🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Powiedziałam dziś w pracy o ciąży ogólnie szef to dobrze przyjął, pogratulował. Gorzej z tym kiedy chce iść na l4 🙈 ja mój dział od dawna na to szykuje i wierzę, że dadzą sobie radę beze mnie, mam nawet wyznaczoną osobę na zastępstwo. Jednak po reakcji szefa mam wrażenie, że spodziewał się mnie widzieć w pracy do porodu 😂 i nie wiem czy zaraz fochem nie strzeli i mnie sam nie wywali wcześniej na zwolnienie 🙈
jordan72 lubi tę wiadomość
-
jordan72 wrote:A jakim cudem tak wcześnie się dowiadujecie o tej cukrzycy?
W moim przypadku, w pierwszej ciąży dopiero w 25 tc, o ile się nie mylę - standardowo. Jednak w drugiej ciąży, z uwagi na cukrzycę w poprzedniej, lekarz wysłał mnie na krzywą od razu w 9 tc. Teraz też tak będzie.
Wysoka glukoza na czczo może też być sygnałem alarmowym dla lekarza, że trzeba lepiej zweryfikować temat. -
krolik wrote:Powiedziałam dziś w pracy o ciąży ogólnie szef to dobrze przyjął, pogratulował. Gorzej z tym kiedy chce iść na l4 🙈 ja mój dział od dawna na to szykuje i wierzę, że dadzą sobie radę beze mnie, mam nawet wyznaczoną osobę na zastępstwo. Jednak po reakcji szefa mam wrażenie, że spodziewał się mnie widzieć w pracy do porodu 😂 i nie wiem czy zaraz fochem nie strzeli i mnie sam nie wywali wcześniej na zwolnienie 🙈
Taa, faceci i ich fochy 😅 I dobrze, chilluj na L4 🙃 -
Ninia wrote:a możesz powiedzieć czym się u Ciebie objawia, masz wyrzuty glukozy po jedzeniu i jakie to są wartości, czy też tylko na czczo?
Wartości nie podam niestety, bo nie mam jeszcze aktualnych badań, ale generalnie wygląda to u mnie (na codzień) tak, że na czczo pomiar albo na granicy normy, albo nieco wyższy; po godzinie od posiłku glukoza (i zaraz za nią insulina) szybuje sporo ponad normę; po 2 h już jest ok. Mam hiperinsulinemię i stan przedcukrzycowy.
W ciąży wygląda to podobnie. Na czczo zwykle norma, ale po posiłkach pomiary skaczą. Dlatego u mnie kluczem jest dieta. Jeśli jej przestrzegam, udaje mi się trzymać cukry w ryzach.
Nie odczuwam tego w sumie w żaden sposób. Jedynie w przypadku, kiedy naprawdę "zgrzeszę" czymś słodkim, łapię takiego kompletnego muła, robię się senna, a do tego pojawia się arytmia serca.Aga300 lubi tę wiadomość
-
Kitana wrote:W moim przypadku, w pierwszej ciąży dopiero w 25 tc, o ile się nie mylę - standardowo. Jednak w drugiej ciąży, z uwagi na cukrzycę w poprzedniej, lekarz wysłał mnie na krzywą od razu w 9 tc. Teraz też tak będzie.
Wysoka glukoza na czczo może też być sygnałem alarmowym dla lekarza, że trzeba lepiej zweryfikować temat.
Teraz ze względu na to, ze w poprzedniej ciąży była cukrzyca , krzywą mam sobie zrobić na prenatalne badania razem z pappa itp
W ostatnich badaniach na czczo miałam 85 ale to nie przekonało mojego lekarza bo zobaczył w poprzedniej karcie ciąży ze tam na czczo też cukier był okej , za to po 2h było dużo za duzo😅
Eh pamiętam jak płakałam że nic nie mogę jeść...ciężkie były to czasy🤣 -
Yoanne wrote:Na pewno warto zacząć wcześniej, bo już się skóra będzie uelastyczniała. W pierwszej ciąży smarowałam Mustelą systematycznie i nie mam absolutnie nic, nawet małego draśnięcia nigdzie. Ale nie wiem na ile to krem, a na ile genetyka jednak, bo moja mama też po obu ciążach bez żadnych rozstępów, a 30 lat temu nie było takich specyfików 😉
Chyba to jest tak, że jak mają wyjść to i tak wyjdą, tylko może mniej jeśli skóra jest ładnie nawilżona i przygotowana 🙂
Chyba dużo tu ma znaczenie genetyka tak jak piszesz , ja w pierwszej się smarowałam codziennie w drugiej tylko jak mi sie przypomnialo czyli bardzo rzadkoefekt taki sam w sumie brak rozstępów ale po prostu nie mam do tego tendencji . Natomiast warto chyba to robić nawet dla takiego komfortu że ta skóra jak się rozciąga to może się bardziej wysuszać.
Starania od 05.2019
IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany
IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
BetaHCG- 432(11dpt)
BetaHCG- 1077(13dpt)
Mamy serduszko ❤️- 13.03.2024
Prenatalne I-trymest 15.04.2024 ( ryzyka niskie )
Stan 3 - ❄️
👩 39l.
🧔 37l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
👶 10.2024- synek
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
❌ niedrożność jajowodów L i P
✔ AHM 4.0 -
jordan72 wrote:A jakim cudem tak wcześnie się dowiadujecie o tej cukrzycy?
Miałam zleconą glukozę na czczo w pierwszych badaniach. O ile na 1 badanie nie poszłam dobrze przygotowana, tak 2 kolejne pomiary nadal nie są ok. Lekarz wysłał mnie na krzywą dodatkowo już teraz. I wizyte u diabetologa. W 1 ciąży nie miałam cukrzycy, krzywą robiłam jakoś po 20 tyg ciąży. Chociaż córka urodziła się 4 kg, więc teraz tak myślę, że może już na koniec coś zaczęło się dziać03.2023 🩷
18.08.2025 6t4d kropek z bijącym serduszkiem -
Dudka1997 wrote:Ja miałam podobnie w ciąży z córką dopiero po 25 tyg jakoś miałam robioną krzywą, wyszła cukrzyca - na szczęście udało się okiełznać to dietą i tym sposobem w sumie przez całą ciążę przytyłam magiczne 6kg🤣
Teraz ze względu na to, ze w poprzedniej ciąży była cukrzyca , krzywą mam sobie zrobić na prenatalne badania razem z pappa itp
W ostatnich badaniach na czczo miałam 85 ale to nie przekonało mojego lekarza bo zobaczył w poprzedniej karcie ciąży ze tam na czczo też cukier był okej , za to po 2h było dużo za duzo😅
Eh pamiętam jak płakałam że nic nie mogę jeść...ciężkie były to czasy🤣
Ja całe życie jem jak wróbelek, rozmiar 34, od roku na dodatek bardzo zdrowo więc jestem załamana bo nawet nie wiem co eliminować... masakra . Próbuję sobie tłumaczyć, ze to wina wieku bo za pare msc bedę 35+.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września, 21:01
-
jordan72 wrote:Ja miałam takie bóle, ale na początku. Czasem coś „poczuję”, to może być kwestia poszerzania się macicy itd. Jednak wszystko tam się zmienia
myśle, że póki nie ma krwawień to nie ma powodu do niepokoju.
A kiedy chodzicie na badania? Ja byłam na jednym usg, żeby potwierdzić ciążę, a teraz z obawy po ostatnim poronieniu idę na jeszcze jedno, 5.09 - to będzie 7. tydzień
Później umówiłam się znów na 18.09 i wypadałoby na prenatalne. Jakoś dużo tego wyszło 😂 kiedy się idzie na prenatalne? Między 11, a 14 tygodniem, ale lepiej bliżej 11-ego?
