IP i miala a we wtorek mam kolejne wyczekane u mojego gin to czy to nie za czesto

2nn3dqk3kf70gzik.png
  • grudniowa_mama88 Koleżanka

Wysłany: 2 listopada 2017, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny:) dopiero teraz sie ujawiam,wczesniej Was podczytywałam, ale jakośna końcówce wsparcie chyba sie najbardziej przyda :)

mam teramin... hmmm... chyba na 2.12 ale u mnie nie wiadomo do końca, bo ja owulacje miałam 04.03, test pozytywny,bardzo wyraźny 15.03,potwierdzenie ciązy u ginekologa 29.03 z bijącym serduszkiem wwiec chyba ciąża starsza ale mój lekarz tego nie uwzglednia przy wyliczaniu czasu trwania ciąży. ja sama ciągle upierałam się że ciąża starsza, że urodze napewno w listopadzie, ale teraz w obliczu tego że okazało się że synuś malutki i nawet jak na termin z OM (czli 2.12) wypada w porywach na jakiś 15 centyl to chyba wole się trzymać tego pózniejszego terminu.

jestem z Olsztyna i mam ambitny plan rodzic w Wojewódzkim (lekarz prowadzący z tego szpitala)

mam już dzieciątko, 21.12 kończy 3 latka, córcia, urodzona sn podczas łatwego 4 godzinnego porodu własnie WSS w Olsztynie.

3 lata temu leżam 3 tygodnie przed porodem na patologii ciąży z powodu ciśnienia, teraz chce mnie lekarz poobserwoać z tą wagą małego, ale teraz to naprawde nie jest prosta sprawa pójść do szpitala wczesniej, wiec modle sie zeby za tydzień było przynajmniej te 2,5 kg.

córcia-21.12.2014r.
  • grudniowa_mama88 Koleżanka

Wysłany: 2 listopada 2017, 06:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie wiedziałam w pierwszej ciaży co to skurcz przed porodem (nawet podczas porodu ciągle sie bałam że to może nie to bo przecież wcale nie boli tak jak na filmach :)) i teraz też nic nie odczuwam. ani jednego. tyko twardnienie brzucha, czasem nawet jak leże, ale to nic spektakularnego. może macica moja nie widzi potrzeby ćwiczenia :) oby tak zostało :)

córka urodziła się dokładnia dnia kiedy kończyłam 40 tygidiu, licze na to że syn pójdzie za przykładem siostry, no ewentualnie 2-3 dni wczesniej bo wolałabym zeby sobie w brzuszku urósl :)

córcia-21.12.2014r.
  • k878 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola, najwyżej sie przestraszyła...nikt nie lubi stresu. Dziś pewnie dla odmiany będzie zmęczona i będzie się mniej ruszać, co Cie dodatkowo nastraszy...

Ja też kilka razy byłam w kinie i zdarzyło się dwa razy, że było mega głośno, to opatulałam brzuch czym się dało. Też mi się budziła i skakała. Ale to było dawno, potem byłam tylko na festiwalowym kinie na dokumentach.

A z usg, to niektórzy faktycznie mówią, żeby nie za często, ale nie ma badań nad szkodliwością. Ja wychodzę z założenia, że to nie zabawka, bo skoro tym się rehabilituje np. chore stawy, to może mieć jakiś wpływ na taki maleńki organizm, ale życie swoje - jak jest podejrzenie, że coś jest nie tak, to nie ma alternatywy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2017, 07:18

Nola lubi tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • k878 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj, grudniowa_mama!

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2017, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nola przestan nic sie dziecku nie stalo. Na koncert metalowe chodza w zaawansowanej ciazu i dziecku nic nie jest. Ja bylam w 12 tz jakos i chodzilam dalej od sceny a widzialam kilka w zaawansowanej bardzo blisko...a dudnilo niemilosoernie. Z jedna gadalam to za kazdym dzieckiem chodzila ;) ma 3 ke. Dzieci maja obecnie podobny gust muzyczny ;)

Nola, Lady Savage lubią tę wiadomość

• katrina Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Przepraszam, że wcinam się wam w wątek, pomożecie? Potrzebuję jeszcze kilku głosów! Bardzo Was proszę.. To mój synek - Jakub, wystarczy zalajkować jego zdjęcie :) Dziękuję :*

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1417710391611090&id=100001164289529

relgx1hpnsuaq9hd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2017, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A usg juz mialam z 10 ;) plus detektor. Z kuba podobnie.

Nola lubi tę wiadomość

• nesairah Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, co za paskudną noc miałam. Okropne sny o tym, że krwawię, że nie chcą mnie przyjąć w szpitalu... szkoda gadać. Pół nocy nie spałam! Wstałam teraz totalnie zaspana i obolała :( Jak patrzę na to, jaki mam w domu rozgardiasz, to mam ochotę to wszystko ogarnąć, ale nie mam siły totalnie.

Co do kina, ja w ciąży kilka razy byłam, mały też był bardzo aktywny na seansie, ale nie pomyślałam nawet, że mogłabym mu zaszkodzić. Lekarz nie miał zastrzeżeń do jego rozwoju, więc chyba nic się nie stało :)

Skurcze... męczą mnie dalej. Już mam wizję, że nie dotrwam do poniedziałkowej wizyty. Dzisiaj jeszcze synek jakiś mało aktywny, zaraz zjem śniadanie, może się obudzi.

Nola lubi tę wiadomość

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2017, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś od rana mam skurcze i jakoś młody bardziej aktywny

Usg mam na każdej wizycie, które mam średnio co 3 tygodnie + wizyty prenatalne

paula1254, Nola lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2017, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko jak jest jednego dnia bardzo aktywne, to drugiego troszkę zawsze bardziej spokojne. Myślę,że nie ma powodów do niepokoju.
    Poza tym wody płodowe tłumią trochę dźwięki i inaczej są słyszane niż normalnie jak my słyszymy. Ja byłam w kinie na początku ciąży. Ale moje koleżanka całą ciąze chodziła do kina i malej nic nie jest.

Co do usg, to ja miałam 10 usg (9na wizytach w tym 3 dość długie plus oddzielnie długie echo serca ). No i pewnie będę miała jeszcze 2 wizyty, więc 2 usg i przed porodem zrobią mi kolejne.

Nola lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam kiepską noc. Miałam jakiś paskudny koszmar, obudziłam się zlana potem. Wczoraj cały wieczór miałam bolesne skurcze, na szczęście się wyciszyły. Cały czas mówiliśmy naszej córci, że 1 listopada to kiepska data na urodziny :P

Co do USG to ja mam na każdej wizycie. A na początku ciąży to w ogóle mialam bardzo często ze względu na intensywne poszukiwanie lekarza do prowadzenia ciąży.

Nola lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2017, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj zaliczyłam dość mocny skurcz, na szczęście jeden. Choć mnie złamało w pół. No cóż- przygotowuje się powoli na to. Nie chciałabym tylko,żeby mnie złapało tak podczas jazdy samochodem.

‹‹ 1490 1491 1492 1493 1494 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