X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Grudzień 2020
Odpowiedz

Grudzień 2020

Oceń ten wątek:
  • Chcę być mamą Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2020, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    Dzisiaj się Wam pochwale 😊 zrobiłam mój pierwszy ciążowy trening 😊💪Wcześniej tylko spacery, bo długo się obawiałam, ale nie żałuje, bo teraz czuje jak moje ciało osłabiło się przez ostatnie 4miesiace. Jestem zszokowana. A Wy trenujecie?

Ja przed ciąża ćwiczyłam A teraz się boję. Miałam krwawienia i wolalam sobie odpuścić. Ale teraz też zaczynam się zastanawiać czy powoli mogę zacząć ćwiczyć. Najlepiej lekarza o to spytam

[link=https://www.suwaczki.com/]oar8s65g3pfujggo.png[/link]

Przestań bać się tego, co może pójść źle.
    Skup się na tym, co może pójść dobrze.

Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕
    12.2018 ciąża- 7 tyg.- poronienie
    06.2019 icsi- 0 zaplodnionych

Od 07.2019 - Novum
    Tsh 1.8, podwyższona prolaktyna, torbiele
    Od 12.2019- antykoncepcja
    02.2020-punkcja torbieli 😟
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    Bądź silny maluszku 🙏 walcz...
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g
  • potrójnamama Przyjaciółka

Wysłany: 18 czerwca 2020, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jjs wrote:
    Dzisiaj się Wam pochwale 😊 zrobiłam mój pierwszy ciążowy trening 😊💪Wcześniej tylko spacery, bo długo się obawiałam, ale nie żałuje, bo teraz czuje jak moje ciało osłabiło się przez ostatnie 4miesiace. Jestem zszokowana. A Wy trenujecie?

Ja na początku trenowałam ale jak na drugiej wizycie lekarz powiedział o krwiaku to przestałam. Ale jak ciągle pracuje w przedszkolu i tam ciągle w ruchu jestem no i moje osobiste dzieciaczki (5 I 3 lata) dbają o moją aktywność fizyczną każdego dnia 😁
    Po ciąży i po połogu jak tylko dostanę zielone światło to wracam do regularnych ćwiczeń i do biegania ;)

Pierwsza ciąża 8tc poronienie
    Synek 2015
    Córeczka 2017
    Synek 05-16.03.2019 💔

7v8r3e3k3cjsoq3e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2020, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że większość ma problemy z cerą. Mi od razu wszyscy dookoła mówili, że będzie dziewczynka, ale tego dowiem się jutro. Ja chodzę na mikrodermabrazję, skóra fajnie się oczyszcza, ale na czole i brodzie i tak mam jakiś armagedon, a o dekolcie i plecach już nawet nie mówię. Włosy natomiast mam suche jak wiór i też myślałam o farbowaniu, ale trochę się cykam, jutro zapytam lekarza. Dziewczyny co do zaparć, ja póki co stosuję zwykłe czopki glicerynowe, Lactulosy bym chyba nie przełknęła, a jest jeszcze Dulcosoft też w syropie albo saszetkach tylko tutaj trzeba się najlepiej dopytać bo w ulotce jest zaznaczone "pod kontrolą lekarza".

• Kinaa Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2020, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety nie mogę żadnych ćwiczeń ani wysiłków fizycznych, jedynie krótkie spacery mi zostały na razie ;)

ckai9jcgzvp69p78.png
  • Kokaina Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

Mi na problemy z cera lekarz przepisał zineryt punktowo i 2 razy dziennie do stosowania Hascoderm lipo żel.
    Zobaczę czy to coś pomoże .

Tez muszę wymienić stanik , bo te dotychczasowe są za małe 😂

Synek 2016 r. ♥️
    Synek 2020 r. 💚

• mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolores przykro mi :( jeśli jest tobie ciężko i nie będziesz umiała dobie z tym poradzić idź do psychologa. Życzę Tobie szybkiego ponownego zajścia :* ściskam

Ja przed ciążą ćwiczyłam, teraz niestety nie mogę bo w poprzednich miałam problemy z szyjka jak i plamienia z resztą teraz też plamienia przez miesiąc ponad. Więc zostało mi trochę chodzenia gimnastyki przy dzieciaczkach no i tyle :p

U mnie sugerowany chłopak aktualnie. Szyjka 34mm

Glonojadek lubi tę wiadomość

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj miałam wizytę, na 100% chłopak, pięknie pokazał swoje klejnoty :) Ma 10,5 cm, więc spory jest. Szyjka u mnie też 34 mm, niby w normie, ale jakoś wydaje mi się mało..
    Co do ćwiczeń, to ja cały czas jestem zmęczona, ciągle łapię zadyszkę, nie mam siły na ćwiczenia..