Z tego co kojarzę to najlepiej celowac w okolice 12 tc . i w sumie zawsze miałam taka rekomendacje od lekarza .jordan72 lubi tę wiadomość
Starania od 05.2019
IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany
IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
BetaHCG- 432(11dpt)
BetaHCG- 1077(13dpt)
Mamy serduszko ❤️- 13.03.2024
Prenatalne I-trymest 15.04.2024 ( ryzyka niskie )
Stan 3 - ❄️
👩 39l.
🧔 37l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
👶 10.2024- synek
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
❌ niedrożność jajowodów L i P
✔ AHM 4.0 -
Hej dziewczyny
jestem po wizycie, mamy 1,2cm kropeczka z bijącym serduszkiem ❤️ termin porodu i wg om i miesiączki wypada na 19.04.2026 ❤️🍀🤩⭐️
krolik, kasia97, Ninia, Kitana, Mysterka, eM 🌺, Idawoll, HimalayanDream, Dorkaa87, sallvie, Smerfelinka, Yoanne, jordan72, Malowybitna, Migotka96, Kapa, dailydamn, Uda się, Dudka1997, Laura , Cami, Velaria lubią tę wiadomość
20cs
po drodze :
- CB 💔
- drożność jajowodów - jeden drożny, drugi udrożniony w trakcie badania ✅
- 3 stymulacje letrozolem, potwierdzone monitoringiem ✅
- walka z obniżoną ferrytyną! ❌
Suplementacja:
LittleMe T1, omega, wit. D, cholina, Glucophage, Letrox
09.08. 11dpo - ⏸️upragnione dwie kreski!
💚 12.08. beta - 311
💚 14.08. beta - 928
💚 16.08. beta - 3061 -
Ninia wrote:Ja całe życie jem jak wróbelek, rozmiar 34, od roku na dodatek bardzo zdrowo więc jestem załamana bo nawet nie wiem co eliminować... masakra . Próbuję sobie tłumaczyć, ze to wina wieku bo za pare msc bedę 35+.
Ja Cie doskonale rozumiem 🥲 bo poza ciążami odżywiałam się zdrowo, dużo ruchu itd. Do tego 1 rok życia córki byłam na mocno eliminacyjnych dietach ze względu na jej alergie i kp. Nie raz jadłam po 3 produkty tygodniami. Myślałam że ten ciezki czas już za mną, a tu znowu i to jeszcze w momencie, gdzie nie ma sie totalnie ochoty na jedzenie.
Ja mam 29 lat, w rodzinie nie ma cukrzycy, jedynie to że poprzednia ciąża zakończona z wysoką wagą dziecka jako czynnik podwyższający ryzyko.
No nic, myślę że tak jak wyżej napisane, nie takie to straszne jak się już to ogarnie i dla dziecka zrobi się wszystkojednak jest żal na początku 🥲
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września, 21:47
Ninia lubi tę wiadomość
03.2023 🩷
18.08.2025 6t4d kropek z bijącym serduszkiem -
Anett9300 wrote:Zazdroszczę Wam wszystkim przyszłym mamusiom. Też miałam w kwietniu nia zostań jednak los chciał inaczej 😞 moja ciąża okazała się być w jajowodzie 😔 Trzymam kciuki za Was wszystkie i życzę powodzenia i nudnej ciąży 😘
O matko, przykro mi bardzo 🥺🥺🥺 Trzymaj się! 🫂 -
Anett9300 wrote:Zazdroszczę Wam wszystkim przyszłym mamusiom. Też miałam w kwietniu nia zostań jednak los chciał inaczej 😞 moja ciąża okazała się być w jajowodzie 😔 Trzymam kciuki za Was wszystkie i życzę powodzenia i nudnej ciąży 😘
Bardzo mi przykro💔Przytulam z całych sił 🫂trzymaj sięD👩🏼❤️👨🏻M
A👦🏼14.05.2018
B👧🏼💔💫05.06.2023 - 40+3tc
🐈⬛🐈
Starania od 09.2023
⏸️ 04.08.2025🌈🥰 -
U mnie tez w okolicach 20tc wychodziła za każdym razem cukrzyca.
