X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 24 października 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doczekacie się ruchów doczekacie ;)
    bedzie jeden stres wiecej, jak sie bd panikowac ze malo ruchow itp pamietam z pierwszej ciazy

Totoro lubi tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 05:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może się wam przydać. Poniżej link do wyników testów fotelików z ostatnich 3 la ( 2015-2017)Można też spr wcześniejsze wyniki ale sprzed 2014 nie ma co porównywać, bo wtedy używano starszych manekinôw do testów (foteliki uzyskiwały lepsze wyniki niż uzyskałyby gdyby ktoś teraz je sprawdził). Po kliknięciu w wybrany model można poczytać dokładnie za co fotelik ma dokłdnie dobre noty, a za co zostały obniżone (w przypadku rwf praktycznie zawsze obniżają za większe zużycie miejsca w aucie , mało miejsca na nogi i trudność montażu). Dodatkowo rwf mogą mieć zaliczony test plus. Są jeszcze 2 inne mniejsze testy, ale teraz już nie pamiętam ich nazw.

https://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/detail.aspx?KisiID=419&nc=True&info=AXKID+Wolmax&ergo=True

darika, Sassy, Tęskniąca, justysbp lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, sory, że ostatnio mało się udzielam. Nie nadrobię teraz starych wątków.

WSZYSTKO CO NIE WPISAŁAM NA PIERWSZĄ STRONĘ PISZCIE MI POD TYM POSTEM!
    Nie jestem w stanie nadrobić zaległych stron.

Ostatnio byłam u ginekologa ;) synek pozostaje synkiem :D i wszystko jest w jak najlepszym porządku :)

AJrin, acygan, Tęskniąca, Andzia123, jasmina6, patusia90, justysbp, Agusia_pia, MaGo, Sylwiaa95 lubią tę wiadomość

• jasmina6 Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, szkoda że nie po polsku, a może mi któraś powiedzieć który fotelik wypadł najlepiej?

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Fajnie, szkoda że nie po polsku, a może mi któraś powiedzieć który fotelik wypadł najlepiej?

Szkoda, że nie po polsku lub po angielsku ;p Wklejam stronę polską, którą znalazłam, na podstawie właśnie tych niemieckich badań: https://boboland24.pl/adac-2017-najnowsze-testy-fotelikow-samochodowych-dla-dzieci-r112. Na dole tej strony jest jeszcze jedna - testy 2017.

Acygan dzidzia zaczyna słyszeć wszystko około 5mca. A, że jesteśmy prawie w 5 to już spokojnie można.

Pozdrawiam!

darika lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Szkoda, że nie po polsku lub po angielsku ;p Wklejam stronę polską, którą znalazłam, na podstawie właśnie tych niemieckich badań: https://boboland24.pl/adac-2017-najnowsze-testy-fotelikow-samochodowych-dla-dzieci-r112. Na dole tej strony jest jeszcze jedna - testy 2017.

Acygan dzidzia zaczyna słyszeć wszystko około 5mca. A, że jesteśmy prawie w 5 to już spokojnie można.

Pozdrawiam!

U mnie dopiero drugi tydzien sie zaczal z czwartego miesiaca, wiec jeszcze troche :)
    A tak w ogole co u Ciebie i dzidzi? :)

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli do 5 mca jeszcze 2 tyg ;p Tak jak u mnie. Mniej niz wiecej :)
    Wszystko u nas dobrze. Już nie wymiotuję, mdlosci są prawie codziennie wieczorem, albo rano. Nadal wstręt do jedzenia. Na wadze wciąż -4kg. Oswoiłam się z myślą o synku (mamy imię wybrane nawet!) i zaczęłam się nim naprawdę cieszyć :) Wózek mamy na oku Bugaboo Cameleon - czarny, przepiękny. Reszta w toku :) Połówkowe mam 28 listopada i jak będzie wszystko dobrze, to zacznę przygotowania na 100%.

Aliskaa lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja nie dawno wstałam :) dziś sobie pospałam :) mąż się śmieje jak ja będę do dziecka wstawać :D
    co do gadania i słyszenia to ja gadam hehe słyszy czy nie ale wiem że czuje :)
    ja się zastanawiam czy mój gin mnie wyśle na połówkowe, wizytę mam jak będę w 18 tc czyli 2 tyg później miałabym połówkowe. zobaczymy co powie.
    ja ubranka zacznę kompletować jak poznamy płeć a "większe" kupy typu wózek, łóżeczko itp to od lutego zaczniemy zamawiać żeby nie na ostatnią chwilę.

