Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDzis dowiedziałam się ze moja koleżanka dobra znajoma pracuje na dziecięcym w maternity hospital tam gdzie ja rodzic bede
) ale fajnie ze tam się dostała a takiego cykoria przed interviev miała masakra bidulka:)) na nocne zmiany chodzi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2014, 19:16
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyhaneczka wrote:Dziękuję
Nawet się opaliłam taka ładna była teraz pogoda nad morzem.
A siemię lniane możesz pić, a nawet jest wskazane. Na zaparcia, na gardło też dobre:)
Haneczka ładnie opalona jesteś ja to bladziuch bo w tym roku wogóle się nie opalalam tylko na solarium chodziłam czasami raz na ruski rok .Za to w grudniu w Barcelonie odbije sobie i się opale:)mówisz ze moge pic siemię lniane to super
zrobie sobie ,szczuplutka tez jestes:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2014, 19:39
haneczka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJeśli jesteś w ciąży po raz pierwszy, prawdopodobnie poczujesz ruchy płodu około 20. tygodnia ciąży. Gdy masz już dziecko, może się to stać nieco wcześniej – między 14. a 18. tygodniem ciąży. Zaobserwowano też, że wcześniej i wyraźniej odczuwają ruchy dziecka kobiety szczupłe, słabiej natomiast te, u których łożysko jest umiejscowione na przedniej ścianie macicy (tworzy ono wtedy jakby poduszkę, która amortyzuje ruchy dziecka).
Pierwsze ruchy płodu
Na początku sygnały wysyłane przez płód są bardzo delikatne. Możesz odczuwać je jako pulsowanie, bulgotanie czy coś jakby puknięcia z wewnątrz brzucha. Ruchy dziecka stają się bardziej wyczuwalne około 5. miesiąca ciąży. I z dnia na dzień stają się mocniejsze i bardziej regularne. Pod koniec drugiego trymestru będziesz już wyraźnie czuła, jak płód swobodnie się porusza: kopie, przeciąga się, obraca, a nawet fika koziołki.
Ruchy dziecka to taka codzienna gimnastyka, bardzo ważna dla jego rozwoju. Pomagają w kształtowaniu się mięśni, stawów, kości i narządów wewnętrznych maluszka.
Odczuwanie ruchów dziecka jest też ogromnie ważne dla przyszłej mamy. Dostarcza jej to wielu wzruszeń, wzmacnia więź z nienarodzonym dzieckiem i pozwala poczuć się mamą jeszcze przed porodem. Choć czasami rosnąca w brzuchu istotka nieźle dokazuje, co może być bolesne, np. gdy malec trafi nóżką w żołądek.
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/Ciaza-kiedy-zaczniesz-czuc-ruchy-plodu_35656.htmlhaneczka lubi tę wiadomość
-
malinka1984 wrote:Ola89 czekamy na wieści.
ruszalo się bardzo dużo mamy filmy nagrane na pamiątkę
jestem taka szczęśliwa
Amy, Ida, Krysti, Agucha, malinka1984, Fasia, kluska, Robotka1, haneczka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyja nie miałam bulgotania właśnie, dlatego skłoniłam się ku temu żeby się wypowiedzięć, że być może było to dziecko, czuje wyraźnie gdzie mam macice i co innego miało by mi w niej lekko rozciągnąc jedno miejsce w prawej ścianie? Nie mam zamiaru nikogo przekonywać do swoich odczuć
więcej razy się to nie powtórzyło więc czekam na ruchy żeby potwierdzić, że to było to. Znam swoje jelita od 27 lat wiem jakie ruchy wykonują więc wiem też to nie były one
Krysti lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa jako ze to moja pierwsza ciąza tez się wsłuchuję we wszystko co dzieje się w moim brzuchu :)moj to czasem przykłada ucho z ciekawości bo on sam słyszy ze mi bulgocze w brzusiu:) jak siedzi koło mnie czy leży więc ciekawość jest:)
Ida lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymoj dzisiaj na moj rozkaz sluchał czy małuch sie porusza jak zaczął do niego mówić do dostał w łeb
"on cie jeszcze nie slyszy!"
wkurwia mnie mówienie do brzucha
może się jeszcze to zmieni ale na tym etapie nie jestem gotowa do mówienia do dziecka
Krysti lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny