Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnydziewczyny zbiórka!!! każda ma się zameldować!!! i odtąd zasada: jak wiemy, że ma nas nie być kilka dni to o tym zawiadomić szanowne kwietniówki bo się martwią!!!
teraz to już nie przelewki...ciąże zaawansowane
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 20:40
Fasia, Angela89, CzaryMary, Ewelcia, weronika86, Gosha lubią tę wiadomość
-
Fasia wrote:
Robotka - mnie zawsze interesuje jak piszesz, że Cię nie będzie kilka dni. Przynajmniej jesteśmy spokojniejsze bo wiemy że nas o tym informowałaś
Wiem- specjalnie tak napisałam:p hihi
Pisała bym więcej ale nie umiem przeprosić się z klawiatura na telefonie. Będę pisać więcej jak się z nią przeprosze albo jak sobie załatwienia internet stacjonarny:D
Najlepiej wychodzi mi ostatnio nadranianie:)
Fasia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnya oto lista wyprawki ze strony mojego szpitala...całkiem sensowna, tylko zastanawiają mnie te kaftaniki...nie cierpię ich, mam tylko dwa i tyle wezmę, pozostałe to będą body
DOKUMENTY:
- DOWÓD OSOBISTY LUB INNY DOKUMENT TOŻSAMOŚCI
- KSIĄŻECZKA UBEZPIECZENIOWA LUB INNY DOKUMENT ŚWIADCZĄCY O UBEZPIECZENIU (AKTUALNE)*
- KARTA PRZEBIEGU CIĄŻY
- WYNIKI OSTATNICH BADAŃ (MOCZ, MORFOLOGIA, HBS,WR, USG, GRUPA KRWI)
- OPISY EWENTUALNYCH KONSULTACJI (KARDIOLOGICZNA, OKULISTYCZNA ITP.)
- WYPISY Z EWENTUALNYMI WCZEŚNIEJSZYCH POBYTÓW W SZPITALU
(uwaga! przy wypisie Paniom, które korzystają z zapisu Kodeksu Rodzinnego o "automatycznym" uznaniu ojcostwa męża potrzeby będzie akt małżeństwa - do wglądu. )
MAMA DZIECKA:
- DWIE WYGODNE KOSZULE (ROZPINANĄ Z PRZODU I T-SHIRT DO PORODU)
- BIUSTONOSZ DOBRZE PODTRZYMUJĄCY PIERSI
- SZLAFROK (CIENKI)- CIEPLE SKARPETY- KAPCIE I KLAPKI POD PRYSZNIC
- PRZYBORY TOALETOWE
- PIELUSZKI HIGIENICZNE ZAMIAST PODPASEK
- WODA LUB SOK DO PICIA
- WODA W AREOZOLU (DO ODŚWIEŻANIA TWARZY)
- ŁADOWARKA DO KOMÓRKI
- MONETY (drobne) DO AUTOMATÓW**
DZIECKO:
- DWIE CZAPECZKI- TRZY PARY SPIOSZKÓW ZAPINANYCH NA RAMIONACH
- TRZY KAFTANIKI BAWEŁNIANE CIENKIE
- TZRY KAFTANIKI GRUBE- CIEPŁY KOCYK- RĘCZNIK DLA DZIECKA
- PIELUCHY TETROWE - 5 SZTUK
- PIELUCHY JEDNORAZOWE - 1 OPAKOWANIE
- CHUSTECZKI HIGIENICZNE DLA NIEMOWLĄT
Warto także pamiętać, by OSOBA TOWARZYSZĄCA w porodzie miała ze sobą:
- wygodne obuwie (zwłaszcza zimą!)
- dres lub inne wygodne, elastyczne ubranie (poród to wprawdzie wydarzenie wyjątkowe ale panom zdecydowanie odradzamy garnitury i krawaty)
Genaralnie obowiązuje zasada "samolotowa": dozwolony jest bagaż o wymiarach walizki pokładowej (jedna sztuka, której suma wysokość plus długość nie przekracza 115 cm).
Pierwsza zasada brzmi: o przybliżonym terminie porodu wiesz od wielu miesięcy więc nie pakuj torby na chwilę przed wyjazdem do szpitala, gdy skurcze nie pozwalają zebrać myśli. Spakowana torba nie woła "jeść" i spokojnie może sobie troszkę poczekać w przedpokoju.
