X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Krakowianki w ciąży.
Odpowiedz

Krakowianki w ciąży.

Oceń ten wątek:
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O! Ja chcę w Ujastku, ale idę na te lipcowe, bo akurat w czerwcu mam wyjazd.
    Ja tez nie moglam sie doczekac plci, w 15 tc uslyszelismy, za na 80% dziewczynka i przed polowkowym teraz sie spinalam czy na pewno czy jeszcze wyjdzie chlopiec. Juz sie tak oswoilam z córką, że chyba bym się popłakała na tym usg jakby jednak byl chlopak :p

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super, że tez myślicie o tym szpitalu:) bo na razie większość opinii słyszałam o Żeromskim i Siemiradzkim:) a ja sobie od samego początku Ujastek upatrzyłam i tak chyba już pozostanie, wybrałam stamtąd położną, znam lekarza, a jeżeli chodzi o sprzęt medyczny to też najwyższa półka. Szkoda, że mam do niego spory kawałek;)to jedyny minus na razie:)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, lena, to tak jak u mnie. Wypatrzyłam sobie od początku i też nie wiem czy jest jeszcze jakiś szpital w Krakowie, który byłby dalej ;)

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Haha, lena, to tak jak u mnie. Wypatrzyłam sobie od początku i też nie wiem czy jest jeszcze jakiś szpital w Krakowie, który byłby dalej ;)

Haha no ja już mam obawy co to będzie jak zacznę rodzić, akurat w godzinach kiedy Kraków staje w korkach:D aleje stoją, Bora - Komorowskiego też bardzo często nawet późnym wieczorem jak jedziemy do Auchan na zakupy

w4sq43r85k8egy8f.png
  • mylola Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwszą córkę urodziłam po 23h od odejścia wód płodowych więc myślę że i wy zdążycie dojechać do szpitala :D

lena86, tym_janek lubią tę wiadomość

8p3o3e3kdmy2lofu.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mylola wrote:
    Ja pierwszą córkę urodziłam po 23h od odejścia wód płodowych więc myślę że i wy zdążycie dojechać do szpitala :D

Jasne:) na pewno dojedziemy:) pierwszy poród to raczej nie amerykański film,z kobietą rodzącą w samochodzie w 2 minuty:P

w4sq43r85k8egy8f.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak idziecie w czerwcu na drzwi otwarte to zdajcie potem relację :) Jakbyście zapomniały o coś dopytać to dajcie znać, spytam w lipcu idąc ;)

mylola, lena86 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, hej, co tu tak cicho? ;-)
    Czy któraś z Was zaczęła ostatnio szkołę rodzenia? Ja właśnie jestem na etapie wybierania i mam nadzieję w ogóle, że to nie za późno, nie wiem ile się czeka ;-) poproszę o opinie gdzie iść albo jeszcze lepiej - gdzie nie iść :P

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba zostaly tylko odplatne. Mi juz na poczatku maja w Zeromskiego powiedzieli ze nie ma miejsc. Bardzo dobre opinie słyszałam o szkole rodzenia Koala, za kurs chyba ok 500 zl wiec mocno sie zastanawiam czy na pewno potrzebuje. Myślałam czy uda mi sie spotkac z jakas położna srodowiskowa i moze ona by mi wytłumaczyła najistotniejsze rzeczy. Ale zupelnie nie wiem jak sie za to zabrac.

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam w koali za tydzień. Wolne terminy można sprawdzić u nich na stronie.
    Myślałam o położnej ale przez kilka tyg szukałam jakichś opinii i nikt nic nie wie :/ w sensie o żadnej babce fajnej z polecenia. A po 22 tyg mamy prawo do jednej wizyty położnej na tydzień, po 30- którymś nawet 2x w tygodniu. Wiec to może być fajne prywatne przygotowanie, i to darmowe.. położna powinna mieć wręcz listę tematów i sobie można wybrać które z nich chcecie omówić na spotkaniach.
    .. tylko znajdźcie mi taka w krk.. jak pytałam w osiedlowej przychodni to usłyszałam ‚a co się dzieje ze wizyta potrzebna?’

h84fwn15k5y02vr6.png
  • mylola Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży chodziłam do szkoły rodzenia w Meavicie na Rusznikarskiej, czy bym poleciła, trochę tak, a trochę nie. Część tematów była fajna, ciekawie omówione, były też zajęcia praktyczne o kąpieli czy masażu noworodka, ale był tez mega nudny wykład o bankowaniu komórek macierzystych (w zasadzie reklama tegoż banku) czy wykład z pediatrą który był trochę zamotany.
    Co do położnej na fundusz to też właśnie słyszałam że od 22 tyg można się spotykać, ale jeszcze się nie spotkałam żeby jakaś położna indywidualne wizyty organizowała. Na Ujastku w ramach tego mają zorganizowane "pogaduchy do brzucha" (chciałam chodzić ale godziny mi średnio pasuują bo mąż pracuje i nie zajmie się córką) a np w przychodni na Wysłouchów na Kurdwanowie w ramach tych możliwości spotkań z położna też organizują spotkania bodajże raz w tygodniu w przychodni. Do mnie na Kurdwanów po prodzie przychodziła p. Kapustka, wiem że wiele kobiet jest z niej bardzo zadowolonych, ja byłam nieco mniej. Do koleżanki z osiedla przychodziła położna z Ujastka jakaś, bo tam rodziła, ale nazwiska nie pamiętam, koleżanka była zadowolona.

