Kwietnióweczki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny dzwoniłam do gina - obliczył żebym przyszła 25 sierpnia (ostatnią miesiączkę miałam 12 lipca) bo powiedział, że wtedy może coś być widać.
Mówiłam mu o skurczach, powiedział żebym brała no-spe i w razie czego zadzwoniła przyjmie mnie wczesniej zobaczy co się dzieje.
Myslicie, że to dobry termin?
wiem głupie pytanie on jest lekarze, ale jak ja te 2 tygodnie przetrwam??? -
małazłośnica wrote:Dziewczyny dzwoniłam do gina - obliczył żebym przyszła 25 sierpnia (ostatnią miesiączkę miałam 12 lipca) bo powiedział, że wtedy może coś być widać.
Mówiłam mu o skurczach, powiedział żebym brała no-spe i w razie czego zadzwoniła przyjmie mnie wczesniej zobaczy co się dzieje.
Myslicie, że to dobry termin?
wiem głupie pytanie on jest lekarze, ale jak ja te 2 tygodnie przetrwam??? -
małazłośnica wrote:Ok dzieki dziewczyny za uspokojenie i wsparcie:)
Uspokoję sie bo widzę ze mój mąż się troche na mnie juz denerwuje ze tak panikuje hehe
Bedzie dobrze i w kwietniu będzie duży przyrost dzieci hehe ;* -
Malazlosnica mi sie wydaje ze mialam owulacje ok 10-12 dc dlatego wczesniej doszlo do zaplodnienia wiec i beta jest wyzsza. Na pewno wszystko ok Ty masz super przyrost to najwazniejsze. Teraz oby do 18 i usg ktoras tez ma chyba taki termin wizyty i nie moze się doczekać?
-
Hej babki,
ja miałam wyliczone na podstawie ostatniego okresu, że jestem dziś 6 tc+ 4 dni, ale dziś na USG mi wyszło że to 7 tc +2 dni, nie wiecie które wyliczenia są bliższe prawdzie? Czy to co pokazuje USG jest bardzo dokładne w stosunku do takiego liczenia od początku okresu? Jakoś zapomniałam się lekarza zapytać -
Endzis wrote:Malazlosnica mi sie wydaje ze mialam owulacje ok 10-12 dc dlatego wczesniej doszlo do zaplodnienia wiec i beta jest wyzsza. Na pewno wszystko ok Ty masz super przyrost to najwazniejsze. Teraz oby do 18 i usg ktoras tez ma chyba taki termin wizyty i nie moze się doczekać?
Ja miałam 15dc owulację, a wizytę mam 25 bo dzwoniłam i tak mówił żebym przyszła:)
Przyrost też własnie z tego co czytam jest dobry
Teraz nic tylko czekać, leżeć poczytac coś -
Endzis wrote:Malazlosnica mi sie wydaje ze mialam owulacje ok 10-12 dc dlatego wczesniej doszlo do zaplodnienia wiec i beta jest wyzsza. Na pewno wszystko ok Ty masz super przyrost to najwazniejsze. Teraz oby do 18 i usg ktoras tez ma chyba taki termin wizyty i nie moze się doczekać?
tak ja mam i już znoszę jajko -
jaskra wrote:Kindzior, USG prawdę Ci powie Rozumiem, że nie wiesz dokładnie, kiedy miałaś owulację?
-
Mi lekarz nie kazał ani razu robić betę, a Wy widzę, że robicie po kilka razy. Jak na USG widać, że dziecko fajnie rośnie to już nie trzeba badać bety?
-
Kindzior wrote:Hej babki,
ja miałam wyliczone na podstawie ostatniego okresu, że jestem dziś 6 tc+ 4 dni, ale dziś na USG mi wyszło że to 7 tc +2 dni, nie wiecie które wyliczenia są bliższe prawdzie? Czy to co pokazuje USG jest bardzo dokładne w stosunku do takiego liczenia od początku okresu? Jakoś zapomniałam się lekarza zapytać
Zawsze podajesz według terminu ostatniej miesiączki, bo wiek ciąży na każdym USG będzie inny. Teraz wylicza go tylko na podstawie wielkości pęcherzyka, a potem to uśredniona wielkość z pomiarów główki, nóżki, brzuszka. Jak wiemy, każde dziecko jest inne, więc wiek ciąży liczysz na podstawie OM.Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.2014 3700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.2016 3650 g, 55 cm -
Lanusia, ale właśnie określanie wieku ciąży na podstawie daty ostatniej miesiączki jest umowne, bo różna jest długość cykli i USG więcej nam powie na temat rozwoju zarodka/płodu. Każde dziecko jest inne i w różnym tempie się rozwija, ale są pewne normy dla poszczególnych tygodni. Na początku wręcz każde dziecko przechodzi identyczne fazy rozwoju i to lekarz na podstawie wielkości i budowy płodu w USG może określić dokładniejszy wiek ciąży.
-
Nie zgodzę sie Lanusia, ja miałam liczony termin i wiek ciąży z usg, choruję i moje cykle przez to były nieregularne, między terminem z OM a Usg bylo 3 tygodnie różnicy a urodziłam jeszcze tydzień później więc nie zawsze jest tak jak mówisz, tylko jeśli ktoś ma regularne i 28 dniowe cykle no bo jak są 36 dniowe to już o ile później mamy owulację.
A i to prawda że maluszki rozwijają się w swoim tempie dlatego pod uwagę bierzemy tylko usg do 12 tygodnia, później już nawet ono nam nie ustali wieku ciąży:-)Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2015, 21:41
-
Kindzior wrote:Mi lekarz nie kazał ani razu robić betę, a Wy widzę, że robicie po kilka razy. Jak na USG widać, że dziecko fajnie rośnie to już nie trzeba badać bety?
-
a my bylismy dzis na wizycie. Widzialam piekniusi pecherzyk wielkosci 7 mm- dzis mamy 5 tc 4 d. Jest tam gdzie powinien i sobie rosnie. Za wczesnie bylo na zobaczenie serduszka ale moj gin idzie zaraz na urlop wiec zalezalo mi zeby zerknal jak najszybciej czy wszystko ok. Nastepna wizyta na poczatku wrzesnia, juz sie nie moge doczekac bo wtedy juz bedzie widoczny maly robaczek :)Gin zalozyl mi karte ciazy
Lanusia93, monia_em, fabiola, wiecznie lubią tę wiadomość