X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • MartaAlvi Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasia wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi, bo się nie orientuję. Wiem, że badanie genetyczne przezierności karkowej itp robi się między 11-14 tygodniem. Czy takie badanie jest płatne? Każda z nas może je wykonać czy muszą być ku temu wskazania?

To chyba jest tak, że jeśli lekarz nie ma dobrego sprzętu to lepiej iść zrobić to badanie w takim miejscu, w którym się tym specjalizują. Jeśli lekarz jest w stanie u siebie zmierzyć NT, zaobserwować czy jest kość noosowa i inne narządy to chyba nie ma potrzeby pakowania dodatkowych pieniędzy? Nie wiem czy są jakieś szczególne zalety robienia tego u genetyka jeśli normalny gin potrafi to zrobić? Może ktoś wie coś więciej?

Ja w poprzedniej ciązy zapisałam się do Genomu w Rudzie Śląskiej. Koszt badania 230zł +20zł nagranie płytki. Cena nie zawierała testu PAPP-A :| kosmos...

Jak pójdę na prywatną wizytę 10 września to też muszę zapytać o to lekarza...

24.04.2014r. Zawsze będziemy Cię kochać Aniołku [*] 10tc
    fQ2H26U.jpgfQ2Hp2.png
  • ziolko Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, widzę, że już o prenatalnych rozmawiacie :)
    ja nie mam siły dziś myśleć o czymkolwiek, przeleżałam cała niedzielę. Dwa razy randka z sedesem. Mam dziś fatalne samopoczucie ehh oby jutro było lepiej :(

Aniołek 07.05.2014r.- 10tc.
    Synek 19.04.2015r.
    3i49vcqg486cyhk3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2014, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży USG genetyczne robił mi mój ginekolog, który mnie prowadził. Wydaje mi się, że lekarz sam wie czy jego USG jest odpowiednie do tego badania, jeżeli nie, to pewnie poleci kogoś kto to zrobi na dobrym sprzęcie. Mój gin powiedział szczerze, że na USG połówkowe bodajże, te o ocenie anatomii dziecka poleca innego lekarza, który jest w tym specjalistą. Sam też oczywiście zrobił, ale nie krył tego, że jest ktoś lepszy :)
    Matko te 2 lata temu wszystko było zdecydowanie tańsze. Same początkowe badania krwi wyniosły mnie prawie drugie tyle niż w pierwszej ciąży. Załamka :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2014, 20:23

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2014, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 09:08

Fasia lubi tę wiadomość

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2014, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Wrocilam od rodzicow. Bardzo ucieszyli sie z wiadomosci.
    Ja jednak juz od piatku czulam ze cos jest nie tak. Od piatku pobolewa mnie brzuch, tak kluje po prawej stronie i od wczoraj jakby w macicy. Wczoraj w nocy wybudzilo mnie lomotanie serca, pierwszy raz tak w zyciu mialam. Jakby sie z piersi chcialo wyrwac. W drodze powrotnej powiedzialam mojemu mezowi ze najchetniej nawet dzisiaj pojechalabym do szpitala bo mnie te bole niepokoja. Ale oboje stwierdzilismy ze to bez sensu bo spwedzimy w poczekalni polnocy.
    Przyszlam do domu i zobaczylam ze plamie :/. na brazowo ...narazie...Bruch boli i wrazenie jak na okres...

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • kluska Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka a bierzesz coś na podtrzymane?
    Ja bym pojechała jednak na izbę przyjęć. Chociaż Ci zrobią USG i dadzą luteinke. L4 i nakaz leżenia też najprawdopodobniej. Nie martw się narazie.

Dziewczyny co do badań prenatalnych to tak naprawdę co one dadzą. Ja wiem że jakbym dowiedziała się, że moje dzieciątko ma wadę to nie sądzę abym była w stanie podjąć samodzielnie świadomą decyzję o aborcji.
    Z drugiej strony to nie będziemy całe życie z dzieckiem i co stanie się jak nas zabraknie? Bardzo trudna sprawa jeśli wyjdzie coś nie tak.
    Co do ceny to u nas jest jeden specjalista i chodzą do niego wszyscy, bynajmniej których znam. Bierze za takie badanko 350 zł to jest razem z 3D/4D i uwaga jeszcze 20 zł jak się chce płytkę. Jednak wszyscy walą do niego drzwiami i oknami. To jest jego specjalizacja i zajmuje się głównie tym. Zapisywać się trzeba z min 3 tyg. wyprzedzeniem. Opis daje na dwie strony A4.
    Zastanawiam się tylko czy ma to sens.

zrz6p07wtzdrpy2l.png

Aniołek * * * 04.11.2013r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Jeśli mowa o NT to z kolei ja mam takie pytanie - czy jeśli normalne usg u mojego lekarza jest w stałej cenie, to czy to też takie będzie, czy może być droższe? Dodam, że lekarz ma bdb sprzęt.
    /QUOTE]

Jedni nie zmieniaja ceny a inni tak, wiec ciezko powiedziec.

PsotkaKotka nie martw sie, czsami takie plamienia sie zdazaja. Wez luteine jak masz.

• olka30 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka kołatania serca w ciąży są normalne u niektórych kobiet, ja je mam non stop, zwłaszcza w nocy :( Ostatnie plamienia też miałam w okolicach 5 tyg. i nic się nie stało, nie przeciągłaś się, albo nie przemęczyłaś?? Nie dużo trzeba.. W pt. byłam u gin. i mam zdjęcie małego człowieka.. Jest większy niż mi to wyliczył program, czyli rośnie zdrowo :) Nawet mi term. porodu przesunęli o parę dni :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2014, 21:27

Krysti lubi tę wiadomość

Jk6fp1.pngRjgsp1.png pgaCp1.pngq4sUp1.png
  • Fasia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka trzymam kciuki oby to nie było nic złego. Na Twoim miejscu pojechałabym na izbę żeby ktoś to sprawdził ..

