Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Peony22 wrote:Eh.. Muszę co chwilę jeść, bo inaczej mi słabo i mnie mdli. Jak zjem to przechodzi. Na szczęście jeszcze mnie nie odrzuca od jedzenia oprócz słodkiego i kawy.
Mamę mam blisko i mamy dobry kontakt, ale boję się żeby nie zrobiła się nadopiekuńcza jak się dowie o ciąży 🙈 a teściowa też jest spoko, ale czasem jej dobre rady dotyczące zdrowia są męczące więc cieszę się, że mieszka kilkadziesiąt kilometrów ode mnie 😂 np. Nie wiedziała nawet, że staramy się o dziecko i ciągle mówiliśmy że może kiedyś będziemy mieć, a ciągle mówiła mi żebym piła olej z wiesiołka na lepszą owulacje i inne różne metody na zajście w ciążę 🫣
Jeszcze nie było serduszka jak moja mama wiedziała, ta niech nie wie nawet do samego porodu 😂2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Patutka wrote:Matko, wtedy naprawdę masz przejmującą się teściową. Tylko pozazdrościć, my nawet nie wspomnieliśmy o trzecim, bo to nie miało najmniejszego sensu.
Jeszcze nie było serduszka jak moja mama wiedziała, ta niech nie wie nawet do samego porodu 😂 -
ja mam jakieś dziwne fazy i jak czytam co jecie albo gdzieś coś widzę to od razu mam ochotę. a jak mam jedzenie przed sobą - dietę pudełkową to aż mnie wzdryga. muszę sobie sama gotować…. wczoraj jadłam chleb z masłem 😂😂 od rana do wieczora.
Moja teściowa jest z tych co mają najgorzej na świecie, wszystkie choroby i każdy jej chce na złość robić, każdy na nią patrzy ocenia itd.
jest taka trochę skrajna, teraz ją poprosiłam żeby mi żurek zrobiła to pobiegła w sekundę i gotuje itd. dużo mnie chwali… ale jak się pokłóci z moim mężem to zawsze jest moja wina i ja go nastawiam 😅
a przeprosić jak się pomyli? w życiu! 😂
ostatnio jej powiedziałam że jak nie przestanie gadać to się pogniewamy, bo oczywiście odpaliły jej się doradzania z dzieckiem. ale nie takie załóż czapeczkę tylko ‚no teraz to musicie na nią uważać’ ‚nie możecie spuszczać jej z oczu’ albo kupiłam małej basenik to teściowa do mnie ‚ale pamiętaj żeby jej samej nie zostawiać w tym baseniku, musisz na nią cały czas patrzeć’ to wtedy nie wytrzymałam i powiedziałam ‚tak? kurde bo myślałam że ją wsadzę i pójdę sprzątać albo robić obiad, ale jak mama mówi że nie mogę no to będę uważać na swoje dziecko’ lekko się obruszyła ale zrozumiała aluzje 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2024, 11:19
-
nick nieaktualnyNie było mnie dwa dni i ciężko Was nadrobić.
W sobotę wracam z wakacji. Ale Wam zazdroszczę, że już słyszeliście większość serduszka waszych dzieci. Ja dalej czekam. Czt jest tutaj któraś, która aktualnie nie odczuwa żadnych mdłości tak jak ja? Martwię się trochę tym, bo w dwicj poprzednicj ciążach mdłości miałam bardzo szybko, a tutaj nic, lekko tylko piersi wrażliwe i ciągnięcie w podbrzuszu. -
Dziewczyny, ja też mam zawroty głowy, myślę że to przez te upały i gorąco nam doskwiera, a my lekko osłabione bo organizm musie się przyzwyczaić do nowej sytuacji.
Ja też nie mogę się doczekać aż usłyszę serduszko jutro mam wizytę u lekarza i 15:30 i od poniedziałku odliczam tylko dni. Bardzo bym chciała.aby wszystko było ok.
Wczoraj miałam.jakis kiepski dzień, emocje tak mi szalały że ryczeć mi się chciało,ogólnie kiepsko wczoraj czułam.sie psychicznie.LadyDaga lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, Czy któraś z Was badała sobie może poziom kwasu foliowego, miala za wysokii ma jakies wnioski? Ja zbadałam i wyszedł mi powyżej normy tj. 30,7, a maks jest do 26,8. Biorę Falvit Mama z 400 ug folianów i 600 uq 5-MTHF. Wysłałam pytanie do mojej Pani doktor i czekam co powie. Wit. D też póki co odstawiam bo już 64,6 optymalne stężenie jest do 50.