Glonojadek, Kokaina, mon!ta^ lubią tę wiadomość

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Tortie Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaaaa87 wrote:
    Jest jakaś roznica przy USG połówkowy w 18tyg a 22? Mam wizytę 1lipca i będę wtedy w 18 tyg (według długości CRL z poprzedniego USG) I się zastanawiam czy to już będzie :) chyba że lekarz wyznaczy mi kolejny termin..

W poradni w której miałam robione prenatalne i też chce iść na połówkowe to robią to badanie najchętniej 20 do 22 tc.
    Fajnie to jest wytłumaczone na stronie mama ginekolog. W 18tc dziecko waży około 250g, a w 22tc 500g, więc dwa razy więcej i pewne struktury będzie o wiele łatwiej uwidocznić.
    Ja mam zamiar iść 20+3, akurat tak lekarz przyjmuje i myślę że termin będzie optymalny.

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaaaa87 wrote:
    Jest jakaś roznica przy USG połówkowy w 18tyg a 22? Mam wizytę 1lipca i będę wtedy w 18 tyg (według długości CRL z poprzedniego USG) I się zastanawiam czy to już będzie :) chyba że lekarz wyznaczy mi kolejny termin..

Moim zdaniem to jeszcze nie będzie połówkowe. Mój lekarz powiedział, że na następnej wizycie wyznaczymy termin połówkowych. A następną wizytę będę mieć w 18,5 tydzień ciąży.

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Inga28 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie, wszystko dobrze i będzie chłopak! 💙💙💙

Tortie, jjs, PatSim, kingus0x, Kropkaaaa87, Glonojadek, Jeżowa, Kinaa, potrójnamama, mon!ta^ lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Savana Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2020, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy mi się wydaje czy w grudniu rodzą się sami chłopcy? 😂 Gratuluję 😘

Glonojadek, Kinaa, kingus0x, mon!ta^ lubią tę wiadomość

oar89n73y6mg0rut.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas cały czas nie wiadomo, znaczy nikt nic nie widzi między nogami i mówią, że za wcześnie :D ja czuję, że dziewczynka i skoro nic nie widać to może jednak racja :D może za 2 tygodnie lekarz nam powie. Niestety jego jakość USG nie powala, więc nie zdziwię się jak się dowiemy dopiero na połówkowych :)

Ciąża 3 ♥️ Łucja :*
    3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
    👼Mikołaj (21tc) i 👼Maja (18tc) 💔[*]
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropkaaaa87 wrote:
    Ja już w 12 tygodniu wiedziałam że będzie chłopak 💙😁

https://zapodaj.net/610c3f949be4f.jpg.html
    Jakie wyraźne! 😯

Kropkaaaa87 lubi tę wiadomość

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle dziewczyny to jestem w szpitalu. Stawianie macicy się nie uspokoiło mimo leżenia plackiem i postanowiłam przyjechać i zostać na oddziale na weekend. Zbadali mnie i niby wszystko w porządku, a od leżenia moja szyjka ma 40mm, a przypominam, że miała 22mm 😳 Lekarz, który mnie badał nie widział potrzeby, żebym zostawała, bo w sumie będę tylko leżeć na obserwacji, ale stwierdziłam, że jak wrócę do domu i znowu coś się będzie dziać to umrę ze strachu. Więc ostatecznie moja historia położnicza zadecydowała o tym żebym tu została. Pomyślałam, że przez weekend trochę odpuszczę leżenie i w poniedziałek na USG przy wypisie zobaczę czy szyjka się nie skróci czy coś. Jak będzie dobrze to wytrzymam jakoś w spokoju do wizyty u mojego lekarza.