na mojej wadze po 2 tyg + 0,4 kg :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jasmina6 wrote:
    Kiddy evo-Luna (izofix). To jedyny fotelik z b.d. oceną w tym przedziale wagowym (0-13 kg, 45-83 cm). W tym roku żaden mu nie dorównał. Sam fotelik waży 5,2 i można go zamontować tylko na bazie Izo fix (6,2 kg)
    Oceny ADAC. Kategoria
    bezpieczeństwo
    -Bardzo małe ryzyko obrażeń przy zderzeniu przednim i bocznym
    -pasy prawidłowo przylegają
    -stabilnie siedzi po zamontowaniu w aucie
    Montaż
    - niewielkie ryzyko złego zamontowania
    - łatwo się wpina/wypina
    -przejrzysta instrukcja montażu
    Ergonomia
    -b.dobre ułożenie nóg
    -dobry materiał obicia
    -dobry widok (z perspektywy dziecka) na zewnątrz
    -wzorowa pozycja ułożenia (fotelik można w trakcie jazdy rozłożyć, nie tylko na stelażu wózka)
    - bardzo dobra oferta miejsca dla dziecka
    Czyszczenie/wykonanie
    -dobrze wykonany
    -moźliwosc prania w pralce (pokrycia)
    Słabe strony
    - podwyższone zużycie miejsca w aucie
    -lekko podwyższone obciążenie substancjami szkodliwymi
    -trudno ściąga się pokrowiec (potrzeba na tę czynność więcej czasu niż standardowo)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    Cześć dziewczyny, sory, że ostatnio mało się udzielam. Nie nadrobię teraz starych wątków.

WSZYSTKO CO NIE WPISAŁAM NA PIERWSZĄ STRONĘ PISZCIE MI POD TYM POSTEM!
    Nie jestem w stanie nadrobić zaległych stron.

Ostatnio byłam u ginekologa ;) synek pozostaje synkiem :D i wszystko jest w jak najlepszym porządku :)
    Hej, możesz wpisać, że u mnie dziewczynka :) Jak przygotowania do ślubu?

Aliskaa lubi tę wiadomość

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda dobrze, ze wymioty przeszly, u mnie tez troche lepiej,walcze zeby nie lezec, bo wtedy glowa nie boli :) pochwalisz sie jakie imie wybraliscie? :)

Agusia ja sie ciesze, ze wizyte mam w 16 tyg a pozniej wypada w 20 wiec akurat to bedzie jako polowkowe, bo bede robic u mojej prowadzacej. A jesli idziesz do innego lekarza niz swojego, to chyba i tak nie ma znaczenia, bo oddzielna wizyta.
    Pospac nie pospalam, zmieniamy dach i od samego rana panowie dzialaja :)

Kinga nawet nie slyszalam o takim foteliku :) ale mysle,ze kazdy bedzie mial jakies plusy i minusy :)

Aliska no wlasnie, jak prygotowania? Stres juz jest?:)

• Paatka Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj wreszcie pospałam. Chyba choroba i wczorajsze stresy macicowe mnie osłabiły bo obudziłam się po 10tej dopiero.
    Pogoda paskudna... nie wychodzę dziś z łóżka - wygrzewanie dzień 3.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Edwarda dobrze, ze wymioty przeszly, u mnie tez troche lepiej,walcze zeby nie lezec, bo wtedy glowa nie boli :) pochwalisz sie jakie imie wybraliscie? :)

Agusia ja sie ciesze, ze wizyte mam w 16 tyg a pozniej wypada w 20 wiec akurat to bedzie jako polowkowe, bo bede robic u mojej prowadzacej. A jesli idziesz do innego lekarza niz swojego, to chyba i tak nie ma znaczenia, bo oddzielna wizyta.
    Pospac nie pospalam, zmieniamy dach i od samego rana panowie dzialaja :)

Kinga nawet nie slyszalam o takim foteliku :) ale mysle,ze kazdy bedzie mial jakies plusy i minusy :)

Aliska no wlasnie, jak prygotowania? Stres juz jest?:)
    Tak, tylko ten ma konkretnie najlepszy wynik całościowy, w tym *****za bezpieczeństwo, 3 lata temu się nad nim zastanawiałam, ale wtedy nie miał jeszcze zrobionych testów. Później kupiłam 3w1 w b. dobrej cenie i stwierdziłam że spróbuję z tamtym, z właszcza ze na początku były tylko trasy sklep-dom, dom lekarz itp. Dopiero w 3-4 miesiącu planowaliśmy pierwszą dłuższą podróż. Nasz fotelik z zestawu miał **** i był o 2 kg lżejszy (i to kryterium zadecydowało że został jako jedyny fotelik). W między czasie rozmawiałam z koleżanką, która pożyczała fotelik, bo miała dość swojego besafea właśnie z powodu wagi, jej dziecko było duże a moje przybierało na wadze w zastraszającym tempie (i właśnie ta rozmowa dała mi do myślenia)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) u mnie dzisiaj samopoczucie okropne...a musze jechac do mamy jej pomoc i chyba tylko na szybko cos ugotuje i wroce do domu bo nie mam sily, a lezac i tak jej sie do niczego nie przydam :(