Z pozytywów nie mam HIV, kiły, toksoplazmozy i różyczki 😅
Swoją drogą dobrze, że wspominałyście tu o żelach intymnych, bo ja nigdy nie musiałam stosować, a teraz w ciąży chyba tak mi się hormonalnie pozmieniało, że mam większą suszę. Coś przetestuję 😁Modra lubi tę wiadomość
-
Marcycha wrote:Dziewczyny, Czy któraś z Was badała sobie może poziom kwasu foliowego, miala za wysokii ma jakies wnioski? Ja zbadałam i wyszedł mi powyżej normy tj. 30,7, a maks jest do 26,8. Biorę Falvit Mama z 400 ug folianów i 600 uq 5-MTHF. Wysłałam pytanie do mojej Pani doktor i czekam co powie. Wit. D też póki co odstawiam bo już 64,6 optymalne stężenie jest do 50.
Swoją drogą dobrze, że wspominałyście tu o żelach intymnych, bo ja nigdy nie musiałam stosować, a teraz w ciąży chyba tak mi się hormonalnie pozmieniało, że mam większą suszę. Coś przetestuję 😁
Haha generalnie to kolejna ciąża niby mam pewność że nie mam tych chorób a jak widzę wyniki to jest takie "no i zajebiście" 😂Modra, Marcycha lubią tę wiadomość
Natalia
🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧑⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
🧑⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
🧬- USG- 5+, pappa 4+
II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
🧑⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
-
nick nieaktualnyMarcycha wrote:Dziewczyny, Czy któraś z Was badała sobie może poziom kwasu foliowego, miala za wysokii ma jakies wnioski? Ja zbadałam i wyszedł mi powyżej normy tj. 30,7, a maks jest do 26,8. Biorę Falvit Mama z 400 ug folianów i 600 uq 5-MTHF. Wysłałam pytanie do mojej Pani doktor i czekam co powie. Wit. D też póki co odstawiam bo już 64,6 optymalne stężenie jest do 50.
Swoją drogą dobrze, że wspominałyście tu o żelach intymnych, bo ja nigdy nie musiałam stosować, a teraz w ciąży chyba tak mi się hormonalnie pozmieniało, że mam większą suszę. Coś przetestuję 😁Marcycha lubi tę wiadomość
-
Patutka wrote:Dziewczyny A jak wasze samopoczucie w takie upały
Mnie często przy takich pogodach kręci się w głowie, robi duszno
Ja się czuję jeszcze ok, zobaczymy jak będzie później bo zapowiadają cały tydzień takich upałów.
Ja się dziś w nocy mocno przestraszyłam, córka mnie obudziła bo ząbki wychodzące ją bolą, położyłam się spać z powrotem i zaczął mnie brzuch boleć jak na okres. Już miałam w głowie najgorsze, że zaraz polecę do kibla i dostanę krwawienia. Jakoś zasnęłam i z rana już nic nie czuję … -
Emimalina wrote:Patutka nie idzie mi cytowanie niestety bo źle się to kopiuje wszystko.
Mój mały człowiek wczoraj osiągnął 9tygodni a USG pokazało 2,3cm. To już dorodna oliwka 🫒
Ja też właśnie weszłam z wizyty od nowej pani doktor, jestem zadowolona!
Wyżaliłam się, podejrzała młodego człowieka, ma już 1,8 cm
Dostałam skierowanie na USG piersi, pobrała mi cytologię.
Wyjaśniła, że przepisy się trochę zmieniły odnośnie ciąży i jeżeli pierwsza morfologia wychodzi prawidłowa, to kolejne może być zrobiona dopiero w okolicach 20 tygodnia ciąży.
Ale powiedziała że bez problemu da mi skierowanie jeżeli to mu zapewnić mój spokój.
Co prawda o L4 nie zapytała ale Ja poprosiłam i dostałam.
Stela wrote:Nie było mnie dwa dni i ciężko Was nadrobić.
W sobotę wracam z wakacji. Ale Wam zazdroszczę, że już słyszeliście większość serduszka waszych dzieci. Ja dalej czekam. Czt jest tutaj któraś, która aktualnie nie odczuwa żadnych mdłości tak jak ja? Martwię się trochę tym, bo w dwicj poprzednicj ciążach mdłości miałam bardzo szybko, a tutaj nic, lekko tylko piersi wrażliwe i ciągnięcie w podbrzuszu.
Nie miałam mdłości, zachcianek, nie było rzygania. No ale od piątku popołudnia wszystko zaczyna być nadrobione 😁
Jedyny objaw do tamtego momentu to były obrzmiałe i bolące piersi. No normalnie czuję że to są kamienie 😂
Binia wrote:ja mam jakieś dziwne fazy i jak czytam co jecie albo gdzieś coś widzę to od razu mam ochotę. a jak mam jedzenie przed sobą - dietę pudełkową to aż mnie wzdryga. muszę sobie sama gotować…. wczoraj jadłam chleb z masłem 😂😂 od rana do wieczora.