W pierwszej ciąży tez z bezsilności się poryczalam po miesiącu diety bo nie mogłam zjesc tego ba co miałam ochoty.
W obu ciążach obyło się bez insuliny choć w drugiej diabetolog naciskał na nią i nawet wypisał recepte i Dał pena. Ale ja z racji tego Że boje się kłuć naczytałam się różnych naukowych publikacji przedstawiłam he diabetologoi i przepisał mi Glucophage XR Najpierw 500 potem 1000
Żadne dziecko nie urodziło się z wysoka waga.
Syn miał 3220 a córka 3400
Także u mnie dieta działał
W pierwszej ciąży przytyłam 6 kg a w drugiej 7kgD👩🏼❤️👨🏻M
A👦🏼14.05.2018
B👧🏼💔💫05.06.2023 - 40+3tc
🐈⬛🐈
Starania od 09.2023
⏸️ 04.08.2025🌈🥰 -
Powodzenia na dzisiejszych wizytach! 🍀 a widzę, że mamy dziś konkretną ekipę wizytujących. Czekamy na wieści 🥰
Ja dziś znowu z małą w domu siedzę, odebrałam ją wczoraj ze żłobka i ona jakaś taka podejrzana mi się wydała. Nic nie gadała po drodze, a zwykle jej się buzia nie zamyka. Pod samym blokiem zwymiotowała. W żłobku panuje jakaś jelitówka… właśnie poczułam, że i nas ten shit dopadł.
Fotelik do prania, ja sama z młodą, bo stary w delegacji. 🙆🏼♀️ no i siedzimy w domu, a jej na brzuchu i plecach jakaś wysypka wyszła. Taka trochę jak po trzydniówce, ale nie mam pewności. Czekam aż wstanie, zobaczę, czy nadal ma. Jak jest, to pewnie czeka nas wizyta u lekarza 🫣
Także fajnie.
A z dobrych wieści, to wyniki mam w normie, cukry też, bo o nie się bałam. 💪
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września, 06:31
Migotka96, eM 🌺 lubią tę wiadomość
-
Hej Kochane! Jak dobrze ze jesteście... u mnie wie tylko partner i ja, on jest Kochany ale to jednak facet i ciężej sie rozmawia o tych sprawach
U mnie sprawa wygląda tak, 18 czerwca dowiedziałam sie o ciazy która po 8 tygodniach skończyła sie w szpitalu tabletkami i łyżeczkowaniem. Nie doczekałam się kolejnego cyklu gdy zamiast jego znowu 2 kreski 22 sierpnia, beta wtedy 45, po 6 dniach 1000. 5+5 widać jajko i ciałko żółte, na razie jest ok, czekam teraz na lekarza z nfz na 10.09 czego sie boje bo jego opinie nie są najlepsze ale chce by sprawdził czy będzie serduszko i skierował na badania. 13.09 wizyta prywatna aby upewnić sie czy jest dobrze lub źle... milion myśli ale mam nadzieję ze teraz będzie łatwiej sie z ni i uporać tutaj ❤️Idawoll, Smerfelinka, Dorkaa87, Dudka1997, sallvie, eM 🌺, Mysterka, Velaria lubią tę wiadomość
-
Bardzo mi przykro, trzymaj się ☹️🫂Ja ’92, On’85 tworzący swoją przyszłość i rodzinę w 🇳🇱🌷🧀
Starania o pierwszego bejbika od 04.2024
⏸️ 01.03.2025 — 💔 cb
⏸️ 03.04.2025 — 💔 6tc
⏸️ 24.07.2025 —🌈? Zostań z nami kropusiu
30.07.2025 - βhcg 2106
07.08.2025 - βhcg 14556
11.08.2025 - dwa pęcherzyki, jeden zarodek z bijącym ❤️🥹, drugi pusty 😔
25.08.2025 - CRL 18 mm
08.09.2025 - CRL 39 mm
23.09.2025 - USG 13 tygodnia (prenatalne)⏳
-
Powodzenia na dzisiejszych wizytach, dzisiaj znowu duża grupa 🍀