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Tak, tylko ten ma konkretnie najlepszy wynik całościowy, w tym *****za bezpieczeństwo, 3 lata temu się nad nim zastanawiałam, ale wtedy nie miał jeszcze zrobionych testów. Później kupiłam 3w1 w b. dobrej cenie i stwierdziłam że spróbuję z tamtym, z właszcza ze na początku były tylko trasy sklep-dom, dom lekarz itp. Dopiero w 3-4 miesiącu planowaliśmy pierwszą dłuższą podróż. Nasz fotelik z zestawu miał **** i był o 2 kg lżejszy (i to kryterium zadecydowało że został jako jedyny fotelik). W między czasie rozmawiałam z koleżanką, która pożyczała fotelik, bo miała dość swojego besafea właśnie z powodu wagi, jej dziecko było duże a moje przybierało na wadze w zastraszającym tempie (i właśnie ta rozmowa dała mi do myślenia)

Cena zdecydowanie do mnie nie przemawia :) Ale faktycznie, płaci się za coś. Planujemy tylko jeden dłuższy wyjazd, więc może źle nie będzie, a i tak szybko wyrośnie :) Myślę, że więcej zainwestuję w następny :)

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Cena zdecydowanie do mnie nie przemawia :) Ale faktycznie, płaci się za coś. Planujemy tylko jeden dłuższy wyjazd, więc może źle nie będzie, a i tak szybko wyrośnie :) Myślę, że więcej zainwestuję w następny :)
    No tani nie jest, ale to fotelik już z bazą, więc montaż bajka. Sami po 3 miesiącach dokupiliśmy bazę, bo córka marudziła jak montaż trwał za długo, no a w długich trasach to było bardzo uciążliwe. Co do czasu użytkowania, to nasza córka nadal jeździ w łupinie a ma 18 m-cy. Ona starcza tak do 12 lub 13 kg (to fotelik u dziadków), bo oni nie mają Izofixa. Patrząc od strony ekonomicznej to najtaniej wychodzi kipan kiss 2 bo nadaje się od urodzenia do 18kg czyli ok 4 lat i też jest już z bazą. To jedyny fotelik do 18 kg który swoją budową przypomina łupinę i nadaje się od urodzenia. My jako 2 fotelik mamy reverso +, to też fotelik do 18 kg i niby nadaje się od urodzenia, ale ta najmniejsza wkładka jest tylko do rozmiaru 62, a kolejna pozycja jest już jakby dla dziecka siedzącego (tzn jest bardziej leżąca niż w tych 9-25, ale obawiam się że dziecku by główka opadała jak w wielu maxi cosi).

A z takich praktycznych obserwacji, to czasem są różne niespodzianki więc dobrze fotelik przymierzyć do auta. U dziadków pasy w aucie są takie krótkie, że muszę się trochę nagimnastykować by go zapiąć, za to u nas zapinałam ją bez problemu. Do tego dochodzą różne budowy kanap (im bardziej pochyłe tym trudniej zamontować prawidłowo fotelik)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u nas też było ostatnio zdziwienie, jak wieźliśmy synka przyjaciółki bo pasy zbyt krótkie, żeby dobrze zapiąć fotelik... Mąż już przeżywał, że jak my teraz będziemy dziecko wozić, no więc oczywiście stwierdził, że jedynym rozwiązaniem jest nowe auto ( no już lece... ) ;)

A jak to jest z tymi bazami do fotelików - one też wymagają takiego pętania pasami? Bo powiem szczerze, że aż mi się gorąco robiło jak patrzyłam ile to zapinanie fotelika trwało bez bazy.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Czyli do 5 mca jeszcze 2 tyg ;p Tak jak u mnie. Mniej niz wiecej :)
    Wszystko u nas dobrze. Już nie wymiotuję, mdlosci są prawie codziennie wieczorem, albo rano. Nadal wstręt do jedzenia. Na wadze wciąż -4kg. Oswoiłam się z myślą o synku (mamy imię wybrane nawet!) i zaczęłam się nim naprawdę cieszyć :) Wózek mamy na oku Bugaboo Cameleon - czarny, przepiękny. Reszta w toku :) Połówkowe mam 28 listopada i jak będzie wszystko dobrze, to zacznę przygotowania na 100%.
    Myśle o takim samym wózku tylko może z pomarańczową budą ;)

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
  • jasmina6 Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę a jak nie mam isofixa? Ten fotelik bardziej mnie martwi niż wózek...
    Edwarda dzięki za tą polską stronę i dobrze, że wróciłaś ;)
    Zdradź nam to imię :)

3i49uay3vn9a2peg.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 25 października 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wczoraj bardzo krwawiłam z nosa :(I narazie nastawiam się na tako moonlight 3w1 ale bez bazy. Na początku będzie fotelik i 3-punktowy pas bezpieczeństwa a gdy maluch podrośnie to kupimy coś bardziej wartościowego.
    Dzisiaj pogoda bardzo łóżkowa=brzydko i byle jak.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
‹‹ 357 358 359 360 361 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