8p3o3e3kdmy2lofu.png
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf ja na nfz to nawet nie wiem jak się to załatwia i gdzie, także patrzyłam tylko na płatne ;-) ale np przy Narutowiczu jest za 200 zł, cena w porównaniu do innych niezła, a mam tam bardzo blisko. Zadzwonię dzisiaj się dopytać co i jak to dam znać jeśli któraś potrzebuje ;-)

A co do położnej to ja bym bardzo chciała żeby po porodzie przychodziła do mnie, ale to też nie wiem czy do swojej przychodni muszę się zgłosić (od początku ciąży mnie tam w sumie nie widzieli) czy gdzie?

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o położna, to działa jak z lekarzem rodzinnym: nie ma już rejonizacji, wiec wybierasz przychodnie jaka chcesz i wypełniasz deklaracje wyboru położnej. Tyle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 09:38

Asiaf, tym_janek lubią tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka wrote:
    Asiaf ja na nfz to nawet nie wiem jak się to załatwia i gdzie, także patrzyłam tylko na płatne ;-) ale np przy Narutowiczu jest za 200 zł, cena w porównaniu do innych niezła, a mam tam bardzo blisko. Zadzwonię dzisiaj się dopytać co i jak to dam znać jeśli któraś potrzebuje ;-)

A co do położnej to ja bym bardzo chciała żeby po porodzie przychodziła do mnie, ale to też nie wiem czy do swojej przychodni muszę się zgłosić (od początku ciąży mnie tam w sumie nie widzieli) czy gdzie?
    o to daj koniecznie znać czego się dowiedziałaś, może też tam pójdę :)

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też wybrałam szkołę rodzenia Koala, idę na zajęcia w połowie lipca. Położną już wybrałam składając deklarację w Ujastku i pewnie w jakimś najbliższym czasie będę się z nią umawiać na jakieś spotkanie:) no i oczywiście w najbliższą sobotę wybieram się na dzień otwarty do Ujastka:)

tym_janek lubi tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mylola wrote:
    Ja w pierwszej ciąży chodziłam do szkoły rodzenia w Meavicie na Rusznikarskiej
    Nie chodziłam do szkoły rodzenia, ale w Meavicie baaardzo polecam lekarza od badań prenatalnych - dra Zarotyńskiego. Byłam u niego na każdym USG prenatalnym i za każdym razem jestem tak samo zachwycona, mąż zresztą też :)

Już kiedyś pisałam - ja już niebawem też idę do Koali, ale tylko na jedne zajęcia. I jeszcze na chustonoszenie :D
    Zastanawiam się też nad ćwiczeniami, ale póki co wolę chyba basen (zajęcia na basenie AGH) - jest tak gorąco, że akurat fajnie się pomoczyć w wodzie.
    A Wy kojarzycie jakieś inne baseny, gdzie są zajęcia dla kobiet w ciąży na Multisport? Na AGH podobno tylko do 22 czerwca, bo potem zaczynają się kolonie.

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Meavita tez mialam usg u dr Zarotynskiego, polecam, fantastyczny lekarz :)

mi88 lubi tę wiadomość

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • kkarolina89 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    Nie chodziłam do szkoły rodzenia, ale w Meavicie baaardzo polecam lekarza od badań prenatalnych - dra Zarotyńskiego. Byłam u niego na każdym USG prenatalnym i za każdym razem jestem tak samo zachwycona, mąż zresztą też :)

Już kiedyś pisałam - ja już niebawem też idę do Koali, ale tylko na jedne zajęcia. I jeszcze na chustonoszenie :D
    Zastanawiam się też nad ćwiczeniami, ale póki co wolę chyba basen (zajęcia na basenie AGH) - jest tak gorąco, że akurat fajnie się pomoczyć w wodzie.
    A Wy kojarzycie jakieś inne baseny, gdzie są zajęcia dla kobiet w ciąży na Multisport? Na AGH podobno tylko do 22 czerwca, bo potem zaczynają się kolonie.

Zobacz w Lemon Fitness na Ludwinowie :)

mi88 lubi tę wiadomość

qb3c20mm6mszqqpm.png
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:

O to jest bardzo dobry pomysl, tez zdecyduje sie chyba oststecznie na 2 tematy :)

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf wrote:
    o to daj koniecznie znać czego się dowiedziałaś, może też tam pójdę :)
    Daję znać ;-) oprócz tego co na stronie to dowiedziałam się, że najbliższa szkoła rusza 3 lipca i są jeszcze miejsca. Całość kosztuje 200 zł - 100 same wykłady i 100 ćwiczenia dla kobiet (ostatnie dwa zajęcia z ćwiczeń są z partnerami). W trakcie szkoły jest też spacer po oddziale, pani powiedziała też, że właściwie w każdej chwili można podjechać to położna pokaże oddział, ale jakby któraś chciała w większej grupie to najbliższe oprowadzanie w ramach szkoły rodzenia (ale można przyjść też jak się chce) będzie 19 czerwca o 16, zbiórka na SORze ;-)

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
‹‹ 12 13 14 15 16 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