Co do badań genetycznych to 11 września mam wizytę z wynikami badań i wtedy spytam moją ginekolog o nie. Czy ona je wykonuje. Ile kosztują itd.

7.04.2015r. - 39+1 tc. 3400g i 51cm szczęścia! <3
    9f7j9vvj6vasnid9.png

Aniołek - 26.06.2013r
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2014, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny laski padam na twarz. Moje dziecko dziś dało mi tak popalic, że wyglądam jak cień człowieka :/ na prawdę miałam ochotę wystawić go na balkon żeby choć na chwilę była cisza. Czy Wy też tak czasem macie, że takie myśli chodzą wam po głowie :P czasem aż mi głupio :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2014, 22:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2014, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psotka ja tez mam kołatanie serca wczoraj mnie kulo w klatce piersiowej niewiem czy to ból od serca czy od piersi bo strasznie bolące są jak by mi ktoś je wyrywał poza tym aż boli mnie pod pachami od piersi :) mam nadzieje ze mi to przejdzie

• Robotka1 Autorytet

Wysłany: 1 września 2014, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam wszystkich w poniedziałek:)

u mnie też jakby leciutko mdłości odpuściły:) ale pozostaje zmęczenie i senność.
    co do badania genetycznego to dziś się wszystkiego dowiem na wizycie:)

a ja wczoraj zajechałam na orlen na hot doga:P

hihi no ja mam zamiar przytyc w ciąży z 15 kg;) to taki standardzik raczej:) tyle też zalecaj lekarze, a tak serio to niestety nie jesteśmy w stanie przewidzieć ile przytyjemy:)
    niektore kobiety cierpią również na gromadzenie wody w organiźmie a to wpływa nw wagę.
    ale z racji że większość ciąży przeleci nam w zimie to mam nadzieję że żadnej z nas to nie będzie dotyczyło:)

a ja mam spodnie ciążowe, kupiłam sobie ostatnio w hm:)
    Krysti pas jest tak wygodny i tak dopasowany że w 9 miesiącu będą na Ciebie pasowały:)
    poza tym to że takie spodnie są elastyczne daje mi komfort noszenia i teraz i na przyszłość:)
    no i kupiłam sobie wczoraj kurteczkę jesienną:D odcinaną pod biustem:) można nosić i w ciąży i nie:)

Krysti lubi tę wiadomość

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2014, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też sie witam, mogłabym napisać że nie lubię poniedziałków - zaliczylam pierwszego hafta :/

Tak jak mówi Robotka, nikt nie przewidzi ile przytyjemy. :)

PsotkaKotka a Ty jak tam? Jak plamienia i ból brzucha? Mam nadzieję, że już lepiej.

• iwonka1077 Autorytet

Wysłany: 1 września 2014, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej
    ja normalnie zaczynam sie stresowac, chyba polece na jakieś zakupy z dzieckiem swoim to nie będę tak mysleć może, dobrze że z rana w miarę mam jutro do lekarza to już chociaż jutro się mniej będę martwić, może nie sfiksuje:)

Marcelek 3560,58 cm <3
    201504034562.png
    12.02.2014 [*]aniołek <3
  • Robotka1 Autorytet

Wysłany: 1 września 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam dzis wizyte:)
    chyba mimo wszystko moja podświadomość się buntuje bo miałam dziś taki sen że szkoda gadac:P

fotel ginekologiczny miał puchową poduszkę i puchową kołdrę:P

olka30, Fasia lubią tę wiadomość

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
  • iwonka1077 Autorytet

Wysłany: 1 września 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe robotka to chyba dobrze jak puchowe poduchy byly:)
    dobrze ze nie kolce:P

Marcelek 3560,58 cm <3
    201504034562.png
    12.02.2014 [*]aniołek <3
  • Robotka1 Autorytet

Wysłany: 1 września 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe Iwonka no dokładnie:) wchodziło się na ten fotel jak do łóżka zwyczajnego:P
    niestety nie wiem jak to się skończyło bo brutalnie budzik zerwał mnie na nogi:D

jej jestem po śniadaniu, bułeczka z serkiem wiejskim i pomidorem+kubuś marchewkowo pomarańczowy:)
    na żołądku stan ostrzegawczy ale nie jest tragicznie.

A Ty Iwonka jak się czujesz? my na tym samym etapie dokładnie:D

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
  • iwonka1077 Autorytet

Wysłany: 1 września 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja ok czasem mi niedobrze ale fafty nie ida:)ale nie moge duzo zjesc jem mniej niz przed ciaza bo mi sie długo trawi strasznie 2 małe kanapeczki zalegaja mi w żołądku 2 godziny koszmar

Marcelek 3560,58 cm <3
    201504034562.png
    12.02.2014 [*]aniołek <3
  • Robotka1 Autorytet

Wysłany: 1 września 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oo u mnie to samo, zalega wszystko jak nie wiem, też śniadanie dzielę na dwa, no i wieczorami prawie nie jem nic, wolę nie kusić losu:)
    no i muszę się pochwalić że 2 dni już nie wymiotowałam:) to chyba dobry znak:)

Fasia lubi tę wiadomość

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
  • iwonka1077 Autorytet

Wysłany: 1 września 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nio dokładnie wczoraj zjadłam tortile z maca:) siedziała mi w żolądku 2 godziny a normalnie ledwo sie nią najadałam;0

Marcelek 3560,58 cm <3
    201504034562.png
    12.02.2014 [*]aniołek <3
‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