Zasada druga: Twój pobyt w szpitalu nie powinien trwać dłużej niż 72 godziny. To plan optymistyczny ale staraj się liczbę zabieranych rzeczy dostosować do przewidywanego czasu pobytu w szpitalu. Pamiętaj, że poza Tobą, w tym samym pokoju przebywać będzie jeszcze Twoje dziecko i współpacjentka/tki i ich dzieci oraz odwiedzający. Walizka, z którą byłaś na dwutygodniowych wakacjach w Egipcie już się nie zmieści.
Zasada trzecia: Pakuj torbę w kolejności odwrotnej do spodziewanej konieczności użycia spakowanych przedmiotów. Na 100 procent najpierw będą potrzebne Ci dokumenty, potem koszula, a rzeczy dla dziecka później!
Zasada czwarta: Wszelkie "listy przedmiotów" (także tę poniżej) traktuj wyłącznie orientacyjnie dostosowując pakowane rzeczy do własnych przyzwyczajeń. Jeśli od lat nie używasz mydła tylko żel - nie pakuj mydła mimo, iż na wszystkich dostępnych w internecie listach się znajduje.
Zasada piąta: Po to jest infolinia Szpitala, szkoła rodzenia oraz poczta elektroniczna, by zapytać o rzeczy, których nie jesteś pewna!
Angela89, Fasia, CzaryMary, Gosha lubią tę wiadomość
-
Nio mi na telefonie też się nie chce stukac a dziewczyny wtedy akurat linki wrzucają nie zawsze mi się udaje je otworzyć hihi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 20:49
Fasia lubi tę wiadomość
-
KasiaKwiatek sporo tych rzeczy. W moim szpitalu lista dla noworodka wygląda tak :
dla Dziecka:
szpital zabezpiecza bieliznę noworodkową;
jedna paczka jednorazowych pieluch;
chusteczki nawilżające
dla Matki:
wygodna nocna bielizna umożliwiająca karmienie piersią (3 sztuki), biustonosz do karmienia piersią, mały jasiek przydatny przy karmieniu;
szlafrok, obuwie zmienne oraz klapki pod prysznic;
majtki jednorazowe;
dwie paczki zwykłych jednorazowych pieluch np. Bella, paczka zwykłych podpasek;
przybory toaletowe, w tym stosowany dotychczas preparat do higieny intymnej;
dwa ręczniki (kąpielowy i zwykły);
papier toaletowy;
woda mineralna niegazowana 2 litry (istnieje możliwość zakupu w szpitalnym sklepiku), kubek, sztućce;
rzeczy, bez których nie wyobraża sobie Pani spędzenia czasu w Szpitalu;
dla Ojca:
wygodne ubranie na zmianę;
buty na zmianę (klapki);
aparat fotograficzny, kamera – według uznania.
-
nick nieaktualnyFasia podobna, tylko dla dziecka Ci dają ubranka
w sumie jak się to wszystko położy to wcale nie tak dużo wychodzi, ale poczekam jeszcze kilka tygodni z pakowaniemmyślę, że torbę wstępnie naszykuję około 34 tygodnia
Fasia, weronika86 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny. Wróciłam z imienin teścia i czuje się jakbym maraton przebiegła
Powiem wam, że przeżyłam lekki szok, jak zobaczyłam cenę tkanin z których szyją pościel Ci wszyscy sprzedawcy z fb i od razu zapytałam mojej ulubionej szwagierka, która jest krawcowa z zamiłowania czy by mi nie uszyła 2 kompletów. Oczywiście się zgodziłamantissa, weronika86 lubią tę wiadomość
-
KasiaKwiatek wrote:Fasia podobna, tylko dla dziecka Ci dają ubranka
w sumie jak się to wszystko położy to wcale nie tak dużo wychodzi, ale poczekam jeszcze kilka tygodni z pakowaniemmyślę, że torbę wstępnie naszykuję około 34 tygodnia
No tak, w sumie racjano i zastanawiam się czy mimo wszystko wziąć swoje ciuszki dla dziecka czy jak dają w szpitalu to skorzystać ??
Ja torbę spakuję szybciej, pewnie koło 30 tyg .. może szybciej ..
