Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnywedług chińskiego wychodzi mi chłopaczek, z owulacją cyrkowaliśmy na chłopca...jak wrócę zrobię magię z sodą...obrączki nie mam więc odpada
wieczorem mama powie co z tarotem, a za tydzień lekarz może coś z usg wypatrzy
shimmer_lip lubi tę wiadomość
-
shimmer_lip wrote:A podmywasz się przed pobraniem próbki? I mocz ze środkowego siku bierzesz?
Tak, dokładnie tak robię.
W poprzedniej ciąży też od samego początku był problem. Cukier we krwi mam super, krzywa cukrowa wyszła super, więc ewidentnie coś z nerkami. Teraz robiłam kreatynine, mocznik i białko całkowite, zobaczymy co mi jutro powie na wizycie.
Ja jestem po chemioterapii więc od tego mogły mi się popsuć te nerki niestety
Ale dopóki nie zrobiłam badań, to nawet o tym nie wiedziałam, że coś jest nie tak. Nic mi nie dokucza i nic mi nie dolega jako tako. Tylko te wyniki średnie -
MartaAlvi wrote:Tak, dokładnie tak robię.
W poprzedniej ciąży też od samego początku był problem. Cukier we krwi mam super, krzywa cukrowa wyszła super, więc ewidentnie coś z nerkami. Teraz robiłam kreatynine, mocznik i białko całkowite, zobaczymy co mi jutro powie na wizycie.
Ja jestem po chemioterapii więc od tego mogły mi się popsuć te nerki niestety
Ale dopóki nie zrobiłam badań, to nawet o tym nie wiedziałam, że coś jest nie tak. Nic mi nie dokucza i nic mi nie dolega jako tako. Tylko te wyniki średnieMartaAlvi lubi tę wiadomość
-
hihi no to cieszę się że mogłam się przyczynić co rozbawienia dziś kogoś poprzez rozmowę o naszym czary mary:D
aha czyli mam odczyn zasadowy:)
no mogłoby tak być bo wyniki ogólnie z moczu okej, nie jem już słodyczy tyle co kiedyś, odrzuciłam kawę, uwelbiam kwaśne słone i serowe rzeczy:) co zawsze mi zalecano aby odkwasić organizm, bo słodycze np i kawa zakwaszają go dość sporo.
HWESTA głowa w góręnajważniejsze że diagnoza nie potwierdzona
MARTA czemu brałaś chemię jeśli mogę nieśmiało spytać?
a dziś mamie powiem niech mi z obrączki powróżyshimmer_lip lubi tę wiadomość
-
Ewelcia wrote:Wow jakie tu przesądy
Chyba sama posprawdzam jak będzie soda w domu
ph u mnie było 7 więc co? Chłopczyk? A może w bliźniaczej powinnam podzielić pH na pół?
Ale radocha - stare a głupieMi się zdecydowanie mózg w ciąży kurczy
Wczoraj przez przypadek zamiast ulotek wywaliłam klucze do mieszkania do kosza. Zorientowałam się pod drzwiami jak nie miałam jak ich otworzyć
A ja jutro na usg. Boże ale stres! Z jednej strony jestem jakaś spokojna a z drugiej martwię się czy maluchom dalej pika
Swoją drogą powiem Wam że u mnie dziś 11 tydzień a ja mam bebechNa początku śmiałam się że to mój tłuszczowy, ale tłuszczowy dawałam radę wciągnąć a teraz jest problem
jutro może zrobię zdjęcie rano bo teraz to już najedzona jestem
Będzie dobrze
trzymam kciuki!!!
Ewelcia lubi tę wiadomość
-
Robotka1 wrote:MARTA czemu brałaś chemię jeśli mogę nieśmiało spytać?
Jasne, to żadna tajemnicaJak miałam 13 lat to zachorowałam na nowotwór złośliwy piszczeli a potem jeszcze miałam 2 razy przerzuty do płuc. Od ponad 8 lat jestem zdrowa więc wszystko dobrze się skończyło
Wszystkie badania są super, noo poza tym moczem cholernymAle kardiolog, laryngolog, onkolog, prześwietlenia, tomografy super
Jestem zdrowa jak ryba
KasiaKwiatek lubi tę wiadomość
-
Eh dziewczyny wy to sie w czarownice bawicie
Ziarno prawdy moze byc jednak. Ciezko to stiwerdzic bo prawdopodobienstwo poprawnego przewidzenia plci jest 1:1wiec zawsze bedzie ktos komu sie uda trafnie "wyczuc" lub powie mu to jakis test
.
Ale ziarno prawdy moze byc w tym, ze cialo kobiety moze sie jakos inaczej zachowywac jesli nosi ona w sobei chlopca a inaczej jesli dziewczynke, moze powoduje to jakies hormonalne zmiany tak, ze potem pH moczu jest kwasne (ponizej 7) lub zasadowe (powyzej 7).
A teraz o co chodzi w testach.
Papierki lakmusowe, to wiadomo, pokazuja od razu pH. Nie wiem jaka jest teoria ale zaluzmy, ze jesli pH jest kwasne to mamy dziewczynke a jesli zazadowe to chlopca.