Moja teściowa jest z tych co mają najgorzej na świecie, wszystkie choroby i każdy jej chce na złość robić, każdy na nią patrzy ocenia itd.
jest taka trochę skrajna, teraz ją poprosiłam żeby mi żurek zrobiła to pobiegła w sekundę i gotuje itd. dużo mnie chwali… ale jak się pokłóci z moim mężem to zawsze jest moja wina i ja go nastawiam 😅
a przeprosić jak się pomyli? w życiu! 😂
ostatnio jej powiedziałam że jak nie przestanie gadać to się pogniewamy, bo oczywiście odpaliły jej się doradzania z dzieckiem. ale nie takie załóż czapeczkę tylko ‚no teraz to musicie na nią uważać’ ‚nie możecie spuszczać jej z oczu’ albo kupiłam małej basenik to teściowa do mnie ‚ale pamiętaj żeby jej samej nie zostawiać w tym baseniku, musisz na nią cały czas patrzeć’ to wtedy nie wytrzymałam i powiedziałam ‚tak? kurde bo myślałam że ją wsadzę i pójdę sprzątać albo robić obiad, ale jak mama mówi że nie mogę no to będę uważać na swoje dziecko’ lekko się obruszyła ale zrozumiała aluzje 😂
Generalnie kiedyś jeszcze przyjdzie czas to bardzo was rozwagę tą historię bo na razie nie będę tego ruszać.
Biedna i tak dostanie zawału, jak dowie się o tej ciąży. Oj zadowolona to ona nie będzie 😂
Modra, Marcycha, Koko90 lubią tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
Patka123 wrote:Ja się czuję jeszcze ok, zobaczymy jak będzie później bo zapowiadają cały tydzień takich upałów.
Ja się dziś w nocy mocno przestraszyłam, córka mnie obudziła bo ząbki wychodzące ją bolą, położyłam się spać z powrotem i zaczął mnie brzuch boleć jak na okres. Już miałam w głowie najgorsze, że zaraz polecę do kibla i dostanę krwawienia. Jakoś zasnęłam i z rana już nic nie czuję …
Ja się czuję ogólnie tragicznie. Ale to może kwestia tego że jestem odwodniona A te upały nie dają za wygraną.
Ja nie sprawdzałam poziomu kwasu foliowego, ale może w sumie masz rację i trzeba sprawdzić2016 🩷
2020 🩵
Ja też dziewczyny ciągle obsesyjnie dotykam się po tym biuście czy boli czy nie boli, papier też ciągle sprawdzam 🙈 . Tak się boję tej wizyty za tydzień po tym covidzie jeszcze wrrr. Masakra. Wczoraj na spacerze tak mnie pośladki bolały i na końcu taki prąd mi przeszedł mocny że aż nie mogłam się ruszyć.. ale to może też od tego że tydzień w łóżku praktycznie leżeliśmy.
Nie badałam kwasu foliowego też, aż z ciekawości zbadam chyba28.11.23r. - ⏸️
14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
———————————————
04.08.24r. ⏸️ 🌈
13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
27.11.24r - 375 g 🫶
04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
21.01.25- wizyta
-
@Patutka a na jaki okres czasu dostałaś L4?Natalia
🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧑⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
🧑⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
🧬- USG- 5+, pappa 4+
II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
🧑⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
-
Ja badałam kwas foliowy w kwietniu, jak byliśmy już w trakcie starań i mi wyszło też ponad normę labolatoryjną bo 27,7. Jedna gin mi powiedziała, żebym zaczęła brać suplementy co dwa dni, a druga powiedziała że to jest bardzo dobry wynik, bo jak się dziecko pojawi to wszystko wykorzysta i mu nic nie zabraknie.
A druga sprawa to taka, że powinno się patrzeć na normy funkcjonalne, a nie laboratoryjne. Tu np znalazłam taką listę: https://instytutsztukizdrowia.pl/wp-content/uploads/2023/11/Normy-Funkcjonalne.pdf
Na kwas foliowy jest do 25 - więc ja nie przekroczyłam o wiele.
A wit. D jest w zakresie 60-70 więc Marcycha wydaje mi się, że Twój wynik jest idealny i powinnaś zostać przy dawce którą bierzesz.Stela lubi tę wiadomość
-
Naay95 wrote:@Patutka a na jaki okres czasu dostałaś L4?
A czemu pytasz? 😁2016 🩷
2020 🩵
@Patutka to moja chciala żebym córkę przecierala moimi brudnymi majtkami albo przynajmniej stanikiem po spotkaniu z taką "ciocio/babcia"