PatSim, Kropkaaaa87, mon!ta^ lubią tę wiadomość

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda wrote:
    W ogóle dziewczyny to jestem w szpitalu. Stawianie macicy się nie uspokoiło mimo leżenia plackiem i postanowiłam przyjechać i zostać na oddziale na weekend. Zbadali mnie i niby wszystko w porządku, a od leżenia moja szyjka ma 40mm, a przypominam, że miała 22mm 😳 Lekarz, który mnie badał nie widział potrzeby, żebym zostawała, bo w sumie będę tylko leżeć na obserwacji, ale stwierdziłam, że jak wrócę do domu i znowu coś się będzie dziać to umrę ze strachu. Więc ostatecznie moja historia położnicza zadecydowała o tym żebym tu została. Pomyślałam, że przez weekend trochę odpuszczę leżenie i w poniedziałek na USG przy wypisie zobaczę czy szyjka się nie skróci czy coś. Jak będzie dobrze to wytrzymam jakoś w spokoju do wizyty u mojego lekarza.
    To może się o tyle wydłużyć 😱 a ile razy miałaś badane? Może któryś wynik to błąd pomiaru

• Tortie Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam mieć podsumowane wyniki badań prenatalnych krew+USG w poniedziałek, ale dostałam też karteczkę do wyników krwi z Alabu. Nie mogłam się powstrzymać i oczywiście dzisiaj je pobrałam i teraz rozkminiam, czy są prawidłowe czy nie 😅 oczywiście wiem, że to musi być brane łącznie pod uwagę, ale ciekawość silniejsza.

Starania o rodzeństwo od 08.2024
    ♀️PCOS, stan przedcukrzycowy
    ♂️ Astenoteratozoospermia
    💊 Metformina, NAC, Inozytol
    🤱1 ciąża po ponad 2 latach starań
    👶 12.2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś po wizycie. Dostałam skierowanie do Matki Polki. W niedziele mam się stawić. W skierowaniu placentomegalia, małogłowie/hepatomegalia, niedomykalność TV, poronienie zagrażające. Mam mieć robione badania i lekarz coś wspominał, że w razie W będę miała amniopunkcję, której się obawiam. Powiem Wam, że dawno się tak nie zryczałam jak dziś.

• Kinaa Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała panda trzymam kciuki może faktycznie jakiś błąd pomiaru był :)
    gucha kurcze jestem z tobą całym sercem i liczę że będzie wszystko w porządku :*
    Aż mi głupio napisać.. ale też miałam dzisiaj prenatalne i wyszło wszystko w porządku- oczywiście jeszcze do 2 tygodni na maila ma przyjść badanie z krwi no i Savanna wykrakałaś bo u mnie na 80% chłopak też <3 chyba jak moja teściowa zostałam matką królów.. bo ona też poroniła 5 dziewczynek, ja też 5 poronień z czego 1 udało się zrobić badanie genetyczne i wyszło że dziewczynka a teraz wszystko od początku w porządku i chłopak. Ale jak tak myślę to chyba mój mąż i teściu muszą przenosić w sobie coś takiego, w sumie dziadek też miał tylko teścia

Mała panda, Glonojadek, Kropkaaaa87, mon!ta^ lubią tę wiadomość

ckai9jcgzvp69p78.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gucha wrote:
    Ja dziś po wizycie. Dostałam skierowanie do Matki Polki. W niedziele mam się stawić. W skierowaniu placentomegalia, małogłowie/hepatomegalia, niedomykalność TV, poronienie zagrażające. Mam mieć robione badania i lekarz coś wspominał, że w razie W będę miała amniopunkcję, której się obawiam. Powiem Wam, że dawno się tak nie zryczałam jak dziś.
    Kochana wiem co czujesz, w drugiej ciąży usłyszałam w 12 tygodniu też okropne wieści.., amniopunkcja wszystko wyjaśniła, miałam robioną w 13 tygodniu (bardzo duże wady płodu) i nie było żadnych komplikacji po tym. Nie zawsze to co mówią lekarze to wyrok. Podczas, gdy czekałam na wyniki amniopunkcji, bardzo dużo czytałam i znalazłam mnóstwo historii, które skończyły się dobrze, mimo złego USG. Przytulam mocno 🤗

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
  • Mała panda Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tego wydłużenia szyjki to nie mam pojęcia o co tu chodzi. Niby można by było to uznać jako błąd pomiaru, ale aż o 2 cm? Jestem ciekawa jaka będzie przy wypisie, bo z tego co czytam to niby nie ma czegoś takiego jak wydłużenie szyjki w ciąży, a mimo to czytam historie dziewczyn, którym szyjka się wydłużała, gdy leżały. Ogólnie to się bardzo cieszę i absolutnie nie narzekam, niech ta szyjka będzie jak najdłuższa :)

mon!ta^ lubi tę wiadomość

3jgxyx8drpyu6ix0.png
    63b581a52b.png
‹‹ 93 94 95 96 97 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