Dokladnie na tym samym polega test z sody i z kapusta.
Test z Soda.
Soda (taka kuchenna) to poprostu wodoroweglan sodu czyli NaHCO3. W momencie kiedy soda spotyka sie z protonami (czyli jonami H+, czyli tymi ktore powoduja ze cos jest kwasne) to zachodzi taka oto reakcja:
NaHCO3 + H+ --> Na+ + H2O + CO2
A jak w wodzie znajdzie sie CO2 czyli dwutlenek wegla to zacznie on powodowac burzenie sie cieczy.
Dlatego jesli ciecz (mocz na przyklad) w kontakcie z soda sie pieni to znaczy, ze ma odczyn kwasny. A wiec wedlug teorii skoro pH jest kwasne to mamy dziewczynke. Jesli mocz sie nie pieni to pH jest zasadowe wiec bedzie chlopak.
Test z kapusta:
Wywar z czerwonej kapusty to bardzo dobry wskaznik pH, mozna od biedy stosowac w laboratorium.
Dziala tak, ze zmienia kolor gdy pH wzrasta czyli robi sie bardziej zasadowe. Powazej pH 7 kolor sie zmienia. Czyli jesli kolor soku po zmieszaniu z moczem sie nie zmieni to znaczy ze pH moczu jest kwasne a wiec bedzie dziewczynka. Jesli kolor soku z kapusty sie zmieni to znaczy ze pH jest zasadowe a wiec zgodnie z teoria oznacza to chlopca
Mam nadzieje ze wyjasnilam to jakos w miare klarowniemisia83, KasiaKwiatek lubią tę wiadomość
-
MartaAlvi wrote:Jasne, to żadna tajemnica
Jak miałam 13 lat to zachorowałam na nowotwór złośliwy piszczeli a potem jeszcze miałam 2 razy przerzuty do płuc. Od ponad 8 lat jestem zdrowa więc wszystko dobrze się skończyło
Wszystkie badania są super, noo poza tym moczem cholernymAle kardiolog, laryngolog, onkolog, prześwietlenia, tomografy super
Jestem zdrowa jak ryba
hehe PSOTKA to ja już nie rozumiem:) cytat o teście z sodą wzięłam z belly właśnie:) a tam pisało ze jak sie pieni to chopok:)
no nic:) ciekawostka:)
MISIA a widziałaś tą ofertę wcześniej? są tam Twoje typy wózeczków? zawsze możesz pooglądać na żywo no nie?
a do soku z zczerwonej kapuchy to też nasikać?
w sumie bez sensu bo wiadomo po badaniach ze jak ktos ma wysokie PH to mozna domniemać jaki bedzie wynik tych czarów:DWiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2014, 15:17
-
Robotka1 wrote:uff to dobrze:) mam koleżankę która też wyszła z tego choróbska:) bardzo się lubiłyśmy za czasów średniej:)
hehe PSOTKA to ja już nie rozumiem:) cytat o teście z sodą wzięłam z belly właśnie:) a tam pisało ze jak sie pieni to chopok:)
no nic:) ciekawostka:)
MISIA a widziałaś tą ofertę wcześniej? są tam Twoje typy wózeczków? zawsze możesz pooglądać na żywo no nie?
Ja przeszukalam internet i szczerze to nei znalazlam o tych metodach zadnego naukowego lub chocby zwyklego artykulu. Znalazlam za to wlasnie sprzeczne informacje gdzie raz pisalo ze jak sie pieni to na chlopaka a raz ze na dziewczynke, to samo o kapuscie. Wzielam wiec to na chlopski rozum. Jak sie soda pieni to musi to byc spowodowane obecnoscia H+ czyli wtedy gdy jest odczyn kwasny. A sok z kapusty zmenia kolor jak odczyn jest zasadowy. Ja zalozylam ze jak pH jest kwasne to dziewczynka ale moze jest na odwrot wtedy bylo by tak ze jak sie soda pieni to chlopak bo odczyn kwasnyWiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2014, 15:27
-
shimmer_lip wrote:Psotka nie psoć mi tu
na dziewczynkę się miało nie pienić
nie odbieraj mi resztek złudzeń
To mi powiedz jakie pH na co wskazuje bo sie nei moge doszukac nigdzie ;P
Jesli pH powyzej 7 to na dziewczynke to sie nei powinno pienic -
PsotkaKotka wrote:To mi powiedz jakie pH na co wskazuje bo sie nei moge doszukac nigdzie ;P
Jesli pH powyzej 7 to na dziewczynke to sie nei powinno pienicale naukowego wyjaśnienia Ci nigdzie nie znajdę bo to raczej moje życzeniowe myślenie
-
Robotka1 wrote:ajj tam naukowe potwierdzenie starych wróźb z sików i obrączek:D nie psujcie zabawy noooo:D
jest fajnie i niech tak zostanie;)
powyżej 7 czy nawet 6 to chopok niby ma byćciekawa jestem jak to bedzie wyglądać jak większość z nas będzie już miała info z usg