Sylvia a masz gdzieś stronę z takimi tkaninami ?? sama bym sobie uszyła poszewki na pościel! -
iwonka1077 wrote:Nio ja tez bym link chciała bo moja mama by uszyla a ty Fasia umiesz szyć??
Maszynę mam, coś tam potrafię poza tym mój tato na pewno by sobie poradził z uszyciem pościeli zresztą mój mąż teżjuż dawno mi mówił żebym znalazła materiał to mi uszyje takie rzeczy. Wiadomo z kocykiem chyba jest ciężej ale poszwy? To raczej proste
iwonka1077 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFasia wrote:
Amy nareszcie !! Trzeba było chociaż napisac, że Cię nie będzie, bo od kilku dni się martwiłyśmy ..
Juz kiedys pisalam ze jakby sie cos dzialo u mnie zlego na pewno bym dala znac. A jak nie ja to pisalabym smsa do dziewczyny z majowek zeby dala wam znac -
Amy wrote:wybacz nie przewidzialam ze bede miala taki zapierdol ze nie znajde czasu na siedzenie na forum.
Juz kiedys pisalam ze jakby sie cos dzialo u mnie zlego na pewno bym dala znac. A jak nie ja to pisalabym smsa do dziewczyny z majowek zeby dala wam znac
Ogólnie to nie brałam nic złego pod uwagę, wiedziałam że jesteś pewnie czymś zajęta, że może z mężem spędzasz czas itd no ale wiesz - kilka dni ciszy to jednak trochę się tu martwimy
Jak już znajdziesz chwilkę to daj znać co Ci tak czas pochłania -
Fasia wrote:No tak, w sumie racja
no i zastanawiam się czy mimo wszystko wziąć swoje ciuszki dla dziecka czy jak dają w szpitalu to skorzystać ??
Ja torbę spakuję szybciej, pewnie koło 30 tyg .. może szybciej ..
Sylvia a masz gdzieś stronę z takimi tkaninami ?? sama bym sobie uszyła poszewki na pościel! -
U mnie na stronie szpitala nie pisze co trzeba ale w sumie w środę zaczynam szkole rodzenia to pewnie tam dostanę taka listę
Fasia ją bym nie brała swoich ciuszkow jużprzy córce tak miałam. Przyniósł mi mąż potem tylko jeden komplecik na wyjście:)
A torbę też spakuje jakiś miesiąc przed terminem:)
W tym tygodniu mam plan wyrzucić wszystkie ciuchy młodej i wybrać te na pierwsze 3-4 miesiące a resztę na strych schować bo już w pralni się nie mieści nic a kolejne pudła kładę na przedpokoju:)
Fasia lubi tę wiadomość
-
Fasia wrote:Maszynę mam, coś tam potrafię poza tym mój tato na pewno by sobie poradził z uszyciem pościeli zresztą mój mąż też
już dawno mi mówił żebym znalazła materiał to mi uszyje takie rzeczy. Wiadomo z kocykiem chyba jest ciężej ale poszwy? To raczej proste
Fasia lubi tę wiadomość
-
P.s. Pewnie przyjdzie czas że i będziemy się dzielić kto będzie chciał numerami telefonów żeby być na.bierzaco gdy nadejdzie czas porodów:)
Z majowkami codziennie po kilka smsow z rozpakowanymi mapami się czytało:)
Nie zawsze i nie każdy ma czad i dostęp do netu więc nie eiem jak wy śle ją osobiście wolałabym Zostawić którejś z was nr telefonu:)Fasia, Angela89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFasia wrote:Ogólnie to nie brałam nic złego pod uwagę, wiedziałam że jesteś pewnie czymś zajęta, że może z mężem spędzasz czas itd no ale wiesz - kilka dni ciszy to jednak trochę się tu martwimy
Jak już znajdziesz chwilkę to daj znać co Ci tak czas pochłaniabo jest jeszcze w domu. We wtorek juz zjezdza do Legionowa. I ostatni tydzien i juz koniec szkolenia.. a mnie pochlonely te ubranka.. musialam wszystko posortowac.. co rusz do rodzinh jezdzimy, bylismy ogladac dom bo jakies nowe wybudowali i moj sie napalil bo w cenie mieszkania i tak mi leca dni... okej ide spac rano wstaje ide na badania bo mam w czwartek wizyte
Fasia, CzaryMary, Angela89 lubią tę wiadomość